| 
 | 
| Tahinli Piyaz (Antalya) | 
|  | eftal Aşçı
 
  
 Kayıt: 27.10.2008
 Mesajlar: 17
 Şehir: Antalya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc29203 Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2008
 4,929 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
 1 su bardağı tahin
 2 diş sarımsak
 1,5 çay bardağı sirke
 1 adet limon suyu
 1 tatlı kaşığı tuz
 2 adet katı haşlanmış yumurta
 2 adet domates
 
 Tahinin üzerine ince dövülmüş sarımsak, limon suyu eklenir ve katılaşana kadar karıştırılır. Daha sonra yarım çay bardağı sirke azar azar yedirilir. 15 dakika dinlendirilir. Bu sürede tahinin yağı üzerine çıkar. Bu yağ dökülür. Üzerine 1 çay bardağı sirke gene azar azar eklenerek karıştırılır. Bu şekilde incelmiş olur. En son tuz atılır. Tabağa yeteri kadar haşlanmış fasulye konur. Üzerine doğranmış domates ve dilimlenmiş yumurta bırakılır. Son olarak tahinli karışım gezdirilir. Arzuya göre biraz zeytinyağı da dökülebilir.
 
 
 ML® Tahinli Piyaz için tıklayın
 
 
 
  
 
 | 
| Tahinli Piyaz (Antalya) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc161530 Gönderme Tarihi: 29.Kas.2021
 448 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
 1 adet kırmızı soğan
 1 çay kaşığı tuz
 ½ adet limonun suyu
 2 yemek kaşığı tahin
 1 tatlı kaşığı sirke
 3 yemek kaşığı ılık su
 6 adet cherry domates
 1 adet haşlanmış yumurta
 ½ demet ince kıyılmış maydanoz
 
 Ölçülü kuru fasulyeden 3 yemek kaşığı haşlanmış fasulyeyi ezin.
 Tahin, limon suyu, tuz, sirke ve suyu karıştırın. Pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar tahinli sosu ezerek karıştırın. Eğer sulu bir kıvam olmasını isterseniz su oranını artırabilirsiniz.
 Kırmızı soğanı iri iri doğrayın ve 2,5 su bardağı haşlanmış fasulyeyle iyice harmanlayın.
 Domatesleri ortadan ikiye bölün ve maydanozları ince ince kıyın.
 Yumurtayı da bu aşamada haşlayın ve hazırlayın.
 Servis tabağına kırmızı soğanlı piyazlı yerleştirin ve tahinli sosu ilave edin.
 Domatesleri ve haşlanmış yumurtayı zevkinize göre yerleştirin.
 İnce kıyılmış maydanoz ve zeytinyağını da piyazınızın üzerinde gezdirerek servise hazır hale getirin.
 
 
  
 
 | 
| Tahinli Piyaz (Antalya) | 
|  | Selver Somuncu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.05.2007
 Mesajlar: 1024
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc172261 Gönderme Tarihi: 25.May.2023
 382 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 400 g kuru fasulye, küçük taneli, tercihen Çandır fasulyesi
 Sos için:
 75 g kuru fasulye, haşlanmış
 5-6 diş sarımsak, ezilmiş
 75 ml tahin
 150 ml sızma zeytinyağı
 1 adet limonun suyu
 75 ml sirke
 1 tatlı kaşığı tuz
 150 ml su
 Üzeri için:
 3 adet domates, küp doğranmış
 4 adet yumurta, haşlanmış
 4 adet taze soğan, ince kıyılmış
 6 adet sivri yeşilbiber, ince kıyılmış
 ½ demet maydanoz, ince kıyılmış
 1 tatlı kaşığı tuz
 2 tatlı kaşığı pul biber
 1 tatlı kaşığı karabiber
 
 Fasulyeleri tuzlu su içinde bir gece bekletin. Ertesi gün bol tuzlu suda ve orta ateşte, 20-25 dakika haşlayın.
 Haşlama suyunu dökün. Fasulyeleri yıkayıp, tekrar tencereye koyun ve tuzlu suda yeniden haşlamaya bırakın.
 Fasulyeler çatlayıp, iyice pişinceye, suyu çekilir gibi oluncaya kadar haşlayın ve ılınmaya bırakın.
 Sosu için haşladığınız fasulyenin 75 gram kadarını alın. Çukur bir kaba koyup, çatalla ezin.
 Ezilmiş fasulyeye, diğer sos malzemelerini katıp karıştırın. Bu işlemi mikserle de yapabilirsiniz.
 Haşlanmış fasulyeleri, kayık veya yayvan bir servis tabağına koyun. Üzerine sosu gezdirip, karıştırın.
 Salataya, domatesleri, yumurtaları, taze soğanı, yeşilbiberi ve maydanozu ekleyin. Tuz, pul biber ve karabiber katıp, kabaca karıştırın. Tabağında servis edin.
 
 Not: Piyaz her bölgede vardır, her köftecinin değişmezidir ama Antalya mutfağına has olan tahinli piyaz bir başkadır. Susamın yağlı tadını taşıyan tahin ile limonun asidi birleşince ve buna soğanın suyunun tadı eklenince, fasulyenin lezzetine lezzet katan bir sos ortaya çıkar.
 
 
  
 
 | 
| Antalya Piyazı | 
|  | dolu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 28.01.2014
 Mesajlar: 3325
 Şehir: Denizli
 | Kısa URL: https://ml.md/lc180757 Gönderme Tarihi: 11.Arl.2024
 132 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 MasterChef
 
 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
 1 adet orta boy kuru soğan
 1 adet orta boy domates
 1 adet yeşil biber
 1 demet maydanoz
 2-3 adet haşlanmış yumurta (isteğe bağlı)
 Yarım çay bardağı tahin
 1-2 diş sarımsak (ezilmiş)
 1 çay bardağı üzüm sirkesi
 1 adet limonun suyu
 Zeytinyağı
 Tuz
 Karabiber
 Pul biber
 
 Önceden haşlanmış kuru fasulyeleri bir kaseye alın.
 Fasulyelerin pişmiş ama dağılmayacak kadar diri olmasına dikkat edin.
 Kuru soğanı piyazlık (ince, uzun) doğrayın.
 Yeşil biber ve domatesi küp küp, maydanozu ise ince ince kıyın.
 Haşlanmış yumurtaları dilimleyerek hazır hale getirin.
 Bir karıştırma kabında tahin, ezilmiş sarımsak, limon suyu ve sirkeyi iyice karıştırarak pürüzsüz bir sos elde edin.
 Sosun kıvamı çok yoğun olursa, hafifçe su ekleyerek açabilirsiniz.
 Tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırarak bu sosu hazır hale getirin.
 Hazırladığınız fasulyeleri, doğranmış sebzeleri ve tahinli sosu geniş bir kaseye alın.
 Tüm malzemelerin iyice karışması için dikkatlice karıştırın.
 Fasulyelerin ezilmemesi için karıştırma işlemini nazikçe yapın.
 Servis tabağına aldığınız Antalya piyazının üzerine dilimlenmiş haşlanmış yumurtaları ve biraz zeytinyağı gezdirin.
 Son olarak, doğranmış maydanoz ve bir tutam pul biber serpiştirerek sunuma hazırlayın.
 
 
  
 
 | 
| Antalya Usulü Tahinli Piyaz | 
|  | Çetin Ceviz Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.05.2005
 Mesajlar: 3262
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc184350 Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2025
 71 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
 1 adet orta boy kırmızı soğan
 1 adet haşlanmış yumurta
 Yarım demet maydanoz
 1 adet limonun suyu
 3 yemek kaşığı tahin
 2 yemek kaşığı zeytinyağı
 1 diş sarımsak (ezilmiş)
 Tuz
 Kimyon
 
 Önceden haşlanmış veya konserve kuru fasulyeleri süzüp soğuk sudan geçirin ve bir kaseye alın.
 Kırmızı soğanı ince ince doğrayın, maydanozu kıyın ve haşlanmış yumurtayı dilimleyin.
 Bir kasede tahin, limon suyu, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu karıştırın.
 Sosun kıvamını açmak için gerekirse 1-2 yemek kaşığı su ilave edebilirsiniz.
 Fasulyelerin üzerine doğranmış soğan, maydanoz ve yumurtayı ekleyin.
 Hazırladığınız tahinli sosu gezdirip tüm malzemeleri nazikçe karıştırın.
 Tahinli piyazı servis tabağına alın.
 Üzerine ekstra zeytinyağı gezdirip kimyon serpebilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |