| 
 
| 
 
 
 | 
 
Sudak | 
 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc106506 
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2015 
1,548 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
İBB Su Ürünleri Hali Müdürlüğü
 
 
Vücudu ince uzun yapılı olup, sivrilmis bir bası vardır. Ağız uç durumlu olup açıklığı genistir.
 
Ağızda iyi gelismis sivri uçlu köpek disleri bulunur. Çeneler ve damak kemikleri üzerinde bulunan disler kemik disleridir. Yanakları genellikle çıplak veya sadece üst kısmı veya seyrek olarak orta kısmı pullarla kaplıdır.
 
Sırtı koyu renkte, yan tarafları gri  gümüsümsü renktedir. Genç bireylerde sırttan karına doğru 8  10 adet koyu renkli enine bantlar bulunur. Bu çizgiler balığın yaslanmasıyla beraber soluklasır.
 
Kuyruk ve sırt yüzgeçleri üzerinde ısınları birbirine bağlayan seffaf zarlar üzerinde sıralanmıs siyah benekler bulunur.
 
Ortalama uzunluk 40  55 cm, maksimum uzunluk 125 cm; ortalama ağırlık 1- 2,5 kg, maksimum ağırlık ise 15 kgdır.
 
 
ÜREME DÖNEMİ: Eseysel olgunluğa 37  50 cm ve 650  1200 gr iken 3  4 yasında ulasır. Nisan  Haziran üreme dönemidir. Üreme yerleri, akıntısız, iyi ısınan, sığ ve bitki ile kaplanmıs sahil kısımlarıdır. Yumurtası yapıskan, çapı 1  1,5 mm olup bunlar çakıllı  kumlu zeminlerdeki taslar ve bitki kökleri üzerine yapıstırılırlar.
 
TÜKETİM ŞEKLİ: Eti lezzetli ve çok kıymetli bir balıktır. Eti dondurulmus, tuzlanmıs, konserve ve taze olarak tüketilmektedir. Son derece yırtıcı olan bu balık ekonomik olmayan balıkların yoğun olduğu doğal göllere asılanır, bu suretle stokları daha ekonomik sekle dönüstürülür.
 
 
 
  
 | 
 
Sudak | 
 
  | 
gurur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.11.2007 
Mesajlar: 35 Şehir: Yenimahalle-Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc19585 
Gönderme Tarihi: 27.Kas.2007 
2,280 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Kaynak: Metropost
 
 
BÖLGE: Marmara, Karadeniz, Trakya ve göller bölgesindeki göller 
 
ÖZELLİKLER: Etinin deniz levreğine yakın lezzeti ve bol verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksek bir tatlı su balığıdır. 
 
BÜYÜKLÜK: 40-130 cm 
 
YEMEK ÖNERİSİ: Tava, kızartma
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Sudak Tarifleri Diğer Konular
 | 
 
 
 
 |