| 
 
 
 | 
Siyah Zeytin | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc163243 
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2022 
431 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Siyah zeytinler, yeşil zeytinlere kıyasla daha geç toplanır.
 
Siyah zeytinleri kurma aşamasında da ilk olarak zeytinler iyice temizlenir.
 
Ezik ve yumuşak olanlar atılır, sapları ve yaprakları da ayıklanır.
 
Akabinde ağzı dar bir kabın içerisine zeytinler doldurulur. Bunun için başka bir işlem yapmaya gerek yoktur. Ölçü de vermek gerekirse, 4 kilogram zeytin için 5 litrelik su bidonu kullanılabilir.
 
Üzerine 1 çay bardağı sirke ve 1 çay bardağı kaya tuzu eklenir. Bidonun ağzı sıkıca kapatılır ve iyice sallanır. Şunu hemen söyleyelim, sallama işlemini günde 2-3 kez tekrarlamalısınız. Ta ki, zeytinler olana kadar.
 
Siyah zeytin için olma süresi yaklaşık 2 ay kadardır. Bu süre zarfında tuz erir ve zeytinlerin içine işler. Bu 2 aylık sürecin sonunda zeytinlerinizi yiyebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
SİYAH ZEYTİN | 
  | 
iksir 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 21.05.2008 
Mesajlar: 19 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23982 
Gönderme Tarihi: 21.May.2008 
3,184 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kilo zeytin
 
kalın tuz
 
 
Zeytinler yıkanıp bol tuz karıştırıp bir bidona konur, sık sık sallanır. Zeytinler sulanmaya başlar. Zeytinin suyu az gelirse biraz daha ilave edilir.
 
 
Not: Kendi suyu  dökülmez. Az gelirse ilave edilir.
 
 
 ML® Sele Zeytini için tıklayın 
 
ML® Sele Zeytini (görsel)
 
  
 | 
SİYAH ZEYTİN SALAMURASI | 
  | 
vardar 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.02.2007 
Mesajlar: 394
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc11874 
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2007 
3,786 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Olgunlaşmaya yüz tutmuş, renkleri koyu kırmızı ile siyah arası zeytinlerle yapılır.
 
 
Yapımı:
 
Zeytinler tartılır, yıkanır ve ayıklanır. Yıkanan zeytinlerin suyu süzdürülür. Her 1 kilo zeytin için 1/2 kilo orta irilikte kaya tuzu hesap edilmek suretiyle, zeytinler, bir tahta fıçının içinde tuzla iyice karıştırılır, sonra sele veya sepetlere aktarılır. Üzerlerine bir parmak kalınlığında tuz serilir. 1 hafta geçince, tuzlu zeytinler başka bir sele veya sepete aktarılıp karıştırıldıktan sonra tekrar eski kaplarına doldurulur. Bu aktarıp karıştırma her 3 günde bir yapılmak şartıyla 30-35 gün sürer ve böylece zeytinlerin ihti-marlarını tamamlayıp tatlanmaları sağlanır. Bundan sonra zeytinler, fazla tuzlarını atabilmeleri için kalburdan geçirilir, bir sepete konularak, kaynamakta olan suya hızla daldırıp çıkarılır. Zeytinler, suyu süzüldükten sonra, kurumaları için 1 gece kendi haline bırakılır. Ertesi gün zeytinler büyük bir kaba konur ve üzerlerine bir parça zeytinyağı gezdirilir. Bütün zeytinler, yağla-nabilmeleri için elle karıştırılır. Her 10 kilo zeytin için 1 kilo ince tuz hesap edilerek, zeytinler tuzlanıp iyice karıştırılır ve kaplara yerleştirilir. Kaplar, serince bir yerde saklanır.
 
 
 ML® Yeşil Zeytin Salamurası için tıklayın
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |