| 
 
 
 | 
Salep | 
  | 
goksimsir 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.01.2006 
Mesajlar: 41
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc919 
Gönderme Tarihi: 19.Oca.2006 
2,984 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Nişasta 1 tatlı kaşığı
 
Patates nişastası 1 tatlı kaşığı 
 
Pirinç unu  1 tatlı kaşığı 
 
Süt 1 su bardağı 
 
Toz şeker 1,5 çorba kaşığı 
 
Tarçın (istenildiği takdirde)  
 
 
Teflon tencerede nişasta, patates nişastası ve pirinç ununu hafif kavurun. Daha sonra süt ve toz şekeri katın. Boza kıvamına gelene kadar pişirin. Üzerine de istenildiği takdirde tarçın serpip servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 31.10.2023
  
 | 
SALEP | 
  | 
DARI 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.03.2007 
Mesajlar: 416 Şehir: Kırıkkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc12892 
Gönderme Tarihi: 29.Mar.2007 
2,654 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 litre süt
 
10 gram salep (4 kahve kaşığı)
 
150 gram toz şekeri
 
yeteri kadar toz tarçın ve mahlep
 
 
Sütle şekeri süt tenceresine koyup kabı orta ısılı bir ateşe oturtun. Yavaş yavaş karıştırılacak süt ılıyıncaya kadar karıştırmaya ara vermeden salebi serpiştirerek katın. Ve yine karıştırmaya devam ederek 15-20 dakika kadar salebi pişirin. Salep pişince bunu bardaklara boşaltın. Üzerlerine mahleple tarçın serptikten sonra sıcak sıcak servis yapın.
 
 
Not: Bazı kimseler salebi daha tatlı içmeyi sevmektedirler. Bu gibi kimseler daha fazla şekerle pişirebilirler.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 04.03.2024
  
 | 
Salep hazırlama | 
  | 
neron 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.10.2007 
Mesajlar: 21 Şehir: Kastamonu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc18705 
Gönderme Tarihi: 23.Ekm.2007 
6,201 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gr. süt
 
5 gr. salep (2 kahve kaşığı)
 
100 gr. şeker (3 çorba kaşığı) 
 
biraz tarçın
 
 
1) Sütü bir tencereye koyunuz.
 
2) İçerisine şekeri, salebi ilave ediniz.
 
3) Orta hararetli ateşte karıştırarak 15-20 dakika pişiriniz.
 
4) Bardaklara boşaltıp üzerine tarçın serpiniz.
 
5) Sıcak olarak servis yapınız.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 30.11.2023
  
 | 
SALEP YAPIMI | 
  | 
aytekin 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.11.2009 
Mesajlar: 20 Şehir: Yenimahalle-Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc43822 
Gönderme Tarihi: 20.Kas.2009 
9,739 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Kg. süt
 
1 Su bardağı toz şeker
 
1 Çorba kaşığı salep
 
1 Paket tarçın
 
 
1 Bir tencerede şeker ile salebi karıştırınız.
 
2 Soğuk sütü yavaş yavaş ve karıştırarak ilave ediniz.
 
3 Karıştırarak ateş üzerinde kaynatınız ve 1 - 2 dakika kaynattıktan sonra ateşten alınız.
 
4 Bardaklara koyarak sıcak servis yapınız.
 
5 Üzerini tarçınla süsleyiniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 30.11.2023
  
 | 
SAHLEP | 
  | 
bal damlası 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.09.2010 
Mesajlar: 63 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc56103 
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2010 
3,011 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bir kilo süt için: İki tatlı kaşığı halis sahlep, 1 tatlı kaşığı nişasta hazırlayınız. Bir kap içine 2 bardak soğuk su ya da süt koyarak sahlep ve nişasta karışımını azar azar dökünüz. Top top olmaması için devamlı karıştırınız. Sonra bu karışımı daha büyük kaptaki sütün içine azar azar sulandırarak katınız ve devamlı karıştırarak orta ısıdaki ateşte koyulaşıncaya dek kaynatınız. Bu arada yeterince şeker ve bir paket vanilya katınız. İyice piştikten sonra büyük porselen fincanlara boşaltarak, üzerine dövülmüş tarçın ve zencefil serpiniz.
 
 
Not: Sıcak içilmesi özellikle soğuk kış günlerinde çok yararlıdır. Soğuk algınlığına ve göğüs yumuşatmaya çok iyi gelir.
 
 
 
 
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 04.03.2024
  
 | 
Sahlep | 
  | 
adem elması 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.10.2011 
Mesajlar: 46 Şehir: Kocaeli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc68832 
Gönderme Tarihi: 10.Ekm.2011 
3,015 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım çorba kaşığı pirinç unu
 
Yarım çorba kaşığı buğday nişastası
 
4 çorba kaşığı şeker
 
4 su bardağı süt
 
 
Pirinç unu, nişastayı ve şekeri bir tencereye koyup karıştırın üzerine sütü azar azar karıştırarak dökün. Hafif koyulaşıp kaynayıncaya kadar karıştırın( çırpıcı kullanırsanız daha kolay olur). Kaynadıktan sonra 5 dk. daha kısık ateşte karıştırarak pişirin. Ficanlara koyup üzerini tarçınla süsleyip servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "yirmialtı" tarafından gönderildi. 12.04.2019
  
 | 
Salep | 
  | 
Aytek 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.03.2013 
Mesajlar: 41 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc88643 
Gönderme Tarihi: 20.Nis.2013 
2,171 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 bardak süt
 
9 kahve kaşığı salep
 
8 çorba kaşığı toz şeker
 
Tarçın
 
 
Salep süt ile beraber temiz bir tencerede ve hafif bir ateş üzerinde 10-15 dakika karıştırılarak pişirilir. Şeker ilâve edilir. Karıştırmaya devam ederek biraz daha pişirilir. Koyuluğu un çorbası, kıvamına gelince ateş üzerinden alınır. Bardaklara boşaltılarak servis yapılır. Üzerine tarçın serpilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 21.06.2021
  
 | 
Salep | 
  | 
siyami 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 26.09.2006 
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc97921 
Gönderme Tarihi: 03.May.2014 
2,211 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Salep (2 tatlı kaşığı - 10 gram)
 
Şeker (2,5 yemek kaşığı - 25 gram)
 
Süt (4 su bardağından biraz az - 750 gram)
 
Tarçın
 
 
Salep ve şekeri bir tencereye koyup iyice karıştırılır.
 
Karışıma azar azar soğuk süt ekleyerek ezilir.
 
Kısık ateşte, karıştırarak koyulaşıncaya kadar 10-15 dakika pişirilir.
 
Fincanlara boşaltıp üzerine tarçın serpilerek servis yapılır.
 
 
 
 
Fotoğraf "mavi zambak" tarafından gönderildi. 25.08.2020
  
 | 
Salep | 
  | 
istiklal 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.10.2017 
Mesajlar: 25 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc129087 
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2017 
1,395 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://yemek.name
 
 
1 tatlı kaşığı salep
 
1/3 su bardağı şeker
 
2 su bardağı su
 
2 su bardağı süt
 
Üstü için
 
Tarçın
 
Toz Kırmızı Biber
 
Zencefil
 
 
Bir tencerede şeker ve salep karıştırılır.
 
Ilık su eklenip, topaklanmaması için iyice karıştırılır.
 
Şeker eridiğinde süt eklenip, ocakta salep eriyip, süt kaynayana kadar pişirilir.
 
Fincanlara paylaştırılıp üzerine tarçın, zencefil ve toz kırmızı biber serpilir.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
çelik çomak 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.04.2016 
Mesajlar: 31 Şehir: Yozgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136504 
Gönderme Tarihi: 27.Ağu.2018 
1,125 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 litre soğuk süt
 
1 çay kaşığı saf salep
 
1 çay kaşığı nişasta
 
1 paket vanilya,
 
Biraz tarçın
 
Biraz toz şeker
 
 
Önce aktardan hakiki salep tozu satın alın. 1 tepeleme tatlı çay kaşığı salep ve 1 tepeleme çay kaşığı nişastayı (herhangi bir türü), biraz şekerle birlikte, küçük bir kasede karıştırın. Biraz ılık süt ile ezerek, bulamaç haline getirin. Bir yandan ocakta 1 litre süt kaynatın, kaynayan süte hazırladığınız karışımı, yavaş yavaş ekleyerek, bir yandan da çırpın. Tadına bakarak, dilediğiniz kadar şeker ekleyin, kısık ateşte yarım saat kadar kaynattıktan sonra, ocaktan almaya yakın, 1 paket vanilya ekleyin. Vanilyayı iyice karıştırdıktan sonra ocaktan alıp, sevdiğiniz bir kupaya doldurup, bol tarçın ilavesiyle yudumlayın.
 
Genellikle fazla yapıp, kalanı soğuyunca buzdolabına kaldırılır. Sonraki birkaç gün boyunca, içeceğiniz kadarını ısıtıp içersiniz.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
meryem hanım 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.02.2019 
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140310 
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2019 
1,082 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
5 su bardağı soğuk süt
 
1 yemek kaşığı toz salep
 
1 çay bardağı toz şeker (şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
 
Tarçın (üstüne)
 
 
Malzemelerimizden 5 su bardağı sütü, 1 yemek kaşığı toz salebi ve toz şekeri bir tencereye koyun. Ocağın altına orta ateşte açın ve bir çırpıcı ile sürekli karıştırarak sütü kaynatın. Süt kıvam aldığında ve salep kokusu çıktığında salebi ocaktan alıp bardaklara paylaştırın. Bardakların üzerine toz tarçın serperek servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
eda tırpan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 29.07.2019 
Mesajlar: 26 Şehir: Rize | 
Kısa URL: https://ml.md/lc144610 
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2019 
684 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı süt
 
2 çay kaşığı hakiki toz salep
 
Yarım tatlı kaşığı şeker
 
Toz veya çubuk tarçın
 
Zencefil
 
 
Şeker ve salebi derin bir kapta karıştın.
 
Bu karışımı süt ile birlikte tencereye alın.
 
Karışımı kıvam alıp kaynayana kadar karıştırın.
 
Altını kapatıp servis edeceğiniz bardağa alın.
 
Üzerini tarçın ve zencefille süsleyin.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
müjgan kahyaoğlu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.01.2020 
Mesajlar: 48 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc148286 
Gönderme Tarihi: 03.Şub.2020 
852 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2,5 su bardağı süt
 
1 çorba kaşığı toz salep
 
Yarım tatlı kaşığı şeker
 
Tarçın
 
 
Şekeri ve salebi karıştırın.
 
Ardından süt ve toz salebi de ekleyerek tencereye alın.
 
Karışım kıvam alana kadar karıştırarak kaynatın.
 
Altını kapatıp servis edeceğiniz iki bardağa bölüştürün.
 
Üzerlerine tarçın serperek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc155696 
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2021 
762 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 litre kadar süt
 
1/2 Yemek kaşığı saf toz salep
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
1 paket vanilya (isteğe bağlı)
 
Çubuk tarçın
 
Üzeri için:
 
Toz tarçın
 
 
İlk önce toz salebinizi ve toz şekerinizi derin bir kabın içine alın.
 
Daha sonra bir tencerenin içinde sütü kaynatın, Kaynadıktan sonra altını kısın.
 
Kabın içinde karıştırdığınız toz salep ve şekeri kaynayan sütün içine yavaş yavaş dökün. En önemli nokta mutlaka karıştırmayı bırakmayın. 
 
Salep kıvamı yoğunlaşana kadar karıştırmaya devam edin. Köpükler oluşmaya başladığında salep olmuş demektir.
 
Son olarak bardaklara boşaltın ve çubuk tarçınla servis edin.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc158530 
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2021 
520 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 litre süt
 
1 çay kaşığı toz salep
 
1 çay bardağı toz şeker
 
Toz tarçın
 
 
Bir kapta salep ve toz şeker karıştırılır.
 
Bir tencerede süt kaynatılır.
 
İçerisine yavaş yavaş karışım ilave dilerek karıştırılır.
 
Kaynadıktan sonra altı kısılarak 20 dakika karıştırmaya devam edilerek pişene kadar sürdürülür.
 
Süre sonunda salep servise hazırdır.
 
Bardaklara boşaltıp üzerine toz tarçın serperek ikram edilir.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159827 
Gönderme Tarihi: 03.Eyl.2021 
481 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Salep bitkisi toz haline getirilip süt ile karıştırılarak tüketilebilir.
 
Ayrıca salep bitkisi kök halinde de pişirilip tüketilebilir.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc162231 
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2022 
412 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 fincan süt
 
2 tatlı kaşığı şeker
 
6 silme çay kaşığı salep
 
Üzeri için:
 
Tarçın
 
 
Uygun bir tencereye 3 fincan sütü alalım, kalan 1 fincan sütü derin bir kaseye alalım.
 
Tenceredeki sütün içerisine şeker ekleyelim ve sütü karıştırarak ısınmaya bırakalım.
 
Kasedeki sütün içerisine salep ekleyelim ve topak kalmayacak şekilde karıştıralım.
 
Daha sonra tenceredeki sütün içerisine kasedeki salepli sütü ekleyelim ve kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.
 
Kaynadıktan sonra hazır olan saleplerimizi fincanlara alalım, üzerine tarçın serperek servis edelim. Bu ölçüler ile 4 fincan salep elde edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc163429 
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2022 
356 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 litre süt
 
Yarım su bardağı toz şeker
 
10 gram toz salep (gerçek salepten elde edilir, aktarlarda bulabilirsiniz)
 
Üzeri İçin:
 
Toz tarçın
 
 
Toz şeker ve toz salebi bir kavanozun içine doldurun. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp kavanozu 5 dakika boyunca sallayın. Sütü tencereye alıp kaynayana kadar karıştırarak ısıtın. Şekerli salep karışımını ekleyip 15 dakika hiç ara vermeden ve sürekli karıştırarak pişirin. Kıvamı koyulaşan salebi üzerine toz tarçın serperek servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc163481 
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2022 
351 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 su bardağı soğuk süt
 
1 yemek kaşığı toz salep
 
1 çay bardağı toz şeker
 
Üzeri için:
 
Tarçın
 
 
Öncelikle 5 su bardağı sütü, 1 yemek kaşığı toz salebi ve şekeri bir tencerede, ocağın altını orta ateşte açarak sürekli karıştırın. Sütü kaynattıktan ve kıvamını almasını sağladıktan sonra salep kokusu çıkacaktır. Bu esnada salebi ocaktan alarak bardaklara dökebilirsiniz. Salebinizi, üzerine tarçın serperek ikram edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc165360 
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2022 
395 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Toz salep ile 4 kişilik bir salep hazırlamanın en pratik yolu, sütü kaynama derecesine kadar ısıttıktan sonra 3 tatlı kaşığı toz salebi süte karıştırarak çay fincanlarına paylaştırmaktır. Toz tarçın salebin üzerine serpilebilir ya da salebe karıştırılarak tüketilebilir.
 
 
Not: Salep günde 3 kez tüketilebilir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |