|
|
Sıkma (Aydın) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175818
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2024
205 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aydın Valiliği
1 kg kıyma
150 gr tereyağı
2 adet orta boy soğan
250 gr yoğurt
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
Un (yeteri kadar)
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
2 buçuk bardak su
Geniş bir tepsiye konulan kıymanın üzerine rendelenip suyu süzülmüş soğan alınır.
Karabiber, tuz, yumurta ilave edilerek yavaş yavaş yoğrulmaya başlanır. Daha sonra içine azar azar un ilave edilerek iyice yoğrulup kulak memesi kıvamına geldiği zaman, fındık büyüklüğünde parçalar alınarak unlanmış tepsinin üzerine avuç ortasında yuvarlanarak bırakılır. Yüksek ateşte kızdırılmış olan yağın içinde hazırlanan yuvarlamalar kızartılır. Ayrı bir tencerenin içinde tereyağı eritilerek salça, tuz, kırmızı toz biber ve su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine kızartılan yuvarlamalar atılır. 40-45 dakika pişirilir.
Sıcak olarak servis edilen yuvalamanın üzerine ezilmiş süzme yoğurt ve tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber gezdirilir.
Not: Yuvalama, düğünlerde ikram edilmek üzere, kadınların bir araya gelerek yaptıkları bir yemektir. Yöre halkı çok sever. Yerel marketlerde kolayca bulunur. Yuvarlama Aydın’da imece usulü hazırlanan, fazlası dondurulan bir yemektir. Adını hamurun yuvarlanarak yapılmasından alır.
|
Sıkma (Aydın) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc113243
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2015
7,216 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://imamkoy.com/
Düğün hazırlığına başlayan kişi 3 (üç) gün önce komşularını çağırarak çorbalık kesilecek sıkma yuvarlanacak diye davet eder. Komşular ve akrabalar toplanarak sıkmalık çorbalık malzemeler de tedarik edilir. Bunun için hamur tahtaları, bıçaklar bu işi yaparken kullanılacak olan malzemeler toplanır. Sıkma için kasaptan gelecek davetli sayısına göre kıyma alınır. 1000 kişilik düğün daveti için malzeme;
10 kg (on) dana kıyma, 5 kğ kuru soğan, 12 kğ un tuz, karabiber bunlar hepsi bir arada karıştırılarak yoğurulacak, karışım iyice sağlanacak, daha sonra hamurdan parçalar kesilerek uzun rolo şeklinde tahta üzerinde oklava şekline alacak, bunu bıçakla küçük küçük parçalara ayrılarak kesilecek kesilen parçalar sıkma haline gelirilecek, çok olduğu için kızarma işi hemen olmaz bunun için tepsilerin içi biraz unlanarak bu sıkmalar serilir. Sonra bunun ehli bir kişi tarafından büyük kızarma dıvanına bolça yağ konarak kızartılır. kızaran sıkmalar önce yağının süzmesi için süzgeç üzerine konur. Daha sonra önceleri sepetlere konarak ağaça asılırdı. Şimdi ise buzdolabında saklanıyormuş, saklanan sıkmalar düğün günü büyük kaplarda hazırlanan kaynamış olan renkli et suyunun içersine atılır, pişen sıkmalar üzerine ezilmiş olan kese yoğurdundan konularak davetlilere servis yapılır.
|
|
Sıkma (Aydın) Tarifleri Afyonkarahisar Yemekleri
|
|