|
|
Mersin Sıkması |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161585
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2021
265 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
450 gram un
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
250 mililitre su
İçi için:
250 gram lor peynir
1 adet kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
3 yemek kaşığı tereyağı
Öncelikle hamuru için unu, kabartma tozunu, tuzunu ve suyunu derin bir kapta yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini streç filmle kapatıp 15 dakika dinlenmeye bırakın.
Bu arada soğanları yemeklik doğrayıp bir tavaya alın. Üzerine sıvı yağı ekleyin ve kavurun.
Soğanlar kavrulduktan sonra peyniri ilave edin ve karıştırın.
Tuzunu pul biberini ve karabiberini ekledikten sonra ocaktan alın.
Dinlenen hamuru 10 eşit parçaya bölüp bezeler oluşturun.
Tezgahın üzerini unlayın. Bezeleri tezgahta kahvaltı tabağı büyüklüğünde açın.
Bu sırada tavanızı ısıtmak için ocağa alın.
Önceden ısıttığınız tavaya açtığınız hamurlardan birini yerleştirin. Arkalı önlü pişirin.
Pişirdiğiniz hamura tereyağı sürün, içine hazırladığınız harcı koyup sıkıca sarın.
Dilediğiniz soslarla sıcak servis edin.
|
Sıkma (Mersin) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116292
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2016
1,618 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Yarım kilo un
Yarım kilo patates
250 gr kaşar, beyaz peynir ya da çökelek (Hangisini isterseniz iç malzemesinde onu kullanabilirsiniz.)
Tuz
Soğan
Maydanoz
Baharat
Biraz tereyağı
Sıvıyağ
Öncelikle un, sıvıyağ, tuz ve biraz su kullanılıp yoğurarak hamur haline getirilir. Daha sonra hamurdan küçük parçacıklar kopararak bazlama ekmeğinden biraz daha geniş ama oldukça ince (dürüm ekmeği) olarak yuvarlak bir şekilde açılır. Açılan hamurlar varsa saçta yoksa teflon tavada her iki yüzeyi pişirilir. Ekmeği hazırladıktan sonra isteğe göre patatesli, kaşarlı, çökelekli ya da peynirli yapılabilir. Eğer patatesli olacak ise, küçük bir tencereye koyarak biraz sıvıyağ ile haşlanmış patatesi doğrayarak içine bir soğan, tuz, kırmızıbiber ekleyerek sotelenebilir. Peynirli ya da çökelekli olacak ise doğranmış maydanoz ve tuz eklenerek iç malzemesi hazırlanabilir. Hazırlanan karışımlardan sıcak ekmeğe biraz tereyağı sürdükten sonra, uç kısmına 2 çorba kaşığı koyarak ekmeği dürüm şeklinde sarın, burada dikkat edilecek nokta ekmeğini sararken avuç içi ile sıkarak sarılmasıdır. Dürüm haline gelen sıkma servise hazırdır. Kışın sıcak çay ve yazın buz gibi ayranla servis yapabilirsiniz.
|
Sıkma (Mersin) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106075
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2015
2,052 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mersin Üniversitesi - Yrd. Doç. Dr. Şükran ÖKTEM
1 kg. Çökelek
2 Adet Orta Boy
1/4 lt. Kuru Soğan
1 Demet Zeytinyağı
10 gr. Maydanoz
5 gr. Kırmızı Toz Biber
5 gr. Tuz
1/4 lt. Su
2 kg. Un
Kuru soğan ince ince doğranır,
Zeytinyağı ile kuru soğan kavrulur,
Ocak kapatılır, kavrulan soğanın içine, çökelek, maydanoz, kırmızı biber ve tuz eklenir,
Daha önceden un tuz ilave edilerek hamur yoğrulur,
Yoğrulan hamur bazlama büyüklüğünde oklava yardımıyla açılır,
Sacda ya da teflon tavada açılan bazlamalar fazla kurutulmadan pişirilir,
Her bir bazlama pişirildikçe bir ucundan iki parmak kalınlığında kıvrılır,
Kıvrılan kısma bir yemek kaşığı önceden hazırlanan çökelekli iç konulur, rulo yapılır, rulo elle sıkılır,
Sıcak servis edilir.
Not: Sıkma özellikle eskiden köylerde sabah çok erken saatlerde tarlaya gitmeden önce hanımların ateş yakıp sac üzerinde bazlama pişirmesiyle oluşan bir kahvaltı yemeğidir. Hatta ayrıca yanlarında tarlaya götürmek için de pişirilir. Günümüzde bu geleneği sürdüren pek çok köy vardır, ancak sadece köylerde değil Mersin ili ve ilçelerinde evlerde, bir öğle ya da akşam yemeği olarak ta tüketilmektedir.
Sıkma, özellikle bu çalışmanın ortaya çıkmasında önemli bir rol oynamıştır. Eskiden evlerde yapılan sıkmanın, günümüzde sıkma yapan işletmelerde aslına uygun hazırlanmadığı gözlendiğinden ve diğer yemeklerin de unutulmaması için, bu çalışmaya gerek duyulmuştur. Sıkma, özellikle kahvaltıda tüketilir. İsteğe bağlı olarak, çökelek yerine tulum peyniri ya da çökelek ve tulum peyniri karışımı konulabilir. Günümüzde ticari işletmelerde hazırlanan iç sadece çökelek ya da peynirden oluşmakta ve hazırlanan rulo sıkılmadan servis edilmektedir, bu nedenle sıkma özelliği görülmemektedir. Bu çalışmada sıkmanın da anlatılma amacı; sıkma özelliğinin giderek kaybolacağının gözlemlenmesidir.
|
|
Sıkma (Mersin) Tarifleri Akdeniz Yemekleri
|
|