| 
 | 
| Semsek (Şanlıurfa) | 
|  | siyami Super MOD
 
  
 Kayıt: 26.09.2006
 Mesajlar: 1925
 Şehir: izmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc39120 Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2009
 4,095 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 kg. un
 1/2 kg. kıyma
 1 demet maydanoz
 3 su bardağı sıvı yağ (kızartma için)
 2 soğan
 1 çay kaşığı karabiber
 1 çay kaşığı tarçın
 1 çay kaşığı tuz
 
 Un bir tepsiye konur, tuz ve su eklendikten sonra kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Yaş bez altında 5-10 dakika dinlendirilir.
 Soğanlar incecik doğranır, kıyma ve tuz eklendikten sonra 15-20 dakika boyunca kavrulur.
 Maydanozlar incecik doğranır.
 Kavrulmuş kıymaya maydanoz, karabiber, tarçın eklenilip karıştırılarak bir tarafa ayrılır.
 Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alındıktan sonra pazılar yapılır, daire şeklinde açılır. Hazırlanmış içten konup dairelerin bir tarafı diğerinin üzerine gelecek şekilde kapatılır. Kenarları ince ince Verevine katlanır.
 Bir tavaya yağ konup kızdırılır, hazırlanmış semsekler, iki yüzü pembeleşinceye kadar bu yağda kızartılır. Servis tabağına alınır.
 Sıcak servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Semsek (Şanlıurfa) | 
|  | fahriye ersen Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.07.2017
 Mesajlar: 21
 Şehir: Niğde
 | Kısa URL: https://ml.md/lc126742 Gönderme Tarihi: 13.Tem.2017
 1,406 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 Un - 50gr.
 Yağsız kıyma - 50 gr.
 Kuru soğan - 100 gr.
 Maydanoz- 25 gr.
 Sirke veya limon suyu - 2 cl.
 Sadeyağ - 10 gr.
 Tuz - 3 gr.
 Karabiber - 2 gr.
 
 İnce ince doğranmış soğanlar bir tavada kıyma ile birlikte kavrulur. Yine ince ince doğranan maydanoz, tuz ve karabiberle birbirine karıştırılır. Ağzıaçıkta olduğu gibi bir hamur yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, 10 cm çapında ağzıaçıkta yapılandan biraz daha kalın şekilde açılır. Yarı kısmına harç konularak diğer tarafı üzerine kapatılır. Kenarı kesilerek yağda iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır.
 
 Not: Peynirli semsek de kıymalı semsek gibi yapılır. Harcına kıyma yerine ufalanmış tuzsuz peynir konulur. Ayran eşliğinde servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Semsek (Şanlıurfa) | 
|  | nuri şenbülbül Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 01.12.2017
 Mesajlar: 24
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc130164 Gönderme Tarihi: 02.Arl.2017
 1,002 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
 
 1 kg un
 ½ kg yağsız kıyma
 2 kuru soğan
 1 demet maydanoz
 2 kaşık sirke veya limon suyu (hamuru için)
 1 su bardağı sadeyağ
 Tuz
 Karabiber
 
 Kıyma, bir tavada ince doğranmış soğanla kavrulur. Maydanoz ince ince doğranır, tuz ve kara biberle birbirine karıştırılır. Hamur, ağzıaçık'ta olduğu gibi yoğrulur, küçük mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır, tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. Çok ince olmamak kaydıyla yarı tarafına harç konularak diğer tarafı üzerine kapatılır. Kenarı kesilerek yağda iki tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır. Peynirli semsek de kıymalısı gibi yapılır. Yalnızca harcına ufalanmış tuzsuz ya da tuzu alınmış peynir, çok ince doğranmış yeşil soğan ve maydanoz, tuz ve pul biber konulur. Bir de tatlı semsek vardır ki, harcına yalnızca ufalanmış tuzsuz peynir konularak yapılır. Bu halde ya şeker balına ve yahut pekmeze batırılarak yenilir.
 
 Not: Farsça üçgen başörtü anlamına gelen senbûse sözcüğünden bozmadır. Bazı yerlerde, samsa, sembusek şeklinde de telaffuz edilir.
 
 
  
 
 | 
| Kıymalı Semsek (Şanlıurfa) | 
|  | bahçıvan Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 29.03.2014
 Mesajlar: 51
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc139603 Gönderme Tarihi: 06.Oca.2019
 1,069 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hamur:
 1 kg un
 1 çorba kaşığı sadeyağ
 1 çay kaşığı tuz
 İç:
 1 adet büyük boy, kuru soğan
 1/2 kg kıyma et (koyun veya kuzu)
 1/2 demet maydanoz
 1 tatlı kaşığı tuz
 Arzuya bağlı tarçın veya karabiber
 Kızartmak için:
 Sıvıyağ
 
 Soğan ince ince kıyılır ve kıyma ile beraber bir fincan su ilavesiyle pişirilir. Kendi yağında 12-13 dakika kadar kavrulur. Doğranmış maydanoz ve tuz ilave edilir. Arzu edilirse tarçın veya karabiber eklenebilir. 1 su bardağı un ayrılarak geri kalan un, sadeyağ, tuz ve su ile katı bir hamur yoğrulur. 10 dakika dinlendirilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bir yumak alınır. Ekmek tahtası üzerinde, oklava ile 15-16 santim çapında, daire şeklinde açılır. Açarken, ayrılan undan tahta üzerine serpiştirilerek yapışması önlenir. Açılan hamurun bir yarısına, önceden hazırlanan içten bir çorba kaşığı kadar konulur. Boş olan yarı üzerine katlanır. Kenarları elin şehadet ve başparmağı uçları ile bastırılıp sıkılarak hem kapatılır, hem de şekil verilir. Hazırlanan semsekler yağda iki yüzü kızartılarak çıkarılıp servis yapılır.
 
 
   Fotoğraf "pakol" tarafından gönderildi. 25.11.2020
 
 
 | 
| Semsek (Şanlıurfa) | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc145733 Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2019
 710 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 500 gram kıyma
 Yarım demet maydanoz
 4 adet kuru soğan
 1 yemek kaşığı isot
 1 tutam karabiber
 1 tutam kimyon
 1 tutam tuz
 Hamuru için:
 1 tutam tuz
 3 su bardağı un
 1 yumurta
 Kızartmak için:
 Sıvı yağ
 
 Öncelikle geniş bir tavaya biraz zeytinyağı ve doğranmış soğanları ilave edin.
 Soğanı biraz kavurduktan sonra eti ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.
 En son kapağını kapatmadan önce doğradığınız maydanozları ekleyin bir iki karıştırın ve kenarda dinlendirin.
 Ardından hamur malzemelerini bir kaba alın ve yoğurmaya başlayın.
 Hazırladığınız hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın ve merdane yardımıyla avuç içi büyüklüğünde açın.
 Açılan hamurlara iç harcı eşit bir şekilde dağıtın ve hamurun kenarları üst üste gelecek şekilde sıkı kapatıp kenarlarını parmağınızla bastırın.
 Kızgın yağda her birini arkalı önlü kızartın.
 Kızarttıktan sonra yağını bir kağıt havlu yardımıyla çektirin ve servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Semsek (Şanlıurfa) | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc145808 Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2019
 843 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Milli Eğitim Bakanlığı
 
 Hamuru için:
 1 kg un
 2,5 su bardağı kadar su
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 su bardağı un (hamuru açmak için)
 İçi için:
 ½ kg az yağlı kıyma
 ½ kg pirinç
 1 yemek kaşığı domates salçası
 1 yemek kaşığı biber salçası
 3 orta boy soğan
 4-5 yemKek kaşığı sıvı yağ
 Tuz- karabiber
 Kızartmak için:
 Zeytinyağı
 
 Un leğene elenir, etrafına tuz atılır, ortası açılıp su konularak kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.
 Hamurun üzeri kapatılarak 15-20 dk dinlenmeye bırakılır.
 Diğer tarafta tencereye bir miktar su konup kaynamaya bırakılır; kaynayınca yıkanmış pirinç ilave edilip yumuşayıncaya kadar haşlanır.
 Pirinç, süzgece boşaltılıp üzerine biraz soğuk su gezdirilir.
 Ayrı bir yerde, teflon tavaya sıvı yağ konur; kıyma ilave edilip suyu çekinceye kadar kavrulur.
 İrice doğranmış soğan ve salçalar ilave edilir; soğanlar yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edilir.
 Tuz, karabiber ilave edilerek kavrulmuş kıyma ve haşlanmış pirinç harmanlanır.
 Dinlenen hamurdan küçük bezeler alınır, merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açılır.
 Uç kısmına iki küme şeklinde iç konur, hamurun diğer ucu için üzerine kapatılıp yarım daire şekli verilir.
 Hamur keseceği ile kenarları düzeltilir, ortadan da kesilerek üçgen şeklinde iki börek elde edilir.
 Zeytinyağı tavaya konup ısıtılır, hazırlanan börekler kızgın yağda kızartılıp peçete yayılmış tepsiye alınır.
 Sıcak olarak servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Semirsek (Şanlıurfa) | 
|  | Selver Somuncu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.05.2007
 Mesajlar: 1024
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc158692 Gönderme Tarihi: 08.Tem.2021
 457 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.sabah.com.tr
 
 4 su bardağı un
 Yarım çay bardağı zeytinyağı
 Yarım çay bardağı yoğurt
 1 adet yumurta
 1'er çay kaşığı karbonat ve tuz
 Aldığı kadar ılık su
 Harç için:
 Yarım su bardağı çam fıstığı
 500 gram kıyma
 3 adet soğan
 1 çorba kaşığı zeytinyağı
 1 demet maydanoz
 1 tatlı kaşığı yenibahar
 Tuz
 Kızartmak için:
 Sıvı yağ
 
 Harç için çam fıstığı, kıyma ve kıyılmış soğanı zeytinyağında kavurun. Kıyılmış maydanoz, yenibahar ve tuz ekleyin. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Hamur için, unun ortasını açıp, zeytinyağı, yoğurt, yumurta, karbonat, tuz ve su ekleyin. Kenarda kalan undan azar azar ortaya alıp yoğurun. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp, merdane yardımıyla pasta tabağı ebadında açın. Hamurları düz bir zemine yayıp, tek taraflarına 1 çorba kaşığı harç yerleştirin ve diğer yarılarını üzerlerine kapatın. Kenarlarının açılmaması için parmağınızla bastırın veya bıçak yardımıyla küçük kesikler atın. Kızgın sıvı yağda kızartıp, ılık olarak servis yapın
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |