|
|
Salata Püfleri |
|
general
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.09.2006
Mesajlar: 110
|
Kısa URL: https://ml.md/lc8428
Gönderme Tarihi: 08.Kas.2006
2,246 defa indirildi / yazdırıldı
|
Salata kelimesi Latince'de "tuzlu soslarla karıştırılmış yeşil otlar" anlamındaki "Herbe salta"dan geliyor.
Salata yaparken kullanacağınız yeşillikleri bir süre sirkeli suda bekletirseniz, içinde bulunan küçük canlılardan arındırmış olursunuz.
Salata malzemesi yıkandıktan sonra suyu iyice süzdürülüp kurulanmalıdır. Islak kalırsa sos sulanır ve malzemenin de üzerinden kayar.
Kıvırcık, göbek gibi yeşilliklerin dış kısmındaki kalın ve örselenmiş yaprakları salatada kullanmayın.
Kullanacağınız yeşillikleri bıçakla doğramak yerine elinizle kopararak salataya ekleyin. Bunun, besin değerlerini korumanın yanı sıra, lezzetinde de farklılık yarattığını göreceksiniz.
Salatanızı hazırlarken farklı renk ve dokudaki malzemeyi kullanarak görsel güzelliği de sağlayabilirsiniz.
Salata yaparken kullandığınız malzemenin homojen dağılması için geniş bir kapta harmanlayıp servis kaplarına alın.
Hazırladığınız salataya sosunu eklemezseniz, üzerini streç filmle kapatarak birkaç saat buzdolabında saklayabilirsiniz.
Sos salataya servisten hemen önce eklenmelidir.
Salatada kullanacağınız soğanı bir süre buzlukta bekletirseniz hem doğrarken gözünüzü yakmaz hem daha kolay dilimlenir ve daha parlak olur.
Dünyada en fazla kullanılan salata sosu "Vinegret". Bu sos bir tür asit (limon, sirke, balzamik, nar ekşisi) ve bir tür yağın birleşmesiyle hazırlanıyor. Yani aslında hepimizin en sık kullandığı "zeytinyağı-limon" sosu...
|
Salatanın Sosunu Servisten Önce Katın |
|
Meral Akyüz
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.11.2007
Mesajlar: 26 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc19258
Gönderme Tarihi: 12.Kas.2007
2,094 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mayonez ve krema gibi malzemeleri servis yapmadan kısa bir süre önce salataya ilave edin. Bozulmasını önlemek için servis yapana kadar soğuk bir yerde saklayın.
|
Salataları Karıştırma önerileri |
|
Meral Akyüz
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.11.2007
Mesajlar: 26 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc19259
Gönderme Tarihi: 12.Kas.2007
2,237 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sosun yapraklara iyice temas etmesi için, yaprakların yıkama suyundan tümüyle arınmış olması şart. Yıkadıktan sonra yaprakları özel salata santrifüjüne, santrifüj yoksa bir tel sepete koyun. O da yoksa yaprakları bir mutfak havlusunun üstüne yayın. Yapraklar ıslak kalırsa, sos sulu olacaktır, bu da salatanın tadını oldukça etkileyecektir.
Vinaigrette: Sirke ve yağın birbirlerinden ayrılmasını önlemek için, servis yapmadan kısa süre öne hazırlayın.
Sarmısak: Eğer hafif sarımsak tadından hoşlanıyorsanız: Malzemeleri koymadan önce kâsenin içine bir diş sarımsak sürün.
Profesyoneller salatayı elle karıştırırlar, tabii ellerin temiz olması şartıyla. Zira hiçbir salata kaşığı, parmak uçlarımız kadar hassas değildir. Dolayısıyla parmaklarımızla, yapraklara zarar vermeden en iyi şekilde sosla karışmasını sağlayabiliriz.
Soslu salataları derhal sofraya getirmek gerekir, aksi halde yapraklar yumuşar ve iştah açıcı görünümü kaybederler.
|
Salatada Başarının Sırları |
|
doktorcum
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.11.2008
Mesajlar: 21 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc30074
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2008
2,390 defa indirildi / yazdırıldı
|
Menülerde çok önemli yer tutan salatalarda, yalnızca renk ve görünüm açısından değil, beslenme açısından da bir denge kurmak için, kırmızı et, tavuk, balık ve deniz ürünlerini unutmak, büyük bir eksiklik olur. Çünkü balıklar ve deniz ürünleri, olağanüstü lezzetlerinin yanı sıra, beslenme rejimi için gerekli iyot, fosfor, vb. değerli mineraller içerirler; kırmızı etler ve tavuk, vb. kümes hayvanlarının etleri, çeşitli B vitaminlerinin yanı sıra, demiraçısından da çok zengindirler.
Kimi salataların, hazırlanmaları biraz daha çok zaman almakla birlikte, yalnızca salata olarak değil, "davetin" ana yemeği olarak da sunulabilir. Çünkü güzel görünümlü bir salata, gözü "okşayacak" biçimde düzenlenmiş olmasının yanı sıra, olağanüstü lezzetiyle en "müşkülpesent" konuğun bile damak zevkini hoşnut edebilir. Ayrıca, salatalar, özellikle insanın canının sıcak yemekleri pek istemediği yaz mevsiminde, soğuk olarak servis yapılabileceğini özellikle belirtmek gerekir.
Önemli bir nokta, salata ana yemek gibi düşünülüp sunulacaksa, menüde ekmekle yenebilecek başka bir yemeğe ya da nişastalı bir yemeğe yer vermek, ayrıca başka bir salatayı, sözgelimi yaprak sebzeler ya da kuru sebzelerden hazırlanmış bir salatayı da devreye sokarak, menüyü doğal lifler, vitaminler ve mineraller bakımından zenginleştirmektir.
Sağlklı salatalar için etlerdeki görünen bütün yağları alınmalı. Ayrıca, etlerin ağır ağır pişeceği yöntemler (ızgara, vb.) yeğlenerek, böylece bütün fazla yağlarını bırakmaları sağlanmalıdır. Kümes hayvanlarının etleri, derisi alınarak hazırlanmalı, gerekli lezzeti, ağır ağır pişirme yöntemleriyle korumaları sağlanmalıdır.
Sebzeler, az miktarda yağla ve deniz ürünleriyle birlikte fırında pişirilerek, gevrekliklerini korumaları sağlanabilir. Kırmızı etler, salatalara kalın parçalar halinde değil, genellikle ince dilimlenerek katılmalı, salataların daha da lezzetli olmaları için, hazırlanan soslarda genellikle pişirme suları da kullanılmalıdır. Ayrıca, geleneksel hindi ya da tavuk etli salatalara, şeftali, arpa ve yoğurt gibi yeni malzemeler eklenerek, yepyeni bir tat ve görünüş kazandırılabilir.
|
|
Salata Püfleri Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|