|
Tarhana Çorbası (Kahramanmaraş) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc47038
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2010
3,420 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kahramanmaraş'lılar Vakfı Genel Merkezi Ankara
250 gr nohut
1 kilo su
Yarım kilo Kahramanaraş tarhanası
Nohut bir gün önceden ıslatılır. Tarhana ve nohutun üzerine bir kilo su koyularak kaynatılır. Sarımsak koyularak bir daha kaynatılır ve üzerine nane yağ yakılır.
Fotoğraf "sabahtan" tarafından gönderildi. 03.11.2020
|
Tarhana Çorbası (Kahramanmaraş) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc114639
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2016
1,779 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
200 gr. Maraş tarhanası
100 gr. nohut
50 gr. maraş keçi tereyağı
1 çay kaşığı nane
3 diş sarımsak
1 adet şalgam
Tuz
Maraş tarhanası birkaç saat ıslatılır ve içine suda bekletilmiş nohut ve küçük küçük doğranmış şalgam atılarak orta ateşte yaklaşık bir saat pişirilir. Pişmesine yakın dövülmüş sarımsaklar eklenir. Maraş keçi yağı kızdırılır; nane ve pul biber de katılarak tarhana çorbasının üzerine dökülür.
Not: Maraş tarhana çorbası, diğer yörelerden bildiğimiz un tarhanası değil, Maraşa özgü bir çorbadır. Yoğurt, dövme buğday ve kekikle yapılır. Mayalama usulüyle ekşitilerek çiy dediğimiz kamış hasırlara serilip kurutulur. Yaz mevsiminde yapılır. Aynı zamanda bütün kış cips olarak da yenir.
|
Tarhana Çorbası (Kahramanmaraş) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116101
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2016
1,580 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
500 gram kuru özel Maraş tarhanası
4-5 diş sarımsak
Tuz
Yağ
Maraş kırmızı pul biberi
Kuru nane
1-2 adet şalgam
Tarhana akşamdan ıslatılır. Çorba pişirilmeden önce ekşiliği ayarlamak için ıslatma suyunun bir kısmı dökülür. Islanmış tarhananın kaldıracağı kadar su ayarı yapılır. Çorba genelde buharda pişirilir. Pişen çorba tahta kaşıkla özenir, dövülür ve kıvam verilir. Çorba bu şekliyle tüketildiği gibi taze yoğurt ve et suyu ilavesiyle de tüketilebilir. Bu aşamada çorbanın tuzu ayarlanır. Çorba yüzeyine yağda pembeleştirilen sarımsak, kuru nane ve kırmızı pul biber dökülür. Küp küp haşlanmış şalgam da ilave edilir. Şalgam çorbaya girince yağ olduğunu sanırmış. Bu çorbanın sebzeli türü de yapılabilir.
Not: Akşamdan 1-2 taşım kaynatılıp ıslatılan tarhana kolay pişer, bu uygulamada ¼ su oranı dövme için idealdir. Tarhana çorbası bakır ayaklı tas içinde servise sunulur.
|
Tarhana Çorbası (Kahramanmaraş) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc107409
Gönderme Tarihi: 08.May.2015
1,544 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kahramanmaraş Valiliği
Hacı Ali Özturan
1 küçük tabak tarhana kırıntısı
1 su bardagı nohut
1 çay bardagı yemeklik yag
1 tatlı kasıgı nane
1 tatlı kasıgı kırmızıbiber
Tuz
Tarhana çorbası için, tarhananın küçük parçaları, kırıntıları kullanılır.
Böylelikle hem daha çabuk piser, hem de tarhananın genisleri et suyunda ıslatılıp, ceviz ya da bademle yenilmek üzere saklanmış olur.
Tarhana ve nohutlar yıkandıktan sonra aksamdan ıslanır.
Yeterince ıslanmış tarhana ve nohutlar bir tencereye alınır. Üzerine suyu ve tuzu konduktan sonra,tarhanalarla nohutlar pisinceye dek kaynatılır.
Eger salgam katılması isteniyorsa, salgamlar parmak parmak ya da küp küp dogranır ve çorbaya en basından konur.
Suyu iyice çekilerek katılasan tencereye, çorba kıvamına dek sıcak su konur. Bir tasım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir. Yüzüne nane yakılır. İstenirse nane ile birlikte kırmızıbiber de yakılır.
Fotoğraf "özloş" tarafından gönderildi. 11.11.2019
|
Tarhana Çorbası (Kahramanmaraş) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145585
Gönderme Tarihi: 12.Eyl.2019
1,448 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
300 gram kurutulmuş yaprak tarhana (Maraş tarhanası)
1 su bardağı haşlanmış nohut
3 diş sarımsak
Üzeri için:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı toz biber
6 bardak sıcak su
Tencere içerisine 6 bardak sıcak su ve tarhana konur, tarhana yumuşayıncaya kadar bekletilir.
İçerisine nohut ve dövülmüş sarımsak ilave edilerek kaynayıncaya kadar pişirilir.
Tavaya sıvı yağ alınıp nane ve toz biber ilave edilerek kızdırılır.
Çorba, kaselere alınıp üzerine tavada kızdırılmış sos dökülerek servis edilir.
|
Tarhana Çorbası (Kahramanmaraş) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157584
Gönderme Tarihi: 02.May.2021
232 defa indirildi / yazdırıldı
|
4-5 adet Maraş tarhanası
Yeteri kadar ılık su
1 su bardağı nohut
Tuz
Üzeri için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 çay kaşığı nane
Tuz
Nohudu bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzün. Üzerini geçecek kadar su ile birlikte tencereye alın ve yumuşayana kadar haşlayıp süzün. Tarhanayı geniş bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyerek ıslatın. Islanmış tarhananın üzerine nohut ve 5 su bardağı kaynar su ekleyin. Tuzunu ayarlayın ve orta ateşte koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Üzeri için tereyağını ayrı bir tavada eritip nane ve pul biberi yakın. Çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.
|
|