| 
 
 
 | 
Tandır Kebabı (Yozgat) | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc145437 
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2019 
1,151 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kuzu eti
 
1/2 Domates
 
250 gr sivri biber
 
2 baş kuru soğan, tuz ve karabiber.
 
 
Kebap için alınan et bir gün önceden tuzlanıp dinlenmeye bırakılır. Özel olarak hazırlanan tandır ocağında iki taraflı yanan ateşin ortasına şişlere takılarak yarım saat pişmeye bırakılır. Domatesler ve biberler ayrı pişirilir. Yarım saat ateşte pişen etler közde içini çekmesi için 10-15 dk bekletilir. Pişmiş olan et özel pidesinin üstünde doğranır. İsteğe göre karabiber eklenir. Domates, biber ve kuru soğandan oluşan tabakta, doğranmış pidelerle servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
Tandır Kebabı (Yozgat) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc105585 
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2015 
3,964 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 
Bir adet koyun eti
 
Lavaş ekmeği
 
Domates
 
Yeşil biber
 
Soğan
 
Maydanoz
 
Baharatlar
 
 
Tandır kebabı kuzu etinin sinirlerinin çıkarılıp yağlarından arındırılarak büyük parçalara bölünmesiyle şeklinde yapılır. Bol tuza batırılan etler yirmi dört saat buzdolabında bekletilir. Bu arada özel topraktan yapılmış tandırın iki kenar kısmına meşe odunları yerleştirilerek yakılır. Tandırdaki ateş köz haline geldiğinde bir gün önceden dinlenmeye bırakılan etler demir şişe batırılarak fırına verilir. Etler yaklaşık bir saat içinde tandırdan çıkarılır. Bıçakla birkaç yerinden delinerek tekrar tandıra verilir. Yirmi beş otuz dakika daha pişirildikten sonra çıkarılır, otuz dakika daha bekletilir. Bundan sonra etler yaprak biçiminde dilimlenip domates, maydanoz, biber, soğan ve lavaş ekmeğiyle servis yapılır.
 
 
Not: Tandır kebabı Yozgata özgü bir yemektir. Yozgatın dışında başka hiçbir yerde bu yemek yapılmaz. Yapılsa bile ustası mutlaka Yozgattan gider. Bölgeyi ziyarete gelen turistler tarafından çok beğenilen bu yemek sipariş ile Türkiyenin çeşitli bölgelerine paketlenip gönderilmektedir. Bölgenin kültürel değerlerinin tanıtıldığı festival, şenlik gibi özel günlerde de yemek kültürel bir çeşitlilik olarak yerli ve yabancı turiste sunulur.
 
 
 
 
Fotoğraf "neslişah" tarafından gönderildi. 22.07.2020
  
 | 
 
 
 
 
 
 |