|
Sütlaç Yapmanın Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178194
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2024
59 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Sütlaç, üç beyazın süt, pirinç ve şekerin buluşmasıyla ortaya çıkan hafif bir tatlıdır. Sütlü tatlılarımız arasında belki de en çok bilinen ve sevileni sütlaçtır. İlk türkçe sözlük Divan-ü Lügat’it Türk’te ‘Uwa’ isminde bahsedilir. Tarifi, ‘pirinç pişirildikten sonra, soğuk suya konur, sonra suyu süzülerek içine şeker atılır, soğuk olmak üzere yenir.’ diye yazılmıştır.
Sütlaç, herkesin kolay sandığı ama kıvamını tutturmakta zorlandığı bir sütlü tatlıdır. Tarifi birebir uygulamanıza rağmen bazen tutmaz veya kıvamı cıvık kalabilir. Osmanlı mutfağında hazır pirinç unu olmadığı için, özellikle sütlü tatlıların yapımında sübye kullanılırmış.
Sütlaç için pastörize süt yerine günlük süt kullanırsanız tatlılarınız daha kıvamlı olacaktır.
Sütlaç yaparken pirinci yıkamadan, tencereye aktarın. Ya da kıvam için sübye yapın. Sübye pirincin nişastasıdır ve geleneksel bir yöntemdir. Bir gece önceden suda bekletilen pirincin ertesi gün blendırdan geçirilip nişastasının çıkarılmasıyla elde edilir. Sübye hem kıvam verir hem de aroma ve lezzet katar.
Günümüzde sübyenin yerini, pirinç unu ve nişasta almıştır. Kıvam için kullanılır.
Süt kısık ateşte yavaşça pişirilmelidir.
Pirinç iyice kaynatılmalı ve sübye kaynayan süte yavaşça ilave edilmelidir.
Sütlacın kıvamı sulu ise biraz daha sübye ilave edilmeli veya biraz daha kaynama süresi uzatmalıdır.
Kıvamı çok yoğun ise tencere ocağa alınıp tekrar süt ilavesi yaparak tekrar kaynatılmalıdır.
|
Sütlaç Yapımının Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176533
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2024
173 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sütlaç yapımında ilk adım olarak pirinçleri yıkamakla başlayın ancak bu aşamada fazla su kullanmamaya dikkat edin. Eğer ki pirinçleri pilav yapar gibi bol suda yıkarsanız pirinçlerin tüm nişastasını kaybetmesine ve sütlacın kıvamının olumsuz etkilenmesine neden olabilirsiniz.
Tüm tariflerde olduğu gibi sütlaç yapımında da kullanılan malzemelerin birbirleriyle özdeşleşmesi önemlidir. Bunun için pişirme aşamasında süt ve pirinci belirli aralıklarla karıştırmaya dikkat edin.
Eskiler bilir; sütlaç yapımını dibi tutmamış bir tencereyle tamamlamak, mutfaktaki en büyük başarılardan biridir. O halde, yaklaşın da bunun sırrını verelim! Sütlacın şekerini sütlü pirinç kıvamı iyice yoğunlaştıktan sonra ekleyin. Bu sayede şekerin karamelize olmasını dolayısıyla da tencerenin dibinin tutmasını engelleyebilirsiniz.
Gelelim, en keyifli aşamaya yani pişen sütlaçları kâselere pay etmeye! Eğer ki fırın sütlaç yapmak istiyorsanız kâseleri ağzına kadar doldurmamakta fayda var. Aksi takdirde sütlaç, fırında pişerken kabarıp taşabilir ve keyfinizi kaçırabilir.
Sıradaki püf noktamız, yine fırın sütlaç yapmak isteyenler için geliyor! Sütlaç kâselerini fırın tepsisine yerleştirdikten sonra tepsiye yaklaşık 1 parmak kalınlığında sıcak su eklemeyi unutmayın. Bu sayede buharlaşma sağlayabilir, sütlaç yüzeyinin kuruyup çatlamasını önleyebilirsiniz.
Fırın sütlaç yapmak isteyenleri sevindirecek bir püf nokta daha! Sütlaçların üzeri 6-7 dakika kadar yandıktan sonra fırın kapağını aralayın ve 3-4 dakika da bu şekilde pişirmeye bırakın. Böylelikle fırın sütlaçların hepsinin aynı şekilde yanmasını sağlayabilir hem göze hem de mideye hitap eden bir sonuca ulaşabilirsiniz.
|
Sütlaç Hakkında |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95620
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2014
1,378 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sütlacın eskiden kullanılan açık adı Sütlü Aş' tır. Bu birleşik kelime Türkçenin kurallarına uygun olarak kaynaşıp sütlaç biçimini almıştır.
Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar:
Şeker sütlacın ocaktan inmesine yakın atılmalıdır.
Nişasta sütle ezildikten sonra karıştırılmalıdır.
Pirinç haşlama suyu yeterli değilse sıcak su ilave edilmelidir.
Nişasta kokusu olmamalıdır.
Fırında yapılacaksa yakmadan kızartılmalıdır.
Servise Hazırlama:
Sıcakken kâselere doldurulur. Soğuduktan sonra istenirse tarçın serpilerek servisi yapılır.
Pişirilen Üründe Aranılan Özellikler:
Ürün içindeki malzemenin lezzetini taşımalıdır.
Pirinci iyi pişmiş ve sütün içinde dengeli dağılmış olmalıdır.
Fırın sütlaç ise kızarmış, değilse rengi beyaz olmalıdır.
|
|