| 
 
 Kenan Pala
 
 Kemikli dana veya koyun eti 300 gram
 Buğday yarması 150 gram
 Kuru soğan 1 adet
 Domates 1 adet
 Yeşilbiber 1 adet
 Domates salçası 15 gram
 Tereyağı 15 gram
 Tuz 5 gram
 Karabiber 4 gram
 Kırmızıbiber 4 gram
 Su 400 mililitre
 
 Sıcak suda yıkanan buğday çömleğe konulup üzerine soğan, biber ve domates doğranır.
 Ardından kemikli et, tereyağı, salça ve baharatlar ilave edilir.
 Çömleklere suyu katılarak meşe odunuyla yakılmış taş fırına yerleştirilir.
 Yanan meşe odunlarının koruyla yaklaşık sekiz saat pişirilip sıcak olarak servise hazırlanır.
 Sunumunda sos kullanılmaz.
 
 Not: Ramazan ayında İskilip ramazan keşkeği, ailelerin aynı sofra etrafında yediği geleneksel özel gün yemeğidir. Geçmişi çok eskilere dayanan İskilip ramazan keşkeği mahalle aralarındaki özel keşkek fırınlarında yapılır. Malzemeleri konulan çömlek kaplar sabah erkenden fırınlara yerleştirilir. Fırıncılar çömleklere su ekledikten sonra meşe ateşindeki fırına yerleştirip 8 saat pişmeye bırakırlar. Keşkek kapları karışmaması için silinmez yazı veya yanmaz malzeme ile işaretlenir. İskilip ramazan keşkeği ekstra bir sos kullanılmadan sıcak olarak servis edilir ve hazırlandığında kırmızı-turuncu bir renk alır. Doğrudan odun ateşine maruz kalmadan çömlekte uzun süre pişirildiği için bileşenler suyunu muhafaza eder ve ağızda dağılan orta akışkan kıvam alır. İskilip ramazan keşkeği, İskilip Belediyesi tarafından 23.09.2021 tarihinde tescil ettirilmiş coğrafi işaretli bir üründür.
 
 
  
 
 |