Kullanılacak malzeme:
2 koyun işkembesi,
1 şirden,
1 bumbar,
yarım baş sarımsak,
1 limonun kabuğu,
yeteri kadar tuz,
32 bardak su.
Terbiyesi için :
1 kahve fincanı un,
1 limonun suyu,
1,5 çorba kaşığı margarin,
3 yumurtanın sarısı,
3/4 bardak süt.
Üstüne dökmek için :
yarım bardak sirke,
4-5 diş sarımsak.
Yapılışı:
İşkembe ve şirden kaynar suyla iyice yıkandıktan sonra kazınır ve yine bol kaynar suyla birkaç defa yıkanıp işkembeler el iriliğinde, şirden de yarımşar parmak uzunluğunda parçalara doğranır. Bumbar ters çevrilip bol suda birkaç defa iyice yıkanır. Sonra bol tuzla birkaç defa ovulur. Her ovmadan sonra soğuk suyla yıkanır (son yıkamada suya yarım limon suyu katılır). Sonra ters çevirip eski durumuna getirilir ve tekrar yıkanarak küçük parçalar halinde doğranır. Doğranmış işkembe, yarımşar parmak boyunda parçalara kesilmiş bumbar ve şirden büyükçe bir tencereye konur. îç kabuğu çıkarılmamış yanm baş sarımsak iyice yıkanıp bir çorba kaşığı tuz ve limonun kabuğuyla birlikte işkembelerin üstüne atılır. 32 bardak da su boşaltıldıktan sonra tencere kuvvetli ateşe oturtulur. Su kaynayınca yüzeyinde köpükler birikmeye başlar. Bunlar kevgirle toplanıp atılır. Suyun yüzeyinde köpük kalmayınca tencerenin kapağı örtülüp ocağın altı kısılır. İşkembe, şirden ve bumbar iyice yumuşayıncaya kadar yani en azından 5-6 saat pişirilir. İşkembeler pişince tencerede kalan su 8 bardaktan fazlaysa tencerenin kapağı açılır, ateşin ısısı artınlır ve suyun fazlası buharlaşıp 8 bardak oluncaya kadar kaynatılır. Tenceredeki su 8 bardaktan azsa o zaman da yeteri kadar sıcak su eklenir, bir taşım daha kaynattıktan sonra işkembe, bumbar ve şirden parçalan kevgirle tencereden çıkanlır. İsteğe göre çok ince veya irice doğranır. Sonra kıyılmış işkembe, şirden ve bumbarlar tekrar tencereye atılır ve ocağın altı iyice kısılır. Bir kuşaneye margarin konulup ateşte eritilir. Yağ eriyince ateşten alınıp bir yandan hızlı hızlı kanştırılırken sıcak süt ve un katılır. Karışım ılıktan daha soğuk bir hale gelince yine bir yandan hızlı hızlı karıştırılırken içine yumurtalar atılır. Tuz ve limon suyu da eklendikten sonra çırpar gibi karıştırmaya devam edilir. Bu arada ateşteki işkembe suyundan kaşık kaşık bu karışıma dökülür. Böylece terbiye iyice ısınınca bu defa tenceredeki işkembeler hızlı hızlı karıştırırken terbiye üzerlerine dökülür. Ateşin ısısını ortanın üstüne çıkarılır ve karıştırılmakta olan işkembe kaynamaya başlar başlamaz tencere ateşten indirilir (terbiye katıldıktan sonra işkembeler kay natılmamalıdır). Kevgirle sarımsak ve limon kabuğu çıkarıldıktan sonra işkembeler ve suyu kâselere veya çukur tabaklara bölünür ve sıcak sıcak servis yapılır. Çorbayla birlikte bir kâsede de dövülmüş sarımsakla karıştırılmış sirke sofraya götürülür. Böylece herkes istediği kadar sarımsaklı sirke koyup bu lezzetli işkembe çorbasını içebilir.
Fotoğraf "bozayı" tarafından gönderildi. 09.02.2021
|