|
Şehriye Çorbası |
|
CUMA
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.08.2005
Mesajlar: 46 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc343
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2005
9,174 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 gr. şehriye
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet domates
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Bol suda haşlanmış, süzülmüş şehriye pişeceği kaba konur. 4 bardak su, tereyağı konur 15 dakika pişirlerek ateşten alınır. Domates suyu süzgeçten geçirilir, çorbaya katılır, bir taşım daha kaynatılır.
ML® Şah Çorbası için tıklayın
|
Şehriye Çorbası |
|
ananas
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.09.2006
Mesajlar: 30
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7966
Gönderme Tarihi: 20.Ekm.2006
19,522 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 su bardağı arpa şehriye veya 1 su bardağı kırılmış tel şehriye
8 su bardağı su
2 çorba kaşığı katıyağ
Yarım demet maydanoz
Tuz
Limon suyu
Çiğ şehriyeden: Önce çorbanın suyunu kaynatınız. Bir tatlı kaşığı tuz atarak, arpa veya tel şehriyeyi ilave ediniz. Bir iki el karıştırıp yarım saat pişmeye bırakınız. Şehriyeler yumuşayıp şişince, ateşten indiriniz. Üzerine kıyılmış maydanoz ve limon sıkıp ikram ediniz. Bu çorba sade suyla yapıldığı gibi, tavuk veya et suyuyla da yapılır.
Kavrulmuş şehriyeden: Arpa veya tel şehriyeyi önce yağda kavurunuz. Şehriyeler pembeleşınce üzerine kaynar su ilave ediniz. Yarım saat kadar pişiriniz. Kavrulmuş şehriye ile yapılan çorbalara et veya tavuk suyu konmaz. Üzeri maydanozla süslenip, limon sıkılarak ikram edilir.
Not: Şehriye çorbası kemik suyu ile yapılırsa daha lezzetli olur. Yaşlılara, hastalıktan yeni kalkmış kimselere, kemik suyuna şehriye çorbası tavsiye edilir. İştahsız, zayıf çocuklar için bu tür çorba çok yararlıdır.
ML® Nazır Çorbası için tıklayın
|
Şehriye Çorbası |
|
zafira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2007
Mesajlar: 276
|
Kısa URL: https://ml.md/lc14848
Gönderme Tarihi: 24.May.2007
6,586 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 bardak tavuk suyu veya et suyu
150 gram şehriye
Tuz
Bir tencereye et suyu veya tavuk suyu konur. Su kuvvetli bir ateşte kaynamaya başlayınca içine şehriye atılır. Şehriyeler 10-15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra tadına bakılır ve gerektiği kadar tuz serpilir. Şehriyeler yumuşak bir duruma gelince tencere ateşten indirilir. Kâselere veya çukur tabaklara bölünür ve servis yapılır.
ML® Şehriyeli Domates Çorbası için tıklayın
Fotoğraf "murat akbak" tarafından gönderildi. 08.11.2016
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
Yeşil Yol
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.07.2007
Mesajlar: 39 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc16514
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2007
6,290 defa indirildi / yazdırıldı
|
8 Su bardağı et suyu
4 Kesilmiş limon
8 Çorba kaşığı kırılmış şehriye
Yeteri kadar tuz
Bir tencereye etsuyu koyup ateşe, koyunuz. Kaynayınca tuz şehriyeyi İçine atınız. Biraz karıştırıp bırakınız. Kâseye boşaltıp limonla servis yapınız.
ML® Roman Çorbası (görsel)
|
Şehriye Çorbası |
|
ziyafet
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.10.2007
Mesajlar: 27 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc18742
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2007
6,158 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 litre et suyu
150 gr. arpa ya da tel şehriye
1 kaşık yağ
2 iri domates, yoksa 1 kaşık domates salçası
biraz maydanoz
Et suyunu, yağı, orta büyüklükte bir tencereye koyunuz.
Domatesleri rendeden geçirip suya ilâve ediniz.
Kaynayınca şehriyeyi ilave ediniz.
Şehriyeler pişince ateşten alıp kıyılmış maydanoz ilave ediniz.
İstediğiniz garnitürle sofraya alınız.
ML® Şehriyeli Tavuk Çorbası için tıklayın
|
Şehriye Çorbası |
|
annebebek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2008
Mesajlar: 100 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc21075
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2008
6,505 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı tel şehriye
2 adet domates
5 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
2 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
1 adet limon suyu
5 su bardağı su ya da et suyu
Tuz
2 su bardağı su kaynayınca şehriye eklenir, şişene dek pişirilir. Başka tencerede yağ ve soğan pembeleştirilir. Üzerine rende domates katılır. 5 dakika sonra et suyu ve şehriye eklenir. Bu arada limon suyu, yumurta ve un çırpılır. Çorbaya akıtılır, tuz katılır. Kaynayana kadar pişirilir.
ML® Yeni Gelin Çorbası (görsel)
|
Şehriye Çorbası |
|
sait
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.05.2008
Mesajlar: 66 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc24080
Gönderme Tarihi: 27.May.2008
6,124 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet domates
2 çorba kaşığı tereyağı
8 su bardağı et, ya da tavuk suyu
2 kahve fincanı arpa şehriye
Tuz
Karabiber
Domatesleri rendeleyip tel süzgeçten geçirdikten sonra çorba tenceresine alın. Tereyağı ilave ederek domates püresini 5 dakika kadar pişirin. Tencereye kaynar et, ya da tavuk suyunu da ekleyip, tuzunu kontrol ettikten sonra arpa şehriyeyi koyun. Ateşi kısarak kaynamaya bırakın.
Şehriyeler yumuşayıp uzayıncaya kadar pişirin. Servis kasesine boşaltın. İsterseniz biraz da karabiber serpin.
|
Şehriye Çorbası |
|
bizim oğlan
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.08.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Beşevler-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc26491
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2008
6,418 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı şehriye
3 adet domates
3 adet sivri biber
6 çorba kaşığı sıvıyağ
7 su bardağı su ya da et suyu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Tencereye sıvıyağ konur, ısınınca üzerine rende domates ve ince kıyılmış biber eklenir. Biber yumuşayana kadar kavrulur. Üzerine kaynar et suyu ve tuz eklenir. Et suyu tamamen kaynayınca şehriye katılır. Şehriye şişene kadar pişirilir. En son karabiber katılır, ateşten alınır.
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
O'kadın
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.08.2008
Mesajlar: 61 Şehir: Çankaya |
Kısa URL: https://ml.md/lc26825
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2008
6,336 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 domates
2 sivribiber
1 çay bardağı şehriye
1/2 çay bardağı sıvı yağ
5 su bardağı su (1 bardağı tavuk suyu olabilir)
1 çay kaşığı karabiber
3 çay kaşığı tuz
üç dört dal kıyılmış maydanoz
çeyrek limon
Domateslerin kabuğunu soy ince ince küp şeklinde doğra. Biberlerin çekirdeğini çıkar, ince ince kıy. Tencereye sıvı yağı koy, domates ve biberi ekleyip iyice sote et. Beş bardak suyu, tuz ve karabiberi ilave et, kaynat, şehriyeleri at. Yarım saat pişir. Servis yaparken ince kıyılmış maydanoz ve limonu ilave et.
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
denklem
Aşçıbaşı
Kayıt: 14.01.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc46154
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2010
6,201 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre et suyu
150 gr. tel veya arpa şehriye
1 kaşık yağ
2 iri domates (yoksa 1 kaşık domates salçası)
Biraz maydanoz
Etsuyu ile yağı tencereye koyunuz. Domatesleri ezip üzerine dökünüz. Kaynatın. Şehriyeyi üzerine dökünüz. Şehriyeler yenilecek kıvama gelinceye kadar kaynatınız. Sonra ateşten indiriniz. Üzerine maydanoz doğrayınız. Sıcak olarak servis yapınız.
|
Şehriye Çorbası |
|
acara
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.07.2005
Mesajlar: 143 Şehir: Mordoğan |
Kısa URL: https://ml.md/lc47752
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2010
6,237 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1,5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 litre su
1/2 neskafe fincanı şehriye
Tuz
4 adet kereviz yaprağı
Sıvıyağı ve salçayı kavuruyoruz.
Domatesleri robottan geçirip tencereye ekliyoruz.
Domatesler kaynayana kadar pişiriyoruz.
Kaynar su ilave edip, 1-2 taşım daha kaynatıyoruz.
Şehriyeyi ve kereviz yapraklarını ekliyoruz.
Şehriyeler pişince tuzunu ilave edip servis yapıyoruz.
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
olay
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.04.2010
Mesajlar: 63 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc52289
Gönderme Tarihi: 30.May.2010
5,720 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bir tencere çorba için etsuyu koyup ateşe sürünüz. Kaynayınca kişi başına bir büyük çimdik kırılmış şehriyeyi içine atınız. (Şehriye, kaynayan âdi suda bir taşım haşlanıp, süzüp, soğuk sudan geçirdikten sonra etsuyunda pişirilirse, çorba lezzetli olmaz). Biraz karıştırıp bırakınız. Kâseye boşaltıp servis yapınız.
Not: Domates, mevsiminde tazesini, mevsimi değilse peltesini ezip, süzüp bir tencerede etsuyu yerine âdi su ile karıştırıp pişirilirse de olur ve genellikle evlerde bu tarzda pişirilir.
|
TEL YILDIZ VE ARPA ŞEHRİYE ÇORBALARI |
|
sabaat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.10.2010
Mesajlar: 42 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc56444
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2010
7,307 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ocakta kaynıyan her hangi cins et ve tavuk sularına, hangi neviden olursa bir miktar şehriye atmaktan ve bir çeyrek saat ateşte bırakmaktan ibarettir.
Mevsim yaz ise, taze domatesi ihmal etmemelidir. Kış ise domates peltesini suda ezip çorbaya katmalıdır.
Domates salçaları ekseriya fazla tuzlu olduğundan, çorbaya ona göre tuz atmalıdır.
Yalnız limon sıkarak içildiği gibi, terbiyeli çorba isteniyorsa yumurta sarısını limon suyu ile çarpıp ve biraz da un karıştırarak çorba suyu ile karıştırdıktan sonra, hazırlanmış çorba kâselerinin üzerlerine gezdirilir. Ve ortalarına da fındık kadar nefis tereyağı konursa hoş olur.
Not: Şâ'riye çorbalarına, halkça (Şehriye) denilmektedir. Muhtelif şekillerde; tel, yıldız ve arpa vesair şehriyeler vardır. Bu çorbalar da pek basittir. Hemen hemen alaminüt yemekler sırasındadır.
|
Şehriye Çorbası |
|
Bahar At
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.05.2011
Mesajlar: 46 Şehir: Hatay |
Kısa URL: https://ml.md/lc63695
Gönderme Tarihi: 31.May.2011
5,995 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elif Korkmazel
1 çay bardağı arpa şehriye
2 adet sivri biber
3 adet domates
4 su bardağı su
Maydanoz
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Tencerenin içine tereyağını koyup eritin. Üzerine kıyılmış sivri biberi ekleyip 2 dakika kavurun ve rendelenmiş domatesi koyup kapağı kapatın. 5 dakika pişirdikten sonra üzerine sıcak su ekleyip kaynatın. Tuz ve şehriyeleri atıp 20 dakika daha pişirin. Servis yaparken üzerinemaydanoz ve bol karabiber serpin. Limon dilimleriyle servis yapın.
|
Şehriye Çorbası |
|
şendul
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.06.2007
Mesajlar: 75 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc74853
Gönderme Tarihi: 18.Nis.2012
5,225 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım bardak tel şehriye
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet domates
6 bardak et suyu
1 çay kaşığı tuz
Et suyu tuzu atılarak kaynatılır. Şehriyeler kaynayan suya dökülür ve kaynatılır. Başka bir kapta 2 kaşık yağa kabukları soyulup rendelenmiş domatesler ilave edilir ve pişirilir. Tel şehriyeler yumuşayınca ateşten alınır ve üzerine yağda erimiş domatesler dökülür, karıştırılır ve servis edilir.
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
kırık testi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.03.2012
Mesajlar: 213 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc75546
Gönderme Tarihi: 06.May.2012
5,172 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ümit Usta
3 adet domates veya 1 çorba kasığı domates salçası
2 adet sivri biber
1+1/2 çay bardağı tel veya arpa şehriye
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Tuz
Yeterince sıcak su
Sivri biberleri boylamasına ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince ince kıyalım.
Biberleri sıvıyağda yumuşayıncaya kadar kavurduktan sonra, rendelediğimiz domatesleri ilave edip, 1-2 dakika daha kavuralım.
Yeterince tuzu ve sıcak suyu ilave edip, bir taşım kaynattıktan sonra, şehriyeyi de ilave edip, pişmeye bırakalım.
Çorbamız pişince limon suyu sıkarak, sıcak sıcak servis yapalım.
|
ŞEHRİYE ÇORBASI |
|
pişiren kadın
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.03.2013
Mesajlar: 25 Şehir: Düzce |
Kısa URL: https://ml.md/lc87483
Gönderme Tarihi: 10.Mar.2013
4,685 defa indirildi / yazdırıldı
|
(Et suyu ile çorba daha nefis olur.) Et suyu varsa et suyu yoksa su bir tencere içinde kaynatılır. (Yaz mevsiminde 2-3 adet domates rendelenip su ile kaynatılırsa et suyunun yerine yapılabilir.)
Sonra çubuk şehriye kırılarak bu suya atılır. (Bunun yerine yıldız şehriye de olabilir.) Birbirine yapışmaması için devamlı karıştırılır.
Çorbaya koyuluk vermek için çorba fazlalığına göre 1 veya 2 kaşık un karıştırılır.
15 dakika kadar kaynatıldıktan sonra, biraz tuz atıp tekrar karıştırılır. Şehriyeler yumuşayınca çorbanız hazırdır.
Bu çorbayı terbiyeli yapmak isterseniz, yumurtayı çalkalayıp, limon suyu ve biraz unla karıştırmalı ve ezmelidir. Sonra bu karışım, çorbanın suyu ile azar azar karıştırarak çorbaya yedirilir.
|
Şehriye Çorbası |
|
Didem Aksel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.03.2010
Mesajlar: 83 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc90571
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2013
4,575 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çorba kaşığı tereyağı
2 sivribiber
2 domates
5 su bardağı su
1 çay bardağı arpa şehriye
Maydanoz
Tuz
Minik doğradığınız sivribiberi tereyağında beş dakika çevirin, rendelenmiş domatesi ekleyip pişirin. Ardından suyu ekleyip, tuzunu ayarlayın. Su kaynadığında arpa şehriyeyi ilave edin. Arpa şehriyeler pişince ince kıyılmış maydanozu atıp altını kapatın. Tencerenin kapağı kapalı olarak çorbayı 1-2 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
|
Şehriye Çorbası |
|
şahbaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.02.2015
Mesajlar: 71 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc106671
Gönderme Tarihi: 09.Nis.2015
4,076 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı tel şehriye
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet havuç
1/4 demet maydanoz
4 su bardağı sıcak tavuk suyu
1 adet haşlanmış tavuk budu
1 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber
Kabuğunu soyduğunuz havucu ortadan ikiye bölün ve yarım ay şeklinde doğrayın. Maydanozun yapraklarını ayıklayın. Haşlanmış tavuk budunu kemik ve derisinden ayırın. Uzun ince şeritler halinde ditin. Tereyağını bir tencerede eritin. Doğradığınız havuçları 3- 4 dakika kadar kavurun. Sıcak tavuk suyunu ekledikten sonra bir çırpıcı yardımıyla karıştırarak tavuk suyunu 5 dakika kadar kaynatın. Tel şehriyeyi, tuzu ve karabiberi ilave edip, şehriyeler yumuşayana kadar çorbayı pişirin. Yaprak yaprak ayıkladığınız maydanozları ekleyip, karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis edin.
|
Şehriye Çorbası |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 614 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc111901
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2015
4,275 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 su bardağı arpa şehriye
1 adet kuru soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı salça
2 su bardağı tavuk suyu
6 su bardağı su
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yarım demet maydanoz
Tuz
Limon suyu
Bir tencereye sıvı yağ konur, biraz ısınınca ince doğranmış soğanlar salça ve tuz ilave edilerek kavrulur.
Üzerine tavuk suyu ve kaynar su eklenir. Kaynayınca şehriyeler ilave edilerek yarım saat pişirilmeye bırakılır.
Şehriyeler yumuşayıp şişince, ateşten indirilir. Üzerine kıyılmış maydanoz ve limon sıkılarak servis edilir.
|
|