| 
 
 
 | 
Şıra | 
  | 
Hiç Kimse 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 10.02.2006 
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc5984 
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2006 
5,473 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MALZEMELER
 
1,5-2 kg üzüm
 
1/2 - 1 su bardağı toz şeker
 
 
YAPILIŞ TARİFİ
 
Üzümleri iyice yıkadıktan sonra saplarından kopartıp bir kevgire koyun.
 
Kevgirde birikerek suları süzülen üzümleri, çekirdeklerini kırmamaya özen
 
göstererek iyice ezip sularını çıkartın. Elde edilen bu sulu posanın üzerine
 
alabildiğince sıcak su koyarak 1 gün kadar bir süre öylece bekletin.
 
Yaklaşık 1 gün sonra fermante olmuş üzüm suyunu bir tülbentten süzerek
 
posasını alın. Arta kalan üzüm suyuna çok az miktarda toz şekeri ilave
 
ederek tahta bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Ardından şişelere dökerek
 
soğutup servise hazır hale getirin.
  
 | 
Şıra | 
  | 
tadıgüzel 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.02.2012 
Mesajlar: 229 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc75672 
Gönderme Tarihi: 12.May.2012 
2,435 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Tuğrul Şavkar
 
 
500 gr. iyi cins siyah kuru üzüm
 
2 lt. su (8 su bardağı)
 
150 gr. tozşeker
 
 
Kuru üzümleri yıkayıp süzdürün. Robotunuzun parçalayıcısından geçirerek üzümleri iri parçalara bölün.
 
Parçalanmış üzümleri bir kaba koyup, üzerlerine suyu ekleyin. Üzümler suyun yüzeyine çıkıncaya kadar bekletin.
 
Üzümleri suyu ile birlikte 3 kat tülbentten temiz bir kaba süzün. Tülbentteki posayı iyice sıkarak üzümlerin bütün suyunu akıtın. Bu işlemi 3-4 kez aynı tülbenti kullanarak tekrarlayın.
 
Elde ettiğiniz şıraya şekeri katıp, eriyinceye kadar karıştırın. Fermantasyon için kabın üzerine temiz bir tülbent örterek 24 saat dinlendirip, soğutarak kullanın.
  
 | 
Şıra | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172705 
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2023 
316 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
2 kg siyah üzüm 
 
1 lt su
 
 
Üzümleri yıkayın ve saplarından ayırın. Derin bir kaba koyun ve bir havaneli yardımıyla vurarak ezin. 
 
Ezilen üzümlerin içine kaynayan suyu ekleyin. Bir gün böyle bekletin. 
 
Ertesi gün bir tülbent içine alarak üzümleri iyice süzün. 
 
Elde ettiğiniz suya şeker ekleyin ve eritin. Buzdolabına alın ve soğutun. 
 
Soğuk servis edin.
 
 
Not: Şıra kışın kuru, yazın yaş üzümle hazırlanır. Çıkan üzüm posasından sirke yapılır. Şıra sözcüğü kelime olarak meyvelerin ezilmesiyle elde edilen meyve suyuna dense de, daha çok üzümün sıkılan suyu ve üzüm suyundan ekşitilerek yapılan içecek için kullanılır. Şıra çoğunlukla kuru siyah üzümden yapılıp, fıçılarda bekletilir. Fermantasyonu erken kesilirse tatlımsı, eğer bekletilirse daha ekşimsi olur. İskender kebap yemeğinin değişmez eşlikçisidir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |