| 
 
 
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
zümra 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.05.2020 
Mesajlar: 23 Şehir: Ordu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc150786 
Gönderme Tarihi: 26.May.2020 
1,745 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.aksam.com.tr
 
 
250 gram tereyağı
 
Baklava yufkalarını kendiniz de açabilirsiniz, hazır alacaksanız 1 paket baklavalık yufka yeterlidir
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
Arası İçin:
 
1 su bardağı çekilmiş ceviz
 
Arası ve Üzeri İçin;
 
2 yemek kaşığı kakao veya çikolata
 
1 çay bardağı ceviz
 
Yarım çay bardağından 2 parmak fazla şeker
 
Şerbeti İçin;
 
5 su bardağı süt
 
2 su bardağı şeker
 
 
Her tatlıda olduğu gibi önce şerbeti ocağa koyun ve tatlı pişene kadar soğutun. Şerbetimiz için tencereye sütü ve şekeri ilave edin. Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika kaynatın ve ocağın altını kapatın.
 
Tereyağını ve sıvı yağı eritin ve ocağın altını kapatın. Soğuyan yağ ile tepsiyi yağlayın ve baklava yufkalarını 3'er 3'er tepsiye serin. Her 3 katta bir yağlayın. 3 katta bir yağlanan yufkalarımıza 9. katta cevizini serpin.
 
Arası ve üzeri için ayırdığınız kakao, şeker ve cevizi rondodan çok ince bir şekilde geçirin.
 
Rondodan geçirdiğimiz bu karışımı cevizin üzerine serpelim.
 
Tekrar katlara ve yağlama işlemine aynı şekilde devam edin ve arasında tekrar ceviz ve karışımdan serpin.
 
Kalan yufkalarımızı da üzerine üçer katta bir yağlayarak yerleştirin.
 
En son kalan yağ ile baklavanın üzerini yağlayın ve kare şeklinde baklavayı kesin.
 
200 derece fırında kızartın. Kızaran baklavayı fırından alıp biraz ılık hale geldiği zaman soğuk şerbeti üzerine gezdirin.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157757 
Gönderme Tarihi: 18.May.2021 
480 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 paket baklavalık yufka 
 
200 gram tereyağı
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
Arasına:
 
Antep fıstığı 
 
Sütlü şerbeti için:
 
1 litre süt
 
3,5 su bardağı şeker
 
1 paket vanilya
 
Üzeri için:
 
Kakao 
 
1 paket rendelenmiş sütlü çikolata
 
 
Öncelikle şerbeti sütü ve şekeri bir tencereye alıp kaynatın.
 
Kaynadıktan sonra vanilyayı da ekleyip soğumaya bırakın
 
Küçük bir tencereye tereyağını koyup eritin ve daha sonra içerisine sıvı yağı ekleyin.
 
Yufkaları tepsinin boyutuna göre kesin. Kestiğiniz parçaları da aralara koyarak kullanın.
 
Tepsiyi tereyağı ile yağlayın ve 25 kat yufka olacak şekilde aralarına yağı sürerek üst üste dizin
 
25. katın üstüne iç malzemesini koyun.
 
Geriye kalan yufkaları da aynı şekilde tepsinin üzerine yerleştirin.
 
Tatlıyı eşit şekilde kesin ve kalan yağı da üzerine sürün.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
 
Pişen baklavayı sıcakken üzerine soğuk şerbetini dökün ve 5-10 dakika dinlendirin. 
 
Üzerine kakao ve rendelenmiş çikolata serpin. Buzdolabında 3-4 saat dinlendirip servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc162509 
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2022 
555 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 paket baklavalık yufka (800g)
 
150 g tereyağı
 
3/4 çay bardağı sıvı yağ
 
Şerbeti için:
 
2 su bardağı şeker
 
1 su bardağı su
 
2 su bardağı süt
 
Arası için:
 
1 kase iri çekilmiş fıstık (dilerseniz fındık ya da ceviz de kullanabilirsiniz)
 
Üzeri için:
 
2 yemek kaşığı kakao
 
1 yemek kaşığı süt tozu
 
 
Soğuk baklavaya öncelikle şerbeti hazırlayarak başlayalım.
 
Bunun için tencereye sütü ve şekeri alın, kaynatın.
 
Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, bu şekilde 15 dakika daha fokurdatın.
 
Diğer yandan tereyağını ve sıvı yağı tavada eritin.
 
Yağ ılıdıktan sonra tatlı tepsisini yağlayın.
 
Baklava hamurlarını üçerli olacak şekilde tepsiye dizin.
 
Her 3 katta bir araları yağlayın.
 
3 katta bir yağlanan yufkalara 15. Kata ulaştığında arasına fıstık serpin.
 
Arası ve üzeri için ayırdığınız çikolata, kakao, şeker ve fıstığı mikserden çok ince bir şekilde geçirin.
 
Mikserden geçirdiğiniz bu karışımı fıstığın üzerine serpin.
 
Tekrar 3 kat 3 kat şekilde yağlayarak 15 kat daha yufkaları serin.
 
Tekrar fıstık ve bitter çikolatalı karışımdan serpin.
 
Kalan yufkaların da üzerine üçer katta bir yağlayarak yerleştirin.
 
En son kalan yağ ile baklavanın üzerini yağlayın ve baklavayı dilimleyin.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
 
Tatlı ılıdığında üzerine soğuk şerbeti gezdirin ve çikolatalı karışımı üzerine serpin.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc162741 
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2022 
641 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Baklava için:
 
1 paket baklavalık yufka
 
300 gram ceviz içi (ince çekilmiş)
 
300 gram tereyağı
 
Şerbeti için:
 
2 su bardağı toz şeker
 
1 su bardağı su
 
3 su bardağı süt
 
1 paket vanilya (varsa 1 yemek kaşığı konsantre süt)
 
Üzeri için:
 
80 gram sütlü çikolata(1 tablet) (buzlukta beklesin)
 
1 yemek kaşığı süt tozu (kakaolu)
 
 
Tatlımızın ilk olarak şerbetini hazırlayalım. Bunun için tenceremize şeker ve suyu alarak kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
 
Ardından küçük bir sos tavasına ya da küçük bir tencereye tereyağımızı alalım ve eritelim. Yağımız erirken üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alalım.
 
Yağımız eridikten sonra ocaktan alalım ve üzerine sıvı yağımızı ekleyerek karıştıralım.
 
Baklava yufkamızı tezgaha alalım, kullanacağımız fırın kabımızı yufkamızın kenar kısmına yerleştirerek etrafından bıçak ile keselim. Ben bu tarifte küçük boy yuvarlak borcam kullandım (27cm).
 
Baklavamın çok kalın olmasını istemediğim için kenarda kalan baklava yufkasını kestim ve daha sonra başka bir tarifte kullanmak için hava almayacak şekilde paketleyerek kaldırdım (fotoğraflarda ve videoda daha net olarak görebilirsiniz)
 
Ardından daire şeklindeki yufkaların kenarlarında kalan kısımları da aralara yerleştirmek aldım. Bu aşamada baklava yufkalarınızın kurumaması için yufkalarınızı temiz bir örtü arasında tutmalısınız.
 
Daire şeklindeki yufkalarımızı alt ve üstte kullanmak için eşit olacak şekilde ayıralım.
 
Fırın tepsimizin tabanına yağ karışımımızdan 1 kaşık kadar alalım ve fırça ile her yerine gelecek şekilde sürelim.
 
Daha sonra 1 tane bütün yufkamızdan yerleştirelim.  Üzerine kenarlarda kalan parçalardan da bir kaç yaprak yerleştirelim. Ve 1 kaşık daha yağ gezdirelim.
 
Tekrar daire şeklindeki yufkamızdan yerleştirelim. Üzerine parçalı yufkalardan yerleştirerek üzerine bir kaşık yağ gezdirelim.
 
Bu şekilde yufkaların yarısını tepsimize üst üste sıralayalım (Son 2 katta bütün yufka parçalarından yerleştirelim.)
 
Ardından baklavamızın ara malzemesini yerleştirelim. Ben iri çekilmiş fıstık kullandım siz dilerseniz fındık ya da cevizde kullanabilirsiniz.
 
Bu aşamada fırınımızı alt üst fansız ayarda 170°C’de ısınmaya bırakalım.
 
Fıstıklarımızı yerleştirdikten sonra üst için ayırdığımız yufkalarımızı üst üste, aralarına yağ dökerek aynı şekilde sıralamaya devam edelim.
 
Yufkaları yerleştirme işlemi bittikten sonra kenardan taşan kısımlar varsa bıçak ile keselim ve yağımızdan sürelim.
 
Hazırladığımız baklavamızı dilediğimiz boyutta keselim.
 
Baklavamızı 170°C fırında altı ve üstü nar gibi kızarana kadar pişmeye bırakalım. Ben 1 saat 10 dakika kadar pişirdim, fırına göre değişir bu süre, acele etmeden güzelce pişmesini bekleyin.
 
Baklavamız pişerken biz de şerbetimizin sütünü ekleyelim ve karıştırarak bekletelim.
 
Kızaran baklavamızı fırından alalım ve ilk sıcağının çıkması için 10 dakika kadar bekletelim.
 
Soğuyan baklavamızın üzerine şerbeti her yerine gelecek şekilde gezdirelim. Şerbeti çekmesi için 1 saat kadar dinlendirelim.
 
Sıra geldi baklavamızın üzerini süslemeye. Ben kakaoyu süt tozu ile karıştırarak açtım. Ardından süzgeç yardımı ile baklavanın her yerini bu karışımla kapladım. Buzdolabında dinlendirdiğimiz soğuk baklavamız hazır.
 
Üzerini toz fıstıkla ve çikolata rendesi ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc164530 
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2022 
521 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Arda Türkmen
 
 
20-25 adet baklavalık yufka
 
Şerbeti için:
 
2,5 su bardağı toz şeker
 
1,5 su bardağı su
 
3 su bardağı süt
 
Sadeyağ için:
 
300 – 350 gr. tereyağı
 
Arası için:
 
2 – 3 su bardağı pirinç antepfıstığı
 
Üzeri için:
 
1 yemek kaşığı kakao
 
80 gram çikolata – rende
 
 
Soğuk baklava tarifi için önce şerbeti hazırlayın. Bir sos tenceresine toz şeker, su ve sütü ekleyin.
 
Ocağa alın ve bir çırpma teli yardımıyla şeker eriyene kadar karıştırıp kaynamaya bırakın.
 
Şerbetinizi 5-10 dakika kaynatın ve bir karıştırma kabına alıp soğumaya bırakın.
 
Sadeyağ için, bir tavaya tereyağını alın ve eritin.
 
Eriyen tereyağının üzerindeki köpüklü katmanı bir kaşık yardımıyla kenara ayırın.
 
Ortada kalan sadeyağı alttaki süt karışımını karıştırmadan bir karıştırma kabına süzün.
 
Baklavalık yufkalarınızı kullanacağınız 25×35 cm'lik dikdörtgen metal tepsi boyutunda kesin ve kurumaması için üzerlerine bir bez örtün.
 
Kabınızı bir fırça yardımıyla hazırladığınız sadeyağ ile yağlayın.
 
Kestiğiniz parçaları yama yaparak ve aralarını yağlayarak bir taban yapın.
 
Parçalar bitince 4-5 adet bütün olan baklavalık yufkasından serin ve aralarını yağlayın.
 
En üst yufkayı serin ve üzerini yağlayıp fıstıkları yayın.
 
Fıstıkların üzerine kalan yufkaları da aynı şekilde aralarını yağlayarak üst üste dizin.
 
Baklavanızın kenar kısımlarını bir spatula yardımıyla aşağıya doğru bastırın.
 
Hazır olan baklavanızı bir bıçak yardımıyla 5×5 cm büyüklüğünde kareler olacak şekilde kesin.
 
Üzerine kalan yağı sürün ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 dakika pişirin.
 
Altının iyice piştiğinden emin olun.
 
Baklavanıza hazırladığınız şerbeti bir kepçe yardımıyla gezdirin.
 
Kakaoyu bir süzgeçten eleyerek baklavanızın üzerine serpiştirin ve önce oda sıcaklığında ardından buzdolabına alıp 2 saat soğumaya bırakın.
 
Rendelediğiniz çikolatayı baklavalarınızın üzerine serpiştirin.
 
Her bir dilimi toz antepfıstığıyla süsleyerek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc170140 
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2023 
348 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.droetker.com.tr
 
 
Şurup:
 
2 su bardağı toz şeker
 
1 su bardağı su
 
1,5 su bardağı süt
 
1 su bardağı krema
 
1 poşet Dr. Oetker Krem Şanti
 
Yufka için:
 
20 adet baklavalık yufka
 
100 g eritilmiş tereyağı
 
İç malzeme:
 
50 g rendelenmiş beyaz çikolata
 
1 su bardağı iri kırılmış antepfıstığı
 
Üzeri için:
 
50 g bitter çikolata
 
1 tatlı kaşığı Dr. Oetker Kakao
 
1 - 2 yemek kaşığı öğütülmüş antepfıstığı
 
Kalıp:
 
Dikdörtgen kalıp (22x32 cm)
 
 
2 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı suyu tencereye alın. Orta ısıdaki ocakta şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şeker eriyip kaynamaya başlayınca ocağı kısıp 1 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp üzerine 1,5 su bardağı sütü ekleyin ve karıştırın. 1 su bardağı kremayı karıştırma kabına alın. Üzerine krem şanti poşetini boşaltın ve el çırpıcısı ile yaklaşık 2 dakika karıştırın. Karışımı sütlü şuruba ilave edip iyice karıştırın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
 
Kalıbı tereyağı ile yağlayın. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden çalıştırın.
 
Alt-üst pişirme: 180 °C
 
Turbo pişirme: 170 °C
 
Yufkaları ortadan ikiye kesin. 15 adet yufkayı, her birinin üzerine eritilmiş tereyağı sürerek üst üste kalıba koyun. Üzerine rendelenmiş beyaz çikolata ve Antep fıstıklarını yayın. Kalan 25 adet yufkayı aralarına eritilmiş tereyağı sürerek üzerine koyun. Bıçak ile kare dilimlere kesin. Üzerine çok hafif tereyağı sürüp pişirin.
 
Pişirme süresi: Yaklaşık 40 - 45 dakika
 
Fırından çıkartıp 3 dakika bekletin ve üzerine soğuk sütlü şurubu dökün. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın ve 2-3 saat bekletin.
 
Bitter çikolatayı dondurucuda 20 dakika bekletin ve rendenin ince tarafında rendeleyin. Baklavayı buzdolabından çıkarıp üzerine bir süzgeç yardımı ile kakaoyu serpin. Rendelenmiş çikolatayı her bir dilimin üzerine gelecek şekilde kaşık ile koyun. Antep fıstığı serpin ve soğuk olarak servis yapın. Tatlınızı bitirinceye kadar buzdolabında bekletin.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc171934 
Gönderme Tarihi: 08.May.2023 
413 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Baklavalık yufka
 
100 gram tereyağı
 
Yarım çay bardağı sıvı yağ
 
Antepfıstığı
 
2 su bardağı şeker
 
Yarım su bardağı su
 
Yarım su bardağı süt
 
Yarım yemek kaşığı kakao
 
Yarım yemek kaşığı pudra şekeri
 
40 gram rendelenmiş çikolata
 
 
Bir tencerenin içine sütü, suyu ve şekeri koyun kaynatın.
 
6 dakika sonra şerbeti ocaktan alın.
 
Ardından tereyağını eritin üzerindeki köpüğü peçete yardımıyla alın.
 
İçine bu kez sıvıyağı ekleyin.
 
Baklava yufkalarınızı koyacağınız tepsinin boyutuna göre kesin.
 
Tepsiyi yağlayın.
 
İlk baklava yufkasını koyup tereyağı ve sıvıyağı karışımını sürün.
 
15 yaprağı böyle yağlayıp serin.
 
Ardından arasına kırılmış fındık ve parça çikolataları koyun.
 
10 tane daha baklava yufkasını yağlayıp üzerine serin.
 
Kare kare kesin ve 180 derecelik fırına ekleyip.
 
45 dakika beklettikten sonra fırından alın.
 
Üzerine kakao ve pudra şekeri karışımını süzgeç yarımıyla dağıtın.
 
Şerbeti döküp en üzerine ise fıstık tozu serpiştirin.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc173177 
Gönderme Tarihi: 10.Tem.2023 
332 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 paket baklavalık yufka
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
200 gram tereyağı (14 yemek kaşığı)
 
Arası için:
 
1 su bardağı antepfıstığı
 
Şerbeti için:
 
1 su bardağı su
 
1 su bardağı süt
 
2,5 su bardağı toz şeker
 
Üzeri için:
 
1 yemek kaşığı pudra şekeri
 
1 yemek kaşığı kakao
 
80 gram çikolata (rendelenmiş)
 
 
Öncelikle şerbet hazırlanır. Tencereye süt, su ve şeker koyularak şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Ortalama 5 dakika kadar kaydıktan sonra ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
 
Tereyağı eritilir ve üzerinde oluşan köpüğü almak için süzgecin içerisine kağıt havlu serilir ve tereyağı dökülür. İyice süzüldükten sonra köpükten arınmış olan tereyağının içerisine sıvı yağ ilave edilir.
 
Tezgaha yufkalar serilir ve borcam boyutunda kesilir. Akabinde yufkalar ikiye ayrılır. Alt tabana 20 yaprak, üst tabana ise 22 yaprak olarak kullanılabilir. Üzeri için ayrılan yufkalar temiz bir beze kurumaması için sarılır. Çok ince olduklarından dolayı çabucak kuruyabilirler.
 
Borcam yağlanır ve bir yaprak yufka borcama yerleştirilerek üzeri yağlanır.
 
Her yufka, arası yağlanarak üst üste dizilir.
 
En üst yufka serildikten sonra üzeri yağlanmadan önce fıstıklar yayılır ve biraz yağ gezdirilir.
 
Kalan yufkalar da aynı şekilde her katı yağlanarak üst süte dizilir. Akabinde istenilen büyüklükte kare olacak şekilde kesilir ve üstüne kalan yağ sürülür.
 
Sonra önceden 170 derecelik ısıtılmış, alt üst ayar fırında ortalama 45 dakika kadar üzeri güzelce kızarana kadar pişirilir. Ayrıca altının iyice piştiğinden emin olunması gerekir.
 
Baklava piştikten sonra ortalama 10 dakika kadar dinlendirilir. İlk sıcağı çıkan baklavaya kepçe yardımıyla soğuk şerbet dökülür. Sonra 2 ila 3 saat kadar dinlenmeye bırakılır.
 
Tatlının üzeri için kakao ve pudra şekeri karıştırılır. Her yerine gelecek şekilde elenir. Ayrıca rendelenmiş olan çikolata da üzerine serpilir.
 
Son olarak antepfıstığı ile süslendikten sonra sütlü soğuk baklava servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc175210 
Gönderme Tarihi: 24.Kas.2023 
350 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Baklava için:
 
1 paket baklavalık yufka
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
200 gram tereyağı
 
Arasına:
 
1 su bardağı Antep fıstığı
 
Şerbetine:
 
2,5 su bardağı toz şeker
 
1 su bardağı süt
 
1 su bardağı su
 
Üzerine:
 
1 yemek kaşığı kakao
 
1 yemek kaşığı pudra şekeri
 
80 gram rendelenmiş çikolata
 
 
Şerbeti için tencereye su, süt ve şekeri koyup eriyene karıştırın ve 5 dakika kaynatın.
 
Ardından ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
 
Tereyağını eriyip köpüğünü süzgeçin içerisine koyduğunuz havlu kağıt ile süzerek ayırın. Ardından içerisine sıvı yağı ilave edin.
 
Yufkayı borcama sığacak şekilde kesin ve yufkaları iki eşit parçaya bölün.
 
Üzerine yerleştirmek için ayırdığınız kısmı kullanana kadar hava geçirmeyen bir kapta ya da bezin içinde saklayın.
 
Borcamın için yağlayın ardından ilk kat yufkayı yerleştirip yufkayı da yağlayın.
 
Her yufkanın arasına aynı yağlama işlemini yaparak yufkaların yarısını üst üste dizin.
 
Son katmanda yufkayı yağlamadan üzerine fıstıkları dizin ve ardından üzerinde yağ gezdirin.
 
Kalan yufkaları da kabından çıkarıp her katını yağlayarak üzerine dizin.
 
Önceden ısıttığınız 170 derecelik fırında alt üst ayarında 45 dakika pişirin.
 
Fırından alıp 10 dakika dinlendirin ve üzerine soğuk şerbetinizi dökün.
 
2-3 saat boyunca bu şekilde dinlendirin.
 
Tatlının üzeri için kakao ve pudra şekerini karıştırıp her yerine eşit şekilde dökün. Son olarak rendelenmiş çikolatayı da üzerine serpin.
 
Dilerseniz üzerini fıstık veya cevizle süsleyip servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc177356 
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2024 
312 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
1 paket baklavalık yufka
 
250 gr tereyağı
 
Şerbeti için:
 
4 bardak süt
 
1 bardak su
 
2 bardak toz şeker
 
Arası için:
 
Çekilmiş antepfıstığı, ceviz veya fındık
 
Üzeri için:
 
2 yemek kaşığı kakao
 
Çikolata rendesi
 
 
Öncelikle şerbeti için, bir tencerede süt, su ve şekeri alıp, kaynatın. Şerbeti soğuması için bir kenara alın. Tavada tereyağını eritin. Birazı ile baklava yapacağımız tepsiyi yağlayın. Baklavalık yufkaları kullanacağınız tepsi boyutunda kesin. Yufkaların her parçasını tek tek fırça yardımı ile yağlayın. Baklava katlarının arasına çok kalın olmayacak şekilde kalan kenar parçalarını da koyabilirsiniz. Her katı yağlanmış yufkaları üst üste dizin. Arasına, antepfıstığı, cevizi veya fındığı serpin. Malzemeyi yerleştirdikten sonra da baklavanın üst katını da araları yağlanacak şekilde dizin. Son olarak baklavamızın üst katını da yağlayın. Baklavanızı istediğiniz şekilde dilimleyebilirsiniz. Ancak küçük kareler şekilde dilimlemek orijinali gibi olacaktır. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. Baklavalar piştikten sonra ilk sıcağının çıkması için 5-10 dakika bekleyin. Şerbet verme işlemi sıcak baklavaya soğuk şerbet şeklinde olmalıdır. Tatlı şerbetlendikten sonra şerbeti çekmesi ve soğuması için ilk olarak oda sıcaklığında, yaklaşık 1-1.5 saat bekletin. Baklava soğuduktan sonra üzerine elek yardımı ile üzerine kakao ve ince rendelenmiş çikolataları gezdirin.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc178914 
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2024 
225 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 
Baklava için:
 
1 paket baklavalık yufka (500 gram)
 
250 gram tereyağı (eritilmiş)
 
1 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
 
Şerbet için:
 
2 su bardağı toz şeker
 
2,5 su bardağı su
 
1 su bardağı süt
 
1 tatlı kaşığı limon suyu
 
Üzeri için:
 
1 su bardağı süt
 
1 paket süt kreması (200 ml)
 
2 yemek kaşığı kakao
 
1 yemek kaşığı toz antepfıstığı (süsleme için)
 
 
Toz şeker ve suyu bir tencereye alın, kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
 
Şerbet tamamen soğuduktan sonra içine sütü ekleyin ve karıştırın.
 
Fırını 180 dereceye ısıtın.
 
Bir fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın.
 
Baklavalık yufkaları tepsinin boyutuna göre kesin. İlk yufkayı tepsiye serin ve üzerini eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Bu işlemi yufkaların yarısı bitene kadar tekrarlayın.
 
Yufkaların yarısına geldiğinizde, ince çekilmiş ceviz içini eşit bir şekilde serpin.
 
Kalan yufkaları da aynı şekilde, her birini tereyağı ile yağlayarak tepsiye dizin.
 
En üst katmanı da tereyağı ile yağladıktan sonra, baklavayı dilimleyin.
 
Önceden ısıttığınız 180 derece fırında, baklavanın üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
 
Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökün ve şerbeti çekmesi için bir süre bekleyin.
 
Süt ve kremayı bir kapta karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı, soğumuş baklavanın üzerine dökün.
 
Baklavanın üzerine kakao serpin ve toz antepfıstığı ile süsleyin.
 
Hazırladığınız soğuk baklavayı buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin. Bu sayede sütlü ve kremalı karışım baklavaya iyice işleyerek lezzetini artıracaktır.
 
 
 
 
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 09.12.2024
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181155 
Gönderme Tarihi: 07.Oca.2025 
519 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 paket baklava yufkası (800 gram)
 
1 paket tereyağı (250 gram)
 
1 çay bardağı sıvıyağ
 
İçi için;
 
1 su bardağı çekilmiş ceviz
 
Şerbeti için:
 
3 su bardağı şeker
 
2 su bardağı su
 
2 su bardağı süt
 
 
Şerbeti için su ve şeker kaynatılır. Üzerine 2 bardak süt eklenir, kaynayınca ateşin altı kapatılır.
 
Tereyağı ve sıvıyağ bir kaba eklenir, ateşe konur.
 
Tereyağı tamamen eriyince yağın köpükleri bir kaşık yardımıyla toplanır, ateşten alınır.
 
Tepsiye iki kat baklava yufkası serilir. Üzerine eritilmiş yağ fırça yardımıyla sürülür.
 
Yağın üzerine 2 kat yufka serilir ve yağ sürülür.
 
Bu şekilde yufkanın yarısına kadar tekrar edilir.
 
Üzerine çekilmiş ceviz içi homojen bir şekilde yayılır.
 
Ceviz katının üzerine iki adet yufka yayılır. Yufkanın da üzerine fırçayla yağ sürülür.
 
Tekrar yufka üzerine yağ sürerek, yufkalar bitene kadar işleme devam edilir.
 
En üste gelince bıçakla dilimlenir. Normal baklavadan biraz daha kalın olmasına dikkat edilir.
 
Artan yağ tepsinin en üzerine gezdirilir, yağın kesiklerden içeri girmesi sağlanır.
 
Tepsi önceden ısıtılmış 175 derece fırına sürülür.
 
Kontrollü olarak altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
 
Fırından alınan sıcak baklavanın üzerine ılımış şerbet gezdirilir.
 
Şerbetini çektikten ve dinlendikten sonra dilimlenerek servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc182245 
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2025 
68 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Baklava için:
 
1 paket baklavalık yufka
 
200 g tereyağı (eritilmiş)
 
1 çay bardağı sıvı yağ
 
250 g ince çekilmiş ceviz veya fındık
 
Şerbet için:
 
2 su bardağı toz şeker
 
2,5 su bardağı süt
 
1 su bardağı su
 
Üzeri için:
 
100 g sütlü veya bitter çikolata (rendelenmiş)
 
1 yemek kaşığı kakao
 
1 yemek kaşığı pudra şekeri
 
 
Toz şeker ve suyu bir tencerede kaynatın, şeker tamamen eridikten sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Ilık hale geldiğinde sütü ekleyerek karıştırın. Şerbet tamamen soğuk olmalıdır.
 
Eritilmiş tereyağı ile sıvı yağı karıştırın. Fırın tepsisini yağlayıp ilk yufkayı serin ve üzerine fırçayla yağ sürün. Yufkaların yarısına kadar bu işlemi tekrar edin ve ardından ceviz veya fındık serpiştirin. Kalan yufkaları da aynı şekilde, aralarına yağ sürerek dizin.
 
Baklavayı ince kare veya dikdörtgen şeklinde dilimleyin. 180°C önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
 
Fırından çıkan sıcak baklavayı 10 dakika dinlendirin. Ardından soğuk sütlü şerbeti her yerine eşit şekilde dökün ve şerbeti çekmesi için en az 2-3 saat bekletin.
 
Rendelenmiş çikolata, kakao ve pudra şekerini karıştırarak tatlının üzerine serpin. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirdikten sonra soğuk servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc182543 
Gönderme Tarihi: 11.Nis.2025 
119 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Şerbet için:
 
2 su bardağı süt
 
1 su bardağı su
 
1.5 su bardağı toz şeker
 
1 paket vanilin
 
Baklava için:
 
20 adet baklavalık yufka
 
150 gr eritilmiş tereyağı
 
1 su bardağı çekilmiş fındık veya ceviz içi (isteğe bağlı)
 
Üzeri için:
 
1 su bardağı sütlü veya bitter çikolata rendesi
 
2 yemek kaşığı kakao
 
1 yemek kaşığı pudra şekeri
 
 
Küçük bir tencerede süt, su ve şekeri karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra vanilini ekleyip ocaktan alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
 
Baklava tepsisini tereyağı ile yağlayın. Baklavalık yufkaların yarısını tepsiye kat kat yerleştirirken aralarına eritilmiş tereyağı sürün. Orta kata gelince çekilmiş fındık veya ceviz içini serpiştirin. Kalan yufkaları da aynı şekilde dizip her katına tereyağı sürün.
 
Bıçakla kare veya baklava dilimi şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında, üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
 
Baklava fırından çıktıktan 5 dakika sonra (çok sıcak olmamalı ama tamamen de soğumamalı), soğuyan sütlü şerbeti üzerine gezdirin.
 
Tatlı tamamen soğuduktan sonra üzerine kakao, rendelenmiş çikolata ve pudra şekerini eleyerek serpin.
 
Birkaç saat dinlendirdikten sonra soğuk olarak servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc183948 
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2025 
48 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
20 yaprak baklavalık yufka
 
150 gram tereyağı
 
1 su bardağı Antep fıstığı veya ceviz (isteğe bağlı)
 
100 gram sütlü çikolata (rendelenmiş)
 
Şerbeti için:
 
2 su bardağı toz şeker
 
2,5 su bardağı süt
 
1 çay bardağı su
 
1 paket vanilin
 
 
Tereyağını kısık ateşte eritin. Üzerindeki köpüğü alın ki baklavanızın rengi ve lezzeti bozulmasın.
 
Yağladığınız tepsiye 5 yufka serin, her katı fırçayla yağlayın. 5. kata geldiğinizde fıstık ya da ceviz serpin. Aynı işlemi 2 kat daha tekrar edin.
 
Baklavayı klasik baklava dilimi şeklinde kesin. Kalan tereyağını üstüne dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin (yaklaşık 35-40 dakika).
 
Şeker, süt ve suyu karıştırıp kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kapatıp vanilin ekleyin ve tamamen soğumasını bekleyin. (Soğuk baklavanın farkı burada: Şerbet sıcak değil, soğuk dökülüyor.)
 
Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökün. Oda sıcaklığında 1 saat beklettikten sonra buzdolabında en az 4 saat dinlendirin.
 
Üzerine bolca rendelenmiş sütlü çikolata serpin. Dilerseniz Antep fıstığı da ekleyebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Soğuk Baklava | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184114 
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2025 
45 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
20 yaprak hazır baklavalık yufka
 
150 gram tereyağı (eritilmiş)
 
1 su bardağı dövülmüş ceviz veya Antep fıstığı
 
80 gram sütlü çikolata (isteğe bağlı bitter karıştırılabilir)
 
Şerbet için:
 
2 su bardağı süt
 
1 su bardağı toz şeker
 
1 paket vanilin
 
 
Fırın tepsinizi yağlayın.
 
Baklavalık yufkalardan 10 katı aralarına eritilmiş tereyağı sürerek tepsiye dizin.
 
10. katta bolca dövülmüş ceviz veya fıstık serpiştirin.
 
Kalan 10 yufkayı da yine her katına tereyağı sürerek üst üste dizin.
 
En üst kata da tereyağı sürmeyi unutmayın.
 
Baklavayı klasik baklava dilimleri şeklinde kesin.
 
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
 
Süt, toz şeker ve vanilini bir tencerede kaynatmadan, sadece şeker eriyene kadar ısıtın.
 
Şerbeti soğumaya bırakın.
 
Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine soğuk sütlü şerbeti dökün.
 
Şerbeti iyice çekmesi için birkaç saat buzdolabında dinlendirin.
 
Tatlı tamamen soğuyunca üzerine rendelenmiş çikolata veya kakao serpiştirin.
 
Antepfıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |