| 
 
 
 | 
Şambali | 
  | 
Koç 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 11.01.2006 
Mesajlar: 54 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc3180 
Gönderme Tarihi: 02.May.2006 
6,670 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. irmik
 
1/2 kg. şeker
 
2 bardak su 
 
Vanilya 
 
Şurup için:
 
1 kg. şeker yarım limon
 
1 litre su 
 
 
Malzemeleri bir kaba koyarak iyice karıştırın, yağlanmış tepsiye dökün (üzerine badem döşenebilir) fırında pişirin. Diğer tarafta kaynattığınız şurubu soğuk , şambalı sıcak olarak üstüne dökerek servise verin.
 
 
 ML® Şambali için tıklayın
 
  
 | 
Şambali | 
  | 
zumZUM 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.04.2006 
Mesajlar: 150 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6884 
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2006 
2,887 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Mualla AYDIN - Elif GÜNGÖR
 
 
3 çay bardağı un
 
3 çay bardağı şeker
 
3 çay bardağı yoğurt
 
6 çay bardağı irmik
 
Kabartma tozu
 
Şerbet İçin:
 
9 çay bardağı şeker
 
4 çay bardağı su
 
Yarım limon suyu
 
1 çay kaşığı vanilya
 
 
Malzemeler bir bütün halinde karıştırılarak bir tepsiye dökülür ve fırında pişirilmeye bırakılır. NOT : Kek sıcak, şerbet ılık olacak.
  
 | 
Şambali | 
  | 
merhamet 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.04.2008 
Mesajlar: 34 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc23126 
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2008 
2,465 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı şeker
 
2 su bardağı yoğurt
 
1/2 kg irmik
 
1 çay kaşığı karbonat
 
Biraz tuzsuz fıstık
 
Şurubu:
 
4 su bardağı şeker
 
2 su bardağı su
 
 
Fıstık hariç, diğer malzemeyi karıştırıp, yağlanmış tepsiye dökün. Fıstığı üzerine yayıp, fırına verin. Üzeri kızarınca çıkarıp, soğuk şerbeti dökün.
 
 
 ML® Kalburabastı için tıklayın
 
  
 | 
Şambali | 
  | 
krm 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.05.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc51380 
Gönderme Tarihi: 04.May.2010 
2,665 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı şeker
 
1 su bardağı yoğurt
 
1.5 su bardağı irmik
 
1 su bardağı un
 
Tarçın
 
1/2 paket kabartma tozu
 
Yer fıstığı
 
Şerbet için:
 
2.5 su bardağı şeker
 
1.5 su bardağı su
 
 
Şeker, yoğurt, irmik, un ve kabartma tozu karıştırılarak orta boy yağsız tepsiye dökülür. Kabukları Soyulmuş fıstıklar 2 parmak arayla malzemenin üzerine sıralanarak 180° kızartılır. Kaynayıp soğutulmuş şurup kızarmış şambalının üzerine dökülür. Tekrar söndürülmüş fırına sürülür. 5 dakika sonra çıkarılır. Baklava dilimleri keserek üzerine tarçm serpilip servis yapılır.
  
 | 
Şam Balı | 
  | 
sıcak köşe 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.05.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: Trabzon | 
Kısa URL: https://ml.md/lc51725 
Gönderme Tarihi: 17.May.2010 
2,830 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı irmik
 
2 su bardağı şeker
 
1.5 su bardağı süt
 
Şerbeti için:
 
4 su bardağı şeker
 
3 su baraağı su
 
2 çay kaşığı limon suyu.
 
 
Şeker ve su kaynatılır. Limonla kestirilir. Ateşten indirilip soğumaya bırakılır.
 
İrmik, şeker karıştırılır, iyice karıştırıldıktan sonra ortası havuzlanır. Süt azar azar katılarak yoğurulur. Sert bir hamur tutulur. Pişirilecek tepsi önce kestirilmiş şurupla yağlar gibi ıslatılır. Sıra, hamuru tepsiye yaymaya gelir. Tepsinin tam ortasına dökülen hamur bir bıçak veya çatalla iyice tepsiye yayılır. Orta ısıda bir fırında 15-20 dakika bırakılır. Pişmesine az kala çıkarılır. Eşit kalınlıkta kesilir. Tekrar fırına atılır. 5 dakika kadar sonra çıkartılarak şerbeti azar azar dökülür. Soğumaya bırakılır. Soğuduğunda servis yapılır.
  
 | 
Şambali | 
  | 
Ayşe'm 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.08.2010 
Mesajlar: 54 Şehir: Eskişehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc54334 
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2010 
4,965 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Emine Beder
 
 
2 su bardağı irmik
 
1/2 su bardağı şeker
 
1 su bardağı yoğurt
 
2 paket vanilya
 
1 paket kabartma tozu
 
50 gr. badem
 
Şerbeti için;
 
3 su bardağı şeker
 
3 su bardağı su
 
1/2 tatlı kaşığı limon suyu
 
 
Hamur yoğuracağımız kaba yoğurdu, şekeri, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip çırpma teli ile karıştıralım. İrmiği katıp özlü bir hamur yoğuralım. Hamuru, margarinle yağlayıp tabanına un serptiğimiz tepsiye boşaltalım, üzerini düzeltelim. Hamurun üzerine sık aralıklarla badem yapıştırıp 180° ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim. Fırından alır almaz üzerine önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti gezdirelim. Tatlıyı, sönmüş fırında 5 dk bekletip şerbetini emmesini sağlayalım. Şerbeti için, şekeri, suyu, limon suyunu 5 dk. kaynatıp ateşten alarak iyice soğutalım.
 
 
Not: Bademleri sıcak suda 5 dk. bekletip kabuklarını çıkardıktan sonra kullanın.
 
 
 
 
Fotoğraf "ahmet yüzbaşıoğlu" tarafından gönderildi. 15.11.2016
  
 | 
Şambali | 
  | 
külhan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.08.2011 
Mesajlar: 53 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc67416 
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2011 
2,497 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı irmik
 
1 su bardağı toz şeker
 
1 su bardağı yoğurt
 
1 paket vanilya
 
1 paket kabartma tozu
 
20 gr. badem
 
Yarım bardak süt
 
1 çorba kaşığı margarin
 
Şerbeti için:
 
3 su bardağı su
 
3 su bardağı şeker
 
1/4 limon
 
 
Oval bir kaba 2 bardak irmik koyun, içine 1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya koyun. Üzerine 1 bardak toz şeker, yarım bardak süt 1 bardak yoğurt ilave edin. Kabın içindeki tüm malzemeyi çırpın, 1 çorba kaşığı margarin ile tepsinin her yerini fırça yardımıyla yağlayın. Daha Önceden hazırladığınız harcı tepsiye boşaltın ve bir kaşık yardımıyla üzerini düzeltin, Tatlının üzerine 20 gram bademi paylaştırarak eşit aralıklarla dizin. Tatlıyı önceden 180 derece ısıtılmış fırına verin. Altın sarısı bir renk alana kadar pişirin, Şerbeti için 3 bardak soğuk suyun içine 3 bardak şeker ilave edin. 1/4 adet limonun suyunu tencereye sıkın ve limonun posasını da tencere koyun. Kapağını yarım şekilde kapattığınız şerbetin ılımasını bekleyip bir kepçe yardımıyla yavaş yavaş tatlının üzerine dökün. Soğuduktan sonra servis yapın.
  
 | 
Şam Balı | 
  | 
İbrahim Hakkı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.08.2011 
Mesajlar: 185 Şehir: Erzurum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc67637 
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2011 
7,049 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ayşe Tüter
 
 
3 Su bardağı irmik
 
1,5 su bardağı toz şeker
 
1,5 su bardağı yoğurt
 
1,5 paket kabartma tozu
 
1 paket vanilya
 
ŞERBETİ:
 
3,5 su bardağı toz şeker
 
2 su bardağı su
 
Limon suyu
 
Üzeri için fıstık veya badem
 
 
Derin bir kapta irmik, toz şeker, yoğurt, kabartma tozu, vanilyayı koyup iyice karıştırın. Orta boy yağlanmış bir tepsiye eşit kalınlıkta yayın. Üzerine fıstık veya badem dizin. 180 derecelik fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Bir tencerede şekeri, suyu, limonu 15 dk. kaynatın. Fırından çıkan sıcak tepsinin üzerine sıcak şurubu dökün. Bir gün bekletin ertesi gün uzun ince dilimler halinde keserek servis yapın.
  
 | 
Şambali Tatlısı | 
  | 
feriha 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.09.2011 
Mesajlar: 45 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc68036 
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2011 
2,468 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 su bardağı irmik
 
2 su bardağı yoğurt
 
2 su bardağı şeker
 
1 su bardağı un
 
1'er paket kabartma tozu, vanilya
 
Üstüne badem
 
Şerbeti için:
 
4 su bardağı su
 
5 su bardağı şeker
 
 
Derin bir kapta yoğurt ve şekeri çırpın, üzerine irmik, vanilya, kabartma tozu ve un ilave edin, iyice karıştırın. Karışımı yağladığınız fırın tepsisine boşaltın.Hamurun üzerine badem sıralayın. 170 derecede kızarana kadar pişirin. Tepsi fırından çıktıktan sonra dilimleyin, üzerine soğuk şerbet dökün, bir tepsi ile üzerini kapatıp şurubu çekmesini bekleyin.(tatlı sıcak şerbet soğuk olacak).En az 12 saat sonra servis yapın. Şerbet için 4 su bardağı suya 5 su bardağı şeker ilave edin. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirin, soğumaya bırakın.
  
 | 
Şambali | 
  | 
hatiç 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.06.2011 
Mesajlar: 42 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc74726 
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2012 
2,236 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı şeker
 
1 çay kaşığı karbonat
 
1 su bardağı irmik
 
1 su bardağı yoğurt
 
2 çorba kaşığı çekilmiş antep fıstığı
 
1 su bardağı un
 
3 su bardağı su (şurup için)
 
3 su bardağı şeker (şurup için)
 
10-12 adet antep fıstığı (üzeri için)
 
 
Şekerle yoğurdu bir kaba alıp çırpın. İrmik, un, karbonat ve antepfıstığı içini ilave edip karıştırın. Fırın kabını yağlayıp hamuru içine dökün. Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Şurup için, su ve şekeri bir tencereye alıp kaynatın. Karışım koyulaştığında tencereyi ocaktan alıp soğumaya bırakın. Şurubu şambalinin üzerine gezdirip yarım saat bekletin. Antepfıstıklarıyla süsleyip servis yapın.
  
 | 
Şambali | 
  | 
türk anahtarı 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.08.2016 
Mesajlar: 24 Şehir: Bitlis | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118637 
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2016 
1,693 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Özgür Balcı Köse
 
 
3,5 su bardağı irmik
 
1,5 su bardağı şeker
 
2 su bardağı kadar yoğurt
 
½ su bardağı un
 
1 tatlı kaşığı yemek sodası
 
Şerbeti için:
 
4,5 su bardağı şeker
 
3,5 su bardağı su
 
3-4 damla limon
 
 
Öncelikle şerbeti kaynatıp ılımaya alıyoruz. Bir iki dakika kaynasa yeter. Hamur için çukur bir karıştırma kabına tüm malzemeleri alıp elimizle yoğurarak karıştırıyoruz. Yağlanmıs fırın kabına (ben 35 cmlik borcam kullandım) alıp 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. Çıkarınca 6-7 dakika bekleyip, şerbetini döküyoruz.
 
 
 
  
 | 
Şambali | 
  | 
altınel 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.04.2016 
Mesajlar: 39 Şehir: Kırklareli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118957 
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2016 
1,610 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Selda Çetintaş
 
 
1 su bardağı toz şeker
 
2 su bardağı yoğurt
 
2,5 su bardağı irmik
 
1,5 su bardağı un
 
1 paket kabartma tozu
 
1 paket vanilya
 
Şerbeti için:
 
3 su bardağı toz şeker
 
2,5 su bardağı su
 
1 tatlı kaşığı limon suyu
 
Üzeri için:
 
Kırık fındık veya fıstık
 
 
İşe şerbetini hazırlamakla başlayalım. Derin bir tencerenin için toz şeker ve suyu alalım. Kaynamaya bırakalım. 10 - 15 dk. kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip 5 dk. daha kaynatıp ocağın altını kapatalım. Ve soğumaya bırakalım. Diğer tarafta geniş bir kabın içine hamur için gereken tüm malzemeyi alıp iyice yoğuralım. Ele yapışan bir kıvamı oluyor. Yuvarlak cam ısıya dayanıklı kalıbın her tarafını margarin ile fırçayla yağlayalım. Hamurumuzu kalıbımıza alalım. Elimizi su ile ıslatıp hamuru güzelce yayalım. Bu aşamada isterseniz üzerlerine fıstık yerleştirebilirsiniz. 80 C fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Fırından çıkan tatlımızın ilk sıcaklığı çıkınca dilimleyip şerbetini dökelim. En az 2 - 3 saat dinlendirdikten sonra şambalimiz artık servise hazır.
 
 
 
  
 | 
Şambali | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc125888 
Gönderme Tarihi: 07.Haz.2017 
1,176 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 bardak irmik
 
2 bardak şeker
 
1 bardak ilik su
 
50 gr. margarin
 
1 bardak yoğurt
 
1 tatlı kaşığı karbonat
 
1,5 kg. şeker
 
2,5 bardak su
 
2 kaşık limon suyu
 
 
Öncelikle bir gece önceden 1,5 kg. şeker, 2,5 bardak su ve 2 kaşık limon suyu kaynatın ve şurup kıvamına gelince ocaktan indirin, soğumaya bırakın. Yine akşamdan 6 bardak irmik, 2 bardak şeker, 1 bardak ılık su, 1 bardak yoğurt ve 1 tatlı kaşığı karbonat ile birlikte karıştırın. Ertesi gün tatlıyı yapacağınız tepsiyi sana margarinle iyice yağlayın. Buzdolabında akşamdan beri beklettiğiniz irmikli karışımı yağlanmış tepsiye dökün. Avuç içini ıslatıp tepsiye döktüğünüz malzemelerin üzerine bastırıp düzgün hale getirin. Fırına sürmeden önce bıçakla istediğiniz şekilde kesin.180 derecelik fırında 30-35 dk. pişirin. Üzeri kızarınca fırından çıkarın ve soğuk şerbeti hemen üzerine dökün. Şerbeti çekene kadar bekletip servis yapın.
  
 | 
Şambali | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc128333 
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2017 
1,404 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.elele.com.tr
 
 
2.5 su bardağı irmik
 
1 su bardağı toz şeker
 
1 su bardağı süzme yoğurt
 
1 paket karbonat
 
Şerbeti için:
 
2 su bardağı toz şeker
 
3 su bardağı su
 
2-3 damla limon suyu
 
Üzeri için:
 
Vanilyalı dondurma
 
Badem
 
 
Şerbeti için toz şeker ve suyu geniş bir tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ilave edip 3-4 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın. Şambali için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir tencereye alın. Pürüzsüz kıvamlı bir harç elde edinceye kadar bir mikser yardımıyla çırpın. Harcı hafif yağladığınız bir fırın kabına yayın. üzerine tuzsuz fıstıkları ilave edip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Soğuyan şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün. Tatlı şerbeti tamamen çekince dilimleyin. Vanilyalı dondurma ve bademle süsleyerek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Şambalı Tatlısı | 
  | 
yeni nefes 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.04.2016 
Mesajlar: 37 Şehir: Bolu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136639 
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2018 
977 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Samsun İl Tarım Müdürlüğü
 
 
2 su bardağı iri boy irmik 
 
1 su bardağı seker 
 
1 su bardağı yoğurt 
 
1 paket kabartma tozu 
 
1 paket vanilya 
 
Şerbeti İçin:
 
3 su bardağı seker 
 
2 su bardağı su 
 
1 tatlı kaşığı limon suyu 
 
 
Malzemelerin hepsi karıştırılıp borcam büyüklüğünde yağlanmış bir kalıba dökülür. Üzerine arzuya göre ağartılmış badem dizilir veya iri kırılmış fındık serpiştirilir. İyice kızarana kadar 1800C'li fırında pişirilir. Bu arada seker ve su kaynatılır. Kaynadıktan yaklaşık 4-5 dakika sonra limon suyu eklenip bir taşım daha kaynadıktan sonra altı kısılıp bekletilir. Fırından çıkınca kaynayan şurubu dökülür. Şurubu tamamen çekince (tercihen ertesi gün) istenilen şekilde kesilip servise sunulur.
  
 | 
Şambali | 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140244 
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2019 
2,093 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kg irmik
 
1 su bardağı şeker
 
2 su bardağı yoğurt
 
1 paket vanilya
 
1 paket kabartma tozu
 
1,5 çay kaşığı karbonat
 
Şerbeti için:
 
3 su bardağı şeker
 
3,5 su bardağı su
 
1 dilim limon suyu
 
Üzeri için:
 
Fıstık
 
 
Şerbeti için, su ve şeker kaynatılır, birkaç damla limon suyu sıkılır, biraz kalınlaşınca ateşten alınarak soğumaya bırakılır.
 
Bir karıştırma kabında irmik, 1 su bardağı şeker, yoğurt, vanilya, kabartma tozu ve karbonat iyice karıştırılır.
 
Fırın tepsisi yağlanır ve karışım dökülür. Bu şekilde 2 saat dinlendirilir.
 
Süre sonunda bıçakla dilimlere ayrılır, dilimlerin ortasına fıstık konur.
 
Tepsi 180 derece fırında kızarana kadar tutulur.
 
Fırından çıkartılır, kesim yerleri tekrar kesilir. İlk sıcağı çıktıktan sonra üzerine şerbet dökülür.
 
Tepsinin üzeri örtülerek bir gün dinlendirilir, ertesi gün servise sunulur.
 
 
 
  
 | 
Şambali | 
  | 
fikir 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.07.2020 
Mesajlar: 23 Şehir: Antalya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc151994 
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2020 
505 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 su bardağı irmik
 
1,5 su bardağı yoğurt
 
1 çay bardağı şeker
 
1 kabartma tozu
 
1 çay kaşığı karbonat
 
Şerbeti için
 
4,5 su bardağı şeker
 
3,5 su bardağı su
 
1 çay kaşığı limon suyu
 
 
Geniş bir kaba yoğurt ve şeker alınır iyice karıştırılır. Üzerine kalan diğer malzemeler eklenir biraz katı kıvamda olacak. Orta boy bir cam tepsi yağlanır üzerine boşaltılır. Üzerini düzeltmek için eller ıslatılarak üzeri iyice düzeltilir. Kaşık veya bıçak yardımıyla hafifçe tepsinin tabanına değmeyecek şekilde kesilecek yerleri çizilerek belirlenir. Üzerine fıstık dizilir ve önceden ısıtılmış 175 derecede ki fırına verilir 30 dakika altı üstü kızarıncaya pişirilir.
 
Şerbeti yapmak için tencereye şeker ve su alınır kaynayıncaya kadar karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Kaynamaya başlayınca 12- 15 dakika kadar kaynatılır. Sıcak şerbet fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gezdirilir. 4- 5 saat iyice Şerbetini çekip dinlenen tatlı istenilen şekilde süsleyip servis edilir.
 
 
Not: 1 gün bekletilirse daha lezzetli olur.
 
 
 
  
 | 
Şambali | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153088 
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2020 
567 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://acunn.com
 
 
500 gr irmik
 
1.5 su bardağı yoğurt
 
1.5 su bardağı şeker
 
1,5 paket kabartma tozu
 
1,5 paket vanilya
 
Şerbeti için:
 
2 su bardağı su
 
3,5 su bardağı toz şeker
 
Birkaç damla limon suyu
 
Üzeri için:
 
Tuzsuz yer fıstığı
 
 
Derin bir kaba irmik, toz şeker, yoğurt, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip ve karıştırın. Karışımı yağladığınız fırın tepsisine boşaltın Hamurun üzerine fıstık sıralayın. 200 derecede ( 40 dakika) kızarana kadar pişirin.
 
Şerbet için 2 su bardağı suya 3,5 su bardağı şeker ilave edin. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan indirin. Tepsi fırından çıktıktan sonra sıcak şerbeti dökün, şurubu çekmesini bekleyin. Dilimleyip servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Şambali | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc170122 
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2023 
438 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.droetker.com.tr
 
 
Hamur:
 
3 su bardağı irmik
 
1,5 su bardağı toz şeker
 
1,5 su bardağı buzdolabında soğutulmuş süt
 
1 poşet Dr. Oetker Şekerli Vanilin
 
1 poşet Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu
 
Şurup:
 
3 su bardağı su
 
3 su bardağı toz şeker
 
1 tatlı kaşığı limon suyu
 
Üzeri için:
 
0,5 su bardağı tuzsuz yer fıstığı
 
Kalıp:
 
Dikdörtgen kalıp (20x32 cm)
 
 
İrmik, toz şeker, soğuk süt, şekerli vanilin ve hamur kabartma tozunu bir kaba alın, kaşık ile 1 dakika iyice karıştırın. Kalıba dökün ve üzerini bir tepsi ile kapatıp 1-1,5 saat bekletin.
 
Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
 
Alt-üst pişirme: 180 °C
 
Turbo pişirme: 170 °C
 
Süre sonunda hamurun üzerini bıçak ile çizerek dilimleri belirginleştirin. Her dilime 2 adet gelecek şekilde fıstıkları üzerine sıralayın ve pişirin.
 
Pişirme süresi: Yaklaşık 30 - 35 dakika
 
Bu arada şurubu hazırlamaya başlayın. Toz şeker ve suyu bir tencereye alın. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Kaynamaya başladığında limon suyunu ilave edin ve ocağı kısın. 10 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
 
Fırından çıkarıp bıçak ile işaretlenmiş yerlerden dilimleyin. 5 dakika bekletin ve üzerine ılık şurubu dökün. Oda sıcaklığına gelince buzdolabına alın. 1-2 saat beklettikten sonra servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Şambali | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166002 
Gönderme Tarihi: 05.Haz.2023 
331 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı yoğurt
 
1 çay bardağı toz şeker
 
1 yemek kaşığı üzüm pekmezi ve sıvı yağ
 
1 çay bardağı üzüm pekmezi
 
1 tatlı kaşığı limon suyu ve 1 adet çubuk tarçın
 
Kalıbı yağlamak için ayrıca 1 yemek kaşığı tereyağı
 
500 gram irmik
 
2 paket vanilya ve kabartma tozu
 
1 çay bardağı ılık su
 
Şerbeti için:
 
4 su bardağı su
 
2 su bardağı toz şeker
 
Süslemek için:
 
1 çay bardağı kabuğu soyulmuş yer fıstığı
 
 
Derin bir kabın içine irmiği koyun ortasını havuz yapın. Hamur malzemelerini ekleyip yoğurun. Fırın kabını önce tereyağı ile yağlayın, sonra pekmez sıvı yağ karışımı ile yağlayın. Malzemeyi bastırın. Fıstıkları dizin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 40-45 dakika pişirin. Diğer tarafta şerbet malzemelerini çubuk tarçınla kaynatın. En son limon suyu koyup kapatın ve şerbeti soğutun. Şerbeti kekin üzerine dökün. 2 saat şerbeti çekmesini bekleyin ve dilimleyerek servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 19.02.2024
  
 | 
 
 
 
 
 
 |