| 
 
| 
 
 
 | 
 
Patlıcanlı Tirit | 
 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172332 
Gönderme Tarihi: 29.May.2023 
223 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
3 adet patlıcan
 
1 ½ tatlı kaşığı tuz 
 
80 g tereyağı veya sadeyağ 
 
5 adet orta boy soğan, yarım halka doğranmış
 
150 g kıyma
 
7 adet sivri yeşilbiber, ince doğranmış 
 
4 adet orta boy domates, ince doğranmış
 
500 ml su, kaynar
 
1 çay kaşığı karabiber 
 
1 demet maydanoz, ince kıyılmış
 
3 adet tandır ekmeği veya ½ adet ekmek, bayat
 
 
Patlıcanları alaca soyun. Uzunlamasına yarıya böldükten sonra yarım halka biçiminde incecik dilimleyin. ½ tatlı kaşığı tuzla ovun ve 20 dakika bekletin. 
 
Tavaya yağ, soğan ve 1/2 tatlı kaşığı tuz koyun ve soğan pembele-şene kadar kavurun. 
 
Kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Daha sonra biber, do-mates ve tuzu yıkanıp süzülmüş patlıcanı katın. 5 dakika daha pişirin. 
 
Su ve karabiberi ekleyin. Tuzuna bakıp gerekirse biraz daha ekleyin. 
 
Patlıcan yumuşayana kadar pişirin. 
 
10 dakika kadar ilk sıcaklığının geçmesi için bekletin. 
 
Ekmekleri 2,5 santim eninde kare lokmalar halinde kesin ve bir tep-siye alın. 
 
Üzerine patlıcanlı karışımı gezdirin. Maydanoz serperek servis edin. 
 
 
Not: Tirit bayat ekmekleri değerlendirmek için her türlü malzemeyle yapılabilen çok geleneksel bir yemektir. Genellikle et suyu ve haşlama et ile birlikte düşünülse de, bu tarifteki gibi sebzeli hazırlanan örnekler vardır.
  
 | 
 
Patlıcan Tiridi | 
 
  | 
Hiç Kimse 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 10.02.2006 
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA | 
Kısa URL: https://ml.md/lc102069 
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2014 
2,162 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
800 gr kıyma
 
6 Adet patlıcan
 
4 Adet domates
 
2 Adet kuru soğan
 
1 Yemek kaşığı domates salçası
 
1 Adet bayat tandır ekmeği
 
2 Yemek kaşığı margarin
 
1 tatlı kaşığı Pul biber
 
1 tutam Maydanoz
 
1 tatlı kaşığı Karabiber
 
300 gr. Süzme yoğurt
 
2 Diş sarımsak
 
 
2 adet kuru soğan yemeklik doğranır ve 2 yemek kaşığı margarinde kavrulur. 1 yemek kaşığı domates salçası ve kabukları soyulup, küp küp doğranan 4 adet domates tencereye eklenir. Domatesler eriyince, 800 gr kıyma tencereye eklenir. Pul biber ve karabiber eklendikten sonra pişmeye bırakılır. Çizgili şekilde soyulan 6 adet patlıcan, küp küp doğranır ve tuzlu suda bekletilir. Suyu süzülen patlıcanlar, bir bez ile iyice kurulanır ve sanayağda kızartılır. Patlıcanlar kızarınca, kağıt havlu serilmiş bir tabağa alınır ve yağı süzülünce kavrulan kıymalı harcın üzerine ilave edilir. Küp küp doğranan 1 adet tandır ekmeği, geniş bir servis kabına yerleştirilir. Su ile seyreltilerek süzme yoğurt çırpılır ve içine sarımsak eklenir. Ekmeklerin üzerine önce sarımsaklı süzme yoğurt daha sonra da kıymalı patlıcanlı harç gezdirilir. İnce kıyılmış maydanozlarla süslenir ve servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
 
Patlıcanlı Tirit | 
 
  | 
behiye 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.05.2009 
Mesajlar: 32 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc36402 
Gönderme Tarihi: 13.May.2009 
3,063 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
6 kişilik
 
3 çorba kaşığı dolmalık fıstık
 
4 çorba kaşığı sıvı yağ
 
300 gram kıyma
 
1 kg patlıcan
 
Karabibe
 
Tuz
 
Sos için:
 
250 gram kuşbaşı et
 
2 orta boy soğan
 
2 adet sivri biber
 
2 adet domates
 
Yarım kg kuşbaşı et
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
 
2 su bardağı su
 
3 çorba kaşığı sıvı yağ
 
Tuz
 
Karabiber
 
2 adet defne yaprağı
 
Üzerine:
 
2 su bardağı süzme yoğurt
 
3-4 diş sarımsak
 
maydanoz
 
7-8 dilim kızarmış ekmek
 
Kızartmak için:
 
Yarım su bardağı sıvı yağ
 
1 çorba kaşığı tereyağı
 
 
Dolmalık fıstıkları sıvı yağda hafifçe pembeleşene dek kavurun. 1 çorba kaşığını süslemek için ayırın. Kıyma ilave ederek kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiber ekleyin. Patlıcanları alacalı soyarak içlerini oyun. Kavrulmuş kıyma ile doldurarak sıvı yağ ve tereyağı karışımında hafifçe pembeleşene dek kızartın. Kuşbaşı eti önceden pişirin. Bir tencereye 3 çorba kaşığı sıvı yağ koyup, kızdırın. Piyazlık doğranmış soğanları ekleyerek biraz daha kavurun. Domates salçasını, doğranmış domatesleri, tuz, karabiber, nar ekşisi, defne yaprağı ve 2 bardak sıcak su ilave ederek pişirin. PaÜıcanlarla birlikte 1-2 taşım kaynatın. Küp şeklinde doğranmış ekmekleri fırında hafifçe kızarttıktan sonra bir servis tabağma alın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu yayın. Patlıcanları alarak yoğurdun üzerine dizin. Parça etli sosu da düzgünce yayın. Fıstık ve maydanoz ile süsleyerek servis yapın.
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Patlıcanlı Tirit Tarifleri Mücver Tarifleri
 | 
 
 
 
 |