|
Domates Salçası Yapmanın Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178193
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2024
79 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Salça mevsiminde toplanan domates ya da kırmızı biberlerin püre haline getirildikten sonra kaynatılması ve suyunun buharlaştırılıp macun kıvamına getirilmesi ile elde ediliyor.
Domates salçası için kullanacağınız domateslerin kırmızı, bol etli, olgun, parlak renkli olmasına, çürük ya da siyah bereli olmamasına dikkat edin. Bereli domatesleri temizleyerek kullanın.
Tüm domatesleri aynı cinsten seçmek yerine farklı cinslerde seçimler yapabilirsiniz. Böylece farklı tat ve aromalar elde edebilirsiniz.
Domates miktarına göre uygun büyüklükte bir tencere seçin böylece kaynama sürecinin daha rahat olmasını sağlayın. Salçanın lezzetini kaybetmeden iyi bir kıvam alabilmesi mutlaka kısık ateş üzerinde kaynamaya bırakılması gerekir. Ocağı kısık ateşte ayarlayın ve mutlaka başında bekleyin.
Kaynama sırasında salçayı karıştırırken metal kaşık yerine mutlaka tahta kaşık kullanmaya özen gösterin. Metal kaşık, salçanın sulanmasına neden olacak, tahta kaşık ise kıvamın korunmasını sağlayacaktır.
Salça yapımının en önemli noktalarından biri de tuz miktarını iyi ayarlayabilmektir. Az tuz kullandığınızda salçanın ömrünü kısaltır, çok çabuk küflenmesine neden olabilirsiniz. Tuz miktarını daha fazla tutarak salçanızın saklama ömrünü uzatmanız mümkündür. Aynı zamanda normal tuz yerine iri kaya tuzu kullanımı da salçanın ömrünü uzatan detaylar arasındadır.
Domates salçasının raf ömrünü uzatabilmek için kavanozlarken içerisine bir miktar zeytinyağı ekleyin. Böylece küflenme ihtimalini yok ederek saklama süresini uzatabilirsiniz.
Kullanacağınız kavanozlara salçaları doldurmadan önce yıkayın ve mutlaka kurutun.
Daha önceden kalmış, kullanmış olduğunuz kapakları tercih etmek yerine kullanılmamış, yeni kapaklar almaya özen gösterin.
Kavanozun içinde hava kalmaması için salçaları kavanozlara doldurduktan sonra kapaklarını kapatın. Soğutmadan ters çevirip öyle bekletin. Böylelikle havası çıkmış olacaktır.
|
Domates Salçası Kaynatmanın Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175292
Gönderme Tarihi: 30.Kas.2023
189 defa indirildi / yazdırıldı
|
Evde salça yapmak zahmetli gibi görünse de aslında hem eğlenceli hem de çok sağlıklıdır. Üstelik organik domatesin tadını kışın bulmak ne yazık ki pek mümkün değil. O yüzden yaz domatesinin o enfes tadını kavanozda saklamak en güzeli. Gelin salça yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsedelim ve ev yapımı salçanızı daha da enfes hale dönüştürelim:
Salçanızı kaynatırken mutlaka tahta kaşıkla karıştırın. Çünkü metal kaşık salçanızın sulanmasına, hatta küflenmesine neden olacaktır.
Salçayı kaynattığınızda yoğunlaşan kıvamı nedeniyle etrafa sıçrayabilir. Bu nedenle tedbir almalısınız.
Salçada kaya tuzu kullanın. Çünkü iyotlu tuz salçanın sulanmasına sebep olur. Üstelik uzun süreli saklama koşullarının oluşabilmesi için kaya tuzu daha etkilidir.
Sakladığınız salçanızı kullandıktan sonra mutlaka üzerini zeytinyağı ile kaplamalısınız. Böylece salçanızın bozulmasını engellersiniz.
Salçanızı yazın son zamanlarında yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü domatesin en lezzetli olduğu zamanlar bu zamanlardır. Böylece salçanız çok daha enfes bir tada kavuşabilir.
|
Salça Yapımında Genel Kurallar |
|
mukaddes
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.07.2007
Mesajlar: 33 Şehir: Bornova İZMİR |
Kısa URL: https://ml.md/lc76031
Gönderme Tarihi: 25.May.2012
1,685 defa indirildi / yazdırıldı
|
Domatesler iyice yıkanır. Ezik, çürük ve yeşil kısımları kesilip atılır. Kalan kısımları doğranıp büyük bir kapta yumuşayana kadar pişirilir. Kevgirden geçirilerek domates suyu çıkarılır, posa kısmı atılır. Domates suyu yayvan bir kapta, kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirilir. Dilerseniz domates suyunu blenderden geçirip güneşe bırakabilirsiniz. Böylece kendiliğinden güneşte kavrularak koyulaşır.
İstenen kıvamda koyulaşan salçaya 1 kilo için 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Salçaya tuz ilave etmek zorunlu değildir. Tuzun lezzet vermekten başka bir yararı yoktur.
Hazırlanan salça güneşte kurutulmayacaksa sıcak haldeyken kavanozlara doldurulur. Kavanozun üstünde bir parmak kadar boşluk bırakılmalıdır. Kapakları kapatıldıktan sonra kavanozlar kaynar suda pastörize edilir. 1 kiloluk kavanozlar 20 dakika, yarım kiloluk kavanozlar 15 dakika kaynatılır.
Eğer yapılan salçalar konserve edilmezse kısa sürede küflenir. Konserve yapılan salçaya fazla miktarda tuz ilave ederek bozulmayı önlediği yanlış bir inanıştır. Aksine tuz çoğu zaman salçayı bozabilir.
Hazırlanan salçalar açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmezse bozulabilir. Bu yüzden küçük kavanozlara konulmalıdır.
Kırmızıbiber salçası için de aynı kurallar geçerlidir.
|
|