Kısa URL: https://ml.md/lc42443
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2009
2,924 defa indirildi / yazdırıldı
1 Peynirin hazırlanışı:
Kaşar peynirin dış sert kısımlarını keserek çıkartın. Peyniri büyük kare parçalar halinde doğrayın. Kaşar peyniri yerine aynı sertlikte daha değişik peynirler de düşünebilirsiniz. Peynir parçalarının hepsinin eşit büyüklükte ve aynı şekilde kesilmiş olmaları gereklidir.
2 Peynirin Sarılışı:
Peynir parçalarını taze asma yapraklarına tek tek sarın. Peyniri yaprağın ortasına, yaprağın sapından 2,5 cm. içe doğru yerleştirin. Kenar kısımları peynirin üzerine doğru kapatın ve paket haline getirin. Taze asma yaprağı yerine salamura yaprak da kullanabilirsiniz. Ancak yaprakların fazla suyunun iyice alınmış olması gereklidir. Peynir parçalarını yaprakların tam orta kısımlarına yerleştirin. Ve tam bir dolma şeklinde yaprakları peynire sarın.
3 Pişirilmesi:
Fırına koyabileceğiniz bir kabın alt kısmını yağlayın. Yaprağa sarılı peynirleri bu kaba yan yana dizin. Yaprakların üst kısımlarını da hafifçe yağlayın. Tepsiyi fırına koyup 15 dakika pişirin. Yaprağa sarılı peynirleri tepsiye yerleştirirken, yaprakların açık kısımlarını alta getirmeğe çalışın. Böylece pişerken sarmalar açılmayacak ve şekilleri bozulmayacaktır.
4 Servis Yapılması:
Fırında piştikten sonra yapraklar hafifçe kararacaktır. Yapraklar karardıktan sonra tepsiyi fırından çıkarın. Kızarmış ekmek dilimleri ile yaprağa sanlı peynirler servis yapabilirsiniz.
Not: istediğiniz takdirde peynirin yanında servis yapacağınız ekmekleri kızarttıktan sonra üzerlerine hafifçe tereyağı da sürebilirsiniz.
Kısa URL: https://ml.md/lc150762
Gönderme Tarihi: 25.May.2020
678 defa indirildi / yazdırıldı
10-12 adet taze asma yaprağı
1 su bardağı lor peyniri
Zeytinyağı
Çörekotu
Limon
Asma yapraklarını kaynar suyun içinde 1' er dakika kadar bekletip zeytinyağı ile harmanlayalım.
Tıpkı dolma yapar gibi lor ve çörek otunu karıştırıp bu harç ile saralım. Yüksek ateşte kızmış ızgara döküm tavada altını ve üstünü 2' şer dakika ızgaralayalım. Üzerine limon sıkarak servis edebilirsiniz.
Kısa URL: https://ml.md/lc163436
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2022
282 defa indirildi / yazdırıldı
500 gram salamura asma yaprağı
Yarım çay bardağı şehriye
Yarım su bardağı+2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı bulgur
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı su
1 adet soğan
Yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
200 gram kızartılmış peynir
Yarım limon
Şehriyeyi yarım su bardağı eritilmiş tereyağında kavurun. Ardından bulgur ve pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Su ilave edip kısık ateşte pişirin. Ocaktan alıp üzerine kıyılmış soğanı ekleyerek karıştırın ve kapağı kapalı olarak 10-15 dakika dinlendirin. Ilındığında baharatları ekleyip karıştırın.
Asma yaprağınız salamura ise 10 dakika ılık suda dinlendirip sonra akan suyun altında yıkayın ve elinizde hafifçe sıkıp suyunu alın. Taze yaprak kullanıyorsanız tuzlu kaynar suya batırıp çıkarın. 1 adet asma yaprağını düz bir zemine yayın. Varsa sapını temizleyin. Ortasına 1 tatlı kaşığı harç koyup sigara böreği gibi sarın. Tüm asma yaprağı ve harcı aynı şekilde hazırlayın.
Tencerenin tabanına bir sıra asma yaprağı yayın. Üzerine sarmaları gelişigüzel yerleştirin. Üzerine dilimlenmiş sade kızarmış peynir ve limon dilimleri koyun. Küçük parçalara ayrılmış 2 yemek kaşığı tereyağını serpiştirip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte kontrol ederek pişirin. Kızartılmış peynir dilimleriyle birlikte servis yapın.