| 
 
 
 | 
Sardalya Buğulama | 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc175898 
Gönderme Tarihi: 09.Oca.2024 
696 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kilo sardalya
 
1 kuru soğan
 
1 adet domates
 
3 adet sivri biber
 
3 diş sarımsak
 
1 yemek kaşığı salça
 
2 yemek kaşığı sıvı yağ
 
Karabiber
 
Pul biber
 
Tuz
 
 
Soğan ve domates halk halka kesilir, küçük bir tavaya dizilir, üzerine kıyılmış sarımsak ve doğranmış biber serpilir.
 
Üzerine temizlenmiş balıklar dizilir, onların da üzerine tuz, karabiber, kırmızı pul biber serpilir.
 
Salça az bir suda eritilir, balıkların üzerine gezdirilir, yağ da gezdirilir, tava kapağı kapatılarak kısık ateşe oturtulur.
 
Pişene kadar kısık ateşte tutulur, sıcak servis edilir.
 
 
Not: Aynı teknikle bütün balıklar buğulama yapılabilir.
 
 
 
  
 | 
Sardalya Buğulama | 
  | 
bitmeyen şarkı 
Editor 
 
  
Kayıt: 07.01.2011 
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc64260 
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2023 
3,234 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg sardalya (temizlenmiş)
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
4 orta boy domates (kabukları soyulup, dilimlenmiş)
 
2 çorba kaşığı domates salçası
 
60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı (eritilmiş)
 
1/2 limon (dilimlenmiş)
 
3 çorba kaşığı limon suyu
 
1 defne yaprağı
 
1/2 su bardağı su
 
60 gr (1/4 su bardağı) krema
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 kahve kaşığı karabiber
 
1 çorba kaşığı maydanoz (kıyılmış)
 
 
Sardalyaları tuzlayıp, üstlerine limon suyunu serperek, bir kenara bırakınız.
 
Ateşe dayanıklı büyük bir cam kabı, eritilmiş tereyağı ile yağlayınız. Kabı iyice yağladıktan sonra, en alta sardalyaları, üstüne limon ve domates dilimleri ile defne yaprağını yerleştiriniz. Domates salçası, su ve kremayı ekleyip, kabı fırına sürerek, sardalyaları 20 dakika, yumuşayana kadar pişiriniz.
 
Balıklar pişince kabı fırından alıp, sosunu küçük bir tencereye süzünüz. Tencereyi harlı ateşe oturtup, sosun 1/4'ini çektiriniz. Tuz, biber ve kıyılmış maydanozu ekleyip, karıştırınız. Tencereyi ateşten alıp, sosu ısıtılmış bir sosluğa boşaltınız. Balıkları sosla birlikte servis ediniz.
  
 | 
Sardalye Buğulama | 
  | 
ardan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.03.2016 
Mesajlar: 37 Şehir: İzmit | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136812 
Gönderme Tarihi: 09.Eyl.2018 
1,092 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
 
 
1 kg sardalye
 
6-7 adet domates (yuvarlak dilimlenmiş)
 
10 adet çarliston biber (uzunlamasına kesilmiş)
 
5-6 diş sarımsak (doğranmış)
 
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
 
3-4 adet defne yaprağı
 
1 adet limon (dilimlenmiş)
 
Tuz
 
 
Balıklar ayıklanır, pulları temizlenir.
 
Yağlanmış fırın kabına domateslerin çoğu, sardalyeler, sarımsak konulur.
 
En üste limon dilimleri, kalan domates dilimleri, defne yaprakları, biberler ve kalan domatesler dizilir.
 
Yağ, tuz ve yanmaması için su eklenerek 180-200 °C'deki fırında pişirilir.
  
 | 
Sardalye Buğulaması | 
  | 
Makbule Geçer 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.02.2011 
Mesajlar: 22 Şehir: İstanbul | 
Kısa URL: https://ml.md/lc62243 
Gönderme Tarihi: 09.Nis.2011 
3,173 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo sardalye
 
2 kahve fincanı zeytinyağı
 
2,5 kahve fincanı su
 
1 limon
 
yarım demet maydanoz
 
yarım demet dereotu
 
biraz tuz
 
 
İçlerini iyice temizlediğiniz, üstünü de ovarak yıkadığınız sardalyeleri bir tepsinin içine dizerek yerleştiriniz. Sonra bunların üzerine zeytinyağı, su, kıyılmış dereotu ve mayolanozu ilâve ediniz. Tuzu serpip, limon suynu da kattıktan sonra tepsinin kapağını kapatınız. Orta hararette 10 dakika pişirerek ateşten indiriniz.
 
 
 ML® Asma Yaprağında Saldalya için tıklayın 
 
ML® Asma Yaprağında Sardalya (görsel)
  
 | 
Sardalya Buğulama | 
  | 
gülsaçar 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.08.2009 
Mesajlar: 27 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc38968 
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2009 
7,972 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 Gr. Sardalya
 
4 adet iri domates
 
5-6 adet çarliston biber
 
5-6 diş sarımsak
 
Sıvı yağ
 
Tuz
 
Karabiber
 
1 adet limon
 
 
Orta büyüklükte bir tepsi hafifce yağlanır ve halkalar halinde kesilmiş domateslerin yarısı bir sıra halinde dizilir. Sardalyaların aralarına ufak parçalar halinde doğranmış sarımsağın tamamı yerleştirilir , balıkların üzerine yeterince tuz ve karabiber serpilir. 
 
Balıkların üzerine ince halkalar halinde dilimlenmiş limonun tamamı ile çekirdekleri çıkartıldıktan sonra ince ve uzun şeritler halinde kesilmiş çarliston biberlerin tamamı ile halkalar halinde kesilmiş domateslerin kalanı yerleştirilerek balıkların üstü örtülür. 
 
Tepsiye yarım çay bardağı likit yağ ile bir çay bardağı su ilave edilir ; tepsinin üstü bir kapak ile kapatılarak orta ateşte 40 dakika kadar pişirilir.(Biber ve domateslerin ölmesi yemeğin piştiğini gösterir. Tepsinin suyunu zaman zaman kontrolda yarar vardır. Eğer biter gibi olursa su ilavesi gerekir.)
 
 
Not: Buğulamaya uygun diğer balıklar: Hamsi, Kefal (dilimlenmiş)
 
 
 
 
Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 24.12.2023
  
 | 
 
 
 
 
 
 |