| 
 
 
 | 
Salep | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc163481 
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2022 
351 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 su bardağı soğuk süt
 
1 yemek kaşığı toz salep
 
1 çay bardağı toz şeker
 
Üzeri için:
 
Tarçın
 
 
Öncelikle 5 su bardağı sütü, 1 yemek kaşığı toz salebi ve şekeri bir tencerede, ocağın altını orta ateşte açarak sürekli karıştırın. Sütü kaynattıktan ve kıvamını almasını sağladıktan sonra salep kokusu çıkacaktır. Bu esnada salebi ocaktan alarak bardaklara dökebilirsiniz. Salebinizi, üzerine tarçın serperek ikram edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc165360 
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2022 
395 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Toz salep ile 4 kişilik bir salep hazırlamanın en pratik yolu, sütü kaynama derecesine kadar ısıttıktan sonra 3 tatlı kaşığı toz salebi süte karıştırarak çay fincanlarına paylaştırmaktır. Toz tarçın salebin üzerine serpilebilir ya da salebe karıştırılarak tüketilebilir.
 
 
Not: Salep günde 3 kez tüketilebilir.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172706 
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2023 
261 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
100 g şeker
 
5 g doğal salep, toz
 
1,5 litre süt, soğuk
 
1 tatlı kaşığı tarçın
 
 
Orta boy bir tencerede önce şeker ve salebi iyice karıştırın. 200 ml süt ilave edip topak kalmayacak şekilde karıştırın. 30 dakika bekletin. Bu süre içinde salep yumuşayıp eriyecektir. 
 
Kalan sütü de tencereye alın. Hepsi soğukken tel çırpıcıyla çok iyi çırpın. 
 
Tencereyi ateşe oturtun. Devamlı karıştırarak orta-kısık ateşte kaynamasını bekleyin. 
 
Hem tencerenin dibinin tutmaması hem de iyice sütle birleşmesi için kıvam alıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Bu süre 20 ila 40 dakika arasında değişebilir. Köpük oluşmaya başlaması, kıvamın koyulaşması zamanın geldiğinin işaretidir.
 
İstenen kıvama gelince önceden ısıtılmış fincanlara döktüğünüz salebi üzerine tarçın serperek servis edin.
 
 
Not: Salep, kış aylarının iç ısıtan içkisidir. Yabani orkide yumrularından elde edilen salep, kıvam kazandırıcı bir özelliğe sahiptir. Salep tozu sütle kaynatıldığında süte boza gibi koyu bir kıvam verir, yazın dondurma yapımında kullanılır, kışın ise sıcak olarak en sevilen içecek olur. Eskiden zencefil, tarçın, gül suyu, çiçek suyu gibi tatlarla sunulsa da, bunların çoğu zaman içinde unutulmuştur, günümüzde sadece tarçın ekilerek servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc174967 
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2023 
303 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 fincan süt ya da su
 
1 çay kaşığı gerçek toz salep
 
1 tatlı kaşığı  toz şeker ya da iki adet küp şeker
 
1 çay kaşığının ucunda tarçın
 
 
Lezzetli bir salep yapımı için bu üç ana malzemelerin elinizde bulunması yeterlidir.
 
Süt olarak tercih edeceğiniz lezzetler içerisinde doğal süt yapacağınız salebi çok daha lezzetli bir kıvama getirebilir. Pastörize ya da günlük sütü tercih edebilirsiniz.
 
Evde yapılacak salepleriniz için bu süt alternatifleri de idealdir. Süt sindirimi konusunda problem yaşarsınız laktozsuz sütleri de tercih edebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerini alerjisi olanlar için su kullanımı da mümkün olabilir.
 
Bir cezveye süt ya da suyu ekleyin.
 
Kaynama derecesine geldikten sonra fincana dökün.
 
Üzerine toz salep ekleyin.
 
Tercihe göre şeker ilavesi yapın.
 
Toz tarçınla süsleyerek servis edin.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc175534 
Gönderme Tarihi: 16.Arl.2023 
309 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 su bardağı süt (200 ml bardak)
 
4 tatlı kaşığı toz şeker (isteğe bağlı olarak artırılabilir ya da azaltılabilir)
 
2 tatlı kaşığı nişasta
 
Yarım tatlı kaşığı tarçın ve yarım tatlı kaşığı vanilin
 
Üst kısmı için tarçın
 
 
Süt hariç diğer malzemeler uygun bir tencerede karıştırılır.
 
Ardından süt ilave edilir ve topak kalmayacak şekilde karıştırılır.
 
Devamında tencere ocağa alınarak elde edilen karışım kaynayana kadar karıştırılır.
 
Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika kadar karıştırılarak pişirilmeye devam edilir.
 
Sonra elde edilen salep sıcak bir şekilde fincanlara paylaştırılarak tüketilebilir.
 
 
Not: Servis esnasında üzerine tarçın da serpiştirilebilir.
 
 
 
  
 | 
Salep | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc177065 
Gönderme Tarihi: 28.Mar.2024 
275 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım tatlı kaşığı vanilin
 
Yarım tatlı kaşığı tarçın
 
2 tatlı kaşığı nişasta
 
2 su bardağı süt (200 ml bardak)
 
4 tatlı kaşığı toz şeker (tercihe bağlı olarak miktarı değiştirilebilir)
 
Üzeri için tarçın (tercihe bağlı eklenir)
 
 
Süt hariç tutulur ve diğer malzemeler uygun bir tencereye koyularak karıştırılır.
 
Devamında süt eklenir ve topak kalmayacak şekilde karıştırılır.
 
Ardından tencere ocağa alınır ve elde edilen karışım kaynayıncaya kadar karıştırılır.
 
Kaynamaya başlayınca ortalama 1-2 dakika daha karıştırılır ve pişirmeye devam edilir.
 
Sonra elde edilen içecek fincanlara paylaştırılır ve hazırlanan ev yapımı pratik salep tüketilebilir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |