| 
 
 
 | 
Şalgam Dolması | 
  | 
Yolcu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.06.2006 
Mesajlar: 49 Şehir: Uşak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc5535 
Gönderme Tarihi: 22.Haz.2006 
2,868 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 orta boy soğan
 
yarım demet maydanoz
 
1/3 su bardağı pirinç
 
1,5 su bardağı kyma
 
1 yemek kaşığı salça
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
yarım tatlı kaşığı karabiber
 
yarım tatlı kaşığı kırmızı biber
 
2 yemek kaşığı nane
 
2 su bardağı su
 
1 yemek kaşığı sıvıyağ
 
6 orta boy şalgan
 
 
Sebzeleri soğanı maydanozu yıkayıp ince ince kıyın. Pirinci yıkayıp süzün. Soğan maydanoz, pirinç kıyma, salça, 1 tatlı kaşığı tuz, baharat, nane, çeyrek su bardağı su ve yağ ile iyice karıştırın. Şalgamların kabuklarını soyun, içlerini kenar kalınlığı 3-4 mm. kalacak şekilde oyun ve hazırlanan içle doldurun.Tencereye, açık kısımları üste gelecek şekilde dizin. Kalan suyu ve tuzu koyun şalgam ve pirinçler yumuşayana kadar yaklaşık 50 dakika pişirin.
  
 | 
Şalgam Dolması | 
  | 
paspartu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.05.2006 
Mesajlar: 102 Şehir: Bartın | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10014 
Gönderme Tarihi: 19.Arl.2006 
2,593 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kilo yağlı koyun kıyması 
 
1 çay bardağı bulgur 
 
1,5 kilo şalgam
 
2 yemek kaşığı sadeyağ 
 
Yeteri kadar nane
 
Kara ve kırmızı biber, tuz
 
 
Şalgamları soyup yuvarlak dilimler halinde kesin. Tuzlu ılık suda yarım saat kadar bekletin. Kıyma, bulgur, nane, tuz ve biberleri yu-ğurarak ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Bu ufak köfteleri şalgam dilimlerinin ortasına koyarak sarın. Dolmaları tencereye yerleştirdikten sonra üzerini örtecek kadar su koyun, orta sıcaklıktaki bir ateşte bir saat kaynatın. Üzerine kırmızı biberli sadeyağı kızdırarak dökün. Ya da sarımsaklı yoğurt da dökebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
ŞALGAM DOLMASI | 
  | 
balaban 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.03.2009 
Mesajlar: 54 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36556 
Gönderme Tarihi: 17.May.2009 
2,398 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 kişilik
 
1 kg şalgam
 
200 gram kıyma
 
1 çay bardağı bulgur
 
1 adet kuru soğan
 
1 çay bardağı sıvıyağ
 
Tuz
 
Karabiber
 
1'er çorba kaşığı tereyağı ve salça
 
Reyhan otu
 
Yeterince sıcak su
 
 
Kıymayı bir kaba alın. Soğanı rendeleyip, ilave edin. Bulgur, sıvıyağ, tuz ve karabiberi ekleyip, karıştırın. Şalgamları soyup, yarım cm kalınlığında dilimleyin. 10 dakika haşlayın. Kıymalı harçtan, dilim şalgamların büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Köftelerin her birini iki şalgam diliminin arasına koyarak, genişçe bir tencereye dizin. Üzerine tereyağmda kavrulmuş salçayı ekleyin. Yeterince su ilave edin. Şalgamlar yumuşayana dek pişirin. Üzerine reyhan otu serpip, servis yapın.
  
 | 
ŞALGAM DOLMASI | 
  | 
Ali Baba'nın Tarifleri 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.10.2010 
Mesajlar: 40 Şehir: Kocaeli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56556 
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2010 
2,231 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Şalgamların düzgün ve irilerinden seçmeli. İnce kabuklarını soymalı. Ve malûm kapaklardan açmalı. İçlerine dolma harcı doldurup ve kapaklarını kapayıp tencereye dizerek et suyu ile pişirmelidir.
  
 | 
Şalgam Dolması | 
  | 
küçük anne 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.01.2012 
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc71647 
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2012 
2,063 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet şalgam
 
2 adet soğan
 
250 gram kıyma
 
1,5 çay bardağı pirinç
 
Yarım demet maydanoz
 
1 çorba kaşığı salça
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
Tuz, karabiber, nane, pul biber
 
 
Şalgamları yıkayıp temizleyin. Ortadan ikiye ya da üçe bölün. Bir kabın içinde kıymayı, salçayı, rendelenmiş soğanı ve pirinci karıştırın. Üzerine kıyılmış maydanozu ve baharatları da ekleyip son olarak tereyağını koyun. Bu iç harcı da tencereye dizilmiş dilim olan şalgamların üzerine paylaştırın. Üzerine tekrar dilimlenmiş şalgamları koyun. Tencereye az miktarda su koyup kısık ateşte pişmeye bırakın. Suyunu çekerse az miktarda su ilave edip 25 -30 dakika pişirin. İstenirse kıyılmış dereotu ile servis yapılabilir.
  
 | 
Şalgam Dolması | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181027 
Gönderme Tarihi: 29.Arl.2024 
116 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
MasterChef
 
 
6-7 adet orta boy şalgam
 
1 su bardağı pirinç veya bulgur
 
250 gram kıyma (isteğe bağlı)
 
1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı biber salçası
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ
 
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber (damak tadınıza göre)
 
Sosu için:
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 
3 su bardağı sıcak su
 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığı nar ekşisi veya limon suyu
 
 
Şalgamların kabuklarını soyun ve üst kısımlarını dikkatlice kesin.
 
Bir oyacak yardımıyla şalgamların içini fazla derine inmeden oyun.
 
Çıkan iç kısımları, isterseniz iç harcında değerlendirebilirsiniz.
 
Oyulan şalgamları tuzlu suda 5-7 dakika kadar hafifçe haşlayarak yumuşamasını sağlayın.
 
Haşlama işleminden sonra şalgamları süzerek bir kenarda bekletin.
 
Geniş bir karıştırma kabına kıymayı, pirinci (veya bulguru), doğranmış soğanı, ezilmiş sarımsağı ve baharatları ekleyin.
 
Domates ve biber salçasını da ilave ederek tüm malzemeleri iyice yoğurun.
 
Harcın kıvamını artırmak için yarım çay bardağı su ekleyebilirsiniz.
 
Hazırladığınız harcı, şalgamların içlerine çok sıkıştırmadan doldurun.
 
Harcın pişerken genişleyeceğini unutmayın.
 
Bir tencereye zeytinyağı, domates salçası ve nar ekşisini ekleyerek karıştırın.
 
Üzerine sıcak su ilave edip kaynamaya bırakın.
 
Doldurulmuş şalgamları tencereye dizin.
 
Üzerine hazırladığınız sosu gezdirin ve kapağını kapatın.
 
Kısık ateşte, yaklaşık 30-40 dakika boyunca şalgamlar ve iç harcı iyice yumuşayana kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Şalgam Dolması | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc181110 
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2025 
186 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet şalgam
 
2 adet soğan
 
Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
 
1 çay bardağı pirinç
 
Biraz kıyma
 
Maydanoz
 
Tuz
 
Sıvı yağ
 
İsteğe göre baharat
 
Sosu için:
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
Yarım çay kaşığı tuz
 
Yarım çay bardağı sıvıyağ
 
Pul biber
 
Karabiber
 
1 su bardağı su
 
 
Şalgamları güzelce yıkadıktan sonra, yuvarlak dilimleyerek hafif yumuşaması için sıcak suda yarım saat bekletin.
 
Dinlenen şalgamları süzüp, hazırlayın.
 
Bir dilim şalgam alıp, üstüne hazırladığınız iç harçtan koyup, tekrar üstüne bir dilim şalgam alıp kapatın ve şalgamlar bitene kadar aynı işlemi yapın.
 
Tencereye dizdiğiniz şalgamların üstüne hazırladığınız sostan döküp, orta ateşte pişmeye bırakın.
 
Pişen şalgamları tabağa alıp, tencerede kalan sosu üstüne gezdirdikten sonra, sıcak servis yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |