|
|
Peynirli Sicilya Tatlısı |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc112897
Gönderme Tarihi: 22.Kas.2015
1,574 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr toz şeker
Yarım su bardağı su
1 paket vanilya
500 gr peynir
150 gr kıyılmış bitter çikolata
300 gr karışık meyve şekerlemesi
2 çorba kaşığı soyulmuş antepfıstığı
1 çorba kaşığı pudra şekeri
4 çorba kaşığı kayısı konservesi
2 çorba kaşığı portakal esanslı su
Keki için:
4 tane yumurta
3 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 su bardagı un
Önce keki için yumurtaları mikserle köpük köpük olana kadar çırpın sonra şekeri ekleyip iyce çırpın tereyağını eritip ekleyin sonra diğer malzemeleride katıp çırpın kelepçeli yağlı kağıt serilmiş tepsiye veya kelepçeli kek kalıbına boşaltıp fırında pişirin.
Su, şeker ve vanilyayı bir tencereye koyup şurup kıvamına gelene dek kaynatın. Soğumaya bırakın. Peyniri kuvvetli bir şekilde spatula ile karıştırın, yavaş yavaş şurubu ekleyin. Karıştırmayı krema kıvamına gelene dek sürdürün. Çikolata ve meyve şekerlemesini (süslemek için bir miktar ayırın) peynire ekleyip karıştırın. Sonra fıstıkları ekleyin. Keki ince dilimlere bölün, birbirlerine yapışmaları için kayısı jeli ekleyerek 25 cm.lik tabağa dizin. Düzgünce yayarak peynirli karışımla doldurun. Kalan pandispanya ile üzerini kapatın ve en az 2 saat buzdolabında bekletin. Üzerini parlatmak için, kalan kayısı jölesini, vanilya şekeri ve portakal suyuyla şurup kıvamına gelene dek kaynatın.
Keki buzdolabından çıkarın, üzerine şurubu dökün, kalan meyve şekerlemesi ile süsleyin.
|
Sicilya tatlısı "cannoli alla Siciliana" |
|
Karakol
Editor
Kayıt: 10.11.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Emek/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc10700
Gönderme Tarihi: 01.Oca.2007
29,637 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu tatlı böreğin hamuru aslında yalnızca un, tozşeker, 1 çimdik tuz ile yapılır. Ancak İtalya'nın başka bölgelerinde bu hamura tereyağı, bal ve yumurta sarısı da katılır. Bunların oranı şöyledir: 1/2 kg un, 50 gr tereyağı, 75 gr bal ve 2 yumurta sarısı. Burada verilen tarif, sigara dolmasının Sicilya usulü yapılışıdır. İstenirse tereyağı, bal ve yumurta sarısı yukarıda verilen orana göre ayarlanıp konabilir. Sicilyalılar bu tatlı böreğin içine lor peyniri, şekerleme, tozşeker koyarken italya'nın diğer bölgelerinde bunlara kakao, çikolata, vb katılır. Sigara dolması, oklava kalınlığında ve en uzunu 10 cm'ye ulaşan tahta veya metal özel kalıplarla yapılabilir. Türkiye'de metal kalıplan bulmak imkansızsa da bir oklavayı istenilen boyda keserek bu kalıplardan yapmak mümkündür. Kıtırlı olabilmeleri için bol yağda (zeytinyağı, mısırözü yağı veya susam yağı) kızartılmaları gereklidir. Kızaran çubuklar yağdan çıkarılınca kurutma kâğıtlarının üzerine konup yağları iyice süzdürülür ve soğuduktan sonra içi doldurulur. Servis yapılırken bunları ya tatlı servis tabağına veya altına kâğıt peçete serilmiş bir yemiş sepetine koymak gerekir. Sigara dolmalarının üzerine mutlaka pudraşeker serpilmelidir. Aşağıdaki ölçüler 24 çubuk yapmaya yeterlidir.
Hamuru için:
300 gr un,
25 gr tozşeker,
1 çimdik tuz.
Harcı için;
1/2 kg lor peyniri,
75 gr meyve şekerlemesi,
250 gr pudraşeker,
1 çorba kaşığı dövülmüş antepfıstığı.
Kızartma için:
Hamur çubuklarına sürülecek 1 yumurta ve bol yağ (zeytinyağı, mısırözü yağı veya susam yağı).
Yapılışı: Meyve şekerlemesi küçük küçük doğranır (iç, bir sıkma torbasıyla doldurulacaksa torbanın ağzından kolaylıkla geçecek küçüklükte doğranmalıdır). Lor peyniri ince delikli tel süzgeçten geçirilerek püre haline getirilir. Buna 200 gr pudraşeker, doğranmış meyve şekerlemesi ve ezilmiş antepfıstığı katılır. Karışım birbirine iyice yedirilir ve buzdolabına kaldırılır. Un, 1 hamur yoğurma mermerine elekten geçirilerek konur. Ortası çukurlaştırılır. 1 çimdik tuz, tozşekeri ile oldukça katı bir hamur yoğurulur. Hamur top gibi yuvarlanır, yağlı kâğıda sarılır ve buzdolabında 2 saat kadar dinlendirilir. Bu süre sonunda hamur buzdolabından çıkarılır, hafifçe yoğurulur ve unlanmış merdaneyle 3-4 mm kalınlığında bir yufka açılır. Hamur, kenarları 10 cm olan kareler halinde kesilir. Hamur parçalarından biri alınır ve bir ucu kalıba dayanır, kalıp yuvarlanarak hamur kalıba iyice sarılır. Öbür ucu hafifçe çırpılmış yumurtaya bulanıp yapıştırılır. Bütün hamur parçaları sarıldıktan sonra kafesli bir kızartma tenceresinde bol yağda her defasında birkaç parça çubuk hamuru kızartılır. Tel kafes kızartma tenceresinden çıkarılarak, kızarmış hamurlar yağdan alınır, kurutma kâğıdının üzerine yayılarak soğumaya bırakılır. Sigara biçimindeki hamurlar ılıyınca içindeki metal veya tahta çubuk çıkarılır ve iyice soğumaya bırakılır. Buzdolabındaki krema geniş ağızlı bir sıkma torbasına boşaltılır ve böreklerin içi doldurulur. Sigara dolması tatlısı, bir tatlı servis tabağına veya meyve sepetine yerleştirilir. Kalan pudraşeker sigara dolmalarının üzerine serpiştirilir ve servis yapılır.
|
|
Sicilya tatlısı "cannoli alla Siciliana" Tarifleri İtalyan Yemekleri
|
|