| 
 
 
 | 
Patlıcanlı Kebap (Şanlıurfa) | 
  | 
garibim 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.10.2016 
Mesajlar: 23 Şehir: Ankara-Altındağ | 
Kısa URL: https://ml.md/lc126870 
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2017 
1,271 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
Patlıcan - 150 gr.
 
Yağlı zırh ile çekilmiş kıyma - 120 gr.
 
Tuz - 3 gr.
 
 
Yağlı zırh ile çekilen kıyma, tuz eklenerek iyicene yoğrulur. Şişe önce dört eşit parçaya bölünen patlıcanın baş tarafı saplanır. Sonra kıymadan alınan ceviz büyüklüğünde parça küçük top haline getirilerek şişe saplanır. Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar alevsiz mangalda yavaş yavaş pişirilir. Üzerine elle nar suyu ya da su serpilerek kapalı bir kapta dinlendirilir. Şanlıurfa ağzında balcanlı kebap olarak da söylenen patlıcanlı kebap közlenmiş isot, kuru soğan, ayran veya nar suyu eşliğinde servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Patlıcanlı Kebap (Şanlıurfa) | 
  | 
nuri şenbülbül 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.12.2017 
Mesajlar: 24 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc130179 
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2017 
1,044 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
 
 
1 kg yağlı zırhla çekilmiş kıyma et 
 
2,5 kg uzun boylu iri patlıcan
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
 
İri çekilmiş kıymanın içine iki kaşık tuz ilave edilerek iyice yoğrulur.patlıcanlar yıkanır yeşil başları kesilerek enlemesine dört eşit parçaya bölünür. Şişe önce patlıcanın baş tarafı saplanır, kıymadan bir ceviz büyüklüğünde alınıp elde iyice toparlanıp şişe saplanır. Her şişe bir patlıcan bir et olarak dört patlıcan üç et olacak şekilde saplanır. Kömür yakılır, mangala iyice yayılır, alev geçtikten sonra şişler mangalın üzerine dizilir. Çevire çevire yandırmadan patlıcanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir ve servis tabağına alınır üzerine elle su (sonbaharda taze sıkılmış nar suyu) tanelenir ve ağzı bir kapakla kapatılarak terletilip dinlendirilir. Kuru soğan, közlenmiş kırmızı isot ve ayranla - sonbaharda taze sıkılmış mayhoş nar suyu eşliğinde- dürüm yapılarak yenilir. Yaz sonu ve sonbahar başlarında gerçek lezzetiyle yenilir.
 
 
Not: Urfa ağzında balcanlı kebap şeklinde söylenir. Kebap, Arapça ateşte susuz pişirilen etlere denilir.
 
 
 
  
 | 
Patlıcanlı Kebap (Şanlıurfa) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc176236 
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2024 
304 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. orta yağlı koyun kıyması
 
1 kg. patlıcan
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kırmızı toz biber
 
Pul biber
 
Kekik
 
Kuru nane
 
2 adet köy biberi
 
1 adet büyük boy domates
 
 
Kıyma ve baharatları iyice yoğuruyoruz. Patlıcanları alacalı soyuyoruz ve halka halka kesiyoruz. Tuzlu suya atıp acısının çıkmasını sağlıyoruz. Bir patlıcan halkası, bir parça köfte şeklinde yuvarlak tepsiye arka arkaya diziyoruz. Aralarına köy biberi serpiyoruz. Ortaya dörde bölünmüş domatesi koyuyoruz. Üzerini folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişiriyoruz.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |