|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
bozayı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.07.2020
Mesajlar: 53 Şehir: Aydın |
Kısa URL: https://ml.md/lc155997
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2021
417 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 yemek kaşığı, un
4 yemek kaşığı, yoğurt
1 tane limon
Su
Tuz
Üzeri için:
2 diş sarımsak
Sirke
Büyük bir tencerede ya da düdüklü tencerede önce işkembe pişirilir.
Bu arada; bir kâsede yoğurt, limon suyu, un ve soğuk su karıştırılır azar azar sıcak su ilave edilerek devam edilir ve terbiye hazırlanır.
Haşlanan işkembeler küçük küçük doğranır ve tencereye alınır.
Üzerine yavaş yavaş terbiye dökülerek sürekli karıştırılır ve tuz eklenir.
Biraz daha pişirilir.
Sarımsak dövülür ve içine sirke ve az pul biber eklenerek sosu hazırlanır.
İşkembe pişince ocaktan alınır.
Yanında sosuyla servise hazır olur.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
selena
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.10.2020
Mesajlar: 35
|
Kısa URL: https://ml.md/lc153786
Gönderme Tarihi: 29.Ekm.2020
377 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
1 kilogram işkembe (iyi temizlenmiş)
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
Haşlamak için:
1/2 adet limon suyu
1 adet küçük boy kuru soğan
2 diş sarımsak
6 su bardağı su
Terbiyesi için:
1 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı yoğurt
1/2 adet limon suyu
1 çay kaşığı tuz
Servisi için:
1/2 çay bardağı sirke
4 diş sarımsak
İyi temizlenmiş 1 kilogram işkembenin üzerini geçecek kadar su ilave edip, işkembeler yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika haşlayın. İşkembe haşlandıktan sonra bir kevgir yardımıyla başka bir kaba aktarın.
Ayrı bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağını eritip üzerine 3 yemek kaşığı unu ileve edin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun; süzdüğünüz ve ılınmış olan haşlama suyundan tavaya azar azar ekleyin. Unun topaklanmaması için; bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırın.
Bu karışımı işkembeleri haşladığınız tencerenin içerisine sürekli olarak karıştırarak yavaş yavaş yedirin. Çorbanın terbiyesini hazırlamak için; 4 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz, 1 adet yumurta sarısı ve yarım limon suyunu ayr bir kapta çırpın.
Terbiye karışımını kaynamakta olan haşlama suyu ile ılıştırdıktan sonra çorba tenceresine azar azar ekleyin ve hızlıca karıştırın.
Son olarak, haşlanan işkembeyi çorbaya ilave edin ve kısık ateşte, 15 dakika kadar kaynatarak pişirin.
Sarımsakları rendeledikten sonra sirke ile karıştırın. Servis kaselerine aldığınız çorbayı, sarımsaklı sirke ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163783
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2022
253 defa indirildi / yazdırıldı
|
1000 gram işkembe
2 yemek kaşığı ile tereyağı
2 yemek kaşığı ile un
Haşlamak için:
Yarım limon suyu
1 adet orta boy kuru soğan
2 diş temizlenmiş sarımsak
6 su bardağı kadar su
Terbiyesi için:
1 yumurtanın sarısı
3 yemek kaşığı ile un
3 yemek kaşığı ile yoğurt
Yarım limon suyu
1 çay kaşığı ile tuz
Servisi İçin:
Yarım çay bardağı sirke
4 diş kadar sarımsak
İyi temizlenmiş isteğe göre sirkeli su da beklettiğiniz işkembeye, limon suyunu, sarımsağı, kuru soğanı ve su ilavesi ederek yumuşayana kadar yaklaşık olarak 40 dakika kadar haşlayın
Haşlanan işkembeyi bir kevgir ile bir kaba alarak küçük küpler halinde doğrayın.
Çorbanın renginin daha berrak olabilmesi için; haşlama suyunu süzün.
Tereyağını derin bir tencerede erittikten sonra.
Unun, o mis gibi kokusunu duyana kadar kavurun.
Süzdüğünüz ve ılınmış olan haşlama suyundan çorba tenceresine azar azar eklemeye devam edin.
Unun topaklanmasını önlemek için; tel bir çırpıcı ,ile hızlıca karıştırmaya devam edin.
Çorbanın terbiyesini hazırlamak için; yumurta sarısını, unu, yoğurt, limon suyunu ve tuzu ayrı bir kapta iyice çırpın.
Hazırladığınız bu çorbanın terbiye karışımını kaynamakta olan haşlama suyu ile ılıştırarak çorba tenceresine azar azar ekleyerek hızlıca karıştırın.
Son olarak ise; küçük parçalar halinde doğradığınız işkembeyi kaynayan çorbanıza ilave ederek kısık ateşte, 15 dakika kadar kaynatarak pişirmeye devam edin .
Sarımsakları rendeleyin ve sirke ile karıştırın.
Servis kâselerine aldığınız çorbanıza, sarımsaklı sirke ilave ederek sıcak olarak servis yapın.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172658
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2023
174 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
1 kg dana işkembe, temizlenmiş
1 ½ tatlı kaşığı tuz
½ adet limonun suyu
1 adet orta boy soğan, dörde bölünmüş
4 diş sarımsak, soyulmuş
Terbiye için:
30 g un
1 adet limonun suyu
2 adet yumurtanın sarısı
100 ml su
Servis için:
30 g tereyağı veya sadeyağ
1 çay kaşığı kırmızıbiber
100 ml üzüm sirkesi
4 diş sarımsak, dövülmüş
İşkembeyi bol suda birkaç su yıkayın. Tencereye alıp üzerine üç parmak çıkacak kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
Yarım limonun suyunu, soğanı ve sarımsakları ekleyerek işkembeyi yumuşayana kadar haşlayın.
Haşlanan işkembeyi delikli kepçeyle tencereden çıkarın. Tercihen 1,5 santim ebadında küp küp doğrayın.
Tuzlama usulü isterseniz kesme şeker büyüklüğünde, klasik usulde isterseniz de ince kıyım şeklini tercih edin.
İşkembenin suyunu tel süzgeçten bir başka tencereye alarak kaynatın.
Bu sırada terbiyeyi hazırlayın. Una, limon suyu, yumurta sarısı ve 100 ml su ilave ederek pürüzsüz kıvama gelene dek çırpın.
Karışımı kaynamakta olan işkembe suyuna azar azar ve sürekli karıştırarak dökün.
Doğranan işkembeleri ve tadına bakarak ½ tatlı kaşığı tuzu ekleyin.
Tuz miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. 5 dakika daha kaynatın.
Yağı kızdırıp kırmızıbiberi ilave edin. Sirkeyi sarımsakla karıştırın. Çorbanın üstüne biberli yağ gezdirip sirkeli sarımsakla servis edin. Üstüne dilediğiniz baharatları serpiştirin.
Not: Sakatat çorbaları, Osmanlıların da çok fazla rağbet ettiği yemeklerdir. Genel inanışa göre her sakatatın ayrı bir yararı vardır. Hayvanın midesi olan işkembenin de midevi olduğuna inanılır. O yüzden gece gezmelerinde yemeyi içmeyi abartanlar sabaha karşı soluğu işkembecilerde alır.
|
Terbiyeli İşkembe Çorbası |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179337
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2024
40 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo iyi temizlenmiş işkembe
7 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sirke
1,5 litre su
4 yemek kaşığı un
Sıvı yağ
Terbiyesi için;
2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım limonun suyu
İşkembeler bir saat sirkeli suda bekletilir, sonra küp şeklinde doğranır, 45 dakika doğranan işkembeler düdüklü tencerede 1,5 litre suda pişirilir. Ayrı bir tencerede sıvı yağ ile 4 yemek kaşığı un kavrulur, haşladığımız işkembenin soğumuş suyunu kavrulan una topaklanmaması için azar azar yedirilerek konur, işkembeler bu karışıma dökülür, kaynatılır 15 dakika kaynatılan işkembeye arzü edilen miktarda sarımsak dövülür ve sirke ile birlikte çorbaya konur.
Çorbayı ocaktan almaya yakın terbiyesi hazırlanır, yumurta sarısı yoğurt, limon suyu ve un çırpılır yavaş yavaş çorbaya ilave edilir.10 dakika daha kaynamaya bırakılır.
Servis yapacağınız çorbayı kırmızı pul biber ve karabiberle süsleyip servise sunabilirsiniz.
|
|