| 
 
| 
 
 
 | 
 
Tepsi Mantısı | 
 
  | 
çarşamba 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2019 
Mesajlar: 31 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc144528 
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2019 
570 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Hamuru için:
 
1 yumurta
 
Ilık su
 
2 çay kaşığı tuz
 
2 su bardağı un
 
Harcı için:
 
150 gram dana kıyma
 
5 dal ince doğranmış maydanoz
 
1 soğan
 
Karabiber
 
Pul biber
 
Tuz
 
Sosu için:
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
3 su bardağı sıcak su
 
Tuz
 
Süslemek için:
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
Toz biber
 
Nane
 
 
Hamuru hazırlamakla başlayın. Unun içine yumurta ve tuz ilave edin. Sertleşene kadar su ekleyin. Hamurun sert olmasına dikkat edin. En az 10 dakika yoğurduktan sonra üstünü örtüp 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
 
Bu sürede kıymalı harcını yapmaya başlayın. Soğanı ve maydanozu olabildiğince küçük doğrayın ve kıymanın içine ekleyin. Baharatlarını da ilave ederek güzelce karıştırın.
 
Şimdi sırada sosunu hazırlamak var. Tereyağını eritip içine salça ilave edin. 1-2 dakika kısık ateşte kavurduktan sonra sıcak suyu ve tuzunu ekleyip 5 dakika daha kaynatarak kenara alın.
 
Dinlenen hamuru açmaya başlayın. Yeteri kadar açtığınız ince hamuru kare kare kesin. İçine kıymalı harçtan koyun ve karenin iki ucunu birleştirin. Sadece tek bir yüzeyi açık kalacak şekilde yanlarını parmağınızla bastırarak kapatın. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Kullanacağınız tepsinin fırından sonra ocak üzerinde de kullanılabilecek bir tepsi olmasına dikkat edin. Bütün hamurları ve kıymalara aynı işlemi uygulayıp, tepsiye dizin. Tamamını dizdikten sonra tepsiyi, 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Bu aşamada süre, hamur kalınlığına göre farklılık gösterebileceği için dikkatli olmalısınız. Hamurların hafif kızarması yeterli olacaktır.
 
Pişen mantıları fırından, ocağın üzerine alın. Mantının üstüne salçalı suyu dökerek kaynatmaya başlayın. Mantı bütün suyu çekene kadar tepsiyi çevire çevire, orta ateşte pişirin. Mantılar sert kaldıysa sıcak su ilavesi yaparak pişirmeye devam edin. Tepsi mantınız hazır. İsterseniz servis tabağını isterseniz tepsinin üzerini baharatlar, sarımsaklı yoğurt ve tereyağı ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
Tepsi Mantısı | 
 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172733 
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2023 
307 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
Hamuru için:
 
360 g un
 
115 ml su
 
1 adet yumurta
 
1 çay kaşığı tuz 
 
İçi için:
 
50 g dana eti, but kısmından, çift çekilmiş
 
50 g kuzu eti, but kısmından, çift çekilmiş
 
2 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
 
¼ çay kaşığı tuz 
 
¼ çay kaşığı karabiber
 
¼ çay kaşığı toz kırmızıbiber
 
Mantı sosu için:
 
1 çorba kaşığı biber salçası
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
50 g tereyağı
 
60 ml zeytinyağı
 
1 lt et suyu, kaynar
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Sunum için:
 
400 g süzme yoğurt
 
1 çorba kaşığı pul biber
 
1 çorba kaşığı sumak
 
1 çorba kaşığı kuru nane
 
 
Hamur için uygun bir kaba un, su, yumurta ve tuzu koyarak iyice yoğurun. 
 
Sert bir hamur elde edin. 
 
Hamuru yuvarlak bir top şekline getirin ve 30 dakika dinlendirin. 
 
İç harcı için bütün malzemeleri karıştırıp yoğurun. 
 
Hamuru oklava yardımıyla 2 milim kalınlığında açın. 2 cm x 3 cm ebadında kesin. 
 
Kestiğiniz hamurların ortasına aldığı kadar kıymalı harçtan koyun. Kayık şeklinde katlayarak ortasını açık bırakın. 
 
Bu şekilde hazırladığınız mantıları bakır kalaylı tepsiye, açık tarafları üstte kalacak şekilde yan yana bitişik dizin. Önceden 170°C’de ısıtılmış fırında kızarana dek, yaklaşık 20 dakika pişirin. 
 
Sos için bir tencerede biber ve domates salçalarını tereyağı ve zeytinyağıyla birlikte kısık ateşte, salçaları yakmadan kavurun. 
 
Et suyunu kavrulan salçaların üzerine dökün. Tuzunu serpin. 20 dakika daha kaynatın. 
 
Pişen tepsi mantısını ocağa alın. Üzerine kepçeyle kaynayan salçalı sostan gezdirin ve pişirmeye devam edin. Bu şekilde azar azar sostan ilave ederek mantı hamuru yumuşayıncaya kadar pişirin. Yoğurt ve baharatlarla birlikte sıcak servis edin. 
 
 
Not: Tepsi mantısını 5 dakikadan fazla bekletmeden servis edin. Fazla bekletirseniz, mantılar yumuşar. Ocakta pişirme işlemini misafirleriniz masadayken yapıp hemen servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Tepsi Mantısı Tarifleri Hamur İşleri
 | 
 
 
 
 |