|
Pırasa Sarması |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc153534
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2020
333 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet kalın pırasa
İçi için:
1 su bardağı pirinç
100 gram kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı pul biber
Yarım su bardağı doğranmış maydanoz
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Pırasaları bıçağın ucuyla yukarıdan aşağı çizerek kat kat ayırın.
Elde ettiğiniz pırasa şeritlerini tuzlu suda birkaç dakika haşlayın.
Haşladığınız pırasaları suyun içinden kevgirle alın. Suyu daha sonra kullanmak üzere kenara alın.
İç harcı için soğanı yemeklik doğrayın.
Tüm iç malzemesini karıştırıp harmanlayın.
Pırasa şeritlerini bir ucuna ya da ortasına pirinçli harçtan koyup dilediğiniz şekilde sarın.
Hazırladığınız sarmaları tencereye yerleştirip üzerine pırasaların haşlama suyunu ilave edin.
Sarmaların üzerine bir tabak kapatıp pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
Biraz dinlendirdikten sonra ılık servis edin.
|
Pırasa Sarması |
|
kaş
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.01.2016
Mesajlar: 20 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc114036
Gönderme Tarihi: 09.Oca.2016
1,788 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 gr. kalın pırasa
4 adet orta boy soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 adet limonun suyu
1 adet kesme şeker
Tuz, karabiber, pul biber
Pırasaların beyaz kısımlarını bir karış uzunluğunda doğrayın. Her parçayı tam ortasına kadar tamamen kesmeden yarın. Bol tuzlu suda haşlayıp soğuk suya atın. Yemeklik doğranmış soğan ve dolmalık fıstığı zeytinyağında kavurun. Üzerine pirinci ekleyip beş dakika kavurun. Diğer malzemeleri ve yarım su bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekene dek pişirin. Pırasaları katlarına ayırın. Uç kısımlarına iç harçtan koyup muska böreği yapar gibi sarın. Tencereye dizip üzerine tabak kapatın. Bir su bardağı sıcak su ekleyip pişirin.
|
Pırasa Dolması |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc97579
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2014
1,813 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. pırasanın beyaz kısımları
İçi için:
500 g yağlı koyun döşü kıyması
5 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
2 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
10 dal maydanoz
5 dal dereotu
5 dal nane
Pişirmek için:
2 su bardağı etsuyu
1 tatlı kaşığı tuz
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer iç malzemeleri ile iyice karıştırılır.
Pırasalar 4 santim uzunluğunda doğranır, az su ile hafif haşlanır ve tek tarafından merkeze kadar yarılarak yapraklarına ayrılır.
Pırasa yaprakları kazırlanan iç ile sarılarak sıktırılır ve bir tencereye dizilir.
Üzerine etsuyu ve tuz eklenir. Hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
|
Pırasa Sarması |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96345
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2014
1,684 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo pırasanın beyaz kısımları
500 gr yağlı koyun döşü kıyması
5 soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
2 kahve fincanı pirinç
1 kahve fincanı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
10 dal maydanoz
5 dal dereotu
5 dal nane yada kuru nane
Pişirmek için:
2 su bardağı etsuyu
1 tatlı kaşığı tuz
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer malzemelerle iyice karıştırılır.
Pırasanın beyaz kısımları 3-4 cm uzunlukta kesildikten sonra hafif haşlanır, katmanlarına ayrılır ve hazırlanan içle sarılır, tencereye dizilir. Et suyu ve tuzu eklenir.
Sarmaların üzerine önce bir tabak kapatılır sonra tencerenin kapağı kapatılarak hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
|
Pırasa Dolması |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc85851
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2013
1,908 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
150 g dana kıyma
1 çorba kaşığı baldo pirinç
4 dal pırasa
1 çorba kaşığı biber salçası
6-7 dal ayıklanmış maydanoz
6-7 dal ayıklanmış dereotu
6-7 dal ayıklanmış nane
2 orta boy soyulmuş ve doğranmış domates
3 çorba kaşığı zeytinyağı
200 mililitre su
1 orta boy ince doğranmış soğan
1 tutam tuz ve karabiber.
Pırasaları 10-12 santimetre uzunluğunda kesin. Daha sonra üç katman kalacak şekilde içlerini oyun. Kıyma, pirinç, biber salçası, maydanoz, dereotu, nane, tuz, karabiber ve zeytinyağını karıştırarak dolmanın iç harcını oluşturun ve pırasaları bu harçla doldurun. Doğranmış soğanları, yumuşayıncaya kadar yaklaşık beş dakika tencerede zeytinyağında karıştırarak soteleyin. Sonrasında domatesleri ilave edin. Pırasa dolmalarını ve suyu ilave edip kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.
|
PIRASA DOLMASI |
|
banyan
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.12.2011
Mesajlar: 29 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc70704
Gönderme Tarihi: 13.Arl.2011
2,469 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet pırasa
200 gram kıyma
1 adet soğan
1 çay bardağı pirinç
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
Tuz, karabiber
3 diş sarımsak
1 adet domates
2 çay bardağı su
3 bardak suyu tencerede kaynatın. Pırasaların beyaz kısımlarını bir parmak uzunluğunda kesin. Kaynayan suyun içine atıp 5 dakika haşlayın. Ardından soğuk suyun içine atıp pırasaların içlerini çıkarın, tek kat haline getirin. Başka bir kabın içinde rendelenmiş soğanı, kıyılmışmaydanozu ve taze naneyi ilave edin. Üzerine ezilmiş sarımsak, kıyma, pirinç, salça, rendelenmiş domates, baharat ve suyu koyup karıştırın. Bu karışımı pırasaların içine doldurun. Kenarlarını domates kabukları ile kapatın ve tencereye dizin. Üzerine çok az su ekleyin, kısık ateşte 20 dakika pişirin ve ocaktan alıp sıcak servis yapın.
|
Sarma Pırasa |
|
adem elması
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.10.2011
Mesajlar: 46 Şehir: Kocaeli |
Kısa URL: https://ml.md/lc68819
Gönderme Tarihi: 10.Ekm.2011
2,349 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 pırasa
250 gr kıyma
1 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı salça
1 soğan
Tuz
Karabiber
Maydanoz
Pırasaların kalın beyaz kısımlarını dört parmak genişliğinde doğrayın. Doğradığınız pırasaların ortasından yarısına kadar bıçakla kesik atın.sonra pırasaları kaynayan suda 5 dakika kadar haşlayın. Pırasalar soğuyunca katlarını ayırın. En ucuna iç harcını koyup rulo şeklinde sarın.İç kısımdaki pırasaları büyük parçalara ekleyerek sarın Sardığınız pırasaları tencereye sıraladıktan sonra üzerine 1-2 çorba kaşığı z.yağ gezdirip, tuzunu serpin. Sarmaların hizasına kadar pırasaları haşladığınız sudan koyun. Üzerine bir tabak kapatarak pişmeye bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısın. Kısık ateşte pırasa ve pirinçler pişip suyunu çekene kadar pişirin
|
Pırasa Dolması |
|
Sermin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.07.2005
Mesajlar: 44 Şehir: Çeşme/İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc65960
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2011
2,480 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. kalın pırasa
2 adet soğan
250 gr. kıyma
4 çorba kaşığı pirinç
1 çorba kaşığı salça
2 su bardağı su
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım demet maydanoz
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet yumurta sarısı
1 adet limonun suyu
Tuz, karabiber
Pırasaların beyaz kısımlarını üç parmak boyunda kesin. Az suda beş dakika haşlayın. Süzüp, kenara alın. İnce kıyılmış soğan, kıyma, pirinç, salça, sıvıyağ, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi yoğurun. Pırasa halkalarını birbirinden ayırın. İçlerine haç doldurup, tencereye dizin. Üzerine su ve tereyağı ekleyin. Orta ateşte 20-25 dakika pişirin. Yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın, yemeğin suyuyla ılıtıp, tencereye ekleyin. Beş dakika daha pişirin ve servis yapın.
Fotoğraf "sis" tarafından gönderildi. 13.12.2015
|
Pırasa Dolması |
|
ERGUN
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.07.2005
Mesajlar: 99 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc65344
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2011
3,879 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ergun Köknar
1 kg. dolmalık pırasa
2 baş soğan
250 gr. dolmalık kıyma
2 çorba kaşığı pirinç
2 adet yumurta
1 adet limon
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı katıyağ
Yeterince maydanoz, tuz, karabiber.
Pırasaları yıkayıp, sakallarını kesiniz. Yeşil kısmıyla beyazını keserek ayırınız. Beyazlarını alıp 5-6 santim boyunda doğrayınız. Tekrar iyice yıkayınız. Çok az suyla haşlayınız. Pırasalar az bir şey yumuşayınca ateşten alıp, suyunu süzünüz. Etli dolma içini daha önce tarif ettiğimiz gibi hazırlayınız. Haşladığınız pırasaların her katını bir yanından keserek ayırınız. Yaprak yaprak olan pırasa katlarına bu içten koyup, kapatarak sarınız. Kuşhaneye hazırladığınız dolmaları itinayla diziniz. Suyunu ve yağını ilave edip, orta hararetli ateş üzerinde ağır ağır pişiriniz, indireceğinize yakın limonu yumurtayla karıştırınız, dolmaların üzerine dökerek, terbiyesini katınız. Bir taşım kaynatıp kuşhaneyi ateşten alınız. Sıcak sıcak ikram ediniz.
|
Etli Pırasa Dolması |
|
büyük sultan
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.10.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc56579
Gönderme Tarihi: 07.Ekm.2010
2,823 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg pırasa
250 gr kıyma
1 soğan
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı sıvıyağ
1 domates
1 çorba kaşığı domates salçası
3-4 dal maydanoz
1 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber
Pırasaları temizleyin. Beyaz kısımlarını 6'şar cm uzunluğunda kesip 5 dakika kaynar suda bekletin. Her parçanın 4-5 katı kalacak şekilde içini çıkartarak dolmalık pırasaları hazırlayın. Pirinci tuzlu suda diri kıvamda haşlayın. Soğanları ve maydanozu kıyın. Domatesi soyup doğrayın. Sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı pembeleştirin. Kıymayı ekleyip kavurun. Domates, salça, pirinç, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Bir kaşık maydanozu ayırıp kalanını kıymalı karışıma ekleyin. Hazırladığınız malzemeyle pırasaların içini doldurun. Dolmaları tencereye dizip üzerine 1 bardak sıcak su dökün ve 15 dakika pişirin. Ayırdığınız kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 27.04.2023
|
PIRASA DOLMASI |
|
Ali Baba'nın Tarifleri
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.10.2010
Mesajlar: 40 Şehir: Kocaeli |
Kısa URL: https://ml.md/lc56555
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2010
2,525 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pırasaların püsküllerini ve alttaki yeşil kısımlarını kesip atmalı. Beyaz kısımlarının üst kabuklarından bir iki yaprak soyduktan sonra, temizce yıkamalıdır. Bunları, takriben onar santim boyunda parçalara ayırmalı ve haşlamalıdır. Sonra, bu parçaların her birinden uzunlama olarak silindir - boru şeklinde kabuklar çıkarmalıdır. Dolmalara göre hazırlanmış kıyma, soğan, maydanoz, tuz ve pırasa için karabiber yerine, (dövülmüş kırmızı biber) ve pirinç harcından yapılmış içi doldurarak bir lengere dizmeli, et suyunu ve domates salçasını da üzerlerine gezdirerek kapağını sıkıca örtmeli ve yavaş ateşte pişirmelidir.
|
PIRASA DOLMASI |
|
YaseminT
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.11.2007
Mesajlar: 75 Şehir: Merzifon |
Kısa URL: https://ml.md/lc19224
Gönderme Tarihi: 10.Kas.2007
2,486 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
1 kg. pırasa
2 adet soğan,
250 gr. kıyma,
2 kaşık pirinç,
2 yumurta,
1 limon,
1 kaşık salça,
1 kaşık yağ,
maydanoz,
tuz,
karabiber.
Yapılışı:
1- Pırasaların kalın beyaz kısımlarını 6 cm. boyunda yeşil kısımlarına kadar doğrayınız.
2- Yıkayıp az su ile biraz haşlayınız.
3- Suyunu süzünüz.
4- Etli dolma içini hazırlayınız.
5- Pırasaların her katını açıp içle doldurup bir tepsiye veya tencereye diziniz.
6- Su ve yağ ilave edip orta hararetli ateşte pişiriniz.
7- İneceğine yakın terbiyesini koyup bir taşım kaynatıp ateşten alınız.
İçin Yapılışı:
1- Kıymanın içine incecik doğranmış 2 adet soğanı koyunuz.
2- Pirinci ayaklayıp yıkayıp kıymaya ilave ediniz.
3- Maydanozu ayıklayıp yıkayıp kıyıp kıymaya katınız.
4- Tuzu, karabiberi, et yağsızsa 1 kaşık yağ koyup kıymayı iyice karıştırınız.
5- Sert olmaması için azıcık suyla sulandırıp pırasaya sarınız.
Terbiyesi:
2 yumurta sarısını bir limon suyu ile iyice ezip biraz suyla sulandırıp dolmaya ilave edip, bir taşım kaynatıp ateşten alınız.
|
Pırasa Sarması |
|
Lezzet İşçisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.12.2006
Mesajlar: 50 Şehir: Malatya-Darende |
Kısa URL: https://ml.md/lc15273
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2007
2,775 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet kalın pırasa
200 gr orta yağlı kıyma
1 adet küçük kuru soğan
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı domates salçası
Yarım çorba kaşığı biber salçası
8-10 dal maydanoz
5-6 dal dereotu
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı su
Tuz, karabiber
Pırasaların beyaz kısımları az yumuşayacak kadar haşlanır. Daha sonra 3 parmak eninde doğranır. İç malzemesi karıştırılır, 1 su bardağı su eklenir. Pırasa dilimleri ortadan kesildikten sonra katlara ayrılır. Elde edilen dikdörtgen parçanın kenarına iç konur ve rulo şeklinde sarılır. Sarmalar tencereye dizilir, üzerine 1 su bardağı su gezdirilir, düz tabak kapatılır. Orta ateşte yarım saat pişirilir.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 27.04.2023
|
|