|
SİYAH MERCİMEK ÇORBASI |
|
atılgan
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.01.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc33123
Gönderme Tarihi: 22.Oca.2009
3,348 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
250 gr. siyah mercimek
2,5 litre su
2 adet orta soğan
2 çorba kaşığı margarin
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
1 defne yaprağı
tuz
karabiber
limon dilimleri
Hazırlanışı:
Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra su ile birlikte bir tencereye koyup 1,5 saat kadar kaynatın. Başka bir tencerede margarini eritip rendelenmiş soğanı kavurun. Tencereyi ateşten indirin unu ve maydanozu katın. İyice karıştırın. Sonra tencereyi tekrar ateşe koyun. Kısık ateşte ve devamlı karıştırmak suretiyle ısıtın. Yavaş yavaş siyah merçimeği ve suyu ilave edin. Defne yaprağını, tuzu ve karabiberi katıp mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirin. Defne yaprağını çorbadan çıkarın. Çorbayı kaselere koyduktan sonra, limon dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
|
SİYAH MERCİMEK ÇORBASI |
|
anahtar
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.02.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc33413
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2009
3,173 defa indirildi / yazdırıldı
|
2000 gram et suyu (8 bardak)
Tuz
250 gram siyah (1 bardak)
100 gram soğan (1 orta)
60 gram un
1 bardak su
EKMEKLERİ:
6 küçük dilim ekmek
60 gram margarin (3 çorba kaşığı)
Mercimek akşamdan suya ıslatılmalıdır (siyah mercimeği 10 - 12 saat kadar suda yatırdıktan sonra kullanmak zorunluluğu vardır.)
Ertesi günü bir tencereye; 3 silme çorba kaşığı margarin ile çentilircesine küçük kesilmiş 1 orta baş soğan koyarak, soğan hafif pembe bir renk alıncaya kadar kavurmalı, sonra kavrulmuş bu soğanlara, yarım kahve fincanı un ilâve ederek, bir üç dakika kadar daha kavurmalı, sonra da bunlara 1 bardak su, akşamdan ıslatılan 1 bardak siyah mercimek ile, 8 bardak et ya da tavuk suyu katarak, mercimek iyice pişip de ezik bir hal alıncaya kadar ortadan daha az kuvvetteki ateşte pişmeye bırakmalıdır.
Mercimek pişince, çorbayı kaim delikli bir süzgeç ya da kevgirden geçirmeli, bir taşım daha kaynattıktan sonra kâseye almalı ve yanında kızartılmış küçük ekmekler olduğu halde servis yapmalıdır.
|
SİYAH MERCİMEK ÇORBASI |
|
eksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.01.2011
Mesajlar: 237 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc61229
Gönderme Tarihi: 12.Mar.2011
2,833 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 bardak et suyu
1 orta boy soğan
250 gram siyah mercimek (1 bardak)
yarım kahve fincanı un
1 bardak su
3 çorba kaşığı yağ
tuz
Bir tencere içerisine, üç çorba kaşığı yağ koyarak ateşe oturtunuz. Üzerine çentilircesine soğanları doğrayıp, hafif pembe bir renk alana kadar kavurup, yarım kahve fincanı un ilâve ederek, biraz daha kavurunuz. Üzeine, bir bardak su ve mercimekleri de katarak, ezilinceye kadar az kuvvetli ateşte bırakınız. Daha sonra delikli kevgirden başka bir tencere içerisine, özünü geçiriniz. Bir taşım kaynatıp indiriniz.
Not: Arzu edilirse, kuşbaşı kızartılmış ekmeklerle servis yapılabilir. Siyah mercimeği pişirmeden önce, gece su içerisinde bırakıp on iki saat sonra kullanmalıdır.
|
Kara Mercimek Çorbası |
|
metanett
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.04.2020
Mesajlar: 34 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc149869
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2020
436 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı kara mercimek
1 adet patates
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Nane
Pul biber
Tuz
Mercimekleri ayıklayıp güzelce yıkayın.
Tencereyi ocağa alıp su ekleyin. Mercimekleri de ilave edip haşlayın.
Patates ve soğanı soyun ve iri iri doğrayıp tencereye ekleyin.
Tüm malzemeler yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.
Ardından blender'dan geçirin. Pürüzsüz bir kıvama gelince tuz ekleyin ve kısık ateşte bir süre daha pişirin.
Tereyağı ve zeytinyağını bir tavaya alın. Daha sonra nane ve pul biberi ekleyip kızdırın.
Naneli ve pul biberli karışımı da çorbaya ilave edip karıştırın.
Yaklaşık 5-10 dakika kadar daha pişirin.
Sıcak olarak servis edin.
|
|