| 
 | 
| Şırdan Dolması (Adana) | 
|  | AyGölgesi Super MOD
 
  
 Kayıt: 31.03.2006
 Mesajlar: 2719
 Şehir: Giresun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc47060 Gönderme Tarihi: 11.Şub.2010
 5,435 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 4 adet şırdan
 250 gr. kıyma
 Yarım kilo pirinç
 Yarım kilo soğan
 1 yemek kaşığı biber salçası
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 tatlı kaşığı karabiber
 
 İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
 temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
 Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
 Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.
 
 
  
 
 | 
| Şirden Dolması (Adana) | 
|  | Cankat Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 04.04.2009
 Mesajlar: 725
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc67621 Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2011
 4,651 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Anadolujet Magazin
 
 4 şirden
 ½ kg kuzu kıyması
 ½ kg pirinç
 3 orta boy soğan
 1 çorba kaşığı biber salçası
 Karabiber
 Kimyon
 Tuz
 
 Temizlenmiş şirdenleri üç, dört kez süzerek yıkayın. Pirinci, kıymayı, ince ince yemeklik doğranmış soğanları, salçayı, karabiber ve tuzu karıştırın. Hazırladığınız harcı, şirdenin içine doldurup, şirdenin açık olan ağzını ip yardımıyla dikin. Kaynamış suda, pirinçler şişene kadar haşlayın. Suyu süzüp, kimyon serperek servis edebilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| Şırdan (Adana) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc105769 Gönderme Tarihi: 09.Mar.2015
 3,923 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 Şırdan denilen hayvanın iç organı
 İç yağı (kuyruk yağı)
 Pirinç
 Kimyon
 Pul biber
 Tuz
 İğne
 İplik
 
 Şırdanlar temiz su ile birkaç kez yıkanır. Tuz, pul biber ve kimyon eklendikten sonra pirinçle karıştırılır. Bu karışım ayrı bir kapta bekletilir. isteğe bağlı olarak karışıma soğan, kıyma ve karabiber de eklenir. Bu karışıma iç yağını da ekledikten sonra karışım son halini alır. Ardından şırdanların içerisine karışımdan konulur. Şırdanların ağzı iğne yardımı ile dikilir ve kaynatılmış suya konur. Kaynama süresi şırdanın sayısına bağlır. Kaynatıldıktan sonra kazanın içinden şırdanlar çıkarır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra şırdanın üzerine kimyon dökülür ve servise hazır hale getirilir.
 
 Not: Halk daha çok şırdanın küçük olanını tercih etmektedir. Küçük şırdanlara halk arasında aspirin adı verilmektedir. Şırdan özellikle hamur kağıda sarılarak tüketilmektedir. Çift tırnaklı hayvanların özellikle koyunların birbirine bağlantılı dört midesinden dördüncü olan ve abumazum adı verilen organdan elde edilmektedir.
 Yöre halkın şırdana ilgisi büyüktür ancak ilgi bu kadar yoğunken yörede yemek için hiçbir festivale, etkinliğe yer verilmemektedir. Bu nedenle şırdan yalnızca Adana yöresinde yaygınlık kazanmıştır. Ayrıca; şırdan hayvanın iç organı olması sebebiyle Avrupa Birliğine girişte kokoreç, bumbar vb. gibi yasaklanmıştır.
 Şırdanı Adana yöresine getiren kişinin Arap asıllı Kemal adında birisi olduğu söylenmektedir. Yöre halkı akşam saatlerinde dışarı çıktıklarında şırdan yemeden evlerine dönmemektedirler.
 Şırdan insanların geçim kaynağını oluşturmaktadır, Ancak Çukurova Üniversitesi iç Hastalıkları Anabilim Dalı Dahiliye Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat SERT in açıklamalarına göre; sakatat tüketimi insan sağlığını son derece olumsuz etkilemektedir. Sert, sıhhi ve yararlı bir et olmayan sakatatın yağ oranının yüksek, hazmının ise zor olduğunu belirterek; dünya ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp- damar hastalıklarını önlemek için kolesterol yüksekliğine ve damar tıkanıklığına neden olan sakatat tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulamıştır. Tüm bu gerçeklere rağmen şırdan Adana ili çevresinde oldukça yoğun olarak tüketilen bir yemektir.
 
 
 | 
| Şırdan (Adana) | 
|  | asıksurat Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 10.12.2016
 Mesajlar: 31
 Şehir: Denizli
 | Kısa URL: https://ml.md/lc122270 Gönderme Tarihi: 04.Oca.2017
 1,110 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Ömür Akkor
 
 Koyun şırdanı (koyun bağırsağının bitimi) ilk olarak 15 dakika haşlanır. Daha sonra hazırlanan dolma içi şırdana doldurulur. Bol suda üç saat pişirilir.
 
 
 | 
| Şırdan Dolması (Adana) | 
|  | saka Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 20.12.2018
 Mesajlar: 34
 Şehir: Niğde
 | Kısa URL: https://ml.md/lc139221 Gönderme Tarihi: 20.Arl.2018
 834 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Duygu Özcan
 
 Şırdan (sayı isteğe bağlı)
 İç Harç:
 Koyunun iç yağı (karaciğer gibi organların yanındaki yağ dokusu)
 Pirinç veya bulgur
 Kıyma
 Toz biber
 Karabiber
 Biber salçası
 Kimyon
 Pul biber
 
 İç malzemeler hazırlanıp, birbirine katılıp, köfte yoğurur gibi iyice yoğrulur.
 İç malzeme şırdana doldurulur ve dikilir.
 Orta ateşte 2.5 saat pişirilir. Ve sıcak sıcak servis edilir. Kimyon, pulbiber ve tuz serpilerek yenir.
 
 
  
 
 | 
| Şırdan Dolması (Adana) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc161906 Gönderme Tarihi: 18.Arl.2021
 657 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 6 -7 adet şırdan
 3 su bardağı pirinç
 1 adet kuru soğan
 1 yemek kaşığı biber salçası
 3 yemek kaşığı sıvı yağ
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 tatlı kaşığı ile pul biber, karabiber, isot
 1 yemek kaşığı kimyon
 Sosu için:
 1 adet knor et bulyon
 1 yemek kaşığı biber salçası
 3 diş sarımsak
 1 tatlı kaşığı tuz
 
 Şırdan yaparken ilk olarak şırdanlarımızı güzel bir şekilde yıkayıp temizliyoruz.
 Geniş bir kabın içine katıp üzerine 1 çay kaşığı limon tuzu yoksa 1 adet limon suyu da olabilir ve 1 yemek kaşığı tuz atıyoruz bir miktar suyla karıştırıp 10- 15 dakika bu şekilde bekletiyoruz.
 Daha sonra şırdanları bu suyla iyice yıkıyoruz tekrar temiz su ile yıkayıp süzgece alıyoruz.
 Bu sırada pirinçi yıkıyoruz üzerine minik doğranmış soğanı ve baharat yağ salça ekleyip iyice karıştırıyoruz.
 Şimdi iğne iplik alıyoruz ve şırdanları doldurup dikiyoruz her şırdanın boyu aynı olmuyor eğer büyükse 1.5 yemek kaşığı pirinç küçük ise 1 yemek kaşığı yeterli.
 Şırdanları derin bir tencereye alıyoruz üzerine kaynar su ekliyoruz ve yüksek ateşte 50 veya 60 dakika kadar pişiriyoruz.
 Pişmeye yakın sosumuzu bir kasede iyice sıcak su ile çözdürüp şırdanların suyuna ekliyoruz.
 Şırdanları çatal yardımı ile arada kontrol ediyoruz pişince servis tabağına alıp kimyon ve pul biber ile afiyetle yiyebilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| Şırdan (Adana) | 
|  | OlurMuOlur Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 24.07.2020
 Mesajlar: 62
 Şehir: Sincan
 | Kısa URL: https://ml.md/lc164265 Gönderme Tarihi: 15.Nis.2022
 491 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Fatma Arslantaş
 
 4 adet şırdan
 3 su bardağı pirinç
 3 adet soğan
 1 yemek kaşığı biber salçası
 Tuz
 Karabiber
 Kimyon
 Pul biber
 
 Şırdan koyun, kuzu, koç işkembesinden yapılan bir yemektir.
 Alınan şırdan ilk önce iyice temizlenir ve yıkanır ardından tuzlu limonlu suda bırakılır.
 Uzun süre kaynatıldıktan sonra tekrar çıkarılır ve yıkanır.
 Mutfakta tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı, karabiber, pul biber ve pirinç ile iç hazırlanır ve işkembe doldurulur.
 Ağzı dikilir sonra salçalı suda pişirilir.
 Üstüne kimyon atılarak yenilir.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |