| 
 
 
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
Cansu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.09.2005 
Mesajlar: 76 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc3211 
Gönderme Tarihi: 02.May.2006 
3,273 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg patlıcan
 
4 diş sarımsak
 
4 su bardağı su
 
1/2 limonun suyu
 
3/4 su bardağı tahin
 
200 gr süzme yaoğurt
 
tuz
 
 
Büyükçe bir kaba 200 gr süzme yoğurt, 3/4 su bardağı tahin, havanda dövdüğünüz 4 diş sarımsak ve tuz koyup, iyice çırparak karştırın. Patlıcanları harlı ateşte sık sık çevirerek közleyin. Piştikten sonra, yanmış kabukları bir bıçak yardımıyla soyun ve közlenmiş patlıcanları, içinde 4 su bardağı limonlu su bulunan bir tencereye atın. Bütün patlıcanları bu şekilde közleyip, soyduktan sonra limonlu sudan alıp, iyice sıkarak sularını süzün, bir tahta üzerinde bıçakla ince ince kıyın ve önceden hazırladığınız sarımsaklı yoğurtlu tahinin içine koyun. Böylece elde ettiğiniz karışımı, iyice karıştırdıktan sonra büyük bir salata tabağında servis yapın.
 
 
 ML® Tahinli Patlıcan Salatası için tıklayın
 
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
Cansu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.09.2005 
Mesajlar: 76 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc3212 
Gönderme Tarihi: 02.May.2006 
3,176 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet patlıcan
 
4 diş sarımsak
 
1/2 adet limonun suyu
 
3 yemek kaşığı yoğurt
 
3 yemek kaşığı tahin
 
1/2 çay bardağı zeytinyağı
 
tuz
 
karabiber
 
 
Patlıcanları ocakta közleyin. Kabuğunu soyup sapını da attıktan sonra püre haline getirin. Sarmısakları havanda ezin. Ardından patlıcanlara yoğurt, tahin, limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber ve sarımsak ekleyin. İyice karıştırın servise hazırdır.
 
 
 Tahinli Patlıcan Salatası (görsel)
 
  
 | 
TAHİNLİ PATLICAN SALATASI | 
  | 
neyzen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.10.2006 
Mesajlar: 169
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8225 
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2006 
3,148 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
200 gram süzülmüş yoğurt
 
Yeteri kadar tuz.
 
6 adet patlıcan 
 
200 gram tahin 
 
2 diş sarımsak
 
 
Patlıcanlar sert ateşte pişirilir. Kabukları temizlenip soğuk limonlu suya çıkarılır. Yoğurt bezden süzülerek tahinle beraber karıştırılır. Patlıcan sudan çıkarılıp çekirdeği alınır. Suyu iyice sıkıldıktan sonra kıyılır. Yoğurtlu tahine karıştırılır. Sarımsak, tuz ilâvesiyle hazırlanmış olur.
 
 
 ML® Patlıcan Salatası için tıklayın
 
 
  
 | 
TAHİNLİ PATLICAN SALATASI | 
  | 
Horse 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.01.2007 
Mesajlar: 176
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc11149 
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2007 
3,025 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,000 gram patlıcan (4 büyük)
 
biraz tuz
 
175 gram tahin (3/4 bardak)
 
1/2 adet limon
 
200 gram süzülmüş yoğurt
 
4 bardak su 
 
4 diş sarımsak
 
 
Büyükçe ve çukur kâseye, süzülmüş 200 gram yoğurt, 175 gram tahin, bir miktar tuz ile havanda doğulmuş 4 diş sarımsak koyarak, iyice karıştırmak suretile hepsini birbirlerile halletmeli ve bir tarafa bırakmalıdır. (Silivri gibi koyuca yoğurt bulunduğu takdirde süzmeğe lüzum yoktur).
 
Diğer taraftan da 1000 gram, yani 4 büyükçe patlıcanı, havagazı veya herhangi bir kuvvetlice ateş üstüne oturtarak arada bir çevirmek suretile patlıcanların her bir tarafları siyahımsı bir hal alıncaya kadar pişirmeli, ve pişen her bir patlıcanı teker teker alarak yanmış kabuklarını yukarıdan aşağıya doğru bir bıçakla soymalı, sonra da soyulan her bir patlıcanı içinde 4 bardak kadar limonlu su olan bir tencereye atmalıdır.
 
Patlıcanların pişme ve soyulmaları sona erince bunları sudan çıkararak iyice bir sıkmalı, sonra da bunları bıçakla kıyarak bir tarafa bırakmış olduğumuz yoğurt ve sarımsaklı tahine ilâve etmeli ve iyice bir karıştırdıktan sonra tabağa alarak servis yapmalıdır.
 
 
 ML® Hibeş için tıklayın
 
  
 | 
TAHİNLİ PATLICAN SALATASI | 
  | 
nurdil 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.07.2007 
Mesajlar: 20
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc16666 
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2007 
2,719 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1   Bostan patlıcanı
 
Yarım limon suyu
 
1   Kahve fincanı yoğurt
 
3-4 Diş  sarımsak,
 
1    Kahve fincanı tahin 
 
Yarım demet maydanoz.
 
 
Ateşte patlıcanın her tarafı pişirilir, biraz soğuduktan sonra kabukları soyulur, üzerine tuzunu ve limonunu serperek cam bir kapta çatalla iyice ezilir. Yoğurt, tahin ve dövülmüş sarımsak da eklenerek iyice karıştırılır. İnce kıyılmış maydanozla üstü süslenerek sofraya getirilir.
  
 | 
YOĞURTLU PATLICAN SALATASI | 
  | 
yedek 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.07.2009 
Mesajlar: 28
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc38010 
Gönderme Tarihi: 09.Tem.2009 
2,978 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. patlıcan
 
1/2 bardak tahin
 
200 gr. süzülmüş yoğurt
 
4 diş sarımsak
 
Tuz
 
1 limon suyu
 
4 bardak su
 
10 adet zeytin
 
1 demet maydanoz.
 
 
Yoğurdu bir kâp içinde tahinle karıştırınız. Havanda dövülmüş sanmsakları da ilâve ediniz.
 
Diğer tarafta, patlıcanlar ateş üzerinde kabuklan siyahlaşıncaya kadar pişiriniz.
 
Bir bıçak yardımı ile kabuklarını soyunuz.
 
Patlıcanları, limonlu su içine gömünüz.
 
Bir süre sonra patlıcanlann suyunu süzünüz, sıkınız, bıçakla iyice kıyınız.
 
Yoğurt ve sarımsaklı tahine ilâve ediniz.
 
Servis tabağına yerleştiriniz. Siyah zeytinlerle kıyılmış maydanozlarla süsleyiniz.
  
 | 
TAHİNLİ PATLICAN SALATASI | 
  | 
meziyet 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.01.2010 
Mesajlar: 29 Şehir: Tokat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc45745 
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2010 
3,319 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemesi:
 
4 büyük patlıcan,
 
3/4 bardak tahin,
 
200 gram süzülmüş yoğurt,
 
4 diş sarımsak,
 
tuz,
 
1/2 adet limon
 
4 bardak su
 
 
Hazırlanışı:
 
Büyük ve çukur bir kaseye yoğurt, tahin, biraz tuz ve havanda dövülmüş sarımsakları koyarak iyice karıştırın. Bir tarafa bırakın. Diğer yanda patlıcanları ocak veya başka bir ateş üzerine oturtarak arada bir çevirin. Patlıcanların her tarafını pişirin. Pişen her patlıcanın yanmış olan kabuklarını bir bıçakla yukardan aşağıya doğru soyun. Sonra da soyulan her patlıcanı, içinde 4 bardak kadar limonlu su olan bir tencereye atın. Patlıcanların pişme ve soyulmaları sona erince bunları sudan çıkararak iyice sıkın, sonra da bunları bıçakla kıyarak bir tarafa bırakmış olduğunuz yoğurtlu ve sarımsaklı tahine katın. İyice karıştırdıktan sonra servis yapın.
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
delibaş 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.11.2011 
Mesajlar: 82 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc69481 
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2011 
2,766 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 orta boy patlıcan
 
Yarım su bardağı tahin
 
Yarım limon suyu
 
1 su bardağı süzme yoğurt
 
5 diş sarımsak
 
50 gr ceviz
 
1'er çay kaşığı tuz kırmızı biber
 
 
Patlıcanları ocak ateşinde közleyerek kabuklarını soyalım, yıkayıp süzgece alarak suyunu iyici süzüp ince bir şekilde doğrayalım. Dövülmüş sarımsakları, süzme yoğurdu, tahini, tuzu, limon suyunu bir kapta karıştıralım. İçine patlıcanları ve iri dövülmüş cevizi ekleyip tekrar karıştıralım. Salatayı servis tabağına alıp üzerine kırmızıbiber serperek servis yapalım. Arzuya göre nane ya da fesleğen yapraklarıyla süsleyebilirsiniz.
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
Tutkunaz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.01.2011 
Mesajlar: 31 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc74552 
Gönderme Tarihi: 09.Nis.2012 
2,528 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4-5 adet közlenmiş patlıcan
 
1 çay bardağı tahin
 
1/2 çay kaşığı pulbiber
 
1/2 çay kaşığı tuz
 
3 yemek kaşığı yağ
 
2 diş sarımsak
 
 
Patlıcanları közleyin. Patlıcan sarımsak ve tahini robotta çekip tabağa alın. Üzerine pulbiber ile yağ yakın ve servis yapın.
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc99679 
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2014 
2,215 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 ADET PATLICAN
 
1 SU BARDAĞI TAHİN
 
1 ADET LİMON
 
3 DİŞ SARIMSAK
 
1 YEMEK KAŞIĞI MARGARİN
 
MAYDONOZ
 
KIRMIZIBİBER
 
TUZ
 
 
Patlıcanları kabuklarıyla bütün halde orta dereceli fırında iyice pişirin. Kabuklarını soyup, iyice ezin. Tahin, dövülmüş sarımsak, tuz ve limon suyu ile iyice karıştırın ve servis tabağına alın. Üzerine yağda ezilmiş kırmızıbiber dökün ve kıyılmış maydonoz ile süsleyin.
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
limontuzu 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.05.2015 
Mesajlar: 25 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc107823 
Gönderme Tarihi: 23.May.2015 
2,059 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet patlıcan
 
3 yemek kaşıgı yogurt
 
1 yemek kaşıgı tahin
 
3 yemek kaşıgı sanayagı
 
2 diş sarmısak
 
1 tutam tuz
 
 
Patlıcanları fırında ya da ocakta közleyin.
 
Musluk altında güzelce temizledikten sonra iri parçalara bölün ve geniş bir karıştırma kabına alın.
 
Yoğurdu, erimiş sanayagını sarımsakları, tahini ve tuzunu ekleyerek rondodan geçirin. (Rondonuz yoksa sarımsakları havanelinde dövün).
 
Tüm malzemeyi iyice karıştırıp isteğe öre rondodan geçirdikten sonra yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin ve servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc126848 
Gönderme Tarihi: 17.Tem.2017 
1,333 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 Orta boy kemer patlıcanı
 
Bir baş soğan
 
4 Diş sarımsak
 
2 Sivri biber
 
1.5 Çay bardağı tahin
 
3 Çorba kaşığı sıvıyağ
 
1/2 Limonun suyu
 
Tuz
 
 
Soğan ve sarımsağı iyice kıyın. Sivri biberlerin içlerini temizleyerek doğrayın. Patlıcanları közleyin ya da sıvı yağda kızartın. Bıçak yardımıyla kabuklarını soyarak bir kabın içine yerleştirin. Tahta kaşıkla ya da bir ıspatulayla patlıcanları döverek ezin. Yarım limonun suyunu ilave edin. Karıştırın ve beklemeye bırakın. Bir başka tencerede yağı kızdırarak kıymış olduğunuz soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Biberleri ilave edin. 3 dk daha kavurun. Ezme patlıcanı, sarımsağı ve tuzu ekleyip 5 dk daha pişirin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra tahini ekleyin.Yeniden karıştırın.Servis tabağına dilediğiniz gibi yerleştirerek servis yapın.
 
 
Not: Acı sevenler sivri biberleri ekledikten sonra acı pul biber de ilave edilebilir. Acı sevmeyenler ise sivri biber yerine dolmalık biber ya da çarliston kullanabilir.
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
Vanya Dayı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.02.2014 
Mesajlar: 36 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc129520 
Gönderme Tarihi: 05.Kas.2017 
1,363 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 bostan patlıcanı
 
5 diş sarımsak
 
1 kahve fincanı tahin
 
1 kahve fincanı limon suyu
 
Tuz
 
Üzeri için:
 
2 çorba kaşığı zeytinyağı
 
1 çay kaşığı kırmızıbiber
 
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
 
 
Bostan patlıcanlarını bıçakla birkaç yerinden bıçağın ucuyla delin. çevirerek ızgarada közleyin. Patlıcanların kabuğunu soyup içlerini çatalla çıkarın. Kararmaması için patlıcanların üzerine limonun suyu ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip çatalla ezin. Sarımsakların kabuğunu soyup havanda ezin. Bir kaba alıp tahin ve patlıcanla karıştırın. Patlıcan salatasını servis kasesine alın. Üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirin ve zeytinyağında kavrulmuş kırmızıbiberi gezdirerek dökün. Buzdolabında yarım saat bekletip soğuk olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
ma-vi 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.03.2016 
Mesajlar: 26 Şehir: Zonguldak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136161 
Gönderme Tarihi: 12.Ağu.2018 
939 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
8 adet patlıcan
 
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
 
1 çay kaşığı pul biber
 
2 adet limonun suyu
 
1 çay bardağı tahin
 
2 diş sarmısak
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Tuz
 
 
Patlıcanları ya fırında, veya ocağın ateşine tutarak, bir ızgara üzerinde közleyin. Çatalla delerek, yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edebilirsiniz. Çatal kolay batıyorsa, patlıcan pişmiştir. Kabuklarını soyup, kararmasın diye limonlu suda bekletin. Çukur bir kapta tahin, 1 çay bardağı su, limon suyu, dövülmüş sarmısak, pul biber, kıyılmış maydanoz ve tuzu çırpın. Hazırladığınız sosun içine önce patlıcanları doğrayın, sonra çatalla iyice ezerek karıştırın. Servis tabağına alıp, üzerine zeytinyağ dökün. Kırmızıbiberle süsledikten sonra servis edin.
 
 
 
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc142627 
Gönderme Tarihi: 10.May.2019 
721 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
8 adet patlıcan
 
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
 
1 çay kaşığı pul biber
 
2 adet limonun suyu
 
1 çay bardağı tahin
 
2 diş sarımsak
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
Tuz
 
 
Patlıcanları közleyin. Çatalla delerek yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edebilirsiniz. Çatal kolay batıyorsa patlıcan pişmiştir. Kabuklarını soyup, kararmasın diye limonlu suda bekletin.
 
Çukur bir kapta tahin, 1 çay bardağı su, limon suyu, dövülmüş sarımsak, pul biber, kıyılmış maydanoz ve tuzu çırpın.
 
Hazırladığınız sosun içine önce patlıcanları doğrayın, sonra çatalla iyice ezerek karıştırın. Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı dökün. Kırmızı biberle süsledikten sonra servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc164033 
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2022 
377 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet orta boy patlıcan
 
6 yemek kaşığı tahin
 
3 diş sarımsak
 
Yarım limon suyu
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Üzeri için:
 
Kırmızı pul biber
 
Kavrulmuş çam fıstığı
 
 
Patlıcanlar yıkanıp, közlenir. Bu işlemi fırında ya da ocağın üzerinde közleme aparatlarında yapabilirsiniz. Yumuşayan patlıcanlar ortasından bir bıçakla yarılıp içi kaşıkla bir tahtanın üzerine çıkartılır. Keskin bir bıçakla ufak ufak doğranır. Derince bir kaba boşaltılır. Üzerine tahin, rendelenmiş sarımsak, limon suyu, karabiber, zeytinyağı ve tuzu eklenir ve tahta kaşıkla karıştırılır. Servis tabağına alınan patlıcan salatamıza pul biber serpip, arzuya göre kavrulmuş çam fıstığı ya da kırılmış ceviz ile süslenir.
 
 
 
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc165369 
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2022 
288 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım su bardağı süzme yoğurt
 
3 adet patlıcan
 
2 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yarım çay bardağı tahin
 
2 yemek kaşığı susam (kavrulmuş)
 
4 yemek kaşığı zeytinyağı (üzerine)
 
Yarım limonun suyu
 
 
Patlıcanları fırında közleyin.
 
Közlenen patlıcanları soyun ve küçük olacak şekilde doğrayın.
 
Başka bir kapta tahinle limonu çırpın.
 
Tahinli karışımı patlıcanın üstüne ekleyin.
 
Kalan tüm malzemeleri de ilave ettikten sonra iyice karışmalarını sağlayın.
 
Soğuyan salatayı zeytinyağı ile süsleyip servis yapabilirsiniz.
  
 | 
Tahinli Patlıcan Salatası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166277 
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2022 
271 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet közlenmiş bostan patlıcanı
 
7 yemek kaşığı tahin
 
7 yemek kaşığı süzme yoğurt
 
4 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 diş ezilmiş sarımsak
 
1 adet limonun suyu
 
Tuz
 
Karabiber
 
İnce kıyılmış maydanoz
 
 
Patlıcanı temizleyip ince bir şekilde kıyıyoruz. Bütün malzemeleri bir araya getirip, iyice karıştırıyoruz. Servis tabağına alıp, üzerine sızma zeytinyağı gezdiriyoruz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |