| 
 | 
| Şiş Börek Çorbası (Hatay) | 
|  | EnginAr Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 27.04.2006
 Mesajlar: 68
 Şehir: Bayrampaşa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc6573 Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2006
 2,972 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 adet orta boy soğan
 1 çay kaşığı kimyon
 1 çay kaşığı karabiber
 1 çay kaşığı nane
 1 çay kaşığı kekik
 3 su bardağı un
 1-1/2 zeytinyağı
 1 kg yoğurt
 1 demet maydanoz
 1 su bardağı pirinç
 1 su bardağı nohut
 250 gr kıyma
 1 adet yumurta
 2 çorba kaşığı tereyağı
 
 Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağı eritip rendelenmiş soğanları katıp sote edin. Kıymayı da ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Kıyılmış maydanoz, kekik, nane, karabiber, kimyon ve tuz ilave edin. Ateşten indirin soğusun. 2 su bardağı unu, su ve zeytinyağı ile sert (açılacak kadar yumuşak) hamur yapın, üzerine nemli bez örtüp 5-10 dakika dinlendirin. Akşamdan ıslatılmış nohutları pişirip kabuklarını ayıklayın. Dinlenen hamuru 30 cm çapında 1-2 cm kalınlığında yufka açın. Ufak kalıpla (tuz kapağını veya çay bardağını kalıp olarak kullanabilirsiniz) kesin. İçine hazırladığınız içten çay kaşığı ile kesilen yuvarlak hamurun yarı yüzüne koyun diğer yarısını üstüne kapatın. Biraz uzatarak iki ucunu üst üste getirin. Bir kilo yoğurt, un ve yumurtayı çırpın. Tencereye koyup devamlı karıştırarak orta ateşte 5-7 dakika pişirin. Sonra et suyunu ilave edin. Karıştırmaya devam edin, kaynayınca içine pirinci ve nohudu atın. Ara sıra karıştırarak pirinçler pişince içine yaptığınız hamuru atın, pişene kadar ara sıra karıştırmaya devam edin. Hamur suyun üstüne çıkıp rengi değişince pişmiş demektir. Servis tabağına alınca üzerine bir çorba kaşığı tereyağında kızarttığınız kırmızı biberi koyun. Bu karışımı servis tabağındaki yemeğin üzerine dökün.
 
 
  
 
 | 
| Şiş Börek Çorbası (Hatay) | 
|  | Mavi Ay Italiano Admin
 
 Kayıt: 27.05.2005
 Mesajlar: 8623
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc51474 Gönderme Tarihi: 07.May.2010
 3,282 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hatay Valiliği
 Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
 
 Mantı malzemesi:
 22 adet mantı
 100 gr. mayasız hamur
 50 gr. Pirinç
 50 gr. Kıyma
 150 gr. tuzlu yoğurt
 Karabiber
 500 gr. su
 1 çorba kaşığı soğan
 
 Bu çorbanın mantısı kendine has bir mantı türü olup şapka şeklindedir. Un elenir. Su ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Küçük parçalara ayrılarak elle inceltilip içine hazırlanan hamurun ortasına kıyma konulur. Üçgen şeklinde katlanıp iki ucu kıvrılmak suretiyle şapka haline getirilir. Mantıların büyüklüğü; her iki mantının, bir çorba kaşığını dolduracak irilikte olması gerekir. Hazırlanan mantılar bir tarafa alınır. Tencereye su ve pirinç eklenerek kaynamaya başlayınca içine mantılar eklenir. Bir iki taşım daha kaynayınca tuzlu yoğurt eklenerek 10 dk. daha kaynatılır. Kaynatma sırasında tencerenin kapağı açık bırakılmalıdır. Daha sonra ateşten alınarak sıcak olarak servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Şiş Börek Çorbası (Hatay) | 
|  | gülcan yılmaz Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 14.02.2018
 Mesajlar: 23
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc131953 Gönderme Tarihi: 15.Şub.2018
 1,732 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 4 su bardağı un
 1 tatlı kaşığı tuz
 Aldığı kadar su
 İçi İçin;
 300 gr dana kıyma
 1 adet kuru soğan
 1 çay kaşığı tuz
 1 çay kaşığı karabiber
 1 çay kaşığı pul biber
 Çorbası İçin;
 1 çay bardağı pirinç
 1 kilo tuzlu yoğurt
 1,5 litre su
 
 Hamuru için, unu bir kaba koyun. Üzerine tuzu ve suyu da ekleyip hamuru yoğurun.
 İç harcı için kıymayı bir tavaya koyup kavurun. Kavrulmaya başlayan kıymalara yağ ile birlikte soğanları ufak ufak doğrayıp ekleyin.
 İç harcı iyice kavurduktan sonra, baharatlarını ve tuzunu ekleyip altını kapatın.
 Yoğurduğunuz hamuru iki bezeye ayırıp açın. Açtıktan sonra çay bardağı ile kesip içerisine iç harçtan koyun.
 Yarım ay şeklinde kapatıp iki ucunu birleştirin. Başka bir taraFta çorbası için pirinci ve suyu tencereye koyarak pirinci haşlayın.
 Haşlanan pirince yoğurdu ekleyip iyice karıştırın.
 Kaynadıktan sonra yaptığınız mantıları ekleyip 5 dk kadar pişirin, sonra yağ ile nane yakıp üzerine dökerek servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Şiş Börek Çorbası (Hatay) | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc177444 Gönderme Tarihi: 23.Nis.2024
 214 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.cumhuriyet.com.tr
 
 Hamuru için:
 5 su bardağı un
 2 su bardağı su
 1 adet yumurta
 1 tatlı kaşığı tuz
 İçi için:
 1 adet soğan
 250 gram kıyma
 Çorbası için:
 2 su bardağı haşlanmış nohut
 1/2 su bardağı pirinç
 1 litre sıcak su
 Terbiyesi için:
 1,5 su bardağı süzme yoğurt
 1 adet yumurta
 1 yemek kaşığı un
 Üzeri için:
 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
 1 tatlı kaşığı kuru nane
 1 yemek kaşığı tereyağı
 
 Şiş böreklerin iç harcı için soğanları yemeklik doğrayın.
 İnce tabanlı bir tavada tereyağını eritin, kıymayı kavurun.
 Hafif renk almaya başlayınca soğanı ekleyin ve iyice suyunu çekene kadar kavurun.
 Tuz ve karabiberle lezzetlendirin. Ilımaya bırakın.
 Hamur için derin bir kase içerisinde un ve tuzu karıştırın.
 Üzerine su ve yumurtayı ekleyin hiç pürüz kalmayıncaya kadar yoğurun.
 10 dakika kadar üzerini streçleyip dinlenmeye bırakın.
 Hamuru dört eşit bezeye ayırın. Her bezeyi oklavayla hazır yufkadan biraz kalın bir şekilde açın.
 Açtığınız yufkayı çay bardağının ağzıyla yuvarlak şeklinde kesin.
 Ortasına harcınızı ekleyin, yarım ay şeklinde kapatın.
 Uçlarını da birleştirerek şiş börek şekline getirin.
 Suyu kaynatın, üstüne haşlanmış nohudu ekleyin.
 Nohutlar hareket etmeye başlayınca hazırladığınız şiş börekleri ekleyin.
 Bir kasede yumurta sarısı, yoğurt ve unu karıştırın.
 Kaynayan sudan birkaç kepçe alarak yumurtalı karışıma ekleyin.
 Kesilmemesi için hızlıca karıştırın.
 Ardından kasedeki karışımı tencereye yavaş yavaş aktarın ve bu sırada sürekli olarak karıştırın.
 Ayrı bir tavada tereyağı, toz kırmızı biber ve naneyi eritip şiş börek çorbasının üzerine dökerek servis edebilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |