| 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | PazarOla Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 07.08.2005
 Mesajlar: 42
 Şehir: Rize
 | Kısa URL: https://ml.md/lc7375 Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2006
 6,698 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Gümüşhane Valiliği
 
 1 kilogram un
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 bardak su
 250 gram süzme yoğurt
 2 yemek kaşığı tereyağı
 Süslemek için:
 Ceviz
 
 Derin bir kap içerisine bir miktar su konur. Un, tuz ve su ile yufka yapılır. Yufkalar 3-4 santim eninde şerit halinde kesilir. Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur. Kuruduktan sonra düz tepsiye yan yana dizilir. Diğer taraftan süzme yoğurt, su ile ezilir ısınıncaya kadar pişirilir ve sironun üzerine önce bu karışım sonra da eritilmiş tereyağı dökülür, onun da üzerine ceviz içi dökülerek servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | sengül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 15.09.2007
 Mesajlar: 40
 Şehir: Gümüşhane
 | Kısa URL: https://ml.md/lc17749 Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2007
 5,446 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı su
 Alabildiği kadar un
 1,5 tatlı kaşığı tuz
 Yarım paket tereyağı
 2 su bardağı yoğurt
 3-4 diş sarımsak
 Pul biber
 
 Su ve tuz  karştırılır, hamur olana kadar un eklenerek yoğrulur. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar alınır. Oklavayla olabildiğince büyük açılır. Yufka temiz bir bezin üzerine serilir, nemi gidene kadar kısa süre kurutulur. Hamur bitene kadar yufkalar açılır. Nemi giden yufka rulo yapılır. 2 parmak eninde kesilir. Kesik kısımlar üste gelecek şekilde tepsiye sıkı sıkı dizilir. Eritilmiş tereyağı üzerine gezdirilir. Sonra sarımsaklı yoğurt yayılır. Pul biber serpilir. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.
 
 
  
 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | EnginAr Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 27.04.2006
 Mesajlar: 68
 Şehir: Bayrampaşa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc6577 Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2006
 4,865 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1,5 su bardağı su
 4 su bardağı un
 3 çorba kaşığı tereyağı (margarin)
 4-5 diş sarımsak
 500 gr yoğurt
 Tuz
 Karabiber
 
 Unu tuz ve azar azar su ekleyerek yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapın. Hamuru oklava ile yufka şeklinde açın. Yufkaları saçın üzerinde iki taraflı olarak az pişirin bir kenara alın. Yufkaları birer birer rulo yaparak sarın ve ruloları ikişer cm eninde kesin. Fırın tepsisini yağlayın, kestiğiniz hamurların kesilen tarafı üste gelecek şekilde yan yana aralıksız olarak sıkıca dizin. Tereyağını eritin. Hamurların üzerine eritilmiş sıcak tereyağını gezdirerek dökün. Sarımsakları temizleyip ezin ve yoğurda ekleyin. Tuz ilave edip çırpın. Sarımsaklı yoğurdu üzerine döküp yayın. Tepsiyi önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı sıcak fırına verin. 15- 20 dakika pişirip sıcak olarak servis yapın.
 
 
   Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 09.02.2024
 
 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | nurhayat bayram Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.12.2008
 Mesajlar: 23
 Şehir: Gümüşhane
 | Kısa URL: https://ml.md/lc31047 Gönderme Tarihi: 12.Arl.2008
 3,757 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1,5 su bardağı su
 1 tatlı kaşığı tuz
 Alabildiği kadar un
 Üzeri için:
 1 kase süzme yoğurt
 3 diş sarımsak
 Tereyağı
 Pul biber
 
 Hamur malzemesi bir araya getirilir. Sert kıvama yakın bir hamur yapılır. Sonra hamur yarım saat dinlendirilir. 3 parçaya ayrılır. Her parça unla ve oklava yardımıyla olabildiğince ince açılır. Açılan yufkalar fazla sıkı olmayan rulo yapılır. Rulolar 1 parmak kalınlığında kesilir ve serin bir yere dizilerek kurutulur. Tüketileceği zaman üzerine sıcak su gezdirilir, yumuşayınca su dökülür. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağınada yakılmış pul biber gezdirilir.
 
 
   Fotoğraf "püre" tarafından gönderildi. 02.02.2021
 
 
 | 
| Siron | 
|  | Sezen Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 07.01.2010
 Mesajlar: 20
 Şehir: Bayburt
 | Kısa URL: https://ml.md/lc45842 Gönderme Tarihi: 07.Oca.2010
 3,213 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 4 su bardağı un
 2 yemek kaşığı tereyağı
 2 su bardağı yoğurt
 2 diş sarımsak
 Tuz
 Kırmızı pul biber
 
 Unu bir kaba döküp ortasını açın, tuz serptikten sonra su ekleyip yumuşak bir hamur hazırlayın. 20 dakika dinlendirin.
 Hamurdan 10 adet beze yapıp, oklava yardımıyla açın.
 Yufkaları sacın üzerinde pişirip, rulo yaptıktan sonra 4  5 cm uzunluğunda kesin.
 Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp, bir bardak su ekledikten sonra iyice çırpın.
 Kesilen hamurların uç kısmını yoğurda batırıp, yoğurtlu kısımlar üste gelecek şekilde fırın kabına yerleştirin.
 175 derece ısıtılmış fırında, 20 dakika pişirip çıkartın ve üzerine kalan yoğurdu dökün.
 Tereyağını kızdırıp kırmızı pul biber ekleyin ve fırından çıkan sironların üzerinde gezdirin.
 
 Not: Artan sironları buzlukta saklayın.
 
 
  
 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | gülcan yılmaz Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 14.02.2018
 Mesajlar: 23
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc131943 Gönderme Tarihi: 15.Şub.2018
 2,179 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 Adet Yufka
 1 Kg Tavuk Eti
 1 Kg Süzme Yoğurt
 6 Diş Sarımsak
 Yufkaları Islatmak İçin:
 Tavuk Suyu
 Üzeri İçin:
 2 Çorba Kaşığı Tereyağı
 2 Tatlı Kaşığı Nane
 
 Yufkaların her biri rulo şeklinde sarılır. İki parmak eninde kesilir.Ve borcam tepsiye dizilir. 180 derece fırında pişirilir. Kızaran yufkaların üzerine tavuğu haşladığımız su ile ıslatalım.
 Haşlayıp didik didik ettiğimiz tavuk etlerini ıslattığımız yufkaların üzerine serelim. En üstüne sarımsaklı yoğurt ve naneyi dökelim.
 
 
  
 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc155836 Gönderme Tarihi: 02.Şub.2021
 1,420 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Un
 Tuz
 Su
 Süzme yoğurt
 Tereyağı
 Ceviz
 
 Siron için önce hamuru hazırlayın. Derin bir kap içerisinde un, su ve tuzu karıştırarak yoğurun. Hamurdan 3-4 cm. genişliğinde yufka açın. Yufkaları şerit hâlinde kesin.
 Kesilen yufkaları katlayarak fırında kurutun. Ardından düz tepsiye yan yana dizin.
 Diğer taraftan süzme yoğurdu su ile ezin ve ocakta ısınıncaya kadar pişirin ama kaynatmayın. Bu karışım sironun üzerine dökün.
 Daha sonra eritilen tereyağını sironun üzerine dökün. Bir kap içerisinde ayıklanmış ceviz içini üzerine serperek servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc144364 Gönderme Tarihi: 21.Tem.2019
 1,148 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 adet yufka
 500 gram orta yağlı kıyma
 2 adet kuru soğan
 Tuz
 Karabiber
 1 yemek kaşığı domates salçası
 1 yemek kaşığı tereyağı
 1 yemek kaşığı sıvı yağ
 750 mililitre tavuk suyu
 2 su bardağı yoğurt
 2 diş sarımsak
 1 yemek kaşığı zeytinyağı
 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
 
 Tencereye 3 yemek kaşığı sıvı yağ koyup soğanı küçük doğrayıp kıyma ile beraber suyunu çekene kadar kavurun. Tuzunu ve karabiberini ekleyip karıştırın.
 Yufkalarınızı ikiye katlayıp üst üste dizin. 3-4 parmak genişliğinde bir rulo yapın. Sonra bu ruloyu yine 3 parmak genişliğinde dilimlere ayırarak küçük yufka ruloları elde edin. Bunları kesik kısımları üste gelecek şekilde tepsiye dizin. 200 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirin. Kızardıklarında aşağıdaki fotoğraftaki gibi olacaklar.
 Fırından çıkardığınız yufkaların üzerine tavuk suyundan gezdirip hafifçe yumuşamasını sağlayın. Kavurduğunuz kıymayı da yufkaların üzerine yayın.
 Sarımsağı dövüp yoğurtla karıştırın. Kıymaların ve yufkaların üzerine yoğurdu gezdirin. Bu esnada tereyağını kızdırın. İçine pul biber ve naneleri ekleyin. Hafifçe yakıp yoğurdun üzerini bu yağla süsleyin.
 
 Not: Bu yemeği kıyma yerine haşlanmış tavukla da yapabilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc145810 Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2019
 1,114 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Milli Eğitim Bakanlığı
 
 Siron yufkası için:
 500 gr un
 2 su bardağı su
 Tuz
 Sos için:
 8-10 yemek kaşığı yağlı çökelek
 Yeterince kaynar su
 Tuz
 Üzeri için:
 150 gram tereyağı
 
 Basit hamur hazırlanır, 15-20 dk. dinlendirilir.
 Eşit büyüklükte parçalara ayrılır.
 Yufka açılır.
 Küllenmiş ateş üzerinde yufka kurutulmadan pişirilir.
 İçine pamuklu bez serilmiş bir küvet içinde terletilmeden üzeri örtülerek soğuyana kadar dinlendiririlir.
 Dinlendirilen yufkalar tek tek rulo gibi sarılır, rulo yapılmış yufkalar üst üste konularak 1,5-2 cm genişliğinde kesilir.
 Katlanmış şekiller bozulmadan kurutulması için hava alabileceği bir tepsiye dizilir ve fırında kızartılarak kurutulur.
 Sironlar siron tabağına sıkıca dizilir.
 Yağlı çökelek, karıştırma kabına alınıp, kaynatılmış sıcak su ilave edilir.
 Karıştırılarak homojen hale getirilir, tuz kontrolü yapılır.
 Tereyağı yağ tavasında erimeye bırakılır, yağ ara sıra karıştırılarak suyu uçurulur.
 Suda çözülen çökelek sironların üzerine kaşık yardımıyla gezdirilir.
 Kıvamına gelince (kabarmaya başlayınca) üzerine tereyağı gezdirilir, bekletilmeden servis edilir.
 
 Not: Sironun lop olması istenirse ayran sosu daha fazla konabilir. Siron yufkası bir ya da birkaç porsiyonluk açılmaz, sezonluk ya da mevsimlik hazırlanır.
 
 
  
 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc147299 Gönderme Tarihi: 11.Arl.2019
 1,092 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 adet yufka
 1 yemek kaşığı tereyağı
 Kıymalı harç için:
 150 gram dana kıyma
 1/2 adet soğan (yemeklik doğranmış)
 1 çay kaşığı domates salçası
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 çay kaşığı karabiber
 Sulandırılmış yoğurt sos için:
 2 su bardağı süzme yoğurt
 2 diş sarımsak
 1,5 su bardağı su
 1 çay kaşığı tuz
 Tereyağlı sos için:
 1 yemek kaşığı tereyağı
 1 çay kaşığı pul biber
 1 çay kaşığı domates salçası (isteğe bağlı)
 Üzeri için:
 1 avuç kıyılmış maydanoz (arzuya göre)
 
 İlk olarak yufkayı tezgâhınıza serin ve en uç kısmından başlayarak sıkıca rulo şeklinde sarın.
 Sardığınız yufkayı 3-4 cm kalınlığında olacak şekilde halkalar halinde dilimleyin.
 Yağladığınız bir borcam veya fırın tepsisine yufka dilimlerini dikey olarak, aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizin.
 Önceden ısıttığınız 180 derece fırında, yufkalar kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
 Bu esnada yufkaların üzerinin hafifçe kızarması yeterli olacak.
 Bir kaba süzme yoğurdu alın.
 Üzerine rendelenmiş sarımsakları, suyu ve tuzu ekleyin.
 Kıvamlı bir yoğurt sosu elde edene kadar iyice karıştırın.
 Fırından çıkan kızarmış yufkaların üzerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurt sosundan bolca dökün.
 Bu sostan 3 yemek kaşığı kadarını daha sonra kullanmak için kenara ayırın.
 Yoğurt döktüğünüz yufkaları tekrar fırına alın ve 180 derecede 10 dakika daha pişirin.
 Böylece yufkalar yoğurtla birlikte lezzetlenecek.
 Tereyağını bir tavada eritin ve doğranmış soğanları ekleyin.
 Soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurun.
 Ardından kıymayı tavaya ekleyin ve tamamen pişene dek kavurma işlemine devam edin.
 Kıymanın üzerine domates salçasını, tuzu ve karabiberi ilave edip tüm malzemeler iyice karışana kadar birkaç dakika daha pişirin.
 Ocaktan alın.
 Fırından çıkardığınız yoğurtlu yufkaların üzerine hazırladığınız kıymalı harcı eşit şekilde paylaştırarak yayın.
 Kenarda ayırdığınız yoğurt sosunu da kıymalı harcın üzerine gezdirin.
 Küçük bir tavada tereyağını eritin.
 Üzerine pul biber ve arzuya göre biraz domates salçası ekleyip karıştırarak sosu hazırlayın.
 Son aşamada bu tereyağlı sosu sironun üzerine dökün.
 Üzerini kıyılmış taze maydanozla süsleyin.
 Sıcak olarak servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | şakir Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.11.2019
 Mesajlar: 24
 Şehir: Nevşehir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc146691 Gönderme Tarihi: 12.Kas.2019
 894 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı silor
 1 su bardağı yoğurt
 1 çorba kaşığı tereyağı
 1 tatlı kaşığı biber salçası
 
 Silorları kevgire koyup, üzerine su gezdirerek ıslatın.
 Suyu süzülen silorları küçük bir tepsiye dizin.
 Üzerine çırpılmış yoğurdu gezdirin.
 Orta derecede ısıtılmış fırına koyup, 7-8 dakika fırında tutun.
 Yoğurdu hafifçe çeken siloru fırından alın.
 Küçük bir tavada tereyağını eritip, biber salçasını yağda yakın.
 Salçalı yağı silorun üzerine gezdirip servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Silor (Gümüşhane) | 
|  | şakir Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.11.2019
 Mesajlar: 24
 Şehir: Nevşehir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc146690 Gönderme Tarihi: 12.Kas.2019
 851 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı su
 1 çorba kaşığı tuz
 Aldığı kadar un
 
 Suya unu kontrollü bir biçimde ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun.
 Hamuru 10 eşit parçaya ayırın.
 Parçaların her birini tepsi büyüklüğünde açın.
 Açtığınız yufkaları sacda pişirip kurumaması için örtüye sarın.
 Tüm yufkalar pişince her birinden birer rulo yapın ve ruloları 1 parmak genişliğinde dilimleyin.
 Dilimleri geniş bir fırın tepsisine dizin.
 Fırını 140 dereceye ayarlayıp ısıtın ve hamurları üzeri kızarana kadar fırınlayın.
 Fırından çıkarıp soğuyunca bir torbaya ya da kavanoza yerleştirin.
 Doğru muhafaza edildiğinde silorlarınız uzun bir süre dayanacaktır.
 
 
  
 
 | 
| Siron (Gümüşhane) | 
|  | uzun yol Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.03.2020
 Mesajlar: 37
 Şehir: Giresun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc151186 Gönderme Tarihi: 14.Haz.2020
 677 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.elele.com.tr
 
 1 kg yufka
 1 baş soğan
 2 kase yoğurt
 Bir kaşık tereyağı
 Tuz
 
 Yufkaları ince rulo biçiminde sarıp 3-4 cm uzunluğunda kesin. Kesilen parçaları bir tepsiye dik olarak dizin.180 C fırında 10-12 dakika kızartılıp üzerine bolca sarımsaklı yoğurt dökün. Yoğurdun üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirip, servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |