|
Peche Melba |
|
Karakol
Editor
Kayıt: 10.11.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Emek/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc10734
Gönderme Tarihi: 01.Oca.2007
3,406 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yemeklerden sonra ikram edilen peşmelba (peche Melba, "Melba usulü şeftali") ilk defa, Avustralyalı ünlü soprano Nelly Melba şerefine verilen bir yemekte ünlü Fransız aşçı August Escoffier tarafından sürpriz olarak hazırlanmıştır. Yemekten sonra davetlilere ikram edilen tatlı yemeklerden sonra sunulan tatlılar arasında yerini almıştır.
Kullanılacak malzeme:
Olgun yarma şeftali,
1 tatlı kaşığı vanilya,
yeteri kadar şeker,
taze ahududu (veya ahududu jölesi),
vanilyalı dondurma (şeftalinin ve dondurmanın miktarı kişi sayısına göre ayarlanır).
Yapılışı: Dondurma hazır olarak alınır ve buzdolabının en soğuk bölmesinde bekletilir. Aynı büyüklükteki şeftalilerin (kişi başına yarım şeftali) zedelemeden kabuğu soyulur, ikiye bölünüp çekirdeği çıkanlır. Bir kaba şeker, yeteri kadar su ve vanilya konup kaynatılır. Şurup kaynayınca, şeftaliler atılır ve 2-3 dakika çok hafif ateşte kaynatılır. Şeftaliler kevgirle alınarak derince bir tabağa yerleştirilir. Şurubu da üzerine dökülüp soğumaya bırakılır. Ilıyınca buzdolabına konur. Servisten önce, dondurma, dondurma kâse veya bardaklarına konur, üzerine iç kısmı alta gelecek şekilde yarım şeftali oturtulur. Şeftalinin üzerine, ezilmiş ahududu serpiştirildikten (veya ahududu jölesinden yarım kaşık kadar döktükten) sonra servis yapılır. İsteğe göre, tüm malzeme büyük bir kâseye yerleştirilerek de servis yapılabilir: kâseye dondurma, üzerine ikiye bölünmüş şeftaliler yerleştirildikten sonra, ahududu veya ahududu jölesi serpiştirilerek peşmelba hazırlanır ve sofrada dondurma kâselerine veya bardaklara bölünerek servis yapılır.
|
Peşmelba |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95693
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2014
2,797 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2007
3 adet orta boy Şeftali
400 gr. Toz Şeker
500 gr. Vanilyalı dondurma
150 gr. Krem şanti
100 gr. Frambuaz, Çilek veya Böğürtlen reçeli
50 gr. Badem
1 lt. Su
200 ml. Süt
Bir tencereye su ve şeker konarak kaynatılır. Şeftaliler yıkanır, kabukları soyulur, ikiye ayrılarak çekirdekleri çıkartılır. Kaynamakta olan şekerli suya atılır. Yaklaşık beş dakika kaynatılır. Sudan çıkartılarak soğutulur. Malzeme listesindeki reçellerden her hangi bir tanesi iki yemek kaşığı su ile ezilerek süzgeçten geçirilir. Bademler iki dakika suda kaynatılır, kabukları soyulur. İri parçalar halinde dövülür. Vanilyalı dondurma hazır edilir. Süt ile krem şanti çırpılarak hazır hale getirilir.
Taze şeftali bulunamaz ise veya kısa zamanda hazırlanması isteniyorsa hazır şeftali konservesi veya kompostosu kullanılabilir.
Servisi yapılırken bardağın ya da kasenin kenarına sade veya meyveli gofret parçası, çubuk şeklinde krokan gibi ürünler ilave edilebilir.
Kaselere üçer kaşık dondurma konur. Üzerine hazırlanan şeftali kompostosundan ikişer parça yerleştirilir. Çırpılmış krem şanti krema torbası ile şeftalilerin üzerine bir kaşık kadar sıkılır. Üstüne hazırlanan Melba sosu (Çilek, Frambuaz, Böğürtlen reçellerinden biri veya hepsinin az su ile ezilip süzgeçten geçirilmesi ile hazırlanır) dökülür. En son olarak iri parçalar halindeki bademler serpilerek servisi yapılır.
Not: Hazırlanan ürünün görüntüsü tatlının özelliklerine uygun olmalıdır. Ürün konulan bardaktan veya kaseden taşmamalıdır. Dondurması erimiş olmamalıdır. Şeftalisi dağılmış olmamalıdır. Şeftalinin suyu iyi alınmış olmalıdır. Kullanılan sos üzerini tamamen kapatmamalıdır. Tatlıda kullanılan her malzemenin aroması hissedilmelidir.
|
Peche Melba |
|
nurnur
Editor
Kayıt: 29.07.2005
Mesajlar: 300 Şehir: Bahçelievler ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc2840
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2006
2,784 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı şeker
1 paket krem şanti
1 su bardağı fındık içi
200 gr beze
1 su bardağı süt
Şeker ve fındığı, teflon tavada koyulaşıncaya dek kavup krokan yapın. Yağlanmış düz bir zemin üzerine döküp soğutun ve küçük parçalara kırın. Krem şantiyi sütle çırpın. Çukurca bir kaba naylon döşeyin ve içine oniki adet beze tanesi koyun. Diğerlerini elinizle ezerek, krem şanti ve krokanla karıştırılıp kaba dökün. Dipfrizde yirmidört saat bekletin. Tabağı tersyüz edin, naylonu çıkartın ve servis yapın.
|
Peşmelba |
|
-BMW-
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.04.2006
Mesajlar: 164 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc4672
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2006
2,459 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
1/ 2 kg seftali komposto
1 bardak krem santiy
1 ölçü krema dondurma
1 yemek kasigi kiyilmis yesil fistik
1 kahve fincani ahududu surubu veya çilek reçeli
YAPILIŞ TARİFİ
1. Kremali dondurmayi hazirlayip dolapta bekletin.
2. Dondurma bardaklarinin içine önce dondurma koyun, üstüne yarimsar tane seftali oturtun. Üzerlerine krem santiy sikip yesil fistik serpin. Birer kasik ahududu surubu gezdirin. Ya da birer çilek yerlestirip hemen servis yapin.
Not: Seftali kompostosunu, koyu surup ta katarak kendiniz yapabilir ya da hazir konservesinden yararlanabilirsiniz.
|
Peşmelba |
|
sengül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 15.09.2007
Mesajlar: 40 Şehir: Gümüşhane |
Kısa URL: https://ml.md/lc17769
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2007
2,382 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 kişilik Gerekli malzeme:
4 şeftali
5 çorba kaşığı tozşeker
2 su bardağı su
1 kase karadut
4.5 çorba kaşığı pudra şekeri
1 kahve fincanı çekilmiş badem
500 gr vanilyalı dondurma
4 çorba kaşığı çırpılmış krem şanti
Şeftalilerin kabuklarını soyup ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkarın.
Tozşekeri 2 bardak suda eritin. Şeftalileri ilave edip hafif diri kalacak şekilde pişirin.
Karadutların saplarını koparıp derin bir kaseye alın. Pudra şekeri ekleyip çatalla ezerek püre haline getirin. Bademleri teflon tavada yağsız olarak kavurun.
Dondurma kasesine 2 top dondurma ve 2 parça şeftali koyun. Üzerini karadut püresi, badem ve krem-şanti ile süsleyin. Buzdolabında soğuncaya kadar bekletin.
|
Peches Melba (Fransa) |
|
ilaydam
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.08.2009
Mesajlar: 30 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc41206
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2009
2,230 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kişilik gerekli malzemeler:
2 yarım konserve şeftali
100 gr dondurulmuş vişne
4 çorba kaşığı pudraşeker
2 çorba kaşığı vişne suyu
2 top kaymaklı dondurma
Süslemek için:
2-3 çorba kaşığı file badem
1. Vişnelerin buzunu çözdürüp pudraşekerle birlikte ezerek püre haline getirin. Vişne suyu ekleyip karıştırın. File bademleri yağsız olarak rengi dönene kadar teflon tavada kavurun.
2. Yarım şeftalileri ikiye kesin, iki kişilik kuplara vişne püresini paylaştırın. 2'şer dilim şeftaliyi yerleştirip ortalarına biber top dondurma koyun. File bademle süsleyip bekletmeden servis yapın.
|
Peşmelba |
|
eda tırpan
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.07.2019
Mesajlar: 26 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc144615
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2019
587 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çeyrek su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
3 şeftali
4 su bardağı su
Sos için:
1 su bardağı frambuaz
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı pudra şekeri
6 top vanilyalı dondurma
Süslemek için:
Antepfıstığı
Şeftalilerin kabuklarını soyup yarıya bölmekle başlayın.
Toz şekeri, vanilyayı ve şeftalileri tencereye alın.
Üzerlerine su ilave ederek orta ateşte 30 dakika kaynatın.
Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
Şeftalileri tencereden çıkarıp kağıt havluya alın.
Sosu için frambuaz, pudra şekeri ve limon suyunu mutfak robotunda püre haline getirin.
Şeftalileri servis tabağına yerleştirin, ortalarındaki oyuklara vanilyalı dondurma koyun.
Frambuaz sosunu üzerinde gezdirip Antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Not: Adını Fransızca şeftali anlamına gelen "peche" kelimesi ile ünlü opera şarkıcısı Nellie Melba'dan alır.
|
Peche Melba |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160584
Gönderme Tarihi: 12.Ekm.2021
281 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet orta boy şeftali
1 çay bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
1 adet çubuk tarçın
Sosu için:
1 su bardağı frambuaz
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı limon suyu
Servisi için:
500 gram kaymaklı dondurma
Kabuklarını soyduğunuz şeftalileri ortadan ikiye kesin. Çekirdeklerini çıkartıp ince dilimler halinde kesin.
Küçük bir sos tenceresine aldığınız şeftali dilimlerini; suda eritilmiş toz şeker ve çubuk tarçın ilavesiyle şeftaliler hafif diri kalacak şekilde pişirin.
Ocaktan aldığınız şeftalileri soğuması için bir kenarda bekletin. Arzuya göre şerbetin geri kalanının süzüp şeftali dilimlerini ayrı bir yerde soğutun.
Sosu için; frambuaz taneleri, pudra şekeri ve limon suyunu mutfak robotunda püre haline getirdikten sonra kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin. Ocaktan aldığınız sos karışımını soğuması için bekletin.
Şeftali dilimlerini servis kaselerine paylaştırın. Orta kısımlarına ikişer hatta üçer top kaymaklı dondurma yerleştirip hazırladığınız frambuaz sos ilavesiyle soğuk olarak servis edin.
Not: Şeftalileri pişirdiğiniz şerbet karışımının daha parlak gözükmesi için; 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı ekleyebilirsiniz. Servis kaselerini sunum öncesinde derin dondurucuda soğutabilir, böylelikle dondurmanın daha uzun sürede erimesini sağlayabilirsiniz.
|
|