| 
 | 
| Sac Oruğu (Hatay) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc34064 Gönderme Tarihi: 25.Şub.2009
 2,726 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Yarım kilo kıyma
 1 kg köftelik bulgur
 1 baş soğan
 1 bağ maydanoz
 zeytinyağı
 kimyon, kırmızı biber
 bir avuç un
 tuz
 biber salçası.
 
 İçi için: Kıyma, ince kıyılmış soğan ile kavrulur. Maydanoz, ince kıyılmış kırmızı biber, kimyon, tuz eklenir.
 Islatılmış bulgur, biber salçası ile, ara ara el Islatılarak iyice yoğrulur. Taş dibekte, tahta tokmak ile ezilen et, bu karışıma ilave edilir. Biraz un eklenir ve tekrar yoğrularak, hamur haline getirilir. Hazırlanan hamur küçük parçalara ayrılır. Bu parçalar ince ince açılır, üzerine hazırlanan iç konur, üstü bir başka açılmış parça ile kapatılıp, kenarları açılmasın diye parmaklanır. Hazırlananlar zeytinyağında kızartılır.
 
 
 | 
| SAÇ ORUĞU (Hatay) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc45168 Gönderme Tarihi: 26.Arl.2009
 3,987 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hatay Valiliği
 Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
 
 500 gr. köftelik et
 300 gr. kuyruk yağı
 500 gr. ince bulgur
 100 gr. ceviz içi
 2 yemek kaşığı un
 1 bağ maydanoz
 1 baş soğan
 1 tatlı kaşığı kimyon
 2-3 baş biber
 1 tatlı kaşığı karbonat
 Karabiber
 Tuz
 
 Bulgur ıslatılır. Yarım saat bekletildikten sonra suda bekletilen baş biberler sıkılarak bulgurun üzerine eklenir. Soğan kıyılarak bulgurla karıştırılıp kıyma makinesinden iki kez geçirilerek bir tepsiye alınır. Üzerine et, kimyon ve un eklenerek yoğurulur. Hazırlanan bu harçtan portakal büyüklüğünde parçalar ayrılır.
 iç malzemenin hazırlanması: Kuyruk yağı havanda veya et dövme tokmağı ile merhem olacak şekle gelinceye kadar dövülür. İçine kıyılmış ceviz, maydanoz, tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır. Hazırlanmış olan portakal büyüklüğündeki köftelik harç bir tülbent veya bir naylon üzerinde yırtılmayacak kadar ince açılarak 20 cm. çapına getirilir. Hazırlanmış olan iç malzeme ile doldurulup üstü aynı işlemle yapılan köftelik harçla kaplanarak kenarları bastırılıp bir tavada kızdırılmış zeytinyağında kızartılır. Sıcak servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| Sac Oruğu (Hatay) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc116282 Gönderme Tarihi: 19.Nis.2016
 2,073 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 Et, et öğütücüsünde çekilir. Bulgur ıstatılıp kıyma makinesinde biber ve soğanla iki defa çekilir. İçine bir tatlı kaşığı kimyon, karbonat, 2 yemek kaşığı un ve çekilmiş et konarak iyice yoğurulur. Hazırlanan köfte portakal büyüklüğünde parçalara ayrılır. her biri ayrı ayrı, bir naylonun üzerinde tabak büyüklüğünde incecik açılır. Hazırlanan içten biraz alınarak açılmış köftenin üstüne yayılır. Diğer parça, naylonuyla kaldırılarak öbürünün üstüne kapatılır ve kenarları bastırılıp yağlanmış tava veya sacda kızartılır.
 
 
  
 
 | 
| Sac Oruğu (Hatay) | 
|  | ses Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 10.01.2018
 Mesajlar: 24
 Şehir: Kırıkkale
 | Kısa URL: https://ml.md/lc131097 Gönderme Tarihi: 11.Oca.2018
 1,425 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Fatma Açık
 
 500 gr. köftelik bulgur
 1 kg. yağsız et
 1 orta boy soğan
 1 yemek kaşığı pul, biber
 1 yemek kaşığı biber salçası
 2 çay kaşığı tuz
 1 çay kaşığı kimyon
 2 yemek kaşığı un
 2 su bardağı zeytinyağı
 İçi için:
 300 gr. kuzu kuyruk yağı
 1 çay kaşığı tuz
 Yarım bağ maydanoz
 1 çay kaşığı karabiber
 100 gr. kıyılmış ceviz içi
 
 Bulgur su ile ıslatılıp beklemeye alınır. İçini hazırlamak amacıyla, kuyruk yağı ve yağsız etin yarısı et tokacıyla iyice dövülür. Dövülen kuyruk yağı ve etin yarısı, kıyılmış maydanoz, ceviz içi, karabiber ve tuz ile güzelce ovulur. Diğer taraftan yeterince ıslanıp yumuşayan bulgura ince kıyılmış soğan, salça, pul biber, un, tuz ve kimyon katılır. Tüm malzeme yoğrulur.
 Yağsız olarak alınan etin geri kalanı, et tokacıyla dövülerek macun kıvamına getirilir. Bulgur karışımına eklenerek iyice yoğrulur. Büyükçe birer ceviz büyüklüğünde parçalara ayırılır. Her biri temiz bir tülbent üzerinde bir karış çapında açılır. Hazırlanan kuyruk yağlı içten, biraz alınıp köftenin üzerine yayılır. Diğer parça tülbendiyle beraber kaldırılıp üzerine kapatılır ve kenarları bastırarak düzlenir. Bu şekilde hazırlanan yayvan içli köfteler yağlanmış bir tavada veya saç üzerinde kızartarak sıcak servis yapılır.
 
 Not: Tercihe göre derin bir tavada kızgın yağda da kızartılıp da servis yapılabilir.
 
 
 | 
| Sac Oruğu (Hatay) | 
|  | hekim hanım Aşçı
 
  
 Kayıt: 23.01.2020
 Mesajlar: 17
 Şehir: Manisa
 | Kısa URL: https://ml.md/lc148090 Gönderme Tarihi: 25.Oca.2020
 806 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 500 gram köftelik bulgur
 500 gram çekilmiş yağsız et
 300 gram kuyruk yağı
 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
 1 adet kuru soğan
 2 yemek kaşığı un
 1 çay kaşığı kimyon
 1 çay kaşığı karbonat
 Maydanoz
 Karabiber
 Tuz
 
 Bulguru yumuşaması için ıslatın.
 İç harcı için kuyruk yağı, ceviz, maydanoz, tuz ve karabiberi bir kasede karıştırın.
 Biber ve soğanı ince ince doğrayın.
 Bulgur yumuşayınca biber ve soğanla yoğurun.
 İçerisine kimyon, karbonat ve unu ekleyip yoğurmaya devam edin.
 Köfteniz hazır olunca portakal büyüklüğünde parçalara ayırın.
 Her bir parçayı incecik açın.
 Hazırladığınız harcı açtığınız bir köfteye yayın.
 Üzerini de diğer parça ile kapatarak kenarlarına bastırın.
 Tava veya sacda kızartın.
 
 
  
 
 | 
| Sac Oruğu | 
|  | Doctor English Admin
 
  
 Kayıt: 15.01.2007
 Mesajlar: 1266
 Şehir: KKTC
 | Kısa URL: https://ml.md/lc163737 Gönderme Tarihi: 20.Mar.2022
 428 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı ince bulgur
 Yeteri kadar su
 1 adet soğan
 1 çay kaşığı kimyon
 1 tatlı kaşığı biber salçası, tuz
 Yarım kg kıyma (2-3 kere çekilmiş)
 İçi İçin:
 Yarım kg kıyma
 2 adet soğan
 Yarım çay bardağı ayçiçeği yağı
 1 su bardağı kıyılmış ceviz
 Tuz
 Karabiber
 Kızartmak İçin:
 Tereyağı
 Sunumu İçin:
 Cevizli biber
 
 İç harcı için kıyma ve kıyılmış soğanı ayçiçeği yağında kavurun. Ceviz, tuz ve karabiber ilave edin. Ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Dış harç için bulgurun üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin ve ıslatın. İçine kıyılmış soğan, kimyon, salça ve tuz ilave edip, yoğurun. Daha sonra kıymayı ekleyin ve tekrar yoğurarak hamur haline getirin. Harçtan cevizden büyük parçalar koparın ve tatlı tabağı büyüklüğünde ince olacak şekilde elinizle açın. Açtığınız 1 adet hamurun üzerine iç harçtan koyun ve diğer açtığınız hamurla üzerini kapatın. Kenarlarını iyice bastırarak kapatın. Kalan hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Tavaya aldığınız tereyağında önlü arkalı kızartın.
 
 
  
 
 | 
| Sac Oruğu | 
|  | Gül Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 08.08.2007
 Mesajlar: 10636
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc167542 Gönderme Tarihi: 26.Eyl.2022
 302 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 500 gram çekilmiş yağsız et
 1 kilogram köftelik bulgur
 2 yemek kaşığı biber salçası
 Ilık su
 İçi için:
 1 kilogram kıyma
 250 gram çekilmiş ceviz içi
 3 adet kuru soğan
 2 yemek kaşığı zeytinyağı
 1 çay kaşığı kimyon
 1 çay kaşığı karabiber
 1 çay kaşığı pul biber
 Maydanoz
 Karabiber
 Tuz
 
 Bulguru yumuşaması için ıslatın.
 Eti, tencere alın ve zeytinyağında kavurun.
 İnce doğranmış soğanı tencereye ekleyip kavurmaya devam edin.
 Soğan yumuşadıktan ceviz, baharatlar ve tuzu ilave edip güzelce karıştırın.
 Daha sonra ocaktan alıp soğuması için kenara alın.
 Islattığınız bulgura biber salçasını da ekleyip yoğurun.
 Bulgur yumuşayıp özdeşleşince eti ekleyin ve az miktarda ılık su ile yoğurmaya devam edin.
 Hazırladığınız bulgurlu harcı iki eşit parçaya bölün.
 Her bir parçayı incecik açın.
 Hazırladığınız harcı açtığınız bir köfteye yayın.
 Yaydığınız bulgurlu köftenin üzerine kıymalı harcı ekleyin.
 Üzerini de diğer parça ile kapatarak kenarlarına bastırın.
 Yemeğinizin üzerini yağlayıp fırında güzelce kızarana kadar pişirin.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |