Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Salep (3 adet - 25,776 defa bakıldı)

Salep


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Salep

zehra özoğlu
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 07.09.2018
Mesajlar: 29
Şehir: Çorum
Kısa URL: https://ml.md/lc136784
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2018
646 defa indirildi / yazdırıldı




Toprakaltı yumrularından elde edilen otsu bir bitkidir. Ayrıca salep orkide türlerine Anadolu'da verilen genel ismidir. Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Çiçeklenme zamanında çapa ile sökülerek toplanan o yılın salep yumruları, suyla yıkanarak temizlenir, ipe dizilerek su veya sütle kaynatılır, sonra açık havada kurutulur. Kurutulan yumrular dövülerek toz salep haline getirilir. Salep yumruları kremsi renkte, yumurta seklinde, çatalsı veya saçaklıdır. Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda bir çok çeşidi vardır. Salep yumruları müsilaj glikoz ve uçucu bir yağ taşır. içerdiği en önemli madde glikomannandır. Su ve sütle birlikte kullanıldığında şiştiği için yaygın bir şekilde dondurma hammaddesi olarak kullanılır.



Salep

Doctor
English Admin
English Admin

Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416
Şehir: KKTC
Kısa URL: https://ml.md/lc163482
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2022
254 defa indirildi / yazdırıldı




Salep Antik Roma dönemine kadar uzanan bir içecek. Anadolu orkidesinin toprak altındaki yumrularından elde edilir. Aktarlardan ya da marketlerden satın aldığımız salep tozunun hikayesi ise kısaca şöyle: söz konusu yumrular temizlendikten sonra süt ya da ayranla kaynatılır ve sonrasında açık havada kurutulur. İşte bu kurumuş yumruların toz haline getirilmesiyle de salep tozu oluşur. Şöyle bir sayıda verelim ki şaşkınlığınız iyice artsın; salep tozundan sadece 1 kilogram elde etmek için tam tamına 2600 tane orkideye ihtiyaç duyulur.
Bu lezzetli içecek, Osmanlı Devleti zamanında da sıkça tüketilirdi. Hatta padişahlar için hazırlanan kuvvet macununa katılan baharatlardan bir tanesi de salepti. Şifa deposu olarak bilinen salebe, İbn-i Sina’nın kayıtlarında da rastlanır. İbn-i Sina’nın tarif etmiş olduğu ‘filozoflar macunu’nun içeriğinde de salep vardır.



Salep Hakkında

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc174966
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2023
172 defa indirildi / yazdırıldı




Türk kültüründe önemli lezzetlerdan bir tanesi olan salep, Orchidaceae ailesinin birçok türün toprak altı yumrularından elde edilen bir lezzettir. Türkler tarafından orkide olarak adlandırılan bu özel nitelikli içecek Anadolunun tel köklü orkide bitkisi olarak öne çıkar.
Hem ülkede hem de dünya üzerinde keyifle tüketilen lezzetlerden bir tanesi olan salep genellikle kışın tercih edilir. Salep bitkisi “orchis” adıyla bilinir. Mor ve sarı ağırlıklı çiçekleri sahip olan salep bitkisinin çiçekleri salkım şeklindedir.
Tüketim için kalan kısmı içse toprak altında olan bu lezzet topraktan dikkatlice çıkarılır, güzelce yıkanır ve kaynatılır. Daha sonra kuruması için ipe dizilir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde kurtulma işlemi gerçekleştirildikten sonra ölçülür ve toz haline getirilir.
Bu işlemlerden geçtikten sonra piyasada kendine özel bir yer edinen salep faydaları bakımından da oldukça önemli bir yere sahiptir.







Salep Tarifleri Diğer Konular



(3 adet Salep 25,776 defa bakıldı)

1 2 3

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort