Kısa URL: https://ml.md/lc155755
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2021
288 defa indirildi / yazdırıldı
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
İki-üç tavuğu suda pişirip yalnız göğüslerini alıp iplik gibi ince açıp tiftik gibi ola yahut taş havanda gereği gibi döğüle.
Badehu iki kıyye miktarı süt bir tencere içinde kaynar iken yüz dirhem miktarı pirinç ununu bir kap içine koyup işbu kaynayan sütten kepçe ile alıp ve bir miktar bayağı su ile üzerine koyup bulamaç yapılıp sütün içine döküp koyuldukta hazırlanmış tavuk tiftiğini ve ekle şayan olacak kadar şekeri dahi beraber kaynayan mamulün içine koyup nâr-ı hafîfte döğe döğe karıştırarak iyice pişirile.
Tamam özlenip sakız gibi oldukta indirip biraz dahi karıştırıp tabaklara tevzi ve üzerine tarçın ekip tenâvül buyrula.
Meşhuru budur.
Mezkûr tavuk tiftiğini soğuk suda iki kere yıkamak lazımdır. Zira tavuk kokusu çıkmaz. Gaflet olunmaya.
Kısa URL: https://ml.md/lc160848
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2021
239 defa indirildi / yazdırıldı
Tuğrul Şavkay
1 adet tavuk (temizlenmiş) 1 kg.'lık
1 lt. süt (4 su bardağı)
250 gr. pirinç unu (1+1/4 su bardağı)
350 gr. tozşeker
1 çorba kaşığı tarçın
Tavuğu yıkayıp, tencereye koyun. Üzerini aşacak kadar su içinde, ateşe oturtun. Eti iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Süzdürerek sudan alıp, yalnızca göğüs etini ayırın. Tel gibi ince ince didip, havanda dövün.
Sütü bir taşım kaynatın. Pirinç ununu biraz su ile sulandırıp, içine sıcak sütten katın. Sulanmış pirinç ununu kaynayan süte katıp, karıştırın. Didiklenmiş tavuk etini ve şekeri de tencereye koyun. Tavuğun göğüs eti eriyip sakız gibi oluncaya kadar döve döve karıştırarak pişirin.
Pişen tavukgöğsünü tabaklara aktarıp, üzerine tarçın serperek servis yapın.