|
Pilav Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95844
Gönderme Tarihi: 12.Şub.2014
1,779 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2007
Bulgur: Pilav pişirilmeye hazırlanması pirince çok benzer. B vitaminlerince zengin olan bulgurun ıslatma, işlemine tabi tutulmaması nedeniyle besin değeri korunmuş olur. Kaynar suya veya et suyuna atılan bulgur kaynayıncaya kadar hafif karıştırılır. Kapağı kapatılarak 20 dk. hafif ateşte pişirilir. Bulgur, su ve tuz karışımı istenirse 30 dakika kaynatılarak 173 C0(350 F0) hararetteki fırında da pişirilebilir. Suyu çektirilen pilava tereyağı veya sıvı yağ ocakta kızdırılarak ilave edilir. İstenirse mevsim sebzeleri soteleşerek bulgura eklenir ve 1-2 dk. daha soteleme işlemine devam edilir. Sonra kaynar su, et veya tavuk suyu ilave edilip taneler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Pirinç: İyi pişirilmiş pirinç, tenceredeki bütün suyu çekmiş olur. Eğer pişirme esnasında suyunu çektiği halde pirinç sert ve yapışıksa biraz daha su eklemesi yapılabilir. Pilavın lezzetli olmasında kalitesi kadar hazırlama ve pişirme teknikleri de etkili olur. Uzun taneli pirinçlerin nişasta miktarı fazla olduğundan daha çok su çekerler. Pişme sırasında bünyelerindeki nişastanın bir kısmını da suya bırakırlar. Orta ve kısa taneli pirinçlere oranla çok yüksek ısı derecelerinde jelâtinleşirler. Usulüne uygun hazırlanmış uzun taneli pirinçler demlendirme süresinde de şişer, pilavın güzel görünümlü olmasını sağlar. Orta ve kısa uzunluktaki pirinç taneleri pişirilme esnasında daha da kısalarak ufalanır. Görünümleri güzel olmaz. Pilavı da lapa olur.
Pilav genellikle yemek servisinden 1 saat önce taze hazırlanmalı ve sıcak olarak sunulmalıdır. Taze pişirilen pilavın lezzet ve görünüşü daima daha güzel olur.
Pirincin çok taze ve yaş olmaması, kaliteli olması, doğru şekilde saklanması önem taşır. Pirinç hava almayacak şekilde kavanozda, nem almayacak bez torbalarda serin ve karanlık bir yerde 1 yıl süre ile saklanabilir. Depoda saklanan pirinç, bekleme esnasında kendi neminden kaybedeceğinden daha çok su çeker, pişirme süresi de uzar. Taze pirincin ise nemi yüksek olduğundan pilavı tane tane olmaz. O nedenle taze ve havalandırılmış pilavlık pirinçten yapılan pilav daha iyi olur.
Pilavın özelliğine uygun pirinç cinsi seçilmelidir.
Pişen pirincin hacmi doğal olarak artar. 1 ölçü pirinç piştiğinde 3 ölçü pirinç olur.
Genel olarak bir porsiyon ana yemek için 6070 g, garnitür için 40-45 g pirinç kullanılmadır.
Pilav pişirilirken ilave edilecek su miktarı pirincin cinsine göre değişir. Genellikle pilavlık için sıkça seçilen 1 ölçü baldo pirinç için 1.5-2 ölçü su, et veya tavuk suyu eklenmesi uygun olur.
Pilavın pişirilmesi esnasında ilave edilen su mutlaka sıcak olmalıdır.
Pilava su ilavesi yapıldıktan sonra önce orta ısıda kaynatılıp sonra ısısı azaltılmalıdır.
İyi sonuç almak için pilav piştikten sonra (suyunu çektikten sonra)mutlaka demlendirilmelidir. Bu esnada pilav tenceresinin üstüne kalın, temiz beyaz bir kağıdın kapatılması uygun olur.
Pilavın besin değerini ve lezzetini arttırmak, güzel görünümünü sağlamak için uygun şekilde hazırlanan yardımcı malzemeler (sebzeler, baharat ve otlar, çeşitli et ve ürünleri, vb.) pişmeden önce veya piştikten sonra pilava ilave edilerek çeşitlendirilir.
İyi Hazırlanmış Pilavın Özellikleri:
Pişirilmiş pilavda pirinç tane tane olmalı, birbirine yapışmamalıdır.
Pilav lapa olmamalıdır.
Pişen pirinç taneleri yumuşak olmalı, dişe sert gelmemelidir.
Pirinç taneleri parlak olmalıdır.
Pilavın kendine has kokusu olmalı yanık veya sası kokmamalıdır.
Sade pişirilen pilav beyaz olmalıdır.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 07.06.2023
|
Mükemmel Pilav Pişirme |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173709
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2023
193 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kriteri pirinçlerin tane tane olmasıdır. Basitçe söylemek gerekirse, pirinciniz lapa gibi, yapışkan ve topaklı çıkıyorsa bu pişirme hatasından kaynaklanabilir. Tane tane pilav için pirinci yapıştırmayan püf noktaları derledik.
Pirinç nişastalı bir ürün olduğundan pişerken yapışabilir. Bu yüzden pilav pişirmek zor denir. Herkes tane tane pilav yapamaz. Pilav yapmanın ilk kuralı pişirmeden önce pirinci yaklaşık bir saat suda bekletmektir. Burada yeterince su eklendiğine emin olmak gerekiyor. Tane tane pilav için pirincin yapışmasını önleyen önerilerimizi sizler için derledik.
1. Ölçüsünü ayarlayın. Pirinci tane tane pişirmenin kurallarından biri de ölçüdür. Pirinç ve su oranını pirincin türüne göre ayarlayın.
2. Pirinci durulayın. Pirinci pişirmeden önce durulamak, dışarıda ona yapışan fazla nişastayı giderir. Nişastanın gitmesi yapışkanlığı azaltır.
3. Biraz zeytinyağı ekleyin. Birkaç yemek kaşığı zeytinyağı dökün. Bu, pirincin dibe yapışmasını önler.
4. Pişirme süresine dikkat edin. İdeal pişirme için 20 ila 25 dakika önerilir. Bununla birlikte, her pirinç türü farklı pişirme gerektirdiğinden, pirincin durumunu sık sık kontrol etmek önemlidir.
5. Tavaya limon suyu dökün. Limondaki sitrik asit, pirincin tavanın dibine yapışmasını önler. Pirinç kaynamadan önce taze sıkılmış bir limonun suyunu eklemeniz yeterli.
|
Pilav Pişirmenin Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175996
Gönderme Tarihi: 16.Oca.2024
134 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pirinci tane tane pişirmenin kurallarından biri de ölçüdür. Pirinç ve su oranını pirincin türüne göre ayarlayın.
Pirinci pişirmeden önce durulamak, dışarıda ona yapışan fazla nişastayı giderir. Nişastanın gitmesi yapışkanlığı azaltır.
Birkaç yemek kaşığı zeytinyağı dökün. Bu, pirincin dibe yapışmasını önler.
İdeal pişirme için 20 ila 25 dakika önerilir. Bununla birlikte, her pirinç türü farklı pişirme gerektirdiğinden, pirincin durumunu sık sık kontrol etmek önemlidir.
Limondaki sitrik asit, pirincin tavanın dibine yapışmasını önler. Pirinç kaynamadan önce taze sıkılmış bir limonun suyunu eklemeniz yeterli.
|
Pirinç Pilavının Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176318
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2024
171 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tane tane pirinç pilavı yapmak için birkaç püf noktası şunlar olabilir:
Doğru Pirinç Seçimi: Uygun pirinç seçimi pilavın kıvamını önemli ölçüde etkiler. Genellikle pilav için uzun taneli, aromatik pirinç türleri tercih edilir. Örneğin, basmati veya uzun tane pirinçler idealdir.
Pirinci yıkamak, üzerindeki fazla nişastayı temizler ve pilavın tane tane olmasına yardımcı olur. Pirinci birkaç kez soğuk suyla yıkayın, ardından bir süzgeçte suyunu süzerek bir kenarda bekletin. Bu, pilavın daha iyi ayrılmasına yardımcı olur.
Pilavın tane tane olması için bir miktar yağ eklemek önemlidir. Pilavı kavurmadan önce tencereye sıvı yağ veya tereyağı ekleyerek pirinçleri önceden yağlayabilirsiniz.
Pirinçleri kısık ateşte, hafifçe altın rengini alana kadar kavurmak pilavın tane tane olmasını sağlar. Ancak, pirinçleri çok fazla kavurmak pilavın kıvamını etkileyebilir, bu nedenle dikkatli olun.
Pirinç pilavının su oranı önemlidir. Genellikle 1 su bardağı pirinç için 2 su bardağı su kullanılır. Ancak, pirincin cinsine ve pilav tarifinize bağlı olarak su oranını ayarlamak gerekebilir.
Pilavın pişmesinden sonra on dakika kadar dinlendirilmesi, buharın içinde kalan pirinçlerin daha iyi ayrılmasına yardımcı olur. Kapaklı bir tencerede dinlendirme işlemi pilavın daha iyi olmasını sağlar.
|
Pirinç Pilavının Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178894
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2024
64 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şehriye olarak arpa şehriye kullanacaksanız yıkamayın.
Pirinçleri tencereye koymadan hemen önce yıkayın.
Yıkadıktan sonra uzun süre bekletmeyin.
Yıkadığınız pirinçleri hafif sıcak suda bekletirseniz daha tane tane olacaktır.
Kesme şeker ve limon pilavınızı daha parlak yapacaktır.
|
|