|
Tavuk Böreği |
|
ahahhhh
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 21
|
Kısa URL: https://ml.md/lc152225
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2020
476 defa indirildi / yazdırıldı
|
"Kitabüt Tabbahin" 13. yy. el yazması yemek kitabı
Günümüze Uyarlayan: Osman Güldemir
Tavuk 1 orta boy 1,5 kg (Temizlenmiş)
Soğan 2 orta boy 150 gr. (Sıçan dişi doğranmış)
Zeytinyağı 2 yemek kaşığı 20 gr.
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gr.
Sıvıyağ 1 yemek kaşığı 10 gr.
Yufka 10 ad 1050 gr.
Tereyağı 4 yemek kaşığı 40 gr. (Kızdırılmış)
Tavuk yeterince su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir. Etleri didilir.
Soğan bir tavada zeytinyağı ile kavrulur ve tuz eklenerek, tavuk parçaları ile karıştırılır.
Uygun bir tepsi sıvıyağ ile yağlanır. 5 yufka koyulur, üzerine hazırlanan tavuk etleri yerleştirilir.
Yine 5 yufka ile üzeri örtülür ve bıçak ile artı şeklinde kesilir.
Üzerine tereyağı gezdirilir.
Önceden ısıtılmış 175 °Clik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
|
Tavuk Böreği |
|
hamdiye hanım
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.01.2021
Mesajlar: 20 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc155506
Gönderme Tarihi: 16.Oca.2021
268 defa indirildi / yazdırıldı
|
Melceü't - Tabbahin (Mehmed Kâmil 1844)
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları
Bir tavuğu ba'de't-tathîr mikdâr-ı kifâye su ile yumuşayıncaya pişirdikten sonra etlerini iyice tiftik gibi pareleyip ve bir-iki baş soğanı ince doğradıkta yağda kavurup matbûh tavuk parelerini karıştırıp hazır edeler.
Badehu bir tepsiyi yağlayıp ince açılmış beş-on yufka vaz ve üzerine mahlut tavuğu ve yine üzeri beş-on yufka ile örtüldükte haçvârî bıçak ile kesilip bir miktar yanmış rûgan-ı hâlis haşlanıp fırında tabh veyahut kıvılcımlı ateş üzerine koyup ve üstüne sac örtüp yine ateş konulsa da olur.
|
Tavuk Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159871
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2021
266 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkay
Harcı için:
1 adet tavuk (temizlenmiş) 1 kg.'lık
Hamuru için:
200 gr. tereyağı (13 çorba kaşığı)
250 ml. soda (1 su bardağı)
2 adet yumurta
Tuz
250 gr. un (2 su bardağı)
Tavuğu yıkayıp tencereye koyun. Üzerlerini aşacak kadar su içinde bir taşım kaynatın. Ateşi kısıp, etleri iyice yumuşayıncaya kadar haşlamayı sürdürün. Haşlanan tavuğun suyunu süzüp, etlerini kemiklerinden ayırın ve didikleyin. Fırınınızı 180°C’ye getirip ısıtın.
Tereyağını tavada eritin. Hamuru hazırlamak için, sodayı 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ile bir yoğurma kabında karıştırın. İçine yumurtaları, tuzu ve unu katıp yoğurarak yumuşak, pürüzsüz bir hamur hazırlayın. Hamuru dört topağa ayırıp, yuvarlayın ve unlayın. Topakları teker teker önünüze alın, eritilmiş yağ ile yağlayıp, oklava ile yufka inceliğinde açın.
Tepsinin içini kalan eritilmiş yağ ile yağlayın. İlk iki yufkayı aralarına yağ sürerek üst üste tepsiye yerleştirin. Didiklenmiş tavuk etlerini yayın. Kalan iki yufkayı, aralarını yağlayarak üzerine kapatın. Bir bıçakla tepsinin kenarlarım aşan fazlalık varsa kesin ve üstteki yufkanın kenarlarını bıçağın ucu ile tepsinin içine itin.
Tepsiyi fırına sürüp, altı ve üstü kızarıncaya kadar böreği yaklaşık 30 dakika pişirin. Pişen böreği fırından alıp kesin, sıcak olarak servis yapın.
|
|