| 
 
 
 | 
Sucuk Yapımı | 
  | 
Kabul 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.04.2006 
Mesajlar: 116 Şehir: Artvin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc3160 
Gönderme Tarihi: 01.May.2006 
7,364 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kilo  dana kıyması, döşle karışık
 
20 gr kırmızı toz biber
 
10 gr yenibahar
 
20 gr karabiber
 
80 gr tuzla dövülmüş sarımsak
 
100 gr tuz
 
5 m koyun barsağı
 
 
Malzeme iyice yoğurulur, birkaç saat serin bir yerde bekletilir. Ilık tuzlu suda 15 dakika bekletilmiş bağırsağa
 
sucuk doldurma makinesiyle  içinde hava kalmayacak şekilde istenen büyüklükte doldurulur, sicimle bağlanır. Kuruması için  rüzgarsız bir yere asılır. İlk 3 gün asılan sucuklar  günde 1 kere suya daldırıp, çıkartılır. Damak zevkine göre baharat ve sarımsak miktarı arttırılıp, çoğaltılabilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 13.10.2023
  
 | 
Evde Sucuk Yapımı | 
  | 
iksir 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 21.05.2008 
Mesajlar: 19 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23984 
Gönderme Tarihi: 21.May.2008 
10,825 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 kilo sığır kıyması
 
yarım kilo sarımsak
 
15gr karabiber
 
50 gr tuz
 
50 gr kimyon
 
50 gr kırmızı biber(acı)
 
10 metre dana bağırsağı
 
 
Makinadan iki kez geçirilmiş kıymaya; kimyon, kırmızı biber, tuz, havanda dövülmüş sarımsak ilave edilerek iyice yoğurulur. Bağırsaklar bir sucuk yapacak uzunlukta kesilir. İçi dışına çevrilir. Böylece bağırsakların yağlı kısmı dışına çıkmış olur. Evinizde sucuk doldurma makinası yoksa bağırsakları iki küçük parmağa takarak sucuktan parçalar alıp diğer parmakların yardımıyla doldurulur. Doldururken elle bağırsak itilir. Boş yer kalmamasına dikkat edilmelidir. Uçlarını pamuk iple bağlayıp sucuğu U şekline getirilir. İki ucundaki ipler birleştirilip bağlanır. Ateşte yanmış iğneyle birkaç yerinden delinir. Serin bir yerde kurumaya bırakılır.
 
 
 
  
 | 
SUCUK | 
  | 
kadriye özay 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.09.2010 
Mesajlar: 69 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc55674 
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2010 
3,962 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,280 kilogram yarısı yağ yarısı et için: 45 gram tuz, 65 gram karabiber, 65 gram kimyon, 20 gram ince dövülmüş sarımsak, 10 gram yenibahar alınız.
 
Ayrı ayrı ince elekten geçirdikten sonra tartınız.
 
Eti ve yağı ince kıyıp bunlarla beraber havanda iyice dövdükten sonra bir köfte yapıp ızgara ederek tadına bakınız. Noksanı varsa, tamamlayınız; fazla ise et karıştırınız.
 
Ekmek yoğurur gibi yoğurup 12 saat bırakınız.
 
Et makinesine ağzı geniş ve bağırsağa göre uzunca bir huni takıp vidayı tekrar bükünüz.
 
Huniyi bağırsaklara sıvaya sıvaya geçirip ucunu sıkıca bağlayınız.
 
Hamuru tekrar yoğurup, makineye koyup çevirerek bağırsakları doldurunuz.
 
Her 30 santimde sicimle boğunuz. Sonra boğumları ayırıp ucunu iyice bağlayarak teker teker birer beze koyup üstünü yine bir bezle örtünüz.
 
Oniki saat sonra terleyeceklerinden güzelce silip, gölge ve serin bir yere asınız, üstüne arada bir, az bademyağı sürünüz.
 
 
Not: Sucuklar dilinip ızgarada ve iki taraflı ateşe gösterilerek sıcak sıcak yeneceğinden inek bağırsağına doldurup uzunlamasına kurutulursa daha güzel olur.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 13.10.2023
  
 | 
Sucuk İmali | 
  | 
çay&sempati 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.10.2010 
Mesajlar: 40 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56753 
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2010 
4,862 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Sucuk, dövme veya alelâde olarak yapılır.
 
Sucuk için koyun eti tercih edilir.
 
Etin yağlı (lop), but kısımlarından parçalar kesmeli sinir ve zarlarını çıkarmalı. Et kıyma makinesinde iki defa çekildikten sonra kullanılmalıdır. Yahut dövme sucuk yapılacaksa, havana koymalı, pestil oluncaya dek dövmeli.
 
Bir kilo et için :
 
25 gram tuz,
 
15 gram karabiber,
 
10 gram kimyon,
 
25 gram dövülmüş sarımsak.
 
Bu çeşnideki miktarlar istek ve mizaca göre, çoğaltılıp azaltılır.
 
Bu (Condiments) lan == baharat, tuz, sarımsak vesaireyi dövme etle karıştırıp iyice yoğurmak ve bir gece bırakmalıdır. Ertesi gün, tekrar elden geçirip bir daha yoğurduktan sonra, et makinesine takılan (Bumbar hunisi) yardımiyle dolma ameliyatına başlanır. Tedarik edilen temiz ve kokusuz koyun kursaklarına, içinde boş hava kabarcıkları kalmıyacak surette dikkatle doldurulur.
 
Münasip boylarda, meselâ 30 - 40 santimetrede kursaklar boğulur ve iki uçları sicimle bağlanır.
 
İtinalı sucukların imalinde her dizi sucuğu ayrı ayrı kaynar suya batırıp hemen çıkarmalı ve bezle iyice kurulamalıdır. Ve halka sucukları ayrı ayrı bezlere sarmalıdır.
 
Ertesi günü, tekrar açıp sucukların üzerlerini silmeli ve yine tülbentlerini sararak serin bir mahalle aşmalıdır.
 
Böylece, arada yoklayarak ve bezleri değiştirerek üç dört gün bırakmalı. Sonra, daha müsait yükseklikte sırıklara, karınlarından aşmalı. Ve ara sıra kursakları zeytinyağiyle yağlamalıdır. Üçlarına kadar kuruduktan sonra, sırıklardan alınıp içeride yüksek yerlere asarak kıvamını buluncaya kadar kurumalarına devam ettirmelidir.
 
 
Not: Sucuklar da pastırmalar gibi, maşada, sahanda, yağda ve sahanda yumurta ile pek âlâ olur.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 21.06.2021
  
 | 
Ev Yapımı Sucuk | 
  | 
yansı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.03.2013 
Mesajlar: 74 Şehir: Rize | 
Kısa URL: https://ml.md/lc102922 
Gönderme Tarihi: 12.Kas.2014 
3,337 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
700 gram kıyma
 
10 diş sarımsak
 
1 çorba kaşığı tuz
 
1 çorba kaşığı karabiber
 
2 çorba kaşığı kimyon, kırmızı pul biber
 
1 çorba kaşığı yenibahar
 
1 tatlı kaşığı çemen tozu
 
100 gram kuyruk yağı
 
Doldurmak için:
 
3 adet kurumuş bağırsak
 
1 çay bardağı sirke
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Öncelikle kuru bağırsakları sirkeli suyun içinde koyup biraz yumuşatın. 10 dakika sıcak suda bekletip sonra iyice durulayın. Bu arada kıymanın içine kıyılmış kuyruk yağını koyup karıştırmaya başlayın. Baharatları ve ezilmiş sarımsakları da içine ekleyip güzelce yoğurun. Sıkma torbasının içine güzelce yerleştirin ve buradan da bağırsağın içine aktarıp istediğiniz büyüklükte hazırlayıp kesin ve uçlarını bağlayıp havasını alın. Havasını kabarcık varsa iğne ile delip çıkartın. Sonra da serin bir yerde kurutmaya alın. 2 hafta kadar bekletip dilimleyip yiyin.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Sucuk | 
  | 
taha 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.11.2016 
Mesajlar: 36 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc120768 
Gönderme Tarihi: 04.Kas.2016 
1,970 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Eyüp Sevinç
 
 
2 kg az yağlı kıyma
 
200g. kuyruk yağı
 
3 diş sarımsak
 
2 tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
 
1,5 tatlı kaşığı yenibahar
 
1,5 tatlı kaşığı karabiber
 
1,5 tatlı kaşığı kimyon
 
3 metre kurutulmuş sucukluk bağırsak
 
Tuz
 
 
Eti, kuyruk yağını, sarımsakları kıyma makinesinden geçirin. Baharatlarını ekleyip yoğurun ve ikinci kez makineden geçirin. Tekrar iyice yoğurun. Yoğrulan harcı ağzı açık olarak mayalanmak üzere 24 saat buzdolabının en alt rafına kaldırın. Bağırsakları sıcak sirkeli suda 2 saat beklettikten sonra ayrı bir kaptaki sıcak sirkeli sudan geçirin ve yarımşar metrelik parçalara bölüp her parçanın bir ucunu bağlayın. Makine kullanarak harcı bağırsaklara boşluk kalmadan sıkıca doldurun. ve her iki ucu birbirine bağlayarak kangal elde edin.
 
Kesinlikle güneş görmeyen bir yere 57 gün boyunca sucukların rengi kahverengiye dönene kadar bir ip gererek asın. Sucukları ilk üç gün sirkeli suya batırıp çıkararak bağırsak üzerine oluşabilecek bakterilerin bir nebze önüne geçin. Daha sonra bir beze sararak buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Sucuk | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc120769 
Gönderme Tarihi: 04.Kas.2016 
1,936 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg kıyma
 
2 yemek kaşığı margarin
 
1 baş sarımsak
 
2 çorba kaşığı acı biber salçası
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çorba kaşığı kimyon
 
1 çorba kaşığı karabiber
 
2 adet yumurta
 
 
Tüm malzemeleri karıştırın ve güzelce yoğurun. Bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün tekrar çıkarın yoğurun. Buzdolabı poşetine sarıp şekil vererek dolaba koyun. İstediğiniz miktarlarda dolaptan çıkarıp tavaya koyarak yumurta ile birlikte pişirebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Sucuk | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc120770 
Gönderme Tarihi: 04.Kas.2016 
1,749 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
600 gram kıyma
 
4 çorba kaşığı sucuk baharatı
 
Kimyon, tarçın, yenibahar, tuz, karabiber
 
4 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı acı pul biber
 
Pamuklu bez
 
 
Kıymanın içine sucuk baharatı diye satılan baharatlardan bulursanız onlardan ekleyin. Bulamazsanız da bol miktarda kimyon, tuz, karabiber, tarçın, yenibahar, ekleyip iyice yoğurun. Ezilmiş sarımsak da içine eklenince küçük boy dikilmiş bezlerin içine bastırıp yerleştirin. Sonra bezin ağzını pamuklu bir iple bağlayın. Asılı olarak 10 gün kadar bekletin, buzdolabında da bekletilebilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 21.06.2021
  
 | 
Ev Yapımı Sucuk | 
  | 
fato abla 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 15.04.2019 
Mesajlar: 24 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc142029 
Gönderme Tarihi: 16.Nis.2019 
1,060 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2-3 metre kurutulmuş sucukluk bağırsak 
 
1,5 kilogram yağlı dana kıyma 
 
3,5 tatlı kaşığı acı kırmızı tozbiber
 
1,5 tatlı kaşığı sumak
 
3,5 tatlı kaşığı tatlı toz biber
 
3 tatlı kaşığı yenibahar
 
4,5 tatlı kaşığı kimyon
 
1 baş sarımsak 
 
4,5 tatlı kaşığı karabiber
 
3,5 tatlı kaşığı tuz
 
 
İki kere çektirdiğiniz kıymaya, toz biber, yeni bahar, kimyon, karabiber ve sarımsakları ekleyip iyice yoğurun. Karışımı streçle kaplanıp en az 8-10 saat buzdolabında dinlendirin.
 
Kuru bağırsakları ılık, sirkeli suda 1 saat bekletin ve ıslatın, içini sirkeli su ile temizleyin. Daha sonra geniş bir huni yardımı ile bağırsağın içini, sıkıca ve hiç hava almayacak biçimde doldurun.
 
İstediğiniz ebatta kestiğiniz sucuk, kuru ve serin bir ortamda yaklaşık 3-4 günde hazır olacaktır.
 
 
 
  
 | 
Evde Sucuk Yapımı | 
  | 
ay ışığı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.06.2016 
Mesajlar: 1738 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc144466 
Gönderme Tarihi: 26.Tem.2019 
826 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo orta yağlı kıyma (bir kez çekilmiş)
 
20 gram acı toz biber
 
40 gram tatlı toz biber
 
25 gram kimyon
 
60 gram ayıklanmış sarımsak
 
20 gram tuz
 
10 gram yenibahar
 
200 gram içme suyu
 
5 gram tarçın
 
5 gram karanfil
 
5 gram zencefil (isteğe bağlı)
 
Streç film
 
 
Sarımsağı havanda iyice ezin. Baharatları elekten geçirin. Kıyma ilave ederek, azar azar döktüğünüz su ile malzemeler birbirlerine iyice tutunana kadar yoğurun. Buzdolabında en az 3 saat kadar dinlendirin.
 
Hafifçe tekrar yoğurduktan sonra, istediğiniz miktarda parçalara ayırıp, streç film ile sıkıca sararak rulo haline getirin. Yine dolapta 3 saat kadar bekleterek, derin dondurucuya kaldırıp, arzu ettiğiniz zaman ister ızgarada, isterseniz yumurta ile tüketin.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Sucuk | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153556 
Gönderme Tarihi: 16.Ekm.2020 
637 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
5 kg yağlı kıyma
 
2 baş dövülmüş sarmısak
 
1 çorba kaşığı toz kırmızıbiber
 
1 çorba kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı yenibahar
 
5 silme çorba kaşığı tuz
 
 
Kıyma, sarımsak ve baharatları karıştırın. Üzerini örterek bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün yeniden yoğurup porsiyonluk olarak ayırın. Her parçayı 5 cm çapında silindirler yaparak ince buzdolabı poşetlerine, ardından streç filme sararak derin dondurucuya koyun. Bir gece dondurucuda bekletin. Servis etmeden 15 dakika önce dondurucudan çıkarıp istediğiniz kalınlıkta dilimleyin. Üzerindeki poşetleri çıkararak hafifçe yağlanmış tavada pişirerek servis yapın.
 
 
Not: Sucuk, literatürlerde "baharatlanmış kıymanın kurutulmuş bağırsağa doldurulmuş şekli" diye geçer. Fakat sucuğun ortaya çıkışıyla ilgili farklı hikayeler anlatılmaktadır. Eskiden başta tarla işçileri olmak üzere sıcakta çalışanlar için et yemek çok zor bir işti. Sıcaklardan dolayı et fazla durmaz ve kısa süre içinde yenmeyecek hale gelirdi. Bozulmayı önlemek için kıymayı bolca baharata bularlar, o şekilde ömrünü uzatmaya çalışırlardı. Yalnız kıymanın hava almaması gerekiyordu. Bunun için birçok denemeden sonra bağırsak bulundu. Temizlenen ve kurutulan bağırsaklara baharatlı kıymayı koymak o yiyeceğin uzun süre bozulmamasına yarıyordu. Bazen günler geçirilen elektriksiz yayla ortamında her daim et tüketme ihtiyacı bu şekilde giderilmiş oluyordu.
 
 
 
  
 | 
Sucuk | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158534 
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2021 
509 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kg yağlı kıyma
 
500 gr kuyruk yağı
 
150 gr kimyon
 
150 gr acı yada tatlı kırmızı biber
 
50 gr karabiber
 
20 gr yenibahar
 
150 gr ince tuz
 
2 baş Sarımsak
 
Aktardan alınmış Kuru bağırsak
 
1 kg kıymaya 1 metre bağırsak şeklinde ayarlanabilir.
 
 
Sarımsaklar ayıklanarak bir güzel dövülür.
 
Sonrasında gerekli olan tüm malzemeler bir kapta karıştırılır.
 
Kıyma makinesinden geçirilir.
 
Bağırsaklar sirkeli suda bekletilerek yumuşamaları sağlanır.
 
Hazırlanan sucuk içinin üzerine bir bez örtülür ve bir gün bekletilir.
 
Süre sonunda tekrar kıyma makinesinde çekilir.
 
Kıyma makinesinin ağzına sucuk doldurma aparatı takılarak, bağırsaklar doldurulur.
 
Bağırsakların ucu bağlanır sonra iki ucu tekrar bağlanır.
 
Bir yere değmeyecek şekilde asılarak kurumaya bırakılır.
 
Kış ayında yapılması daha iyi olur.
 
Baharat artışı isteğe göre yapılabilir.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Sucuk | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166807 
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2022 
356 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.dogrusucarrefoursa.com
 
 
500 gr dana kıyma
 
3 diş sarımsak
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
 
1 tatlı kaşığı kimyon
 
1 çay kaşığı kekik
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Sarımsakları bir doğrama tahtasında kıyın ve üzerine tuz serpin. Geniş bir bıçak ile sarımsakları iyice ezin. Derin bir kasede kıyma ve tüm baharatları yoğurun. Ardından sarımsağı da ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Tüm malzemeler iyice karıştığında harcı mutfak robotuna koyun ve sucuk harcı pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın. Harcı kaseye alıp üzerini streç filmle kapatın ve buzdolabında 12 saat bekletin. Daha sonra tezgahınıza bir streç filmi açın ve sucuk harcına silindir şekli vererek streç filmle sarın. 24 saat derin dondurucuda beklettikten sonra dilimleyerek pişirin.
 
 
 
  
 | 
Sucuk Yapımı | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc174862 
Gönderme Tarihi: 31.Ekm.2023 
308 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.karaca.com
 
 
Yarım kilo dana döş kıyma
 
1 çay kaşığı kişniş
 
1 tepeleme çorba kaşığı kimyon
 
1.5 çay kaşığı tane karabiber
 
1 çorba kaşığı tatlı toz biber
 
1 tatlı toz kaşığı acı toz biber
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
yarım çay kaşığı tuz
 
2 çorba kaşığı zeytinyağı
 
50 gr. hellim
 
5 diş sarımsak
 
1 avuç ham antepfıstığı
 
 
Öncelikle sucuğunuza tat verecek olan baharatları öğütmekle başlayın .Bu yüzden 1.5 çay kaşığı karabiberi, 1 çay kaşığı tane kişnişi Mastermaid Power içerisine ekleyin. Hemen ardından çalıştırıp hızlı bir şekilde öğütebilirsiniz.
 
Daha sonrasında, Mastermaid Power’a kıymanızı yoğurması için hamur karıştırma aparatını takın. İçerisine 5 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı kimyon, 1 çorba kaşığı toz biber, 1 tatlı kaşığı acı toz biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı da yenibahar ve tarçını Mastermaid Power haznesine koyun.
 
Koyduğunuz malzemelerin birbirine güzelce karışması için de 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyeyip, tekrar çalıştırabilirsiniz.
 
1 dakika sonra Mastermaid yoğurma kabınızın kapağını açıp, öğüttüğünüz baharatları ekleyin ve tekrar 1 dakika yoğrulması için çalıştırın.
 
Sonraki süreçte artık sucuk haline getirebilirsiniz. Bu kısımda ilk olarak tezgahınıza bir streç film koyun ve ortasına sucuğunuzu yerleştirin. Elinizi biraz ıslatıp hafifçe sucuğu yayın ve rulo haline getirin.
 
Sonrasında streç filmin iki ucunu kıvırıp kapatın. Ardından içerisindeki hava boşluklarını elinizle yok edin ve kıvırdığınız uçlardan tutup, ileri geri hareketler yapın.
 
Dilerseniz sucuğunuzu iki parçaya ayırıp birini düz diğerini hellimli yapabilirsiniz. Sucuğu rulo yaparken içerisine hellimi ve antep fıstığını ekleyip, aynı şekilde streçe sarabilirsiniz.
 
Bütün işlemler bittikten sonra oda sıcaklığında 2 saat sonrasında ise 4 saat buzdolabında bekletin ve derin dondurcuya koyup 1 gece de burada dondurun.
 
Artık sucuğunuzu kesip, uygun bir tavada yağ ile kızartıp, afiyetle yiyebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Sucuk | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc182624 
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2025 
82 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 kg dana kıyma (orta yağlı, tercihen döş kısmından)
 
500 gram kuzu kıyma (isteğe bağlı, lezzeti artırır)
 
30 gram tuz (yaklaşık 2 yemek kaşığı)
 
50 gram tatlı toz biber (yaklaşık 4 yemek kaşığı)
 
20 gram acı toz biber (isteğe bağlı, damak zevkine göre ayarlanabilir)
 
20 gram karabiber (yaklaşık 2 yemek kaşığı)
 
15 gram kimyon (yaklaşık 1,5 yemek kaşığı)
 
10 gram yeni bahar (isteğe bağlı, aromatik tat için)
 
10 diş sarımsak (ezilmiş veya rendelenmiş)
 
50 ml su (baharatların homojen dağılması için)
 
Doğal sucuk kılıfı (bağırsak, temizlenmiş)
 
 
Sucuk yapımının temel aşaması, kıyma ile baharatların doğru şekilde karıştırılmasıdır.
 
Dana ve kuzu kıymayı geniş bir yoğurma kabına alın.
 
Üzerine tuz, toz biberler, karabiber, kimyon ve isteğe bağlı olarak yeni baharı ekleyin.
 
Ezilmiş sarımsakları da karışıma ilave edin.
 
Daha sonra suyu azar azar ekleyerek kıymayı yoğurun.
 
Yaklaşık 20 dakika boyunca kıymayı iyice yoğurmanız, baharatların ete tamamen işlemesini ve sucuk harcının elastik bir kıvam almasını sağlar.
 
Baharatlarla harmanlanan kıyma karışımını, üzerini streç filmle kapatarak buzdolabında en az 1 gece, tercihen 24 saat dinlendirin.
 
Bu süre, baharatların ete tam olarak geçmesini sağlar ve lezzetini artırır.
 
Doğal bağırsak kılıflarını bol suda yıkayın.
 
Bir süre ılık tuzlu suda bekletirseniz daha yumuşak olur ve doldurması kolaylaşır.
 
İyice temizlenmiş ve yumuşatılmış kılıflar, sucuk doldurma aşamasında yırtılmayı önler.
 
Hazırladığınız kıyma harcını bir sucuk doldurma aparatıyla ya da el yardımıyla kılıflara doldurun.
 
Kıvamı sıkı ve içi hava almayacak şekilde doldurmanız önemlidir.
 
Her 20-25 cm’de bir ip ile bağlayarak sucuk formunu verin.
 
Sucukları serin, hava alan ve doğrudan güneş almayan bir yere asarak en az 4-7 gün boyunca kurutun.
 
Eğer ortam çok nemli değilse ve hava sirkülasyonu varsa, bu süre sonunda sucuklar yenmeye hazır hale gelecektir.
 
Kuruma sırasında her gün sucukların şeklini düzeltmek ve sıkılığını kontrol etmek, güzel bir sonuç almanızı sağlar.
 
 
Not: Ev yapımı sucukları dilimleyip tavada veya mangalda pişirebilirsiniz. Kendi yağıyla pişirmek lezzetini artırır. Kuruyan sucukları buzdolabında saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanmasını isterseniz vakumlayıp buzlukta muhafaza edebilirsiniz. Katkı maddesi ve koruyucu içermez. Baharat oranlarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Hijyenik ve güvenilir bir üretim süreci sağlar. Lezzetini ve tazeliğini korur.
 
 
 
  
 | 
Ev Yapımı Sucuk | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3321 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc183745 
Gönderme Tarihi: 04.Tem.2025 
44 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg dana kıyma (orta yağlı)
 
100 gram kuyruk yağı (isteğe bağlı)
 
20 gram sarımsak (ezilmiş)
 
1 yemek kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
 
1 tatlı kaşığı acı pul biber (isteğe bağlı)
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı kimyon
 
1 tatlı kaşığı yenibahar
 
1 çay kaşığı tarçın
 
Bağırsak (doğal kurutulmuş ya da hazır kılıf)
 
 
Geniş bir kaba dana kıyma ve kuyruk yağını alın. 
 
Tüm baharatları ve ezilmiş sarımsağı ekleyin.
 
Karışımı yaklaşık 15 dakika boyunca yoğurarak baharatların ete iyice karışmasını sağlayın. 
 
Hazırladığınız harcı streç filme sararak buzdolabında 1 gün dinlendirin.
 
Doğal bağırsağı suya koyarak yumuşatın ve tuzunu alın. 
 
Hazır sosis kılıfı kullanacaksanız paketin üzerindeki talimatlara göre hazırlayın.
 
Dinlenen harcı sucuk doldurma aparatıyla kılıflara doldurun. 
 
Hava kabarcıklarını önlemek için bastırarak ve delikler açarak ilerleyin.
 
Uçlarını sıkıca bağlayın.
 
Sucukları serin ve kuru bir ortamda 5-7 gün boyunca kurutun. 
 
Her gün çevirerek eşit kurumasını sağlayın. 
 
Daha kısa sürede tüketmek isterseniz, buzdolabında 2 gün dinlendirdikten sonra da pişirerek kullanabilirsiniz.
 
Ev yapımı sucuğunuzu dilimleyip tavada kızartarak kahvaltıda servis edebilir, menemen veya kuru fasulye gibi yemeklerin içine ekleyerek kullanabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |