|
Risotto |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc91082
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2013
2,580 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet soğan (ince doğranmış)
2 diş sarımsak (dövülmüş)
250 gr mantar (ince dilimlenmis, ben chestnut kullandim)
300 gr risotto pirinci (Arbario cinsi olabilir)
1 adet sebze bulyon
30 gr margarin
1 avuç maydanoz (ince kıyılmis)
1 kase parmesan peyniri (herhangi bir kasar olabilir)
1 lt su su (kaynar olmalı)
Tuz
Pilav tencerenize margarin alıp kızdırın, soğan ve sarımsakları tencereye ekleyip şeffaflaşıncaya kadar kavurun. Mantarları tavaya alın, karabiber ve tuzu ekleyip orta ateşte yaklaşık sekiz dk kadar kavurun.
Pirinci tencereye ekleyip bir dk kadar kavurmaya devam edin. Kaynar suda sebze bulyonunu çözün ve dörtte birini pilavın üstüne ekleyin. Orta ateşte ve sürekli karıştırarak pilavın suyu çekmesini sağlayın, tekrar ayni miktar suyu ekleyip pilav çekinceye kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Tüm suyu dört bolum halinde kullanıp bitirin, eğer su bittiği halde pirinçler hala pişmemişse biraz daha su ekleyip aynı işlemleri tekrarlayın.
Tencereyi atesin üzerinden alın, sana yağını peynir (süslemek için biraz ayırın) ve maydanozu ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp bir kaç dk dinlenmeye bırakın, böylece soğurken kalan suyunu da çekecektir. Son bir defa karıştırıp tabaklara paylaştırın ve rendelenmiş parmesan ile süsleyip servis yapın.
Not: Risottoya özelliğini veren ıslak ve kremamsı dokusunu yakalamak için suyu bolum bolum ekleyip sıkça karıştırmak çok önemli. Sakın üşenip tüm suyu bir seferde eklemeyin yoksa kıvamını tutturamazsınız.
|
Risotto |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95854
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2014
2,483 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2007
2 yemek kaşığı esmer şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
1 orta boy elma (kabuklarını soymadan çekirdeklerini çıkarıp doğrayın)
1/4 bardak çekirdeksiz kuru üzüm
1 bardak pirinç
1/2 çay kaşığı tarçın
Bir tutam tuz
1/4 bardak et suyu
1 bardak elma suyu
4 bardak su
Şekeri 1 yemek kaşığı tereyağında orta ateş üzerinde ısıtınız.
Elma ve üzümleri ekleyip hızlıca kavurunuz.
Pirinç, tuz ve tarçını katıp 2-3 dakika pişiriniz.
Et suyunu ilave edin ve çekinceye dek karıştırınız.
Ateşi biraz yükseltin ve elma suyunu ilave ediniz.
Sürekli karıştırarak elma suyunu çektirin, azar azar suyu ilave ederek kıvama gelinceye kadar pişirmeye devam ediniz.
Sıcak sıcak servis yapınız.
Not: İtalyan mutfağında Rizotto olarak yer bulan pilavlarda alışılmışın dışında birçok baharatlar, otlar, sebzelerin yanı sıra parmesan peyniri, sığır kemiği iliği gibi değişik tatlar göze çarpar. Rizzottalar da daha çok Arborio pirinç kullanılır.
|
Risotto |
|
çevreli
Aşçı
Kayıt: 17.08.2015
Mesajlar: 15 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc110768
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2015
2,150 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr Yasmin pirinci
1 adet kuru soğan
2 adet taze soğan
3 kaşık tereyağı
2 kaşık zeytinyağı
2 adet tavuk bulyon ya da 6 bardak tavuk suyu
1 su bardağı elma suyu (yoksa 2 çorba kaşığı elma sirkesi)
1 su bardağı rende parmesan
5 adet doğranmış kuru domates
Tuz
Karabiber
Kuru soğanı küp küp, yeşil soğanı incecik halka doğrayın. Tencereye zeytinyağını ve tereyağını koyun. Kızdırın. Kuru soğanı 1-2 kere çevirin. Pirinci ekleyin. Pirinç ve şeffaflaşmaya başlayana kadar çevirmeye devam edin. Tavuk suyunu ve elma suyunu karıştırın, sıcak kalmasını sağlayın. Tavuk suyundan bir kepçe ilave edin. Karıştırmaya devam edin. Tavuk suyu çektiğinde, bu işlemi, pirinçler dişe gelecek kıvama gelene kadar uygulayın. Tavuk suyu yeterli olmazsa, eklemeye devam edin. Rendelenmiş parmesanı ilave edip karıştırın. Domatesleri, taze soğanları servis sırasında ekleyip, çevirin.
|
Risotto |
|
bıdık bey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.08.2020
Mesajlar: 30 Şehir: Burdur |
Kısa URL: https://ml.md/lc152843
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2020
371 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 su bardağı arborio pirinci
1 adet orta boy soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 litre tavuk suyu
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1/4 su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri
2 dal maydanoz yaprağı
1 çay kaşığı tuz
Sıcak tavuk suyunu (dilerseniz et suyu veya aromatik sebze suyu da olur) ocakta kaynamaya bırakın ve sürekli sıcak kalmasını sağlayın ardından soğanı incecik doğrayın. Maydanozları da çok ince olmayacak şekilde doğramaya devam edin.
Yağları geniş tabanlı bir tencerede ısıtın, üzerine soğanları ekleyerek kavurmaya başlayın. 3-4 dakika soteleyin. Soteledikten sonra pirinçleri ekleyin ve hep aynı yöne doğru olacak şekilde metal bir kaşıkla yaklaşık 2 dakika karıştırın. Yarım bardak sirkeyi ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Diğer yandan kısık ateşte kaynayan sıcak tavuk suyundan kepçe ile azar azar alarak en az 3 aşamada ekleyin.
Suyu çektikçe ilave edin ve suyun sıcaklığını koruyun. Pirinçler yumuşayıp kremamsı yapı yakalanınca ocağın altını kapatın. (Bu işlem yaklaşık 20-30 dakikanızı alabilir.)
Ocaktan alın parmesan peynirini, tuzu ve maydanozları ekleyin.
Risotto Tarifinin Servis Önerisi:
Biraz parmesan peyniri ve bir tutam taze kekik koyarak servis edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine tane karabiber de çekebilirsiniz.
Not: Farklı ocakta orta ateşte bir tencerede su kaynarken onun önündeki ocakta bir tavada ristottoyu hazırlayabilirsiniz. Böylelikle suyu tavaya eklerken daha hızlı hareket edebilirsiniz. Kaşığı tavanın bir ucundan diğer ucuna doğru çektiğinizde tavanın dibini görebiliyorsanız doğru kıvamı yakalamışsınız demektir.
|
|