|
Kokulu Çörek (Tarsus Mersin) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157987
Gönderme Tarihi: 29.May.2021
1,156 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
1 küp (42 gram) yaş maya
Aldığı kadar ılık süt
1 çay bardağı+1 tatlı kaşığı toz şeker
1 kg un
1 çorba kaşığı tepeleme şumum
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 Türk kahvesi fincanı zeytinyağı
3/4 su bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı şumum
1 çorba kaşığı susam (küncü)
1 tatlı kaşığı çörekotu
Üzeri için:
Susam (küncü)
Elinizi batırmak için:
Sıvıyağ
Maya, ılık süt, 1 tatlı kaşığı tozşeker ve bir tutam tuzu karıştırıp 5 dakika dinlendirin. 2 Unu geniş bir kaba eleyerek ortasını açın. Kalan tozşeker ve tuzu ortasına ekleyin. Şumum, zeytinyağı ve mayalı karışımı katıp, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene dek yoğurun. Streç filmle üzerini kapatıp, 1 saat dinlendirin. Mayalanın hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi sıvıyağa batırarak yuvarlayın. İç malzeme için zeytinyağı, sıvıyağı ve şumumu karıştırın. Elinizi sıvıyağa batırıp, 1 adet hamuru yuvarlayın ve mermer tezgaha alın. Elinizi zeytinyağlı şumumlu karışıma sık sık batırarak 1 adet hamuru incecik açın. Ortasını delin ve elinizi ara ara susam ve çörekotuna batırıp, ortasını içten dışa doğru kıvırıp uçlarını birleştirin. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp, fırın tepsisine yerleştirip 2 misli kabarana dek dinlendirin. Susam serpip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin.
|
Şumum Çöreği (Tarsus Mersin) |
|
udi
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.04.2017
Mesajlar: 28 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc124706
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2017
4,067 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 yemek kaşığı şumum baharatı
½ çay bardağı susam yağı
1 paket kuru maya
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı süt
500 gr un
İç harcı için :
3 yemek kaşığı şumum baharatı
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı margarin (eritilmiş)
1 çay bardağı sıvı yağ
şumum baharatlı çörek NASIL YAPILIR
Bir su bardağı ılık sütle, 1 paket kuru maya ve toz şeker eritilir. Yarım çay bardağı susam yağı ve aldığı kadar un eritilen mayaya eklenir. 3 yemek kaşığı şumum baharatı ve tuz serpilen harç yoğurulur ve istenen kıvama getirilir. Sos için bir çay bardağı sıvı yağ ve 1 yemek kaşığı margarin tavada eritilir, 3 yemek kaşığı şumum baharatı ve 1 yemek kaşığı susam eklenip karıştırılır. Açma tahtasına yağ sürülür ve hamurdan alınan beze elle yuvarlak şekilde açılır. Ortasına bir delik açılıp üzerine hazırlanan sos sürülür. Hamur delikten kenarlara doğru kıvırılarak simit şekline getirilir. Sekiz yapılıp burulur ve tel tel olması sağlanır. Tel tel hamur sarılarak fırın tepsisine dizilir ve pişirilir. Şumum çöreği sunuma hazırdır.
|
|