|
|
TATAR SALÇASI |
|
zafira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2007
Mesajlar: 276
|
Kısa URL: https://ml.md/lc13732
Gönderme Tarihi: 13.May.2007
2,948 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme :
1 bardak zeytinyağı,
2 taze yumurta,
1 baş küçük soğan,
1/2 çorba kaşığı hardal,
birkaç damla beyaz sirke,
1 tutam biber,
yeteri kadar tuz.
Yapımı : Yumurtalar katı olarak pişirilir.
Kabukları ayıklandıktan sonra sarıları ince bir süzgeçten geçirilir. Sonra büyük bir porselen kâseye süzgeçten geçmiş yumurta sarıları konur. Hardal, zeytinyağı ve birkaç damla sirke katılır. Bir mayonez işleniyormuş gibi tahta kaşıkla veya telle karışım iyice çırpılır. Buna rendelenmiş soğan, yeteri kadar tuz ve karabiber katılır.
Vakit geçirmeden (Çünkü bekletilirse yumurtayla zeytinyağı çabuk ayrılır ve salça bozulur.) Reçetelerdeki tariflere uygun bir biçimde yemeklerde salça olarak kullanılır. Avrupa'lılar en çok bu biçim Tatar salçayı kullanmaktadırlar. Bununla birlikte bazı aşçılar yukarıdaki karışıma ince kıyılmış 1 çorba kaşığı kapariyle 1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz da katmaktadırlar.
Bu salça genel olarak yumurta, balık, haşlanmış soğuk et, ızgarada pişmiş et veya kabuklu deniz hayvanlariyle yapılan yemeklerde kullanılmaktadır.
NOT : Avrupalılar bu salçaya Tartar derlerse de bu salça. Tatarların buluşu olduğundan biz, bu salçaya Tatar salçası diyoruz.
|
Tatar Sosu |
|
Bayram
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 03.11.2005
Mesajlar: 107 Şehir: Almanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc10855
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2007
2,610 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 yumurtanın sarısı
1 katı pişmiş yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı hardal
5-6 dal maydanoz
1 kornişon
2 sap yeşil soğan
yeteri kadar tuz
2 yumurtanın sarısı, 1 tutam tuz ve yarım limonun suyu büyük bir porselen kâseye konur ve yumurta tel ile çırpılarak birbirine iyice yedirilir. Sonra kâse, içinde kaynar su bulunan hafif ateşteki derince bir tepsinin içine oturtulur (su, kâsenin ağzından en az bir parmak aşağıda olmalıdır). Yumurta sarılan koyulaşıncaya kadar, yani 2 dakika, çırpmaya ara vermeden karışım pişirilir. Sonra kâse sıcak sudan alınır ve içinde soğuk su bulunan bir kabın içine oturtulur. Daha sonra zeytinyağı yavaş yavaş ilave edilerek çırpılmakta olan karışıma yedirilir (yağın donmuş veya çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir yoksa mayonez bozulur). Sonra bu mayoneze çok küçük parçalar halinde kesilmiş yumurta, hardal, çok ince kıyılmış yeşil soğan, maydanoz ve ince ince kesilmiş kornişon katılır, iyice karıştırılır ve reçetelerdeki tariflere uyulup yemeklerde sos olarak kullanılır.
|
|
Tatar Sosu Tarifleri Tatar Yemekleri
|
|