| 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | blackangel.oba Yeni Üye
 
  
 Kayıt: 19.01.2006
 Mesajlar: 3
 
 | Kısa URL: https://ml.md/lc947 Gönderme Tarihi: 19.Oca.2006
 6,081 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 Tavuk
 1 çay bardağı yoğurt
 1 çay bardağı sıvı yağ
 1 çay bardağı tavuk suyu
 4 yumurta
 çay kaşığı ucuyla karbonat
 kuş fıstığı
 kuş üzümü
 100 gram badem içi
 yedi türlü baharat
 karabiber
 500 gr kadar un
 750 gram pirinç
 
 Tavuk ve pilav pişirilir, tavuk fırında az kızartılır. Ayrı bir kapta kabukları soyulmuş badem ve kuş fıstığı hafif yağda pembeleştirilir. Soğutulmuş pilava 1 avuç badem, kuş fıstığı, kuş üzümü, karabiber ve baharat konup karıştırılır.
 Un, yoğurt, yumurta, karbonat, tavuk suyu yoğrularak hamur haline getirilir. İki bezeye ayrılır, üste konulacak beze daha küçük olur.
 Kubbe şekli verilen özel perde pilav tenceresinin içine katı yağ sürülür, bademler kalp şekilleri verilerek üzerine dizilir. Hamur açılarak tencere içine sıvanır. İçine bir sıra pilav, bir sıra parçalanmış tavuk dizilir.
 İşlem pilav bitene kadar devam eder. En üstte kalan hamur açılarak kapak olarak kapatılır ve kenarları sıkıştırılır.
 Hamurun da üstü yağlanarak fırına atılır. Veya közü bol kül içinde gezdirilerek pişirme kıvamına getirilir. Piştikten sonra özel tencere ters çevrilerek kubbe haline gelen yekpare yemek üstünden kesilerek ve yan yufkalar dilimlenen sininin içinde bir çiçek halinde şekil verilerek ikram edilmeye başlanır.
 
 
 ML® Perde Pilavı için tıklayın
 
 
 
   Fotoğraf "tapik" tarafından gönderildi. 08.09.2020
 
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | Hiç Kimse Super MOD
 
  
 Kayıt: 10.02.2006
 Mesajlar: 771
 Şehir: Bahçelievler/ANKARA
 | Kısa URL: https://ml.md/lc1325 Gönderme Tarihi: 19.Mar.2006
 5,264 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 su bardağı pirinç
 1 piliç veya keklik (haşlanmış)
 2,5 çorba kaşığı margarin veya tereyağı
 1 çorba kaşığı çam fıstığı, 2 çorba kaşığı üzüm
 2 çorba kaşığı badem (kabuğu haşlanarak çıkarılmış)
 3,5 su bardağı piliç suyu, tuz ve karabiber
 Hamuru için:
 1 küçük paket margarin (yumuşak, 125 gr.)
 2 yumurta, 1,5 çay kaşığı tuz, 2,5 su bardağı un
 
 Pirinç ayıklanıp yıkanır, ılık tuzlu suda yarım saat bırakılır.
 Badem ve fıstık, yağda pembeleştirilip alınır.
 Aynı yağda süzülmüş pirinç birkaç kere çevrilir. Sıcak piliç suyu konup pişirilir (önce harlı, sonra orta, en son hafif ateşte).
 20 dakika kapak açılmadan demlenir. Sonra pirinçler ezilmeden karıştırılır.
 Kavrulmuş fıstık, badem ve kuş üzümü, küçük parçalara ayrılmış piliç eti, tuz, karabiber, pilava ilave edilir.
 Hamuru için, 1 küçük paket margarin ile 2 yumurta ve tuz ezilir; 2,5 bardak un ile yoğrulur. Merdane ile 2- 3 mm. kalınlıkta açılıp yağlanmış, yuvarlak dipli bir tencereye yerleştirilir. (Kenarlarından hamur sarkmalıdır.)
 Hazırlanan iç pilav hamurun üzerine boşaltılıp kaşık ile bastırılarak sıkıştırılır. (Pilav sıcak olmalıdır.)
 Sarkan hamurlar üzerine kapatılır. Orta hararetli fırında, kızartılıp servis tabağına ters çevrilir.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | nurnur Editor
 
  
 Kayıt: 29.07.2005
 Mesajlar: 300
 Şehir: Bahçelievler ANKARA
 | Kısa URL: https://ml.md/lc2837 Gönderme Tarihi: 29.Nis.2006
 5,099 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 su bardağı pirinç
 bir hindi budu ya da üç tavuk budu
 1/2su bardağı badem (kavrulmamış)
 250 gr tereyağı ya da margarin
 1 tatlı kaşığı karabiber
 isteyen 1 çorba kaşığı kuş üzümü ve 1 çorba kaşığı çam fıstığı ilave edebilir
 HAMURU İÇİN:
 3 yumurta
 1/2 çay bardağı sıvıyağ
 1 çorba kaşığı yoğurt
 1çorba kaşığı silme tuz
 2 çorba kaşığı su
 kulak memesi kıvamından az katıca bir hamur olacak kadar un
 
 Tavuk ya da hindi butları haşlanır, pilav pişirmek için suyu bir tencereye alınır. Butlar kemiklerinden ayrılır, parçalanır ve 2 çorba kaşığı tereyağı ya da margarinde kızartılır. Tavaya alındığında tuzla va az bir miktar köri ve karabiberle tatlandırılır, tuz ilave edilir beklemeye alınır. Bu arada pilav pişirilir demlenmeye bırakılmadan karabiber ilave edilir arzuya göre. Soğumaya bırakılır pilav ve tavuk. Bu arada kavrulmamış bademler haşlanır ve kabukları ayıklanıp ikiye bölünür, bir kenara alınır. Hamuru için önce yumurtalar derin bir kaseye konur çırpılır tuz ilave edilir. Daha sonra yoğurt, sıvıyağ ve su ilave edilir iyice birbirlerine karışmaları sağlanır. En son olarak kıvama gelinceye kadar un ilave edilir ve hamur dinlenmeye bırakılır. Üzerine nemli bir bez örterek 30 dakika dinlendirilir. Çukur büyük bir borcam alınarak(bakır bir çukur kap daha uygun olur aslı bakır çukur tencerede pişer)her tarafı iyice tereyağı ile kalın bir tabaka olacak şekilde yağlanır, bademlerin bir kısmı kabın içine yağa yapıştırılır. Hamur kabın şekline göre kenarlarından az bir miktar dışarı taşacak şekilde açılır ve kaba yerleştirilir. Fırın 180 derecede ısıtılmaya bu aşamada başlanmalıdır. Kaba yerleştirdiğimiz hamurun içine bir kat pilav üzerine badem üzerine tavuk sonra yine bir kat pilav alttaki malzemeleri örtecek kadar, sonra malzeme bitene kadar aynı işleme devam edilir. En üstteki kat pilavdan olmalıdır.
 
 Not: Kuş üzümü ve çam fıstığı ilave etmek isteyenler bunları tereyağında kavurup pilavın içine ilave edip karıştırmalıdırlar. Sıcak servis yapılmalıdır.
 
 
 ML® Perdeli Tavuk için tıklayın
 
 
 
 | 
| Perdeli pilav | 
|  | -BMW- Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 17.04.2006
 Mesajlar: 164
 Şehir: Niğde
 | Kısa URL: https://ml.md/lc3623 Gönderme Tarihi: 11.May.2006
 4,955 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 4 Tavuk gögsü
 1/2 kg pirinc
 i/2 kg un
 250 gr badem
 4 kasik yoğurt
 1 tutam tuz
 3 yumurta
 Karbonat (1 çay kasigi )
 Karabiber
 Margarin
 1 çay bardagi sivi yag
 
 Hamur: 1 paket margarin, 4 kasik yoğurt, 1 tutam tuz, 3 yumurta, aldigi kadar un, 1 kasik karbonat veya kabartma tozunu hamur yapip, 20 dakika bekletin.
 Tavugu haslayip, didikleyin. Pilavi pisirin.(pirince 3 su bardagi su ile, ve 1 çay bardagi sivi yagda yapin) Pisen pilava tavuklari karistirin. Kabugu soyulmus tatli bademi hafifçe çevirin ve onu da karistirin. Hamuru ikiye bölün ve yaglanmis tepsiye hamurun yarisini açip koyun. Tepsinin yüksek kenarli ve yuvarlak olmasina dikkat edin. Hamurun içine pilavi koyun ve düzeltin. Ikinci parça hamuru da açin ve üzerine hava almayacak sekilde kapatin. Üzerini kalan bademlerle süsleyin. 170°C'de 20 dakika pisirin.
 
 ML® Perdeli Tavuk (görsel)
 
 
 
 | 
| Perde Pilavı | 
|  | siyami Super MOD
 
  
 Kayıt: 26.09.2006
 Mesajlar: 1925
 Şehir: izmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc7564 Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2006
 4,729 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 adet orta büyüklükte piliç
 2 su bardağı pilavlık pirinç
 2 çorba kaşığı tereyağı
 1 çorba kaşığı çamfıstığı
 1 çorba kaşığı kuşüzümü
 2 çorba kaşığı haşlanmış badem
 3,5 su bardağı piliç suyu
 Tuz
 Karabiber
 Hamuru için:
 1 paket margarin
 2 adet yumurta
 2,5 su bardağı un
 1 çay kaşığı tuz
 
 İyice ayıklanarak yıkanmış olan pirinç, tuzlu ılık suda yarım saat kadar bekletilir. Sonra uygun bir tencerede yağ eritilir. Badem ve fıstık eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. İçine pirinç ve sıcak piliç suyu konup pişirilir. 15 dakika kadar demlendirilir ve pirinçler ezilmeden karıştırılır. Hazırlanan pilava fıstık, badem, kuşüzümü, küçük parçalar halinde kesilmiş olan piliç eti, yeterince tuz ve karabiber ilave edilir. Ayrı bir kapta 2,5 su bardağı un, margarin, yumurta ve tuz yoğrulur. Hamur açılır ve yağlanmış uygun büyüklükte bir tepsiye kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirilir. Sıcak olan pilav hamurun içine boşaltılır ve kaşık ile bastırılarak sıkıştırılır. Sarkan hamurlar üzerine kapatılır, orta hararetli fırında kızartılarak servis tabağına ters çevrilir.
 
 
 | 
| Perde Pilav | 
|  | akdeniz Yamak
 
  
 Kayıt: 13.12.2006
 Mesajlar: 5
 Şehir: İst.
 | Kısa URL: https://ml.md/lc9656 Gönderme Tarihi: 13.Arl.2006
 5,464 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://serinmavi.blogcu.com
 
 Hamuru için:
 Bir çay bardağı yoğurt
 Bir çay bardağı sıvı yağ
 Bir çay bardağı tavuk suyu
 Üç yumurta
 1 tatlı kaşık yuz
 Aldığı kadar un
 Pilav için:
 Çam fıstığı
 Kuş üzümü
 150 gram badem içi,
 Karabiber
 Tuz
 Bir çay kaşığı taçın
 1kg pirinç
 
 Yapılışı:
 Tavuk  iyice haşlanır ve suyuna pilav pişirilir. Ayrı bir kapta kabukları soyulmuş badem ve çam fıstığı hafif yağda pembeleştirilir. Soğutulmuş pilava 1 avuç badem, çam fıstığı, kuş üzümü, karabiber ve tarçın konup karıştırılır.
 Un, yoğurt, yumurta,  tavuk suyu yoğrularak yumuşak bir hamur haline getirilir. İki bezeye ayrılır, üste konulacak beze daha küçük olur.
 Kubbe şeklindeki bakırdan imal edilmiş özel perde pilav tenceresinin içine bolca katı yağ sürülür, bademler istenilen şekiller verilerek üzerine dizilir. Hamur açılarak tencere içine dikkatlice yayılır. İçine bir sıra pilav, bir sıra parçalanmış tavuk dizilir.
 İşlem pilav bitene kadar devam eder. En üstte kalan hamur açılarak kapak olarak kapatılır ve kenarları sıkıştırılır.Tencerenin kapağı kapatılır.
 200C fırındaher yazı kızarana kadar pişirilir.Yaklaşık 40dk.
 
 Not: Bu pilav misafirlere kitel (içliköfte) ,bumbar dolması,arap dolması gibi yemeklerle beraber sunulur.Tenceresi özel ve Siirt'te bulunuyor ama sanırım borcam benzeri kaplarda da yapmak mümkün olur.Geçenlerde ağırladığım misafirlerim  için yaptığım perde pilav.
 
 
 | 
| Perde Pilâvı (Siirt) | 
|  | mis Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 11.09.2008
 Mesajlar: 22
 Şehir: Erzurum
 | Kısa URL: https://ml.md/lc27180 Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2008
 4,644 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Yasemin Dikmetaş
 
 2 su bardağı pirinç
 250 gr. kuşbaşı et
 2,5 su bardağı tavuk suyu veya su
 3/4 çay bardağı sıvıyağ
 1/2 adet tavuk göğsü
 1 adet soğan
 2 çorba kaşığı antepfıstığı
 1 çay bardağı badem
 1 çay kaşığu karabiber
 Yenibahar
 Tarçın
 1 çorba kaşığı kuş üzümü
 1/4 limon suyu (tavuk için)
 Tuz
 Hamuru için:
 1 adet yumurta
 2 çorba kaşığı yoğurt
 2 çorba kaşığı sıvıyağ
 Aldığı kadar un
 Tuz
 
 Pirinç, ılık tuzlu ve limonlu suda 25 - 30 dakika bekletilir. Tavuk göğsü tencereye alınıp üzerini hafifçe aşacak kadar sıcak su, tuz ve limon eklenerek yumuşayana kadar haşlanır. Et kemiklerinden ayrılır. Kuşbaşı iriliğinde doğranıp bekletilir. Bir tencereye kuşbaşı etler alınıp, suyunu bırakıp çekene kadar kavrulur. Etlerin üzerini 3 parmak aşacak kadar sıcak su ve tuz eklenerek yumuşayana kadar haşlanır. Delikli kepçe ile tencereden alınıp bekletilir.
 Bademler ve antepfıstıkları sıcak suda 5-6 dakika bekletilip kabukları soyulur.
 Tavaya 2 çorba kaşığı sıvıyağ alınıp bademler ve Antep fıstıkları eklenerek hafifçe pembeleşene kadar kavrulur. Delikli kepçe ile alınır.
 Bir tencereye sıvıyağ alınıp küp doğranmış soğan eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. Pirinç, nişastası gidene kadar, birkaç su yıkanıp suyu süzülerek eklenip şeffaflaşana kadar kavrulur. Bademlerin 6 tanesi ayrılarak kalanı eklenir. Antep fıstıkları, kuş üzümleri, tavuk eti, tavuk suyu ve baharatlar eklenip tuzu ayarlanarak ağır ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirilir.
 HAMURUN HAZIRLANMASI:
 Bir kaba; yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve tuz eklenip karıştırılır. Un azar azar eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur, hamurun üzerine nemli bir bez örtülerek 10 - 15 dakika dinlendirilir. Hamur unlanmış bir zeminde 0,1 mm. kalınlığında açılır. Yuvarlak tabanlı bir fırın kabının içi margarinle yağlanıp un serpilir. Ayrılan bademler fırın kabına istenilen şekilde dizilerek, yufka kaba yerleştirilip kenarları fırın kabının dışına sarkıtılır.
 Ilıyan pilâvın yarısı kaba koyularak, üzerine haşlanmış etler yayılır. Üzerine kalan pilâv boşaltılıp yayılır. Yufkanın dışarı sarkan kısımları bıçakla kesilip çıkarılarak yeniden yoğrulur. Hamur unlanmış bir zeminde, fırın kabının çapında 0,1 mm. kalınlığında açılarak pilâvın üzerine kapatılır. Alttaki ve üstteki hamur kenarları yapıştırılır.
 Önceden ısıtılmış 200° C. ısılı fırında hamur kızarana kadar pişirilir. 10 -15 dakika demlendirilerek servis tabağına ters çevrilip fırın kabından çıkarılır ve dilimlenerek servis yapılır.
 
 Not: Arzu ederseniz perde pilâvınızı tek kişilik güveç kaplarında da yapabilirsiniz.
 
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc32335 Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
 4,614 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 Fes şeklinde bakır tencerelerde pişirilen Perde Pilavı Siirtin en meşhur misafir yemeğidir. Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Bu hamur üzerine badem içi ile şekiller verilir. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti et suyu ile hafifçe pişen pirinçle beraber çeşitli baharat, badem içi, çam fıstığı ile birlikte hamurla sıvalı tencereye yerleştirilir. Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür. Önceleri kor ateş üzerinde döndürülerek pişirilen Perde Pilavı, şimdi fırınlarda pişirilmektedir. Pişen pilav, genişçe bir tepsi içine, tencerenin ters yüz edilmesiyle külay şeklinde boşaltılır. Sıvanmış hamur, börek gibi kızarmıştır. Bu kabuk yarılarak servis yapılır.
 
 
   Fotoğraf "bıçkın ali" tarafından gönderildi. 10.12.2018
 
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | yetkinkavak Aşçı
 
  
 Kayıt: 23.03.2009
 Mesajlar: 10
 Şehir: İstanbul
 | Kısa URL: https://ml.md/lc34877 Gönderme Tarihi: 28.Mar.2009
 4,685 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Tavuk
 Keklik veya hindi eti
 Çiğ badem içi
 Un
 Yağ
 Yoğurt
 Karabiber
 Yumurta
 Tavuk ciğeri
 İri kıyma
 
 Tavuk, keklik veya hindi suda pişirilir. Pişen bu etler kemiklerinden ayrılır. Pirinç de bunların piştiği suda pişirilir.
 Bademler haşlanır, kabukları soyularak pembeleşinceye kadar yağda kavrulur, kıyma ve ciğer de kavrulduktan sonra yeterince karabiber ve tuz eklenir. Bu arada yumurta, yağ ve yoğurtla, su katılmadan hamur hazırlanır.
 Pişirdiğimiz pilav, etler ve badem karıştırılır. Perde pilavını pişireceğimiz kaba uygun olarak hamur ikiye ayrılır, alta gelecek hamur daha büyük olmalıdır! Hamur açılır ve altını yağladığımız kabın içini tamamen kaplayacak şekilde yerleştirilir, bunun içine hazırladığımız karışım yerleştirilir ve diğer kalan küçük hamur parçası da açılarak tencerenin üst kısmına örtülür diğer hamurla hava almayacak şekilde birleştirilir, üstüne yoğurt sürülerek önceden ısıtılmış fırında pişirilir.  Hamurun üstü iyi kızarınca fırından çıkarılan perde pilav bıçakla dilimler şeklinde kesilerek servis yapılır.
 
 Not: Bu pilavın pişirilmesi için her ne kadar özel tencere kullanılmakta ise de, fırın tepsilerinde de pişirilebilir, hamurların altına ve üstüne de ayrıca badem konabilir. Siirt yöresinde etlerle pilav karıştırılmamaktadır, bir kat pilav bir kat hazırlanan etlerden konur!
 
 https://www.yetkinkavak.com/perdepil.htm
 
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | Cankat Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 04.04.2009
 Mesajlar: 725
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc51636 Gönderme Tarihi: 15.May.2010
 4,175 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Anadolujet Magazin
 
 6 yumurta
 100 gr tereyağı
 2 yemek kaşığı zeytinyağı
 1 çay bardağı tavuk suyu
 Bolca un
 Tuz
 Etleri didiklenmiş 1 adet tavuk
 750 gr pirinç
 150 gr badem
 100 gr çam fıstığı
 100 gr dolma üzümü
 Tuz
 Karabiber
 
 Yumurtalar bir kaba kırılır. Erimemiş tereyağı, zeytinyağı, tavuk suyu ve tuz eklenip karıştırılırken yavaş yavaş un eklenir. Karışım hamur yoğunluğuna geldiğinde biri büyük diğeri daha küçük iki parçaya ayrılarak 15 dk kadar dinlenmeye alınır. Bu esnada pilavın yapılacağı tencere tereyağı ile bolca yağlanır. Ardından tencerenin dibine bademler sıralanır. Büyük hamurumsu parça oklava yardımı ile 1 cm kalınlığında açılır ve tencerenin kenarını kapatıp bir parçası dışarı sarkacak biçimde döşenir.
 İç pilav pişene kadar serin bir yerde dinlendirmeye alınır.
 İç pilav: Pirinç tuzlu suda 25 dakika kadar ıslatılır. Haşlanan bademler kabuğundan ayrılır. Suyu süzülen pirinç rengi değişmeyecek kadar yağda kavrulur. Ardından bademler eklenerek pişmeye alınır. Demlenme esnasında karabiber ve çam fıstığı katılır. İç pilav hamur döşeli tencereye alınır ve küçük hamur parçası ile hava almayacak şekilde kapak biçiminde kapatılır. Hamurun üzeri yağlanarak fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
 
 Gelin Yemeği: Perde Pilavı, Siirt’in geleneksel düğün ve gelin yemeğidir. Yemeğin içindeki pirinç: bereketi,  badem: erkek çocuğunu, fıstık: kız çocuğunu, karabiber: acı günleri, üzüm: güzel günleri, keklik-tavuk eti: barış ve mutluluğu temsil eder.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | Fevzii Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 26.04.2013
 Mesajlar: 67
 Şehir: İskenderun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc88960 Gönderme Tarihi: 05.May.2013
 4,839 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://altinbasakmutfak.com.tr
 
 Hamur için:
 2 su bardağı un
 Yarım su bardağı su
 1 yumurta
 15 gr margarin
 iç malzeme:
 2 su bardağı pirinç
 2.5 su bardağı tavuk suyu
 300 gr tavuk göğüs eti
 1 kahve fincanı sıvı yağ
 1 soğan
 1 su bardağı soyulmuş badem
 1 kahve fincanı kuş üzümü
 1'er tutam tarçın, karabiber ve yenibahar
 2 çorba kaşığı limon suyu
 30 gr oda ısısında yumuşatılmış tereyağı
 Tuz
 
 Pirinci tuzlu ve 1 kaşık limon suyu eklenmiş sıcak suda 30 dakika bekletin. Süzüp bol suyla yıkayın. Tavuk etini tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ilave edin. 1 tutam tuz ve kalan limon suyunu ekleyip haşlayın. Süzüp eti tel tel ayırın.
 Soğanı soyup kıyın. Kuş üzümünü şişmesi için ılık suda 5 dakika bekletip süzün. Sıvıyağı tencerede kızdırıp soğanı soteleyin.
 Pirinci ekleyip tahta kaşıkla karıştırarak kavurun. Yarım bardak badem, kuş üzümü, tarçın, karabiber, yenibahar ve tuzu ekleyip karıştırarak kavurmaya devam edin.Tavuk eti ve 2.5 su bardağı kadar tavuk suyu ekleyip kapağını kapatın ve pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
 Hamur için, un su, yumurta ve oda ısısında yumuşatılmış margarini çukur bir kapta karıştırıp yoğurun. Sert bir hamur hazırlayıp unlanmış zeminde merdane ile yufka büyüklüğünde açın. Özel perde pilav tenceresini tereyağı ile yağlayıp kalan bademleri dekoratif bir şekilde yapıştırın. Üzerine yufkayı kenarları dışa sarkacak şekilde yayın. Pilavı ilave edip sarkan kısımları içe doğru kıvırıp kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında 25-30 dakika pişirin. Tencereyi servis tabağına ters çevirip servis yapabilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc105631 Gönderme Tarihi: 04.Mar.2015
 3,189 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
 
 1 adet tavuk
 1 çay bardağı yoğurt
 1 çay bardağı sıvı yağ
 1 çay bardağı tavuk suyu
 4 yumurta
 1 avuç kuş üzümü
 1 avuç dolmalık fıstık
 1 avuç badem içi
 1 çay kaşığı köri
 4 su bardağı un
 
 Tavuk ve pilav pişirilir. Soyulmuş badem ve fıstıklar yağda kavrulur. Soğumuş pilava badem, fıstık, üzüm, baharat ve didilmiş tavuk eti konularak karıştırılır. Un, yoğurt, yumurta ve tavuk suyu yoğrularak hamur haline getirilir. Pilav tenceresinin içine tereyağı sürülerek açılan hamur döşenir. Daha sonra hazırlanan pilav tencerenin içine dökülür. Pilavın ağzı hamurla kapatılarak fırına verilir.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc115818 Gönderme Tarihi: 31.Mar.2016
 3,154 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.kulturportali.gov.tr
 
 İç malzemeler:
 1,5 kilo tavuk
 750 gr pirinç
 150 gr badem içi
 250 gr tavuk ciğeri
 Tarçın
 Tereyağı
 Karabiber
 Tuz
 Dış malzemeler:
 6 yumurta
 100 gr margarin
 2 yemek kaşığı zeytinyağı
 1 kahve fincanı tavuk suyu
 Alabildiğince un
 Tuz
 
 Bir kaba yumurta kırılır. Eritilmeden margarin, tuz, zeytinyağı ve bir kahve fincanı tavuk suyu eklenip karıştırılır. Bu karışıma yavaş yavaş un ilave edilir. Hamur kıvamı tutunca, biri büyük biri küçük iki bezeye ayrılır. Bezeler on dakika dinlendirilir. Perde pilavının yapılacağı tencere katı yağ ile iyice yağlanır. Tencerenin dibine badem dizilir. Büyük beze oklava ile 1 cm kalınlığında açılır. Yağlanan tencereye kenarını kapatacak ve dışarı sarkacak şekilde döşenir. İç pilavın yapılışı: Tavuklar haşlanır, kemiklerinden ayrılıp tava ve ızgarada kızartılır. Pirinç tuzlu suda 20 dakika ıslatılır. Bademler haşlanıp kabukları soyulur. Ciğerler kuşbaşı doğranıp haşlanır. Pirinç rengi değişmeyecek şekilde yağda kavrulur. İç pilav gibi pişirilir. Kaynarken içine bademler eklenir. Pilav pişmeye yakın içine ciğer ilave edilir. Pilav demlendikten sonra ise üzerine karabiber ve tarçın ekilir. Hamur döşenmiş tencereye, pilav ve haşlanmış tavuk kat kat dizilir. En üste de daha önce ayırdığımız küçük hamur bezesi oklava ile açılarak kapak şekilde örtülür. Hava almaması sağlanır. Hamurun üstü yağlanır. 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra ters çevrilerek servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | gülru akyüz Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 05.02.2019
 Mesajlar: 24
 Şehir: Mardin
 | Kısa URL: https://ml.md/lc140330 Gönderme Tarihi: 06.Şub.2019
 1,572 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.sabah.com.tr
 
 Kemiksiz tavuk Budu 4 Adet (zar doğranmış)
 Dolmalık Fıstık 1 Yemek Kaşığı
 Badem içi 1 Çay Bardağı (Ayıklanmış kabuksuz)
 Tarçın 2 Çay Kaşığı
 Tuz 1 Çay Kaşığı
 Karabiber 1 Çay kaşığı
 Pirinç Baldo 1,5 Su Bardağı
 Kuru Üzüm 1 Çay Bardağı (Besni Üzümü)
 Tereyağı 3 Yemek Kaşığı
 Hamuru için:
 Un 1 Su Bardağı
 Su Yeteri Kadar
 Tuz Yeteri kadar
 Yumurta 1 Adet
 Üzeri için:
 Yumurta 2 Yumurtanın Sarısı
 
 Pirinç ılık suda 15 dakika ıslanır ve yıkanır. Derin bir tencereye tereyağı ilave edilerek fıstıklar kavrulur ve pirinçler eklenir. Bu esnada tarçın, tuz, karabiber eklenir. Ayrı bir tavada badem ve tavuklar tereyağında kavrulur ve pilavın içine ilave edilir. Pilavın suyu eklenir ve aynı anda üzümler ilave edilir. Üzeri kapalı kısık ateşte 15 dakika daha suyu çekene kadar bekletilir. Bu işlemin ardından kenara alınır 5 dakika sonra karıştırılır ve dinlenmeye alınır.Hamur için tüm malzemeler eklenerek su ilavesi ile kulak memesi kıvamında ha- mur yapılır. Hamur açılıp hazırlanacak olan kalıba yayılır. Kalıbı önceden yağlanır. Hamur eklenen kalıbın içine pilav yerleştirilir ve üzeri kapatılır. Hamurla birlikte ürün ters çevrilir ve üzerine yumurta sürülüp badem ile süslenir. Üzeri iyice pembeleşinceye kadar 180 dereceye ulaşmış bir fırında 15 dakika pişirilir. Gerekirse süre uzayabilir. Tüm servis ederek masada dilimlenmesi çok daha güzel olur.
 
 Not: İstenirse aynı işlem ile küçük kalıplarda porsiyonluk da hazırlanabilir, iç badem yoksa kabuklu bademler 5 dakika sıcak suda bekleterek kabuklarından kolayca ayrılabilir.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | b&b Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.05.2019
 Mesajlar: 60
 Şehir: Karabük
 | Kısa URL: https://ml.md/lc142776 Gönderme Tarihi: 17.May.2019
 1,299 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 kase tavuk suyu
 1 kase pirinç
 2 adet tavuk budu
 2 yemek kaşığı margarin
 Karabiber
 Tuz
 Kuş üzümü
 4 yemek kaşığı yoğurt
 100 gram tereyağı
 2 adet yumurta
 1 paket kabartma tozu
 Tuz
 Aldığı kadar un
 
 İlk olarak tavuk butlarını haşlayın.
 Haşladıktan sonra tavuk suyu ile pilavın yapımına başlayın. Tereyağını pilav tenceresinde eritin ve yıkayıp suyunu iyice süzdüğünüz pirinçleri yağda 3-4 dakika kadar kavurun. Haşladığınız tavukların suyundan 2 kasesini pirinçlerin üzerine ekleyin, yarım yemek kaşığı da tuz ekleyerek kapağını kapatın. Pilav tam olarak pişmeden, hala diriyken ocaktan alın. Didiklediğiniz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile iyice harmanlayın.
 Tüm malzemeleri karıştırarak hamurunuzu yoğurun. Hamuru biri küçük biri büyük, iki parçaya ayırın. Büyük olanı 3 milimetre kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde güzelce yerleştirin. İçine pilavı boşaltın. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın. 200 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin. Ters çevirip servis yapın. Pilavın görünüşünü güzelleştirmek için hamuru sermeden önce kabın tabanına badem sıralayabilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | ay ışığı Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 16.06.2016
 Mesajlar: 1738
 Şehir: Samsun
 | Kısa URL: https://ml.md/lc145737 Gönderme Tarihi: 19.Eyl.2019
 1,186 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1,5 su bardağı pirinç
 2 yemek kaşığı tereyağı
 1 adet tavuk budu
 1 adet tavuk göğsü
 2 su bardağı sıcak tavuk suyu
 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
 1 yemek kaşığı kuş üzümü
 Yarım çay kaşığı tuz
 Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber
 Yarım çay kaşığı karabiber
 Çeyrek çay kaşığı yenibahar
 Hamuru için:
 2 adet yumurta
 3 yemek kaşığı yoğurt
 1 çay bardağı zeytinyağı
 1 çay kaşığı tuz
 2,5 su bardağı un
 Kalıpları yağlamak için:
 100 gram tereyağı
 100 gram kabuksuz badem
 
 Tavuk but ve tavuk göğüs etini 3 su bardağı kadar suda haşlayın.
 Suyun 2 bardağını pilav için kullanacaksınız, artanını başka yemekler için ayırabilirsiniz.
 Haşladığınız tavukların kemik ve derilerini ayırın, etlerini bir çatal yardımıyla lif lif ayırın.
 Kuş üzümlerini ılık suya koyun.
 Pirinçleri bol suyla nişastası iyice akana kadar yıkayıp bir süzgece alın.
 Pilav tenceresinde tereyağını eritin.
 Dolmalık fıstıkların yarısını bu yağda kavurun.
 Pirinçleri ekleyip kısık ateşte şeffaflaşana kadar kavurun.
 Kalan fıstıkları tuz ve baharatlarla birlikte tencereye ekleyip karıştırın.
 Sıcak tavuk suyunu ve kuş üzümlerini de ekleyip pilavınızı suyunu çekene kadar pişirin.
 Perde pilavının dış katmanı için yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve tuzu çırpma kabında karıştırın.
 Azar azar un ekleyip toparlanana kadar karıştırın ve ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurun.
 Kullanacağınız porsiyonluk ısıya dayanıklı kapları ya da kek kalıbını tereyağıyla bolca yağlayın.
 Kenarlarına ortadan iyiye ayırdığınız beyazlatılmış bademleri bastırarak yerleştirin.
 Kap sayısına göre hamurunuzu bezelere ayırıp orta kalınlıkta açın.
 Yufkaları kenarları dışarı sarkacak şekilde kapların içine yayın.
 Pilava tavuk etlerini ekleyip hepsini yeniden karıştırın ve kalıplara bölüştürün.
 Kenarlardan sarkan yufkalarla pilavın üzerini kapatın ve yufkaların üzerine yeniden tereyağı sürün.
 Fırını 190 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
 Kalıpları fırına verip 30 dakika kadar pişirin.
 Fırından çıkarınca tabaklara ters çevirip çıkarın ve soğutmadan servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc152733 Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2020
 938 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://acunn.com
 
 1,5 su bardağı baldo pirinç
 2 yemek kaşığı tereyağı
 2 su bardağı sıcak tavuk suyu
 1 adet haşlanmış tavuk budu
 1 adet haşlanmış tavukgöğsü
 3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
 1 yemek kaşığı kuş üzümü
 1/2 çay kaşığı tuz
 1/2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
 1/2 çay kaşığı karabiber
 1/4 çay kaşığı yenibahar
 Kalıpları yağlamak için:
 100 gram tereyağı
 100 gram kabuksuz badem
 Hamuru için:
 2 adet yumurta
 3 yemek kaşığı yoğurt
 1 çay bardağı zeytinyağı
 1 çay kaşığı tuz
 2,5 su bardağı un
 
 Haşlanmış tavuk but ve göğüs etlerinin derilerini ayıklayın. Kemikli kısımlarını ayıkladığınız tavuk etlerini uzun ince parçalar halinde didin.
 Kuş üzümlerini ılık suda bekletin. Pirinçleri berrak bir su salana kadar bol suda yıkayın, fazla suyunu süzdürün.
 Tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde eritin. Dolmalık fıstıkların yarısını katıp kısık ateşte kavurun.
 Pirinçleri ilave edip kısık ateşte şeffaf bir görünüm alana kadar kavurun. Kalan dolmalık fıstıklar, tuz, toz kırmızıbiber, karabiber, yeni baharı katıp karıştırın.
 Sıcak tavuk suyu ve bol suda yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz kuş üzümlerini ekleyin. Kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Demlenmeye bırakın.
 Pilavı kaplayacak hamuru hazırlamak için; yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve tuzu geniş bir karıştırma kabına alın. Azar azar un ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayana kadar yoğurun.
 Kullanacağınız ısıya dayanıklı porsiyonluk kapları tereyağıyla bolca yağlayın. Kenar kısımlarına ortadan ikiye ayırdığınız kabuksuz bademleri bastırarak yerleştirin.
 Hazırladığınız yumurtalı hamuru dört eşit parçaya böldükten sonra oklava yardımıyla fazla kalın olmayacak şekilde açın. Hamurları kenar kısımları dışarı sarkacak şekilde kalıpların içine oturtun. Bademlerin düşmemesine dikkat edin.
 Demlenen pilava didilmiş tavuk etlerini katıp alttan üste doğru karıştırın. Pilavı kalıplara paylaştırıp üzerlerini düzeltin. Kenara sarkan hamur parçalarıyla kapatıp tereyağı sürün.
 Hazırladığınız perde pilavlarını önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra dikkatli bir şekilde ters çevirip sıcak olarak servis edin.
 
 Not: Perde pilavı için özel bir tencere vardır. Fes biçiminde bakır tencerede  pişirilen perde pilavı, borcamda, ısıya dayanıklı cam bir kapta, bir döküm tencerede yapılabilir. Kek kalıbında perde pilavı tarifi için büyük boy yuvarlak kek kalıbı kullanılır. Perde pilavı tarifi için hazır yufka veya milföy hamuru kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, yufkanın delinmemesine özen göstermek gerekir. Perde pilavını tarifteki gibi tavuk dışında et, ciğer, köfte, patlıcan gibi farklı türlerde yapabilirsiniz. Perde pilavı tarifi kolay bir şekilde yapılabilmesine rağmen bazen pişme problemleri yaşanabilir. Bu durum kullanılan fırın ve pişirme kabının niteliğine göre farklı tedbirleri gerektirir. Bütünüyle kapalı bir kap kullanıldığında alt üst edilmek suretiyle fırında dengeli olarak pişmesi temin edilebilir. Porsiyonluk yapıldığında üst tarafın aşırı pişip alt tarafın çiğ kalmasını önlemek üzere fırına bir kasede su koyma usulü de kullanılabilir.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc153192 Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2020
 789 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 3 su bardağı pilavlık Osmancık pirinç
 1 adet orta irilikte bütün tavuk
 1 adet orta irilikte kuru soğan
 1 su bardağı badem içi
 2 yemek kaşığı tereyağı
 3,5 su bardağı dolusu tavuk suyu
 1 tatlı kaşığı karabiber
 1 adet küp şeker
 Yeteri kadar tuz
 Perde Pilavı Hamuru İçin:
 3 su bardağı dolusu elenmiş un
 4 çorba kaşığı margarin
 3 adet yumurta sarısı
 Yarım su bardağı su
 Yeteri kadar tuz
 
 Öncelikle tavuk butlarını haşlayın. Üzerini geçecek kadar su ekleyerek haşlanan tavuklar soğuduktan sonra didikleyin. Suyunu süzüp kenara koyun.
 Pilavı hazırlayın tencereye yağı koyun bademleri koyup biraz kavurun. Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyin. 4-5 dk kavurun. Suyunu ilave edin kuş üzümünü ve tuzunu ekleyin. Orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin pilav hafif diri kalacak şekilde ayarlayın.
 Pilav pişerken hamurun malzemelerini karıştırın. Unu azar azar ilave edin ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak, iyice yoğurun kenara alın, dinlensin.
 Kek kalıbını yağlayın. Her yerini margarinle her dilimine badem dizin. Pilav piştikten sonra kapağını açın tavukları ekleyin, karabiberini koyun ve karıştırın, soğusun.
 Tezgaha un serpin hamuru önce merdaneyle sonra oklavayla açın çok kalın bir hamur olmasın çok da ince olmasın. Büyük bir şekilde açın kek kalıbına hava boşluğu kalmayacak şekilde yerleştirin. Kenara hamurlar sarksın kek kalıbının orta delik kısmını elinizle açın.
 Pilavın hepsini kalıba koyun ve düzeltin. Kenardaki hamurları pilavın üzerine gelecek şekilde kapatın. Hamurun fazlalılığını bıçak yardımıyla kesin.
 Daha sonra 200 derecelik fırına koyun, pilavı kızarana kadar pişirin. Fırından çıkınca ters çevirin servis tabağına alın yapışma olmuyor. Dilimleyerek servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | Yemekhane Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.08.2020
 Mesajlar: 5284
 Şehir: Amasya
 | Kısa URL: https://ml.md/lc154780 Gönderme Tarihi: 14.Arl.2020
 787 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 2 kaşık sıvıyağ
 Su
 Pilav için:
 1 kase tavuk göğsü
 2 bardak pirinç
 2 kaşık tereyağı
 3 bardak tavuk suyu
 1 bardak tuzsuz badem
 1 kaşık kuş üzümü
 1 kaşık dolmalık fıstık
 Tuz
 Karabiber
 
 Pirinçlerin üzerine bir miktar tuz ekleyip ılık suda 15 dakika bekletin.
 Erittiğiniz tereyağında kabuksuz tuzsuz bademlerin birazını ayırıp kavurun.
 Pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Haşlanmış tavuk, tuz, karabiber ve tavuk suyunu da ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirin.
 Bir kaba un, yoğurt, yumurta, tuz ve sıvıyağı koyup karıştırın.
 Az miktarda su ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun. Hamuru açın. Kalıbınızın içini margarinle yağlayıp bademleri serpiştirin.
 Üzerine hamuru serip pişen pilavı ortasına dökün.
 Kenarlarından sarkan hamuru da üzerine kapattıktan sonra 200 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin.
 
 
  
 
 | 
| Perde Pilavı (Siirt) | 
|  | Doctor English Admin
 
  
 Kayıt: 15.01.2007
 Mesajlar: 1266
 Şehir: KKTC
 | Kısa URL: https://ml.md/lc157309 Gönderme Tarihi: 17.Nis.2021
 744 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.sabah.com.tr
 
 1 kase baldo pirinç
 2 yemek kaşığı margarin
 2 kase tavuk suyu
 2 adet tavuk budu
 Kuş üzümü
 Karabiber
 Tuz
 Hamuru için:
 2 adet yumurta
 4 yemek kaşığı Birşah tam kıvamında yoğurt
 100 gr. margarin
 1 paket kabartma tozu
 Tuz
 Aldığı kadar un
 
 İlk olarak tavukları haşlıyoruz. Sonrasında tavuk suyuyla pilav yapıyoruz. Margarini pilav tenceresinde eritip yıkayıp suyunu iyice süzdüğümüz pirinçleri yağda üç-dört dakika kadar kavuruyoruz. Haşladığımız tavukların suyundan iki kasesini pirinçlerin üzerine ekliyoruz, yarım yemek kaşığı da tuz ilave ederek kapağını kapatıyoruz. Pilav tam olarak pişmeden, hâlâ diriyken ocaktan alıyoruz. Didiklediğimiz tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilav ile harmanlıyoruz. Hamur için tüm malzemeleri karıştırıyoruz. Hamuru biri küçük, biri büyük iki parçaya ayırıyoruz. Büyük olanı 3 mm. kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapatacak şekilde yerleştiriyoruz. İçine pilavı boşaltıyoruz. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatıyoruz. 200 derece ısıtılmış fırında perde pilavını kızarana kadar pişirin. Ters çevirip servis yapın.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |