|
Tarhana Çorbası (Kıbrıs) |
|
hürmüz pak
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.12.2017
Mesajlar: 27 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc130641
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2017
1,048 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://gurmekibris.com
250 gram kuru tarhana (Kuru tarhana tarifine bakınız)
4 bardak su
100 gram hellim, küp şeklinde doğranmış
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Ağız tadına göre tuz
1 çay kaşığı margarin
1/2 küp tavuk veya sebe suyu (bulyon)
Pişirmeden önce, orta boy bir tencereye tarhanayı suya koyup bir gece veya 1 2 saat bekletin. Bekletilen tarhanayı, olduğu şekilde orta ateşe koyup 15 dakika karıştırarak kaynatın. Eğer kıvamı koyu ise kaynamış su ilave edin. Diğer yandan hellimi bir tavada yağla kızartın. Hellimleri pişen tarhanaya dökün. Üzerine tuz, margarin ve tavuk veya sebze bulyonu koyup karıştırın. 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
|
Tarhana Çorbası (Kıbrıs) |
|
abi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.10.2016
Mesajlar: 62 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc120809
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2016
1,439 defa indirildi / yazdırıldı
|
Eyüp Sevinç
1 orta boy kase tarhana peksimedi
½ su bardağı zeytinyağı
3 litre su
Tuz
Taze kişniş
Hellim kıtırları
Tarhana peksimetlerini 12 saat önceden ıslatın. Islattığınız tarhanalar su içinde çözülecek ve yumuşayacaktır. Su içinde çözülen tarhanayı ateş üzerine koyarak devamlı karıştırın. Tuz ekleyip koyulaşana kadar kaynamasını bekleyin. Ayrı bir tavada isteğe göre, zeytinyağını ısıtıp kişniş koyarak kaynayan tarhananın üzerine ilave edin ve hellim kıtırları ile servis edin.
|
Tarhana Çorbası (Kıbrıs) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106177
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2015
2,695 defa indirildi / yazdırıldı
|
KKTC'de İmgesel Yemekler
Doğu Akdeniz Üniversitesi
Hellim peyniri
Kurutulmamış tarhana
Yağ
Su
Öncelikle tencerenin içine yağ konularak, yağın iyice ısınması beklenir.
Dsteğe bağlı olarak miktarı değisen hellim peyniri, küçük parçalar halinde kesilir. Parçalara bölünen peynir daha sonra, ısınan yağda kavrulmak üzere tencereye konulur. Hellim peynirleri pembe bir renk alana kadar kavrulur.
Kavururken karartmamaya dikkat etmek gerekir. Bunun için de sürekli karıstırılmalıdır. Hellim peyniri pembe rengi aldıktan sonra, üstüne tencerenin yarısına gelecek sekilde su ilave edilir ve kaynamaya bırakılır.
Kaynadıktan sonra tarhana içine katılır ve yaklasık on, on iki dakika sonra hellimli tarhana çorbası hazır hale gelmiş olur.
Not: KKTCnin tamamında bilinen bu çorba, Kıbrıs halkı tarafından her zaman sevilerek yapılmaktadır. Özellikle kış mevsiminde daha çok tercih edilmektedir.
Çorba yapılırken kullanılan tarhana kurutulmuş tarhana değil, yaş tarhanadır. Özelliği buradan gelmektedir. Tadı, kurutulmuş tarhanadan biraz farklıdır. Yapımında bulgur, yoğurt, nane, tuz ve sarımsak bulunan tarhana, güneste kurutularak yapılabileceği gibi; pisirdikten sonra buzdolabına konularak yaş tarhana olarak da kullanılabilir.
|
|