|
|
Tel Helvası (Bayburt) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176704
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2024
182 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
Yöreye özgü tel helvasını köy sakinleri, sadece kış mevsiminde karlı ve soğuk havalarda un, yağ, şeker ve limon suyundan yapıyor.
Masrafının az, zahmetinin ise çok olduğu bilinen tel helvasının ilk aşamasında su ve şeker kaynatılıyor, ardından da limon suyu katılarak kıvam alması sağlanıyor.
Elde edilen şerbet, büyük bir tepsiye dökülerek soğuk havada kar üzerinde macun kıvamına getiriliyor.
Yoğrulan macun, odanın ortasına kurulan siniye alınarak kavrulmuş unla, tel tel olana kadar çekiliyor.
Not: Bayburt'ta soğuk kış günleri tel helvasıyla geçiyor. Asırlık lezzet olan tel helvasını yapmak kolay değil. Bir gelenek olan tel helvası birkaç kişinin bir araya gelmesiyle yapılıyor.
|
Tel Helvası (Bayburt) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31476
Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
11,354 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bayburt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
250 gr Tereyağı
3 su bardağı un
1 Kg. Toz şeker
1 adet Limon
1 Kg şekere, 2 su bardağı su konulup kaynatılır. Üzerine bir miktar limon sıkılır. Şeker hafif kırmızı renge gelince bir kaşık kadar bu şekerli sudan soğuk su içerisine dökülür, katı hale (ağda) gelirse helvanın ağdası olmuş demektir. 250 gr. yağla kavrulan un büyükçe bir tepsi içerisinde soğutulur, soğutulan ağda beyaz bir renk alıncaya kadar çekip uzatılarak yoğrulur sonra iki ucu birleştirilerek simit şekline getirilir tepsideki soğutulmuş, kavrulmuş un içerisine konur üzerine kavrulmuş un dökülerek üç dört kişi ta rafından kenarlara doğru çekilerek halka büyütülür bu halka ikiye katlanarak küçültülerek tekrar aynı işlem yapılır, katlar incelinceye kadar devam edilir, tel tel olan katlar kopartılarak servis yapılır
|
|
Tel Helvası (Bayburt) Tarifleri Amasya Yemekleri
|
|