| 
 | 
| Pirinçli Mantı (Bartın) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc31471 Gönderme Tarihi: 21.Arl.2008
 3,985 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 İç Malzemesi:
 2 su bardağı pirinç
 ½ su bardağı yağ
 ½ kg. kıyma
 2 adet orta boy soğan
 Tuz
 Karabiber
 Hamur Malzemesi:
 ½ kg. un
 2 adet yumurta
 1 tatlı kaşığı tuz
 yeteri kadar su
 1 paket etsu veya aynı oranda kaynatılmış kemik suyu.
 
 Bir tarafta bir tencere içersinde 2 kaşık margarin yağı ile soğanlar hafifçe börttürülür, daha sonra kıyma katılarak kavrulur. Yıkanıp hazırlanan ve az haşlanmış pirinç tencerenin içine konur ve 1-2 dk. kadar birlikte kavrulur. Daha sonra içine 2 bardak su katılır, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir ve 1 çay kaşığı karabiber serpilip karıştırılır ve kapak yine kapatılır.
 Hamurun Hazırlanışı:
 Unun içine 2 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz konulur, su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur iki parçaya bölünerek her parçası 2-3 mm. incelikte açılır. Bu hamurlar 7-8 cm.lik kareler halinde kesilir. Hazırlanan pirinçli içten, kareler halinde kesilen her hamurun ortasına yarım kaşık kadar konur. Hamurların dört ucu sırayla için üzerine doğru köşelerden kapatılır (Yada dört ucu ortada birleştirilir).
 Fırın tepsisi bir miktar margarin yağı ile yağlanır, hazırlanan parçalar katlanan kısımlar üste gelecek şekilde tepsinin içine yerleştirilir. Üzerine fırça ile sıvı yağ sürülür (veya ocakta alt tarafı kızınca, alt üst edilerek iki taraf kızartılabilir). Kızaran mantılar fırından çıkarılınca daha önce kaynatılan kemik suyundan mantıların üzerini örtecek kadar konur. Tekrar yarım ateş üzerinde, mantılar suyunu çekinceye kadar pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır (Mantılar önceden hazırlanıp, yeneceği zaman suyu konup ateşte pişirilebilir.
 
 
 ML® Pumpum Çorbası için tıklayın
 
 ML® Pumpum Çorbası (görsel)
 
 
  
 
 | 
| Pirinçli Bartın Mantısı | 
|  | buz Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 09.03.2016
 Mesajlar: 36
 Şehir: Yozgat
 | Kısa URL: https://ml.md/lc115443 Gönderme Tarihi: 11.Mar.2016
 2,204 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Bartın İl Kürtür Turizm Müdürlüğü
 
 11000 gr. Un
 100 gr. Yumurta
 5 gr. Tuz
 50 gr. Su
 Harcı İçin;
 1000 gr. Kıyma
 150 gr. Kuru Soğan
 80 gr. Pirinç
 200 gr. Su
 25 gr. Tereyağı
 20 gr. AyçiçekYağı
 250 gr. Et suyu
 5 gr. Tuz
 5 gr. Karabiber
 40 gr. Maydanoz
 
 Unu tepsiye yayınız, ortasına bir çukur açıp yumurtayı ekledikten sonra yoğurmaya başlayınız. Suyu 2-3 bölümde içine yedirerek yoğurmaya devam ediniz. Hamur ele yapışmaz duruma geldikten sonra üzerini folyoyla kapatarak dinlenmeye bırakınız. Bir tavaya sıvı yağı ve tereyağını koyunuz, tereyağı eriyince küp doğramış olduğunuz soğanları ekleyerek kavurunuz.
 5 dakika sonra kıyma ve baharatları ekleyerek kavurmaya devam ediniz. Bu karışımın içine önce pirinç somasında su ilave ediniz. Kanşım suyunu çektikten sonra ince doğradığınız maydanozlan ekleyerek kenara alınız. Dinlendirmeye bırakmış olduğunuz hamuru oklavayla açınız, açarken yapışmaması için un kullanınız. Açtığınız hamuru 3-4 cm büyüklüğünde kare olarak kesiniz. İçine hazırladığınız harçtan 5 gr koyarak bohça şekli veriniz. Önceden yağ sürülmüş tepsiye mantılarınızı diziniz. Önceden 180 dereceye getirilmiş fırınınızda 30-40 dk arasında pişiriniz.( Mantıların dış yüzeyleri seıtleşmelidir.) Pişen mantıyı fırından çıkardıktan sonra, üzerine sıcak et suyu dökünüz. Başka bir tepsiyle üzerini kapatarak mantının et suyunu çekmesi için bekleyiniz. Soğuyan mantıyı servis ediniz.
 
 
  
 
 | 
| Pirinçli Bartın Mantısı | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc115845 Gönderme Tarihi: 01.Nis.2016
 2,993 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 Hamuru İçin:
 1 kg un
 2 yumurta
 Tuz
 Su
 Harcı İçin:
 1 kg kıyma
 3 soğan
 1 su bardağı pirinç
 1 bağ maydanoz
 Tuz
 Karabiber
 1 çay bardağı su
 1 yemek kaşığı margarin
 2 yemek kaşığı sıvıyağ
 Tavuk suyu
 
 Hamur için gerekli olan bütün malzemeler yoğrulur. Sıvıyağ ve margarinin içine soğan, kıyma baharatlar eklenerek kavrulur. Pirinçle beraber su da ilave edilir. Harç suyunu çektikten sonra üzerine maydanoz eklenir. Hazırlanan mantının hamuru oklavayla açılır ve 3-4 cm büyüklüğünde kare kare kesilir. İçine harçtan bir miktar koyulur. Uçları birleştirilerek bohça şekli verilir. Yağlanmış tepsiye dizilen mantılar fırında pişirilir. Pişen mantı fırından çıkarıldıktan sonra üzerine tavuk suyu dökülür ve mantının suyu çekmesi beklenir. Soğuyan mantı servis edilir.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |