|
Pelte (Aksaray) |
 |
Saadet
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38237
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2009
3,288 defa indirildi / yazdırıldı
|
Aksaray Valiliği
İnce un ve pekmez belirli bir kıvama kadar kaynatılarak pişirilir. Sonra üzerine tereyağı dökülür.

|
Pelete (Aksaray) |
 |
Yemekhane
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 12.08.2020
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc153441
Gönderme Tarihi: 10.Ekm.2020
516 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Tatlı Kaşığı Un
1 Su Bardağı Su
1,5 Tatlı Kaşığı Pekmez
¼ Çay Kaşığı Tuz
Un ve su tencereye konur, pütürsüz kıvama gelene kadar karıştırılır ve harlı ateşte pişirilir.
Karışım kaynayınca üzerine pekmez ilave edilir, yaklaşık 1-2 dakika sonra tencere ocaktan alınır.
Pelete sıcakken kâselere konur ve servis edilir.
Not: Yörede bazı evlerde pelete tatlısı un yerine nişasta ile yapılıyor. Yöresel diğer isimleri "pelte", "palize", "pilize".

|
Pelte (Aksaray) |
 |
Yemekhane
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 12.08.2020
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc153442
Gönderme Tarihi: 10.Ekm.2020
368 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 Çay Bardağı Un
1/4 Çay Kaşığı Tuz
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
1/2 Su Bardağı Kaymak
4 Su Bardağı Su
1 Su Bardağı Pekmez
Un tavaya konur, kısık ateşte devamlı karıştırılarak kavrulur, rengi değişmeye başlayınca ateş kapatılır ve ılımaya bırakılır.
Tencereye su ve pekmez dökülür, üzerine soğuyan un ilave edilip karıştırılır.
Pelte 3-4 taşım kaynayınca tencere ocaktan alınır ve tabağa dökülür. Üzerine eritilen tereyağı ve kaymak dökülüp ikram edilir.

|
|