|
Puf Böreği |
|
DeliDana
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.12.2006
Mesajlar: 72 Şehir: Urfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc9636
Gönderme Tarihi: 12.Arl.2006
3,405 defa indirildi / yazdırıldı
|
İÇ MALZEMESİ:
1/2 kg. beyaz peynir
1 yumurta
1/2 bardak kıyılmış maydanoz
HAMUR MALZEMESİ:
3/4 bardak un
1 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı SANA (eritilmiş)
1 çay kaşığı tuz
1/2 bardak su
1/2 bardak un (hamuru açmak için)
1/2 bardak ayçiçek yağı
Ufalanmış beyaz peyniri yumurta akı ve maydanozla karıştırarak kenara koyun. Unu eleyin ve ortasını açın. Yumurta sarısını ve 1 çorba kaşığı eritilmiş SANA'yı ortasına koyun. Tuzlu suyu yavaş yavaş ilave ederek hamur haline getirip iyice yoğurun. Top haline getirin ve üzerini ıslak bir bezle örterek 20 dakika dinlendirin. Hamuru rulo yapın, 12 eşit parçaya bölün. Her parçayı elinizle yassıltın ve bir taraflarını SANA ile yağlayın. Yağlı yüzlerini birleştirerek 6 çift elde edin. Islak bir bezle örtüp 5 dakika dinlendirin. Her çifti oklavayla açın. Üzerlerini yağlayarak üçünü üst üste koyun. Aynı işlemi diğer üç parça için de yapıp, üzerlerini ıslak bir bezle örterek 5 dakika dinlendirin. Üçlü parçalardan birini oklavayla açın. Açılmış hamuru oklavanın üzerine sarın. Açın ve ters tarafından bir daha sarın. Hamuru 40 cm. çapını alıncaya kadar açın. Bir çay kaşığı iç malzemesini aralıklarla hamurun yarısına dizin. Kenarını için üzerine katlayın ve parmaklarınızla bastırın. Çeyrek ay şeklinde kesin, kenarlarını bastırarak yapıştırın. Kesilmiş kenardan başlıyarak aynı işlemi tekrarlayın. Börekleri tepsiye alın ve üzerine yağlı kağıt örtün. Servis yapmadan yarım saat önce çok kızgın ayçiçek yağında 2 tarafı da nar gibi oluncaya kadar kızartın. Sıcak sıcak servis yapın.
ML® Pirinçli Börek için tıklayın
Fotoğraf "Anton" tarafından gönderildi. 22.10.2017
|
PUF BÖREĞİ (Peynirli) |
|
müberra
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2010
Mesajlar: 41 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc46765
Gönderme Tarihi: 29.Oca.2010
3,440 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. un
2 kaşık yağ
250 gr. beyaz peynir
1/4 demet maydanoz
1 yumurta tuz
karabiber
kızartmak için yağ
Unu hamur tahtasına eleyiniz. Kenarlarına tuz, ortasına 1 kaşık yağ koyup 1 yumurta kırıp ılık suyla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapınız. İyice özleştirdikten sonra 1,5 ceviz büyüklüğünde parçalara ayırınız. 10 dakika dinlendiriniz. Bezeleri 10-15 cm. dairelere açıp üzerine kalan yağı eritip sürünüz. 4-5 tanesini üstüste koyunuz, en üstekini yağlamayınız. Bütün bezeleri bu şekilde hazırlayınız. Donan grubun birini alarak hepsini birden 2 mm. incelikte açınız. Kıyılmış maydanozla ezilmiş peynirle iç hazırlayıp, içi dairenin üst kenarına koyup üstünü hamurun kenarı ile içlerin üzerini tamamen kapatınız. Nemse kalıbıyla vaya bardakla yarım dairelere kesiniz. Kızdırılmış sıvı yağda pembe renkte kızartılıp kağıt yayılmış tepsiye alınız, sonra servis tabağına muntazam koyunuz. Sıcakken servis yapınız.
ML® Katmerli Börek için tıklayın
Fotoğraf "jülide bakan" tarafından gönderildi. 25.05.2018
|
Puf Böreği |
|
fahriye burhan
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.10.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc57064
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2010
2,122 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru;
1 kilo has un
100 gram süzme yağ yahut 50 gram sade yağ ile 50 gram zeytinyağı
6 adet taze yumurta
15 ilâ 20 gram ince sofra tuzu
yarım bardak küllü su
Bu malzeme ile hamuru iyice yoğurmalı. Yufka yaprakları gibi açmalı. Bilinen börek içlerinden hangisi seçilmişse birer tutam içten alınarak, yaprak haline getirilmişse, birer tutam içten alınarak, yaprak haline getirilmiş hamurları yarı kısmına öbek öbek sıralayınız. Hamurun diğer kısmını da bu öbeklerin üzerlerine kapatınız. Mutfağınızda, tırtıllı âlet varsa onunla, yoksa sahan kapağiyle hamurları ay şeklinde keserek börekleri meydana çıkarınız.
Tavada kızgın tereyağında veya yarı mikdarda karıştırılmış sade ve zeytinyağında ve ara sıra tavayı da sallıyarak kızartınız. Börekleri çatalla tavadan alırken yağını süzüp kayık tabağa muntazam yerleştiriniz.
ML® Üç Renkli Börek (görsel)
|
Puf Böreği |
|
mahidevran
Aşçı
Kayıt: 22.03.2011
Mesajlar: 10 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc62839
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2011
2,044 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram un
2 yumurta
250 gram beyaz peynir
250 gram zeytinyağı
Tuz
Unu hamur tahtasına eleyiniz. Ortasını havuz gibi açınız. Biraz tuz, iki yumurta sarısı ve 50 gram yağ koyunuz. Hepsini birlikte iyice karıştırıp, hallediniz. Etrafından biraz un alarak, yumuşak bir hamur elde ediniz. Ilık su ilâve edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediniz. İyice özleştirip, muntazam bir rulo yaparak, oniki eşit parçaya bölünüz. Elle yuvarlak bezeler yapınız. Nemli bir bez altında dinlenmeye bırakınız. Diğer tarafta, ayırdığınız 100 gram yağı eritiniz. İyice soğuduktan sonra, telle beyazlatınız. Dinlendirdiğiniz hamurları merdane ile 2-3 milimetre inceliğinde açınız. Üzerine müsâvi olarak yağ sürünüz. Diğer hamurlar da aynı şekilde açıldıktan sonra, altışar tane üst üste koyarak yağlayınız. Unlanmış tepsi üzerinde, nemli bez altında, soğuk bir yerde 15-20 dakika bekletiniz. Sonra, hafif unlanmış hamur tahtası üzerinde, oklava ile 2-3 milimetre inceliğinde açınız. Dört parmak içten ve dört parmak ara ile peynir veya kıyma içi koyunuz. Hamurun kenarını üstüne kapatarak ruletle kesiniz. Bol zeytinyağında hafif pembe renkte kızartınız. Servis yapınız.
Not: Kıymalı olması arzu edilirse, hazırlanmış kıyma içine konur.
ML® Makarnalı Rulo Börek için tıklayın
|
Puf Böreği |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc108997
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2015
3,844 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
4 su bardağı un
1 yumurta
3 çorba kaşığı sirke veva limon suyu
1/2 su bardağı su
1/2 paket margarin veva terevağ
250 gr\ bevazpevnir veva çökelek
1 demet maydanoz
Kızartmak için:
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
2-3 dilim sosis veva 1/4 kangal sucuk
Unun ortasını açıp yumurtayı, suyu, sirkeyi, tuzu ilave edelim. Özleşene dek yoğurup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamuru 2 eşit beze yapalım ve hamurun üzerine nemli bez örtüp 20 dk. dinlendirelim. Unlanmış zeminde, bir bezeyi mantı yufkası kalınlığında açalım. Erimiş margarinle yufkanın üzerini yağlayalım ve yufkayı rulo yaparak saralım.
Ruloyu 5 cm. aralıklarla keselim. Kesilen parçaların iki uçlarını büzdürelim ve yassıltalım. Merdane ile 0.3 mm. (bıçak sırtı kalınlığında) açalım. Bir taraflarına peynirli maydanuzlu iç koyup diğer tarafını peynirli iç üzerine kapatalım ve çatal kenarı ile bastırarak kenarları kapatalım. Diğer bezeye de aynı işlemleri yapalım. Hazırladığımız börekleri kızdırılmış ayçiçek yağında arkalı önlü kızartalım. Emici bir kağıt üzerine çıkaralım.
Not: Ruloları kestikten sonra uçlarını büzdürüp dik konuma getirin sonra merdane ile açarak yassıltın ve bıçak sırtı kalınlığında inceltin.
|
Puf Böreği |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158982
Gönderme Tarihi: 23.Tem.2021
289 defa indirildi / yazdırıldı
|
Un (2 bardak)
Yumurta (2 adet)
Su (3 çorba kaşığı)
Tuz(l çay kaşığı)
Margarin (100 gr)
Lor Peyniri (200 gr)
Kızartmak için:
Sıvıyağ (1 bardak)
Bir kabın içerisine iki bardak unu koyun. Unun ortasını açarak 2 adet yumurta ve 3 çorba kaşığı su ilave edin. Hazırladığınız karışımı bir sure yoğurduktan sonra tezgahın üzerine alın ve yoğurmaya devam edin. Hamuru top şekline getirin ve üzerine bir tülbent sererek 15 dakika dinlendirin.
Dinlendirdiğiniz hamuru merdane yardımı ile 40 cm çapına gelene kadar açın. 100 gr margarini hamurun tüm yüzeyine sürün. Hamurunuzun ortasından başlayarak dışarıya doğru hareketlerle 6 eşit parça kesin ve parçaları içe doğru üst üste katlayın. Tekrar 10 dakika dinlendirin. Dinlendirdiğiniz hamuru merdane yardımıyla tekrar açın ve daire şekline getirin.
Bir kabın içerinde 1 adet yumurtayı çırpın ve fırça yardımıyla hamurunuzun üzerine sürün. Lor peynirden küçük parçalar alarak hamurun üzerine dizin ve hamuru üçgen şeklinde kapatın. Bir fincan ya da bardak yardımıyla küçük daireler çıkartın. Elinizle istediğiniz gibi şekillendirin.
Kızartma tavasının içine 1 bardak sıvıyağ koyun ve kızgınlaşmasını bekleyin. Yağ yeterince kızdıktan sonra hazırladığınız ufak hamur parçalarını tavaya dizin. Böreğinizi yaklaşık olarak 5-6 dakika kızarttıktan sonra havlu kağıt serilmiş bir tabak içerisine alın ve servise hazır hale getirin.
|
Puf Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160427
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2021
311 defa indirildi / yazdırıldı
|
2-2.5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karbonat
2 kaşık yoğurt
1 yumurta (küçükse 2 tane)
Çekirdekleri çıkarılmış zeytin, peynir, patates, kıymalı harç kullanabilirsiniz
Sıvı yağ
Hamur malzemelerini bir kaba alın ve 8-10 dakika yoğurun. Yoğurduktan sonra hamurun üzerini örterek biraz bekletin.
Ardından hamurdan parçalar alıp tezgahta merdane yardımı ile küçük ve çok ince olmayacak şekilde, çay tabağı büyüklüğünde açın. Resimde boyutunu ve kapatma şekillerini göreceksiniz.
Ortasına iç harcınızı koyun ve "D" şeklinde kapatalım. Kenarlarına çok iyi bastırarak kapatın veya benim gibi ruletle kesin.
Hazırladığınız böreklerinizi kızdırılmış bol sıvı yağda kızartın. Yalnız çok çabuk kızarıyor yanından ayrılmayın.
Kızaran börekleri tabağa alın ve servis edin.
|
Puf Böreği |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161742
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2021
235 defa indirildi / yazdırıldı
|
1,5 su bardağı un
1 adet yumurta
½ su bardağı su
½ çay kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı tuz
İçi için:
200 gram yağsız beyaz peynir (ya da lor peyniri)
¼ demet maydanoz
Kızartmak için:
2 su bardağı Ayçiçek yağı
Unu geniş bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını parmak uçlarınızla açıp yumurtayı kırın.
Unun kenar kısımlarına elenmiş kabartma tozu ve tuzu ekleyin. Azar azar su ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar yoğurun.
Ne çok sert ne de çok yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Gerekirse azar azar un ilave edip hamuru 8-10 dakika kadar yoğurun.
Kıvam alan hamurun üzerine nemli bir mutfak bezi kapatıp oda sıcaklığında 45-50 dakika kadar dinlendirin.
İç malzemesi için; yağsız beyaz peyniri rendenin ince kısmıyla rendeleyin. Maydanoz yapraklarını ince ince kıyıp rendelenmiş peynirle karıştırın.
Dinlenmiş hamuru ufak bezelere bölüp mutfak tezgahı üzerinde yuvarlayın. Hafifçe unlanmış tezgah üzerinde oklava ya da merdane yardımıyla olabildiğince ince açın.
Hamur ruleti ya da kalıp yardımıyla açtığınız hamurları üçgen şeklinde kesin. Tüm hamur bezeleri bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
Üçgen hamur parçalarının yarısını bir kenara ayırın. Kalan üçgenlerin orta kısmına hazırladığınız iç malzemeden yerleştirin.
Üzerlerine birer adet üçgen hamur parçası kapatıp kenar kısımlarının üzerinden hamur ruleti ya da çatal yardımıyla geçin.
Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırın. Muska şekli verdiğiniz puf böreklerini kızgın yağda renk alana kadar kızartın.
Kevgir yardımıyla kağıt havlu üzerine çıkartıp fazla yağını aldığınız börekleri ılık olarak servis edin.
|
Puf Böreği |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172355
Gönderme Tarihi: 30.May.2023
187 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
Hamuru için:
500 g un
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı tuz
50 g tereyağı veya sadeyağ, eritilmiş
15 ml sirke
250 ml su
100 g tereyağı veya sadeyağ, oda sıcaklığında
Harcı için:
200 g beyaz peynir, sert, yağsız ve tuzsuz, ufalanmış
100 g kaşar peyniri, rendelenmiş
1 adet yumurta, çırpılmış
12 dal maydanoz, ince kıyılmış
Açmak için:
100 g un
Kızartmak için:
500 ml ayçiçek yağı
Unu bir tezgâhın üzerine eleyin ve ortasını havuz gibi açın. İçine yumurtayı kırın.
Tuzu, eritilmiş yağı ve sirkeyi ilâve ederek parmaklarınızla karıştırın. İçten dışa doğru una yedirin.
Suyu da yavaş yavaş yedirerek, kulak memesi sertliğinde bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün, 10 dakika dinlendirin.
Hamuru tezgâh üzerinde ileri geri yuvarlayarak rulo şekli verin. 7 eşit parçaya bölün.
Tezgâhı unlayın. Parçaları yuvarladıktan sonra merdaneyle tabak büyüklüğünde açın. Tekrar oklavayla incelterek hepsinden 30 santim çapında hamurlar elde edin.
Yumuşamış tereyağını, fırçayla açılmış her hamura sürün ve bunları üst üste yerleştirin. En üste koyduğunuz hamuru yağlamayın.
Hepsini unlanmış bir tepsiye yerleştirin, üstü örtülü olarak buzdolabında yaklaşık 1 saat bekletin.
Bir kâsede beyaz peyniri, kaşar peynirini, yumurtayı, maydanozu karıştırarak böreğin harcını hazırlayın.
Buzdolabından çıkardığınız hamuru unlanmış tezgâhın üstüne alın.
Hamuru unlayın, oklavaya sarıp yuvarlayarak açın. Çok ince bir hamur elde edinceye kadar açmaya devam edin.
Hamurun alt kenarından dört parmak ilerisine, belirli aralıklarla 1 tatlı kaşığı peynirli harç yerleştirin. Aralarına fırçayla su sürün.
Hamurun altta kalan dört parmaklık kenar kısmını peynirlerin üzerine kapatın. Islanmış yerlerin yapışması için ellerinizle hafifçe kenarlarından bastırın.
Kahve fincanı veya bir hamur ruletiyle peynirli kısımları ortada bırakacak şekilde yarım ay hamurlar kesin. Hamurda oluşan fazlalıkları kesip düzeltin.
Aynı işlemi hamur bitene kadar tekrarlayın.
Derince bir tavada yağı kızdırın ve börekleri içine atın. Arada karıştırın ve börekler kabarıp altın sarısı bir renk alana dek kızartın.
Kâğıt havlu üzerine aldığınız böreklerin yağını süzdürün. Sıcak servis edin.
|
|