Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Sakarya Yemekleri (4 adet - 185,831 defa bakıldı)

Sakarya Yemekleri


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Sakarya Yemekleri

dolu
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1577
Şehir: Denizli
Kısa URL: https://ml.md/lc179861
Gönderme Tarihi: 11.Ekm.2024
19 defa indirildi / yazdırıldı




Sakarya'da yapılan yemekler arasında; Islama Köfte, Sütlü Kabak Tatlısı, Kabak Tatlısı, Kabaklı Kol Böreği, Çerkeş Tavuğu, Çerkeş Pastası(Peynirli), Ezme Fasulye, Dartılı Keşkek, Dartı, Üre Tatlısı bulunmaktadır.


Sakarya Yöresi

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc115842
Gönderme Tarihi: 01.Nis.2016
1,922 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.kulturportali.gov.tr

Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya’dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır. Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır. Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle, sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb. gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır. Yörede alt kültür grupları arasında farklı lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri, özel gün, kutlama ve törenlere ayrı bir anlam ya da kutsallık taşımaktadır. Sakarya mutfağı, çeşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır. Giyim- kuşam Halk oyunları müziğinde olduğu gibi yöre mutfağında Rumeli, Kafkasya, Doğu Karadeniz ve Anadolu içlerinden göç edenler yöre mutfağına çeşitlilik kazandırmıştır. Tüm kesimlerde beslenme, hamurlu yiyecekler dayanmaktadır. Kentleşme ile birlikte beslenmenin büyük ölçüde pazar ürünlerine dayanmaya başlaması ile birlikte ildeki sebzelerin özgün kullanımı halen devam etmektedir. Adapazarı’na has yöresel yemek denilince öncelikle akla “ıslama köfte” ve “kabak tatlısı” gelmektedir. Manavların dartılı veya tereyağlı keşkeği, cevizli lokumu, kabak kıvırması, sütlü üzümü, üresi, uğutu, köpük helvası, Çerkezlerin Tavuğu (Epışıps), Abazaların pastası, Karadenizlilerin hamsi buğulaması, karalâhana çorbası veya muhlaması, Gürcülerin Hallobyası, Arnavutların ciğeri, Boşnakların böreği, Muhacirlerin kapaması; yöredeki sofralara hem lezzet, hem de görünüm zenginliği katmaktadır.



Sakarya Mutfağı

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc47583
Gönderme Tarihi: 23.Şub.2010
7,608 defa indirildi / yazdırıldı




Sakarya; Bitinya, Bizans ve Osmanlı olmak üzere önce üç medeniyetin yaşandığı, ardından da Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarından göçüp yerleşenlerin yaşadığı, zengin ve verimli bir coğrafyadır. Sosyal ve coğrafi zenginlik; Sakarya mutfağına bir bakıma “üç kıtanın damak zevki” diye tanımlayacağımız bir özellik kazandırmıştır. Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır. Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle, sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar, hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya mutfağı; kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır. Yörede alt kültür grupları arasında farklı lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri, özel gün, kutlama ve törenlere ayrı anlam ya da kutsallık taşır. Sakarya mutfağı, sağlıklı ve dengeli beslenmeye kaynaklık eden yemekleriyle lezzet tutkunları için vazgeçilmez.

Sakarya’daki Abhaz, Çerkes, Gürcü ve Laz kökenli vatandaşların mutfaklarında üretilen Cevizli Çerkez Tavuğu, farklı bir kuru fasulye yemeği agudırşışı, yoğurtla yapılan yemekleri sızbal, mısır unundan yapılan abısta, haluja, laz böreği, karalahana ve ısırgan çorbaları, hamsili pilav… kısacası yüzlerce yemek türü; Kafkas mutfağının Sakarya’da buram buram yaşatıldığının bir göstergesidir.

Şehir merkezinde bolca üretilen Rumeli yemekleri ise, başta Islama Köfte ve Boza olmak üzere, Boşnak Böreği, Arnavut Ciğeri, Kaçamak, Lutuka, Gurnik, Kaymakçına, Pomak Pastırması, Damat Paçası, Ciğer Sarma, Preşa, Prazenika gibi yüzlerce enfes lezzetteki yemeklerden oluşan Rumeli Mutfağı da bölgenin lezzet zenginliklerindendir.

Öte yandan; Osmanlının bölgeyi fethinden itibaren yöreye yerleştirdiği Türkmenlerden de günümüze kadar gelen yerel mutfak ise; başta Dartılı-Tereyağlı keşkek ve onu aşkın kabak tatlısı türleri olmak üzere, gözleme, cizleme ve bazlaması, incir uyutması, sütlü üzümü, uhut tatlısı ve daha yüzlercesi ile hala yaşatılan bir Sakarya klasiği olarak göze çarpmaktadır.

SAKARYA’DA YAŞAYAN ABHAZ, ÇERKEZ, GÜRCÜ ve LAZLARA AİT YEMEKLER

Abhaz
Un Çorbası, Yoğurt Çorbası, Çüven Ekmeği, Ceviz Yağı, Abhaza Usulü Ceviz Yağı, Acıka, Darı Çorbası, Pirinç Çorbası, Peynirli Pasta, Abhaz Tatlısı, Darı Pilavı, Abhaz Tavuğu, Kara Lahana Sızbalı, Turp Sızbalı, Şalgam Salatası, Şalgam Yemeği, Kızılcıklı Barbunya Püresi, Abhaz Peyniri, Peynir Yapımı, Peynir Yemeği, Aşıc, Peynirli Börek, Soğan Yemeği, Isırgan Otu, Kara Lahana (Ahul Eysarçaça), Kaz Ayağı, Taze Fasulye, Kabak Yemeği (Kapçı), Haşlama Et Ajuhta, Kapara, Abhaz Usulü Ceviz Yağı, Abhaz Usulü Sarımsak ve Domates Salçası.

Çerkes
Mısır Çorbası (Natıfıps), Un Çorbası (Aguvestır), Bulgur Çorbası, Dövme Darı Çorbası, Hantıkoleps (Hantgups), Çerkes Çorbası, Ekmek (Haluğ), Mısır Ekmeği, Mısır Pastası, Darı Pastası, İrmik Pastası, Kosi Paste, Mayalı Ekmek (Haluğ Tegiğa), Mayasız Ekmek (Mukumipş), Biber Tuzu, Hacığaps, Mayalı Saç Ekmeği, Mercimek Çorbası (Lahse), Ev Ekmeği, Hingel, Yufka Pilavı, Çerkes Pilavı, Çerkes Tavuğu (Epışıps), Cevizli Çerkes Tavuğu, Pirinçli Epışıps Şıpsı, Pışıps Şıpsı, Yumurtalı Şıpsı, Fırında Bal Kabağı, Gomıl-Gumilej, Mısır Çorbası (Aşure), Sütlaç, Nişasta Helvası, Halıbj, Şeker Kamışı Pekmezi, Bal Kabağı Reçeli, Şeker Pancarı Pekmezi, Nişasta, Hamur Mayası, Biber Tuzu (Şıbjıy Suğ), Cevizli Biber (De Şuğ), Çerkes Turşusu, Diken Ucu Salatası (Kasıke), Kaz Ayağı Salatası (Goşeğın), Lahana Salatası (Ğıntur), Taze Fasulye Salatası, Yer Elması Turşusu, Kırmızı Pancar Salatası, Çerkes Salatası, Mancar, Gelincik Oturtması, Hoyaje, Kudusuv, Demetaz, Harıp, Seku, Lepsı.

Hemşin
Mısır Ekmeği, Etli Lahana Dolması, Turşu Kavurma, Pazı Tavası, Kara Lahana Haşlaması, Muhlama.

Gürcü
Fındıklı Pırasalı Barbunya, Erik Nar Ekşili Yağda Yumurta, Unlu Fındıklı Fasulye, Küllü Mısır, Ezme Fasulye, Fındıklı Kara Lahana

Rumeli Türkmenleri ve Yerleşik Türkmenler
Un Çorbası, Sütlü Çorba, Sütlü-Sütsüz Umaç Çorbası, Kesme Çorba, Dımbıl Çorba, Tarhana Çorbası, Ulanbüyüden Çorbası, Garagöz Fasulleli Dımbıl Çorbası, Ayran Çorbası, Tarna Çorbası, Un Çalma Çorbası, Bulgur Çorbası, Erişli Çorbası, Bayram Çorbası, Tatlı Tarhana, Dartılı Keşkek, Hindi Dolması, Kartalaç Yemeği, Yoğurtlu Pazına, Hodan (Kaldırek), Hodan Dolması, Kazayağı Mancarı, Kabak Çiçeği Dolması, Efelek-Ebegümeci Yemeği, Ebegümeci Yahnisi, Efelek Yahnisi, Biryan, Bostan Mancarı, Turp Mancarı, Gazicak Mancarı, Toka Mancarı, Sirken Mancarı, Kedi Burun, Sütliyen, Kök Mantarı, Til Til Mantarı, Garagulak Mantarı, Yuka, Döbelen Mantarı Yemeği, Keçi Sakalı, Kırtıl, Helle Melle, Arnavut Böreği, Boşnak Böreği, Nohutlu Ekmek, Keten Helva.


Sakarya Yemekleri

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc32318
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
2,138 defa indirildi / yazdırıldı




Yörede yaşayan halkın yiyecek kültürü; başta kentteki yaşam standartları ve ekonomik alanlarla yakından ilgilidir. Endüstriyel alanlarda çalışanlar -özellikle gelir düzeyi yüksek olanlar- arasında aperatif/hazır yiyeceklerin; tarımsal üretim alanlarında çalışanlarda, hamur işleri ve sebze yemeklerinin; göçer yaşam tarzında hayatlarını sürdüren topluluklarda ise, et ve hayvansal yiyeceklerin yoğun olarak tüketildiği görülmektedir. Ayrıca iklimin ve yörenin coğrafi özelliklerin de etkisiyle yöre yetişen ürün çeşitlilik göstermekte ve yiyecek kültürü de zenginleşmektedir.
Sakarya yöresi beslenme alışkanlıklarında temel belirleyici özelliklerden biri de, içinde bulunulan alt kültür gruplarının kültürel yapısıdır. Yani Sakarya mutfağı ya da yemek kültürü denildiğinde, Sakarya’da yaşayan alt kültür gruplarındaki insanların beslenmesini sağlayan yiyecekler-içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, korunması; bu işlemler için gerekli araç-gereç ve teknikler ile yemek yeme adabı ve mutfak çevresinde gelişen tüm uygulamalar ve inanışlar anlaşılmalıdır.
Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi, Türk Kültürü açısından Sakarya mutfağındaki zenginlik; Orta Asya’dan, Balkanlardan, Kafkaslardan taşınan ve Anadolu topraklarında buluşan ürünlerin çeşitliliği ile uzun bir tarihsel süreç boyunca birbirinden farklı birçok kültürle yaşanan etkileşim sonucunda ortaya çıkmıştır. Geliştirilen yeni tatlar, yöre mutfak kültürünün bugüne gelmesini sağlamıştır. Genel olarak tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle, sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlılar ve hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Sakarya Mutfağı; pekmez, yoğurt, bulgur vb. gibi kendine özgü sağlıklı yiyecek türlerini de ortaya çıkarmıştır. Yörede alt kültür grupları arasında farklı lezzetleri barındıran yeme-içme biçimleri, özel gün, kutlama, ve törenlere ayrı bir anlam ya da kutsallık taşımaktadır. Sakarya mutfağı, çeşit zenginliği ve damak tadına uygunluk yönünden olduğu kadar birçok yemek ve yiyecek türü ile sağlıklı ve dengeli beslenmeye kaynaklık edebilecek örnekleri barındırmaktadır.






Sakarya Yemekleri Tarifleri Diğer Konular



(4 adet Sakarya Yemekleri 185,831 defa bakıldı)

1 2 3 4

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort